Tank Cruiser Mark VIII, A27L, de Centaur Mark IV CS tank.
 
Type: Tank Cruiser: Mark VIII (A27L)
Lend Lease Program: No
British Army: Centaur Mark IV CS Tank
Cruiser Tank Centaur scale model.

Contents:
  1. De Tank Cruiser Mark VIII (A27L).
    1.2 De Centaur Mark IV CS Tank en D-Day.
  2. Centaur Mark IV bij Pegasus Bridge.
  3. Centaur Mark IV bij Hermanville sur Mer (La Brèche).
  4. De Centaur Mark IV bij Saumur (F).
  5. Externe Links.
  Foto 1. Een schaalmodel van de Centaur Mark IV CS tank.
1. Algemeen:
Eerst even een korte uitleg over de Tank Cruisers, dit zijn tanks die worden ingezet bij de Britse, Franse en Russische Cavalerie.
Over het algemeen kan je stellen dat het karakter van de cavalerie tanks op snelheid en wendbaarheid is. Om daaraan te kunnen voldoen was de opzet het gewicht / motorvermogen in een goede balans te hebben. Dit resulteerde in gewichtsbesparing door een lichter zeg maar dunner bepantsering en of een motor met meer vermogen. Een ander verhaal is de bewapening en type granaten, dit werd afgestemd op de situatie waarin de tank werd geacht te opereren. Cavalerie tanks worden primair ingezet voor snelle aanvalsacties, gevolgd door de infanterie en andere ondersteunende eenheden zoals artillerie en antitank eenheden. Deze filosofie over de inzet en gebruik is tijdens de oorlog bijgesteld door allerlei ontwikkelingen, infanterie en cavalerie tanks werden "all-round" inzetbare medium tanks die de basis vormden voor diverse wapen systemen.

In tijd gezien, in 1936 verscheen er in Groot-Brittannië de eerste Tank Cruiser Mark I (A9) gevolgd door een groot aantal tussen modellen en net na de oorlog verschijnt de laatste Tank Cruiser, de Centurion I (A41). De Britse Tank Cruisers vormden in de jaren 1943 en 1944 de ruggengraat van het Britse leger. In 1943 waren de Tank Cruisers van het type Churchill, uitgerust de met de Rolls-Royce Meteor motoren het sterkst vertegenwoordigd. De Churchill tanks worden opgevolgd door het interim model de Centaur.
Door gebrek aan goede motoren verschijnt er het interim model, de Centaur in eerste instantie uitgerust met een Nuffield motor. Vervolgens verschijnt er een korte tijd later de Centaur met een Rolls-Royce Liberty motor, alleen het motor vermogen was nog steeds onder de maat. Het laatste en van oorsprong ontworpen model met de Rolls-Royce Meteor motor verschijnt in 1944 en het model met deze motor krijgt de benaming Cromwell. De Cromwell was de snelste en misschien ook wel de beste Britse tank tijdens de oorlog.
Er zijn meerder uitvoeringen van de Centaur en een aantal varianten daarop gemaakt:
 
- Varianten van de Centaur -
Tank Cruiser: Model: Motor: Primaire bewapening:
  Centaur I Nufflied RO QF 6 pounder (57 mm) kanon
  Centaur II [niet in productie] Nufflied RO QF 6 pounder (57 mm) kanon
  Centaur III Nufflied 75 mm ROQF Mk V kanon
Mark VIII (A27L) Centaur Mark IV Liberty 95 mm howitzer
  Centaur OP command   dummy kanon en radioset
  Centaur AA Mark I   Twin 20mm Posten AA kanon
  Centaur AA Mark II   2x Twin 20mm Posten AA kanon
  Centaur ARV   Hijskraan met extra lier.
  Centaur Kangaroo   Kanon tractor
  Centaur Dozer   Bulldozer
 
1.1 De Tank Cruiser, Centaur Mark IV en D-Day.
Van de Britse Tank Cruisers heeft alleen de Centaur Mark IV,"close support tank" heeft deelgenomen aan D-Day. Tachtig van deze tanks waren toegevoegd aan en in gebruik bij de Royal Marines Armoured Support Group. De tankbemanning werd geleverd door de Royal Army en de kanonniers waren afkomstig  van de Royal Marines.
Zij behoorden bij de eerste groep die aan land gingen in Normandië en een aantal van hen werd daarbij onschadelijk gemaakt. De Centaur tank vuurde al vanaf de landingsvaartuigen op de Duitse bunkers, na de landing gaven zij ondersteuning aan de landingstroepen en vormden een sleutelrol in het veiligstellen van de "beachhead".
De aanpassingen: het machinegeweer in de romp aan de voorzijde werd verwijderd en voor het ontstaande gat werd een ronde stalen plaat bevestigd. De spatschermen werden aangepast en de toren werd voorzien van een gradenverdeling van een kompas om zo te helpen bij het afvuren in de juiste richting. Buiten de tank bevond zich een observer welke via een radioset de instructies doorgaf aan de tankcommandant om zo de juiste richting aan te geven waar het doel zich bevond. Vrij laat werd er besloten of ingezien dat de tanks via ondiep water aan land zouden gaan, hiervoor waren weer andere aanpassingen nodig. De tanks werden aangepast om door ondiep zeewater naar het strand te rijden, daarvoor werd de tank waterdicht gemaakt en voor de aanvoer van lucht voor de motor werd er achterop de tank een grote lucht inlaad-kanaal geplaatst, de 'wading gear'. Omdat bevoorrading in de strijd niet mogelijk was en de opslag voor munitie in de tank ook beperkt was, werd extra munitie in een gepantserde sledes meegenomen.
De volledige benaming luidt: British Tank Cruiser Mark VIII, Centaur C.S. Mark IV. De bewapening bestaat o.a. uit een 95 mm houwitser.
"Royal Marines Armoured Support Group" van de Marine, bestond ten tijde van D-Day uit: 1st en 2nd Royal Marine Armoured Support Regiment (Gold en Juno Beach) en het 5th Royal Marine Independent Armoured Support Battery (Sword Beach).
De"Royal Marines Armoured Support Group"werd ontbonden op 'D+14'. Hun 80 Centaur Mark IV CS tanks, minus de verliezen uiteraard, zijn toen overgegaan naar meerdere onderdelen:
 
