Cruiser Tank Grizzly I.
 
Type: Cruiser tank
Canadian Army: Cruiser Tank Grizzly I
Export: Yes
Cruiser Tank Grizzly I in Groesbeek (NL)
Contents Page 5:
  1. Algemeen.
    1.1 Export.
  2. De Cruiser Tank Grizzly I in Groesbeek (NL).
    2.1 De (Nott) Sherwood Rangers Yeomanry
  3. De Cruiser Tank Grizzly I in Duxford (GB).
  4. Technische Specificaties:
  5. Externe Links.
  Foto 1. De Cruiser Tank Grizzly I in Groesbeek (NL).
1. Algemeen:
Aan het begin van de Tweede Wereld Oorlog was Canada voor de levering van tanks afhankelijk van de Britten en Amerikanen.
Terwijl in Amerika de productie van de Sherman tanks op volle gang begint te komen, besluit Canada, onder licentie, een variant van de Amerikaanse medium tank M4A1 (Sherman II) zelf te gaan produceren. Het Canadian War Office gaf aan Montreal Locomotive Works, in Canada de opdracht voor het leveren van 1200 stuks Cruiser Tanks Grizzly I, zover kwam het echter niet.
Vanaf juni 1943 tot en met december 1943, zijn er slechts 188 exemplaren geproduceerd bij Montreal Locomotive Works, in Canada.
Doordat de Amerikanen over ruim voldoende productie capaciteit beschikten en de Amerikaanse Sherman tanks volop van de lopende band kwamen is de productie van de Grizzly I Cruiser Tank in Canada gestopt. De Canadese fabriek ging verder met de productie van de Self Propelled Gun (houwitser kanon) de M7 Sexton II. Ondanks het geringe productieaantal van 188 exemplaren zijn er vandaag de dag nog redelijk veel Grizzly I tanks te zien.

Zelfs voor de echte kenners is het vaak lastig om een Canadese Grizzly I tank te onderscheiden van de Amerikaanse M4A1 tank.
De verschillen bestaan uit details qua gebruikte onderdelen, het meest in het oog springend verschil is dat de tracks van de Grizzly van origine anders zijn dan die van de M4A1. Na de oorlog zijn de Grizzly's vaak onderhouden en opgeknapt met Amerikaanse onderdelen en wordt het lastiger om de Grizzly te identificeren. De grote vergissing:
Aan de voorzijde bevindt zich een afbeelding van een wapenschildje met daarin de letter G afgebeeld, dit verwijst niet naar de Grizzly, maar naar de Amerikaanse fabriek General Steel, welke circa de helft van alle bepantserde opbouwen (gietijzer) leverden aan Montreal Locomotive Works. Circa de helft van alle Amerikaanse M4A1's beschikt ook over een bepantserde gietijzeren opbouw, aangeleverd door de Amerikaanse fabriek General Steel. Dus het G embleem maakt niet het onderscheid tussen de Grizzly en de M4A1. Meer informatie hierover kan je terug vinden bij de technische specificaties.

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog hebben de Canadezen deze cruiser tank voornamelijk voor oefendoeleinden in Canada en beperkter in Groot Brittannië gebruikt. Voor alsnog heb ik geen bewijzen gevonden dat de Grizzly tank ook daadwerkelijk operationeel is ingezet bij de gevechten tegen de Duitsers.
1.1 Export:
De Sherman Grizzly is een in Canada, onder licentie gebouwde M4A1, voor het Canadese leger en is tijdens de Tweede Wereld Oorlog niet geleverd aan andere Geallieerde landen. Na de oorlog zijn er 55 exemplaren geleverd aan Portugal, welke ze tot begin 1980 in gebruik had. Daarnaast zijn er 40 exemplaren van de Armoured Personnel Carrier variant van de Grizzly I geleverd aan Portugal.
 
