Cruiser Tank Grizzly I.
 
Type: Cruiser tank
Canadian Army: Cruiser Tank Grizzly I
Export: Yes
Cruiser Tank Grizzly I in Portsmouth (GB).
Contents Page 5:
  1. Algemeen.
    1.1 Export.
  2. De Cruiser Tank Grizzly I in Portsmouth (GB)
    2.1 Het Canadese regiment Fort Garry Horse.
  3. De Cruiser Tank Grizzly I in Weybourne (GB).
  4. Technische Specificaties:
  5. Externe Links.
  Foto 1. De Canadese Cruiser Tank Grizzly I in Portsmouth (GB).
1. Algemeen:
Aan het begin van de Tweede Wereld Oorlog was Canada voor de levering van tanks afhankelijk van de Britten en Amerikanen.
Terwijl in Amerika de productie van de Sherman tanks op volle gang begint te komen, besluit Canada, onder licentie, een variant van de Amerikaanse medium tank M4A1 (Sherman II) zelf te gaan produceren. Het Canadian War Office gaf aan Montreal Locomotive Works, in Canada de opdracht voor het leveren van 1200 stuks Cruiser Tanks Grizzly I, zover kwam het echter niet.
Vanaf juni 1943 tot en met december 1943, zijn er slechts 188 exemplaren geproduceerd bij Montreal Locomotive Works, in Canada.
Doordat de Amerikanen over ruim voldoende productie capaciteit beschikten en de Amerikaanse Sherman tanks volop van de lopende band kwamen is de productie van de Grizzly I Cruiser Tank in Canada gestopt. De Canadese fabriek ging verder met de productie van de Self Propelled Gun (houwitser kanon) de M7 Sexton II. Ondanks het geringe productieaantal van 188 exemplaren zijn er vandaag de dag nog redelijk veel Grizzly I tanks te zien.

Zelfs voor de echte kenners is het vaak lastig om een Canadese Grizzly I tank te onderscheiden van de Amerikaanse M4A1 tank.
De verschillen bestaan uit details qua gebruikte onderdelen, het meest in het oog springend verschil is dat de tracks van de Grizzly van origine anders zijn dan die van de M4A1. Na de oorlog zijn de Grizzly's vaak onderhouden en opgeknapt met Amerikaanse onderdelen en wordt het lastiger om de Grizzly te identificeren. De grote vergissing:
Aan de voorzijde bevindt zich een afbeelding van een wapenschildje met daarin de letter G afgebeeld, dit verwijst niet naar de Grizzly, maar naar de Amerikaanse fabriek General Steel, welke circa de helft van alle bepantserde opbouwen (gietijzer) leverden aan Montreal Locomotive Works. Circa de helft van alle Amerikaanse M4A1's beschikt ook over een bepantserde gietijzeren opbouw, aangeleverd door de Amerikaanse fabriek General Steel. Dus het G embleem maakt niet het onderscheid tussen de Grizzly en de M4A1. Meer informatie hierover kan je terug vinden bij de technische specificaties.

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog hebben de Canadezen deze cruiser tank voornamelijk voor oefendoeleinden in Canada en beperkter in Groot Brittannië gebruikt. Voor alsnog heb ik geen bewijzen gevonden dat de Grizzly tank ook daadwerkelijk operationeel is ingezet bij de gevechten tegen de Duitsers.
1.1 Export:
De Sherman Grizzly is een in Canada, onder licentie gebouwde M4A1, voor het Canadese leger en is tijdens de Tweede Wereld Oorlog niet geleverd aan andere Geallieerde landen. Na de oorlog zijn er 55 exemplaren geleverd aan Portugal, welke ze tot begin 1980 in gebruik had. Daarnaast zijn er 40 exemplaren van de Armoured Personnel Carrier variant van de Grizzly I geleverd aan Portugal.
 