2. De Centaur Mark IV tank bij Pegasus Bridge (F):
Cruiser Tank Centaur, nabij Pegasus Bridge (F).
Foto 2. De Centaur Mark IV CS tank bij de Pegasus Bridge te Benouville.(F)
Foto 2. Deze Britse Tank Cruiser Centaur Mark IV, staat bij de Pegasus Bridge te Benouville en is in 1977 door de Britten geschonken aan het museum. De tank behoorde toe aan het Britse 5th peloton van het 5th Independent Battery, Royal Marine Armoured Support Regiment, welke in La Brèche d'Hermanville op Sword beach zijn geland voor close support. Het verhaal wil dat deze Centaur kort na de landing buiten gevecht is gesteld en in 1975 is gerestaureerd.
 
3. De Tank Cruiser Centaur Mark IV tank bij Hermanville sur Mer (La Brèche):
Cruiser Tank Centaur, in Hermanville (F).
Foto 3. De Centaur Mark IV CS tank in Hermanville sur Mer (La Brèche).
Foto 3 en 4. Deze Centaur Mark IV tank, staat langs de D514 in Hermanville sur Mer, La Brèche. De tank behoorde toe aan het Britse Independent Battery, Royal Marine Armoured Support Regiment, welke in La Brèche d'Hermanville op Sword beach zijn geland voor close support. Iets meer specifiek: 'H' Troop, 2nd Battery, Royal Marine Armoured Support Group. Oorspronkelijk stond er op deze plaatst een Britse Churchill AVRE Mark IV tank, echter deze staat nu in een museum in het Britse Duxford. Detail info over de AVRE tank staat nog steeds bij deze Centaur tank.
 
Cruiser Tank Centaur, in Hermanville (F).
 
4. De Tank Cruiser Centaur Mark IV in Saumur (F):
Cruiser Tank Centaur, in Saumur (F).
Foto 5. De Centaur Mark IV CS tank in het Franse stadje Saumur.
Foto 5. en 6. Op deze foto's is de Centaur te zien van het Musée des Blindés, in Saumur Frankrijk. Waartoe de tank behoorde is mij niet geheel duidelijk, de unit marker toont mogelijk een zwijn, maar dat blijft speculatie, kortom ik kan niets melden over de historie.
De leger markings op het voertuig.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Regimental batch: Mogelijk een zwijn, maar dat staat dan in spiegelbeeld bij een originele unit marker.
Een andere mogelijkheid is dat het heeft toebehoord aan het "Free French, 13e Régiment des Dragons", deze trokken op met het Amerikaanse eerste leger als 'lange afstand verkenning eenheid'.
Tactical Sign: Driehoek (blauw), geeft bij armoured units, de plaats binnen het regiment aan.
Blauw = verwijst naar het 3de regiment van een Armoured Division, het Junior Regiment.
Driehoek = staat voor 'A' Squadron, een regiment is opgebouwd meerdere squadrons A, B en C.
Troop number: Blauwe '3': 3rd troop van het squadron. Het geheel: 3rd Troop, 'A' squadron, Junior Regiment.
Unit Serial & Arm
of Service Mark:
24, het getal 24 is de Unit Serial en de rode vierkant is de Arms of Service.
De Arms of Service, een vierkant (rood) geeft aan dat het om een armoured unit gaat.
De Unit Serial 24 (wit) was in gebruik bij een onbekend Regiment.
De Unit Serial 24 (wit) kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten welke brigade en regiment de tank toe behoorde, in dit specifieke geval is dat niet bekend.
 
Cruiser Tank Centaur, in Saumur (F).
Foto 6. De Centaur Mark IV CS tank in het Franse stadje Saumur.
 
4. Technische Specificaties:
- Specificaties Centaur Mark IV CS -
Item: Specificatie:
Ontwikkeld in: In 1942, in de United Kingdom.
Geproduceerd: Vanaf 1942 en in gebruik vanaf mei 1942.
Geproduceerd in: United Kingdom
Aantal geproduceerd: 114 Exemplaren.
Gewicht: 28.849 kg.
Afmetingen: LxBxH = 6,35 x 2,90 x 2,49m
Bepantsering: 8 - 76mm
Motor: Benzine motor, Rolls-Royce Liberty, met 395pk.
Later is bij een onbekend aantal de motor vervangen door een Rolls-Royce Meteor met 600pk.
Max. snelheid: 43,5 km/u (Liberty) en 64,4 km/u (Meteor)
Max. bereik: 265 km
Bemanning: Vijf personen
Bewapening: 95 mm howitzer.
Overige bewapening: Machine geweer 7.92 mm Besa MG.
 
5. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Centaur tank.
Topic 1. - Informatie over Churchill tanks.
Topic 1. - De Britse Royal Marines Armoured Support Group.
Topic 2. - Locatie van de Centaur Mark IV CS bij Pegasus Bridge (F).
Topic 3. - Locatie van de Centaur Mark IV CS in Lion sur Mer op Sword Beach (F).
Topic 4. - Locatie van de Centaur Mark IV CS in Saumur (F).
Topic 4. - Het Musée des Blindés in Saumur (F).