<2. De Cruiser Tank Grizzly I in Groesbeek:
Cruiser Tank Grizzly I in Groesbeek (NL).
Foto 2. De Cruiser Tank Grizzly I in Groesbeek (NL).
Foto 1 t/m 5. Deze cruiser tank Grizzly I is te zien bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. Het dient als monument ter nagedachtenis aan de 268 omgekomen militairen van het Britse Armoured Regiment, Nottinghamsire Yeomanry (Sherwood angers). Hoewel een Canadese Grizzly I tank weinig verschilt van een Amerikaanse M4A1 tank, is deze Grizzly I tank nooit operationeel in gezet en heeft ook nooit dienst gedaan bij dit Britse regiment.
De herkomst en geschiedenis van deze Grizzly I tank zijn deels wel bekend, deze Grizzly I is afkomstig van het Britse Tank Museum in Bovington. Eind tachtiger jaren is het ingeruild voor een Canadese RAM Mk. II tank (gebruikt als ETT Lit: Evasive Target Tank) en is in 2010 teruggegaan voor restauratie naar Engeland en staat nu weer op zijn plek in Groesbeek. Deze Grizzly I tank is na de oorlog als onderdeel van een grotere partij Grizzly I tanks geleverd aan Portugal, in de tachtiger jaren zijn van deze partij een aantal tanks verkocht aan diverse musea en verzamelaars. De aangebrachte leger markings, welke niet authentiek zijn, zijn aangebracht toen de tank in eigendom is gekomen van het museum in Groesbeek, iets meert informatie hierover:
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Robin Hood, alle voertuignamen uit een squadron of troop' beginnen met dezelfde letter.
Brigade sign: Vossenkop (rood) op geel vlak. Dit is de marking van het onafhankelijke Britse 8th Armoured Brigade.
Unit Serial & Arm of Service: 996 = De kleur rood, is een 'arm of service mark' Dit geeft aan dat het om een 'armoured' c.q. pantser onderdeel gaat. Het unit serial nummer is 53 en verwijst naar een onderdeel binnen de divisie. De Unit Serial 996 kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten tot welke divisie de tank toe behoorde. In dit specifieke geval is dat wel duidelijk, het 8th Armoured Brigade.
De 8th Armoured Brigade is opgebouwd uit meerdere legeronderdelen. De opbouw bestaat uit  uit een HQ brigade en drie tank regiments. De Markings bij specifiek het 8th Armoured Brigade zijn dan als volgt:
HQ brigade = 993 = 8th Armoured Brigade
Senior Regiment = 994 = 4/7 Royal Dragoon Guards
Second Regiment = 995 = 24th Lancers
Junior Regiment = 996 = Nottinghamsire Yeomanry (Sherwood Rangers)
Support = 997 = 12th Battalion Kings Royal Rifle (motor) Corps
Unit Serial & Arm of Service: Vierkant (rood) met 52 (wit) De Arms of Service, een vierkant (rood) geeft aan dat het om een armoured unit gaat. De Unit Serial 52 (wit) kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten welke brigade en divisie de tank toe behoorde. In dit geval is het onduidelijk waarom dit op de tank is vermeld.
Tactical sign: Ruitvorm (geel) op de koepel is het tactical sign en is een aanduiding voor de plaats binnen het de Armoured Brigade, welke is opgedeeld in meerdere regimenten en troops.
Kleur geel = tank toebehoord aan het 2nd Armoured Regiment.
Ruitvorm = tank toebehoort aan het Regimental HQ of HQ Squadron.
Ontbreekt, bijvoorbeeld het cijfer 2 (geel) binnen in de gele ruit = 2nd Troop.
Note: Nottinghamsire Yeomanry is het 3rd tank regiment en deze heeft een blauw gekleurd tactical sign.
WD Registration: (Census) T 152098 (wit), ook wel Census number genoemd. Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (T = categorie tank)
Bridge classification: Ontbreekt, het cijfer 30 in een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
Allied White Star: Ontbreekt, Vijfpuntige witte ster, formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day geïntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verf mallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat geïmproviseerd. Na ervaringen in Normandië zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt door Duitse antitankwapens gebruikt.
 
Cruiser Tank Grizzly I in Groesbeek (NL)
Foto 3. De achterzijde van de Cruiser Tank Grizzly I in Groesbeek (NL).
 
2.1 De Nottinghamsire Yeomanry Sherwood Rangers.
Dit is een van de drie tank regimenten die onderdeel uitmaakten van het onafhankelijke Britse 8th Armoured Brigade. Voor 1945 bekend als 8th Tank Brigade, werd tijdelijk ter ondersteuning toegevoegd aan Britse Infantry Divisions. Gewoonlijk bestaat een onafhankelijke Armoured Brigade uit een staf, drie tank regimenten en een infanterie-eenheid.
De opbouw van het 8th Armoured Brigade:
- Brigade Headquarters
- De drie tank regimenten: 4/7 Royal Dragoon Guards, 24th Lancers en Nottinghamsire Yeomanry (Sherwood Rangers)
- Ondersteuning: 12th Battalion Kings Royal Rifle (motor) Corps.
 
