M3 half-track.
 
  Type: Armoured Personnel Carrier
Lend Lease Program: Yes
US Army: Carrier, personnel, M3 half-track
M3 half-track in Best (NL).
  Contents:
 1. Algemeen
  1.1 De M3 Half-track.
  1.2 De M2 vs M3 Half-track.
  1.3 De M3 vs M3A1 Half-track.
  1.4 Lend Lease Programe.
 2. M3 Half-track in Best (NL).
 3. M3 Half-track in Wanroij (NL).
  3.1 Het Britse 61th Recce Regiment
 4. Technische Specificaties
 5. Externe Links
    Foto 2.1 M3 half-track in Museum Bevrijdende Vleugels in Best.
1. Algemeen:
Tijdens WW II zijn de half track of halfrups in het algemeen gebruikt omdat het aanmerkelijk goedkoper was dan een volrupssysteem en toch een goed eigenschappen had in het terrein. Na de Sherman tanks zijn de Amerikaanse half-tracks de meest gebouwde en in de strijd toegepaste voertuigen tijdens WW II.
De totale productie in Amerika vond plaats bij vier bedrijven; White Motor Company, Autocar Company, Diamond T Motor Car Company en International Harvester Company. Inclusief alle varianten zijn er in totaal meer dan 40.000 stuks gebouwd en in gebruik geweest bij vrijwel alle Geallieerde bondgenoten. Kort samengevat zijn de belangrijkste uitvoeringen: de M2 en M2A1, de M3 en de M3A1, de mortar carriers M4. M4A1 en M21 en tenslotte de anti aircraft quad carrier. de M16 half-track,
 
1.1 De M3 half-track:
De M3 half-track, is een Armoured Personnel Carrier, gebouwd door drie Amerikaanse bedrijven, White Motor Company, Autocar Company en Diamond T Motor Car Company.
De M3 half-track is de iets grotere opvolger van de M2 half-track, Naast vervoer van tien manschappen en drie man in de cabine kon de M3 ook dienst doen als transport voertuig voor munitie of het voorttrekken van houwitsers of andere artillerie wapens. In tegenstelling tot de M3A1 half track, is de M3 niet standaard uitgerust met bewapening, een .50 cal Browning machine geweer was optioneel.
Aan de voorzijde bij de bumper kan er een 'unditching roller' aanwezig zijn, maar er werd ook wel een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch" bevestigd. Over de cabine en de achterzijde van de half-track kan een canvas zijldoek worden bevestigd om de bemanning tegen het weer te beschermen. Tijdens de oorlog waren deze niet populair bij de bemanning omdat het canvas zijldoek het gebruik van wapens bemoeilijkte. Over de tracks kunnen we vermelden dat deze door de firma Goodrich zijn ontworpen en van rubber zijn gemaakt en verstevigd zijn door staalkabels. Indien het rubber scheurt kan de staalkabel nat worden en gaan doorroesten. Dit laatst is nogal een het geval bij de half-tracks die vandaag de dag nog te zien zijn.
 
1.2 Verschillen tussen de M2 en M3 half-track:
 • De achterdeur, wel aanwezig bij de M3 half-track en niet aanwezig op de M2 half-track.
 • De koplampen, bij M3 dicht tegen de motor aan, bij M2 verder van de motor af.
 • De opbouw, de kortere M2 half-track is 5.96 m en de langere M3 half-track is 6.18 m.
 • De M2 biedt plaats aan 10 man en de M3 biedt plaats aan 13 man.
1.3 Verschillen tussen de M3 en M3A1 half-track:
 1. M3, plaats voor 13 man, 10 passagiers en drie bemanningsleden.
  De laadruimte achter de cabine is langer dan de M2 en heeft een deurtje.
  Aantal: 12.391 stuks + 108 omgebouwde 75mm HMC T30
 2. M3A1, plaats voor 13 man, 10 passagiers en drie bemanningsleden.
  Met extra geschutsring M49 voor .50 machine geweer.
  Beschikt over meerdere bevestigingspunten waarop een .30 machine geweer geplaatst kan worden.
  Aantal: 2862 stuks
1.4 Lend Lease Program:
De M3 half-track is door de Verenigde Staten onder het Lend Lease Program geleverd aan Geallieerde bondgenoten, inclusief aan het Rode Leger van de Sovjet Unie.
 
2. M3 half-track in Best (NL).
M3 half-track in Best (NL).
Foto 2.2 M3 half-track in het Museum Bevrijdende Vleugels in Best.
Foto 2.1 en 2.2 Op deze foto's staat een volledig uitgeruste Amerikaanse M3 half-track welke is te bezichtigen in het Museum Bevrijdende Vleugels in Best. Aan de voorzijde bij de bumper is een 'unditching roller' aanwezig, er is geen lier van type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch" bevestigd. Informatie over de herkomst en het gebruik van deze M3 Half-track, zonder unit markings ontbreken. De Britse legertekens (markings) op deze M3 half-track:
  Division Marker: Ontbreekt.
  Unit Serial &
Arm of Service Mark:
53 = rood vierkant: waarbij de kleur rood verwijst naar de type of 'arm': armoured en de service mark: leger onderdeel. Arm of Service is in dit geval: Armoured Battalion, Regiment, Division, Brigade, Army of Corps.
Het legeronderdeel, betreft vaak een regiment maar kan ook bijvoorbeeld een divisie of squadron zijn.
Meer specifiek de division is opgebouwd uit meerdere regiments, 50 = HQ, 51 = 1st Armoured Regiment en 53 het "3rd Armoured Regiment"  bijvoorbeeld van de "Guards Armoured Division".
De Unit Serial 53 kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten welke divisie en battalion de half-track toe behoorde.
  Land marker: Vijfpuntige witte ster, formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day ge´ntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verfmallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat ge´mproviseerd. Na ervaringen in NormandiŰ zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt voor Duitse anti tank wapens.
 