2. De Cruiser Tank Grizzly I in Portsmouth (GB):
Cruiser Tank Grizzly I in Portsmouth (GB).
Foto 2. De Canadese Cruiser Tank Grizzly I in Portsmouth (GB).
Foto 1. t/m 3 Deze cruiser tank is te zien buiten bij het D-Day Museum in Portsmouth (GB). Deze Grizzly I tank is afkomstig van een Portugese schroothandel en maakte onderdeel uit van een partij van vijftien die dienst hadden gedaan bij het Portugese leger.
De tank is in 1983 aangekocht door het museum en daarna opgeknapt door Solent Branch of the Military Vehicle Conservation Trust.
Het is toen voorzien van de leger tekens, markings, van het 10th Armoured Regiment, Fort Garry Horse, welke een onderdeel was van het 2nd Canadian Armoured Brigade. De Canadese leger tekens (markings) op deze tank.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Brigade Sign: Rechthoek (zwart-blauw-zwart) met Maple Leaf Up (goud), is het embleem van het 2nd Canadian Armoured Brigade.
Unit Serial & Arm of Service: Vierkant (rood) is de "Arms of Service", verwijst naar een Armoured Regiment.
52 (wit) is de "Unit Serial" van het 2nd Armoured Regiment van de Brigade.
De "Unit Serial" kan niet een op een vertaald worden naar een leger eenheid, daarvoor moet je weten tot welke Brigade of Division het voertuig behoorde. In dit geval is het bekend, n.l. het 10th Canadian Armoured Regiment, Fort Garry Horse. De opbouw van het 2nd Canadian Armoured Brigade:
50 = HQ Squadron, 51 = Senior Armoured Regiment (1st Hussars), 52 = 2nd Armoured Regiment (Fort Garry Horse) en het 53 = 3rd Armoured Regiment (The Sherbrooke Fusilier Regiment).
Tactical sign: Driehoek (geel) = De kleur geel verwijst naar het 2nd Armoured Regiment van de Brigade, de driehoek verwijst naar het "A" Squadron van het Regiment.
Troop number: 2 (geel) = 2nd Troop van het Squadron.
WD Registration: (Census) CT 164009 (wit), ook wel Census number genoemd. Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Canadese War Department. De letter CT wordt toegekend aan cruiser tanks. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Bridge classification: Cijfer 30 in cirkel (geel), is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
Land marker: Vijfpuntige ster (wit), formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day geïntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verf mallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat geïmproviseerd. Na ervaringen in Normandië zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt door Duitse antitankwapens gebruikt.
 
Cruiser Tank Grizzly I in Portsmouth (GB).
Foto 3. De Canadese Cruiser Tank Grizzly I in Portsmouth (GB).
 
2.1 Het Canadese regiment Fort Garry Horse:
Het 10th Armoured Regiment (The Fort Garry Horse) was een onderdeel van het 2nd Canadian Armoured Brigade.
Fort Garry Horse is een Canadese legereenheid, welke in 1939 werd gemobiliseerd. Van 1939 tot 1941 volgde het opleidingen in Canada, waarna het in november 1941 vertrok naar Groot-Brittannië voor verdere trainingen. In de periode 1943-1944 hebben het B en C squadron trainingen gedaan met Sherman DD tanks. Het regiments Head Quator squadron en A Squadron bevonden zich aan de Britse zuid kust en troffen o.a. voorbereidingen voor D-Day. Op 6 juni 19444, D-Day landen de squadrons van Fort Garry Horse op Juno Beach, B squadron lande bij Bernieres-sur-Mer, C Squadron lande bij St.-Aubin-sur-Mer. Het regiments Head Quator squadron en A Squadron werden als reserve achter gehouden met de bedoeling waar nodig in te zetten, nadat Juno Beach redelijk veilig was zijn ze geland bij Bernieres-sur-Mer. De maanden juni-juli 1944 deed het regiment mee aan de gevechten in het achter liggende gebied achter de D-Day stranden. In augustus 1944 deed het regiment mee aan de gevechten bij Falaise. Eind augustus 1944 weten ze de Duitsers terug te drijven achter de Seine rivier. Het A en B squadron rukken dan op richting Antwerpen dat relatief snel werd bevrijd. Het C squadron buigt af richting de kust en raakt bij Calais in gevecht met de Duitse bezetters. Vervolgens trekken het A en B squadron op naar Woensdrecht, hier volgen zware gevechten. Eind oktober 1944 start het aanvalsplan om Zuid Beverland en Walcheren te bevrijden, wat wederom tot zeer zware gevechten leidde. Begin november 1944 vertrekt het regiment naar Breda om vervolgens uit te rusten van de gevechten en op sterkte te komen, dit duurde drie maanden.
Na deze rust periode trekt op 17 februari 1945 het regiment als eerste Canadese legereenheid de Duitse grens over tussen Goch en Kalkar. In het nabij gelegen Udem leveren A en B squadron ondersteuning bij het veiligstellen van deze plaats en het A squadron levert gevechten bij het nabij gelegen Hochwald. Op 29 maart 1944 steken ze de Rijn over bij Rees en trekken op naar de Achterhoek.
Op 1 april 1944 zijn er zware gevechten met de Duitse troepen in Doetinchem waarbij de plaats zwaar getroffen wordt, ook in het nabij gelegen Silvorde volgt een stevige strijd waarbij een historisch kasteeltje met de grond gelijk gemaakt wordt door de Canadezen.
De route verliep globaal via Gendringen, Terborg, Doetinchem, het Twente Kanaal, Laren, Delden en Holten, allen werden bevrijd tussen 29 maart en 8 april 1945.
Van 13 tot 16 april 1945 vochten de militairen van Fort Garry Horse mee tegen de Duitsers in de stad Groningen en het nabij gelegen Haren. In totaal waren hierbij circa 50 Sherman tanks van Fort Garry Horse betrokken.
Op 18 april 1945 trekt het regiment op naar het Duitse Cloppenburg en op 22 april 1945 gaat de opmars verder in noordelijke richting via de plaatsen Wildeshausen, Delmenhorst en Ganderkessee. Op 3 mei 1945 wordt de Duitse stad Oldenburg ingenomen waar een lokale Duitse legermacht zich overgeeft aan de Canadezen op 5 mei 1945. Het hoofdkwartier van het regiment wordt gevestigd in Doetinchem, waar het regiment tot hun vertrek op 30 november 1945 zich o.a. bezighoudt met het opruimen van de puinhopen en het onschadelijk maken van mijnen.
 