Cruiser Tank Grizzly I in Groesbeek (NL).
Foto 4. De Cruiser Tank Grizzly I in Groesbeek (NL).
 
Cruiser Tank Grizzly I in Groesbeek (NL)
Foto 5. Het beschadigde 75 mm kanon, type M3 L/40 kanon, van de Cruiser Tank Grizzly I in Groesbeek (NL).
 
<3. De Cruiser Tank Grizzly I in Duxford (GB):
Cruiser Tank Grizzly I, Duxford
Foto 6. De Cruiser Tank Grizzly I in Duxford (GB).
Foto 6. t/m 8. Deze cruiser tank Grizzly I is te zien bij het Imperial War Museum in Duxford, volgens het museum is deze Grizzly als eerste exemplaar geleverd door Montreal Locomotieven Werken in september 1943. Over de historie van deze tank is alleen bekend dat het na de oorlog is verkocht aan het Portugese leger. Het heeft dus ook niet actief aan de oorlog meegedaan en is alleen voor trainingsdoeleinde gebruikt.
De naam van de tank, "Akilla", is een eerbetoon aan de Britse tanks aas Sergeant George Dring (28-05-1917 / 12-01-2003 koninklijk onderscheiden). Deze behaalde zijn overwinningen echter niet met een Grizzly of M4A1 tank, maar met een M4A4 tank, ingedeeld bij het Britse Sherwood Rangers Yeomanry. Met een kritische blik kijkend naar de leger markings, dan kom ik tot de conclusie dat deze niet correct zijn!
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Akilla, is een eerbetoon aan de Britse tanks aas Sergeant George "Killing" Dring MM. Voertuigen behorend bij een regiment hebben soms een naam. De eerste letter van naam soms ook verwijzen naar "troop" binnen het squadron: A=Head Quator, B= 1st Troop, B= 2nd Troop.
Brigade sign: Vierkant (zwart), daarin een vossenkop (rood), Is niet correct, voor het juiste Brigade Sign zie hierboven de Grizzly in Goesbeek.
Unit Serial & Arm of Service: Vierkant (rood)  is de "Arms of Service", rood verwijst naar een Armoured Regiment.
52 (wit) is de "Unit Serial" van het tweede Armoured Regiment binnen de Division of Brigade.
De "Unit Serial" kan niet een op een vertaald worden naar een leger eenheid, daarvoor moet je weten tot welke divisie het voertuig behoorde.
Is niet correct, voor het juiste "Unit Serial & Arm of Service" zie hierboven de Grizzly in Goesbeek..
Tactical sign: Driehoek (geel) op de koepel is het tactical sign en is een aanduiding voor de plaats binnen het de Armoured Brigade, welke is opgedeeld in meerdere regimenten en troops.
Kleur geel = tank toebehoord aan het 2nd Armoured Regiment.
Driehoek = deze tank is ingedeeld bij "A" Squadron.
Note: Nottinghamsire Yeomanry is het 3rd tank regiment en deze heeft een blauw gekleurd tactical sign.
Troop sign: Ontbreekt, bijvoorbeeld het cijfer 2 (geel) binnen in de gele driehoek = 2nd Troop.
WD Registration: (Census) T146929 (wit), ook wel Census number genoemd. Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
(T = categorie tank)
Bridge classification: Ontbreekt. Cijfer 30 (zwart) in cirkel (geel), is een gewichtsklasse aanduiding.
Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
Allied White Star: Ontbreekt,Vijfpuntige ster in cirkel (wit), formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day geïntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verf mallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat geïmproviseerd. Na ervaringen in Normandië zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt door Duitse antitankwapens gebruikt.
 
Cruiser Tank Grizzly I, Duxford
Foto 7. De Cruiser Tank Grizzly I in Duxford (GB).
 
3.1 De Nottinghamsire Yeomanry Sherwood Rangers.
Zie de informatie hierboven bij topic 2.1
 
Cruiser Tank Grizzly I, Duxford
Foto 8. De achterzijde van de Cruiser Tank Grizzly I in Duxford (GB).
 
4. Technische Specificaties:
Voor specificaties van de cruiser tank Grizzly I, klik hier.
 
5. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Amerikaanse medium tank M4 in het algemeen.
Topic 2. - Locatie van de Cruiser Tank Grizzly I, in Groesbeek (NL).
Topic 2. - Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek (NL).
Topic 2. - (Nottinghamshire) Sherwood Rangers Yeomanry
Topic 3. - Locatie van de Cruiser Tank Grizzly I, in Duxford (GB).
Topic 3. - Imperial War Museum, Duxford (GB).