M3 half-track in Best (NL).
Foto 2.3 De M3 half-track in Museum Bevrijdende Vleugels in Best.
 
3. M3 half-track in Wanroij (NL). #WIP Work in Progress !
M3 half-track in Wanroij (NL).
Foto 3.1 M3 half-track tijdens het event Army Show in Wanroij.
Foto 3.1 en 3.2 Deze Amerikaanse M3 half-track was als deelnemer te zien tijdens de militairia evenement Army Show in Wanroij (2019). De markings op het voertuig verwijzen naar het Britse 50th (Northumbrian) Infantry Division, meer specifiek naar een onderdeel genaamd: 61th Recce Regiment. Recce Regiments (voluit Reconnaissance regiments) zijn verkennings regimenten die ondersteuning geven aan een Infanterie of Pantser Divisie. Pas na D-Day zijn er Amerikaanse half-tracks geleverd aan het Britse leger, bij de Britse Infantary Divisions werden ze ingezet bij de Rece Regiments. Dit voertuig verkeerd een een perfecte staat en op de voorzijde bij de bumber is een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch" bevestigd. De historie en herkomst van deze half-track zijn bij mij onbekend, destijds stond dit voertuig tekoop. Een toelichting op de leger markings op deze M3 half-track: De Britse legertekens (markings) op deze M3 half-track:
  Division Sign: Vierkant (zwart) met twee x T (rood) = embleem van de 50th (Northumbrian) Infantry Division, deze had de over-all leiding over alle Allied Infantry Brigades & Regiments die op Gold Beach zijn geland.
  Unit Serial &
Arm of Service Mark:
Vierkant (groen-blauw): geeft aan dat dit voertuig onderdeel is van een division. Groen-blauw is de "Arms of Service" en verwijst naar een Armoured Car Regiment (RAC).
41 (wit) is de "Unit Serial" van het 61th Recce Regiment. De "Unit Serial" kan niet een op een vertaald worden naar een leger eenheid, daarvoor moet je weten tot welk onderdeel van het Recce Regiment het voertuig behoorde. Er word ook verondersteld dat alle verkenningsvoertuigen die bij een infanterie divisie zijn aangesloten herkenbaar zijn aan dit zelfde teken met 41 erin vermeld.
Hetzelfde ontwerp met het nummer 45 zou dan alleen ingebruik geweest zijn bij verkenningsvoertuigen van een Pantser Divisie.
  Land marker: Vijfpuntige witte ster, formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day ge´ntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verfmallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat ge´mproviseerd. Na ervaringen in NormandiŰ zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt voor Duitse anti tank wapens.
  WD Registration: (Census) (Census Number) Z5317943, Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (Z = Trucks < 1 ton)
 
M3 half-track in Wanroij (NL).
Foto 3.2 M3 half-track tijdens het event Army Show in Wanroij.
 
3.1 Het Britse 61st Reconnaissance Regiment - 50th (Tt) Northumbrian Division:
De voornaamste onderdelen:
3rd (Royal Northumberland Fusiliers) Reconnaissance Regiment geformeerd in april 1941.
50th Reconnaissance Regiment geformeerd in april 1941en ontbonden in juni 1942.
61st Reconnaissance Regiment geformeerd in september 1941 ontbonden in december 1944.
Het motto van het 61st Recce Regiment was: Beaten Paths are Safest. Het Regiment was eerst oa in Noord Afrika actief en op 23 februari 1944 begonnen onderleiding van Luitenant-Kolonel Sir William Mount de voorbereidingen voor D-day. Op D-Day, 4 juni 1944, land het regiment op Gold Beach en op 6 juni 1944 raakte Sir William Mount gewond. Daarna volgenden Odon (ten zuid westen van Caen), BourguÚbus (ten zuiden van Caen), Mont Pinšon (35 km ten zuid westen van Caen), de Nederrijn, het Rijnland en andere gebieden langs de Rijn. In december 1944, tijdens de Duitse opmars in het Ardennen Offensief is het 50th (Northumbrian) Infantery Division ontbonden en daarmee kwam ook een einde aan het 61th Recce Regiment.
Bron: Memories of Roy Howard.
Beaten Paths Are Safest: From D-Day to the Ardennes.
 
4. Technische Specificaties:
  Productie: Geleverd vanaf mei 1941 tot aan onbekend.
  Gemaakt door: White Motor Company, Autocar Company en Diamond T Motor Car Company.
  Aantal geproduceerd: 12.391 Exemplaren + 108 exemplaren omgebouwde 75mm HMC T30.
  Gewicht: 9100 kg.
  Afmetingen: LxBxH = 6,18 x 2,22 x 2,26 m
  Pantser: 6 tot 12 mm
  Motor: 6 cilinder White 160 AX motor.
  Max. snelheid: 64-72 km/u
  Bereik: 280 km
  Bemanning: 13 Personen, 3 in de cabine en 10 personen achterin.
  Bewapening: Optioneel een .50cal M2HB machine geweer.
 
5. Externe Links:
  Topic 1. Informatie over de M3 Half-track.
  Topic 2. Locatie van de M3 half-track in Best (NL).
Museum Bevrijdende Vleugels in Best (NL).
 
  Topic 3. Locatie van de M3 half-track in Wanroij (NL).
Event Army Show in Wanroij (NL).
Het Britse 50th (Northumbrian) Infantry Division.
 

www.Pantser.net - Home BACK - TOP - NEXT - MORE -