3. De Cruiser Tank Grizzly I in Weybourne (GB):
Cruiser Tank Grizzly I in Weybourne (GB).
Foto 4. De Grizzly I in Weybourne (GB).
Foto 4. Deze cruiser tank maakt onderdeel uit van de The Muckleburgh Collection in Weybourne, England. Deze Grizzly tank is nog operationeel en is compleet uitgerust met o.a. het boordgeschut. Het enige wat ontbreekt zijn de extra gereedschappen bovenop de achterzijde van de tank. Het is voorzien van de camouflage kleuren van tanks die in 1944 in dienst werden genomen bij het Britsh Empire. De tank staat in het privé museum "The Muckleburgh Collection" in Weybourne Norfolk (GB) en heeft ook in de serie Band of Brothers meegedaan. De leger tekens (markings) op deze Grizzly I zijn helaas niet authentiek en ook incorrect!
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Fury, een door de bemanning gegeven naam aan het voertuig. Voertuigen behorend bij een regiment hebben soms een naam. De eerste letter kan soms ook verwijzen naar "troop" binnen het squadron: A=Head Quator, B= 1st Troop, B= 2nd Troop, F= 6th Troop.
Division sign: Rechthoek (rood) met Maple Leafe up (geel), is niet juist, dit is van het Canadian 1st Infantry Division!
Het embleem van het 5th Canadian (Armoured) Division, is "maroon" donker bruin-rood.
Brigade sign: Schild (geel-rood) met twee driehoekjes (zwart, diabolo), dit is het embleem van het 25th Tank Brigade.
Unit Serial & Arms of Service: Vierkant (rood) is de "Arms of Service" en staat voor Armoured Regiment.
62 (geel) is de "Unit Serial" dit is niet correct: de kleur behoort wit te zijn en het nummer 62 was niet in gebruik bij armoured battalions, regiments of brigades.
Correct zou bijvoorbeeld zijn geweest:50 51 52 of 53.
De "Unit Serial" kan niet een op een vertaald worden naar een leger eenheid, daarvoor moet je weten tot welke divisie het voertuig behoorde. Het getal op zichzelf verwijst niet naar een legeronderdeel, maar naar de plek c.q. rol binnen het onderdeel.
Bv. 50 = HQ Squadron, 51 = Senior Battalion, 52 = 2nd Battalion, 53 = 3rd Junior Battalion etc.
Tactical sign: Driehoek (rood), de vorm geeft aan welk squadron van het Battalion het betreft: de driehoek = "A" Squadron.
Rode kleur, de kleur geeft aan welk battalion van het regiment het betreft: de kleur rood = Senior Battalion.
Troop number: 2 (rood) = 2nd Troop van het Squadron.
WD Registration: (Census) T 312588 (wit), ook wel Census number genoemd. Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Canadese War Department. De letter T wordt toegekend aan tanks en carriers alleen. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Bridge classification: Cijfer 30 in cirkel (geel), is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
Land marker: Vijfpuntige ster (wit), formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day geïntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verf mallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat geïmproviseerd. Na ervaringen in Normandië zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt door Duitse antitankwapens gebruikt.
 
4. Technische Specificaties:
Voor specificaties van de cruiser tank Grizzly I, klik hier.
 
5. Externe Links:
Topic 1. -Informatie over de Amerikaanse medium tank M4 in het algemeen.
Topic 2. -Locatie van de Canadese Cruiser Tank Grizzly I, in Portsmouth (GB).
Topic 2. -Het D-Day Museum in Portsmouth (GB):
Topic 2. -Het Canadese 10th Armoured Regiment Fort Garry Horse.
Topic 3. -Locatie van de Canadese Cruiser Tank Grizzly I, in Weybourne (GB).
Topic 3. -The Muckleburgh Collection in Weybourne (GB).
Topic 3. -Het 2nd Canadian Armoured Brigade.