M3A1 White 4x4 scout car.
 
Type: Scout Car
Lend Lease Program: Yes
British Army: M3A1 White 4x4 scout car
M3A1 White 4x4 scout car.
  Contents:
  1. Algemeen.
    1.0 Varianten van de M3 Scout Car.
    1.1 Lend Lease Program.
  2. De M3A1 4x4 scout car in Brussel.
  3. Technische Specificaties.
  4. Externe Links.
    Foto 1. De M3A1 White 4x4 scout car in Brussel.
1. Algemeen:
De M3 scout car, is een licht bepantserde verkenningswagen en werd ook gebruikt als staf/commando auto, als ambulance en voor het voorttrekken van artillerie. In operationeel gebruik werd de scout car veelal ingezet voor verkenning en observatie doeleinden.
De M3 scout car is in 1938 ontwikkeld door de Amerikaanse firma White Motor Company.
De oorspronkelijke eerste order van 64 stuks is geleverd aan de Amerikaanse 7de Cavalerie Brigade.

Daarop volgend werd besloten tot de aanschaf van de verbeterde M3A1. De M3A1 heeft een langere en bredere opbouw dan de M3. Voorop de bumper kon een roller bevestigd worden, zo liep de bumper niet vast in het zand in heuvelachtig terrein.
De M3A1 bood ruimte voor acht manschappen en bood ondersteunende vuurkracht middels drie machine geweren, een .50 Caliber (12.7 mm) en twee .30 Caliber (7.62 mm), bevestigd op een "skate rail" langs de opbouw. Er bestond de mogelijkheid dat de scout car werd uitgerust met een radiozendinstallatie van het type SCR506, radio 508, of 510 waarbij de antennebasis wordt geplaatst in het centrum van de achtersectie. De brandstof tank zit onder de bestuurdersstoel en bij iedere voordeur is ruimte voor een extra jerrycan. Aan de zijkant van de scout car bevindt zich bevestigingspunten voor een bijl, een schop, en een pikhouweel. Onder de zijdeuren is opslagruimte voor munitie, hulpmiddelen, en reserve onderdelen. De deuren bestaan uit twee helften, waarbij de bovenste helft middels een scharnier naar beneden geklapt kan worden en voorzien is van een kijksleuf. Het achtergedeelte van de scout car was van een stevige pantserplaat zonder deur erin.
De roller aan de voorkant moet voorkomen dat het voertuig in heuvelachtig terrein vast komt te zitten met zijn neus in het zand.

De M3A1 was in productie vanaf 1941 tot aan 1944 en er zijn 20.918 stuks M3A1 gebouwd. Het ontwerp was van invloed op de ontwikkeling van de US M2 en M3 half track. Bij het eerste model van de M2 half track is het ontwerp van de bepantsering en de bevestiging van het machinegeweer overgenomen.
De eerste inzet tijdens WW II was in 1941-42 op de Filipijnen, vervolgens in Noord-Afrika en tijdens de invasie op Sicilië.
Een groot aantal van deze voertuigen heeft tot en met 1943 dienst gedaan bij de Amerikaanse Cavalerie. De eenheden van de cavalerie werden vaak ondergebracht bij de Armoured Divisions, de pantserdivisies die o.a. met tanks en halftracks waren uitgerust. De cavalerie werd dan o.a. ingezet voor "reconnaiasance", met observatie en toezichthoudende taken. Dus niet zo zeer voor vooruit geschoven verkenningstaken. Vanaf D-Day word de scoutcar binnen de Geallieerde legers weer ingezet als vervoermiddel bij diverse legereenheden.
 
1.0 Varianten van de M3 Scout Car:
- De uitvoeringen -
Type / Model Beschrijving:
M3 (1938) Het originele model, 64 stuks zijn er gebouwd.
M3A1 (1941) Opvolger van de M3 met een grotere opbouw.
M3A1E1 Gelijke aan de M3A1, maar met een Buda dieselmotor, 100 stuks zijn er gebouwd.
M3A1E2 Gelijke aan de M3A1, maar met gepantserd dak.
M3A1E3 Uitgerust met 37 mm kanon type M3 op T6 / M25 bevestiging. Niet in productie genomen.
M3A1 (1943) Bevel/staf auto, voorzien van een neerklapbaar pantserscherm voor de ramen  en dikker bepantsering rondom, bewapend met .50 caliber Machine Geweer.
 
1.1 Lend Lease Program:
De M3A1 scout car is door de Verenigde Staten onder het Lend Lease Program geleverd aan meerdere Geallieerde bondgenoten, waaronder Rusland (3034 stuks), Polen en Groot-Brittannië.
 
2. De M3A1 4x4 scout car in Brussel (B).
M3A1 4x4 scout car in Brussel (B)
Foto 2. De M3A1 White 4x4 scout car in Brussel (B).
Foto 1. en 2. Deze M3A1 White 4x4 scout car, is te zien in het Koninklijk Leger- en tank museum in Brussel. Het voertuig verkeert in een redelijke staat van onderhoud. De rear fender, de opslagruimte onder de rechter zijdeur is incompleet.
De historie en herkomst van het voertuig zijn onbekend. Kleine aanvulling, Groot-Brittannië heeft via een Lend Lease order vele M3A1 scout cars ontvangen van het Amerikaanse leger. Ook het Belgische leger heeft een aantal exemplaren in haar bezit gehad, maar of deze rechtstreek door Amerika zijn geleverd of via Groot-Brittannië is mij niet bekend. De leger tekens (markings) op deze M3A1 4x4 White scout car in Brussel.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Division Marker: Ontbreekt.
Unit Serial &
Arm of Service Mark:
53 = rood vierkant: waarbij de kleur rood verwijst naar de type of 'arm': armoured en de service mark: leger onderdeel. Arm of Service is in dit geval: Polish 24th Lancers
Het legeronderdeel, betreft vaak een regiment, maar kan ook bijvoorbeeld een divisie of squadron zijn.
Meer specifiek de division is opgebouwd uit meerdere regiments: 50 = HQ, 51 = 1st Armoured Regiment en 53 het "3rd Armoured Regiment" bijvoorbeeld van de "Guards Armoured Division".
De Unit Serial 53 kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten welke divisie en battalion de tank toe behoorde.
WD Registration: (Census) F187028 (wit) Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department.
Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
(F = categorie armoured & scout cars)
Land marker: Vijfpuntige witte ster, formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day geïntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verf mallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat geïmproviseerd. Na ervaringen in Normandië zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt voor Duitse antitankwapens.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties M3A1 Scoutcar -
Item: Specificatie:
Productie: White Motor Company. Cleveland, Ohio.
In productie: Vanaf 1941 tot aan 1944
Aantal geproduceerd: 20.918 Exemplaren (M3A1's).
Gewicht: 5.67 ton
Afmetingen: lxbxh = 5,63 x 2,1 x 2 m
Bemanning: 8 Personen.
Pantser dikte: 6 - 13 mm
Motor: Benzine motor, Hercules JXD 6-cylinder, 110 pk
Aandrijving: 4 x 4
Max. Bereik: 403 km
Max. Snelheid: 81 km/u
Bewapening: .50 caliber M2 Browning machine geweer
Overige bewapening: .30 caliber Browning M1919A4 machine geweer
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de M3A1 White 4x4 scout car.
Topic 2. - Locatie van de M3A1 White 4x4 scout car in Brussel (B).
Topic 2. - Het Koninklijk Leger- en tank museum in Brussel (B).