M3A1 White 4x4 scout car.
 
  Type: Scout Car
Lend Lease Program: Yes
British Army: M3A1 White 4x4 scout car
M3A1 White 4x4 scout car.
  Contents:
 
  1. Algemeen.
    1.0 Varianten van de M3 Scout Car.
    1.1 Lend Lease Program.
  2. De M3A1 4x4 scout car in Bovington (UK).
  3. Technische Specificaties.
  4. Externe Links.
    Foto 1. De M3A1 White 4x4 scout car in Bovington (UK).
1. Algemeen:
De M3 scout car, is een licht bepantserde verkenningswagen en werd ook gebruikt als staf/commando auto, als ambulance en voor het voorttrekken van artillerie. In operationeel gebruik werd de scout car veelal ingezet voor verkenning en observatie doeleinden.
De M3 scout car is in 1938 ontwikkeld door de Amerikaanse firma White Motor Company.
De oorspronkelijke eerste order van 64 stuks is geleverd aan de Amerikaanse 7de Cavalerie Brigade.

Daarop volgend werd besloten tot de aanschaf van de verbeterde M3A1. De M3A1 heeft een langere en bredere opbouw dan de M3. Voorop de bumper kon een roller bevestigd worden, zo liep de bumper niet vast in het zand in heuvelachtig terrein.
De M3A1 bood ruimte voor acht manschappen en bood ondersteunende vuurkracht middels drie machine geweren, een .50 Caliber (12.7 mm) en twee .30 Caliber (7.62 mm), bevestigd op een "skate rail" langs de opbouw. Er bestond de mogelijkheid dat de scout car werd uitgerust met een radiozendinstallatie van het type SCR506, radio 508, of 510 waarbij de antennebasis wordt geplaatst in het centrum van de achtersectie. De brandstof tank zit onder de bestuurdersstoel en bij iedere voordeur is ruimte voor een extra jerrycan. Aan de zijkant van de scout car bevindt zich bevestigingspunten voor een bijl, een schop, en een pikhouweel. Onder de zijdeuren is opslagruimte voor munitie, hulpmiddelen, en reserve onderdelen. De deuren bestaan uit twee helften, waarbij de bovenste helft middels een scharnier naar beneden geklapt kan worden en voorzien is van een kijksleuf. Het achtergedeelte van de scout car was van een stevige pantserplaat zonder deur erin.
De roller aan de voorkant moet voorkomen dat het voertuig in heuvelachtig terrein vast komt te zitten met zijn neus in het zand.

De M3A1 was in productie vanaf 1941 tot aan 1944 en er zijn 20.918 stuks M3A1 gebouwd. Het ontwerp was van invloed op de ontwikkeling van de US M2 en M3 half track. Bij het eerste model van de M2 half track is het ontwerp van de bepantsering en de bevestiging van het machinegeweer overgenomen.
De eerste inzet tijdens WW II was in 1941-42 op de Filipijnen, vervolgens in Noord-Afrika en tijdens de invasie op Sicilië.
Een groot aantal van deze voertuigen heeft tot en met 1943 dienst gedaan bij de Amerikaanse Cavalerie. De eenheden van de cavalerie werden vaak ondergebracht bij de Armoured Divisions, de pantserdivisies die o.a. met tanks en half-tracks waren uitgerust. De cavalerie werd dan o.a. ingezet voor "reconnaiasance", met observatie en toezichthoudende taken. Dus niet zo zeer voor vooruit geschoven verkenningstaken. Vanaf D-Day word de scoutcar binnen de Geallieerde legers weer ingezet als vervoermiddel bij diverse legereenheden.
 
1.0 Varianten van de M3 Scout Car:
- De uitvoeringen -
Type / Model Beschrijving:
M3 (1938) Het originele model, 64 stuks zijn er gebouwd.
M3A1 (1941) Opvolger van de M3 met een grotere opbouw.
M3A1E1 Gelijke aan de M3A1, maar met een Buda dieselmotor, 100 stuks zijn er gebouwd.
M3A1E2 Gelijke aan de M3A1, maar met gepantserd dak.
M3A1E3 Uitgerust met 37 mm kanon type M3 op T6 / M25 bevestiging. Niet in productie genomen.
M3A1 (1943) Bevel/staf auto, voorzien van een neerklapbaar pantserscherm voor de ramen  en dikker bepantsering rondom, bewapend met .50 caliber Machine Geweer.
 
1.1 Lend Lease Program:
De M3A1 scout car is door de Verenigde Staten onder het Lend Lease Program geleverd aan meerdere Geallieerde bondgenoten, waaronder Rusland (3034 stuks), Polen en Groot-Brittannië.
 
2. De M3A1 4x4 scout car in Bovington (UK).
M3A1 4x4 scout car in Bovington (UK)
Foto 2. De M3A1 White 4x4 scout car in Bovington (UK).
Foto 1. en 2. Deze M3A1 White 4x4 scout car, is te zien in het Tank Museum in Bovington (UK). Het voertuig gebouwd in 1942 verkeert in een goede staat van onderhoud. De restanten van wat eerst een scout car was, zijn door twee Britten in Frankrijk opgekocht. Vervolgens is het tussen 1981 en 1983 gerestaureerd en in hun bezit gebleven en getoond op diverse militairia evenementen. Het draagt de markings van het 1st Polish Armoured Division (= 1-sza Polska Dywizja Pancerna) en de RAC flash was bij hen in gebruik tijdens de eerste inzet van het Poolse leger in Italië.
Het is op een gegeven moment opgekocht door een verzamelaar en in ruil voor een ander AFV gegeven aan het Tank Museum.
Het museum heeft het voertuig opnieuw laten restaureren door de twee Britten en het verkeert nu in een rijdende staat. Het gebruik en inzet van het voertuig tijdens WW II is mij onbekend. Kleine aanvulling,Groot-Brittannië heeft via een Lend Lease order vele M3A1 scout cars ontvangen van het Amerikaanse leger. Ook het Belgische leger heeft een aantal exemplaren in haar bezit gehad, maar of deze rechtstreek door Amerika zijn geleverd of via Groot-Brittannië is mij niet bekend. Markings op de M3A1 4x4 scout car.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
RAC Flash Rechthoek (rood-wit-rood) Dit teken is tijdelijk in gebruik geweest bij tanks en voertuigen die toebehoorden aan cavalerie en nauw samenwerkten met infanterie-eenheden. De kleur rood is afgeleid van de arms of service van de cavalerie. Het werd toegepast om onderscheid te maken met de door de vijand onderschepte en gebruikte Britse tanks, het is slechts tijdelijk in gebruik geweest.
Land Marker: Cirkel(rood-wit-blauw-geel), ook wel air recognition sign, geeft aan dat het voertuig onder Britse leger leiding staat. Dit symbool was in gebruik tot operatie Overlord. Na WW II is het weer in gebruik genomen.
Het Poolse leger dat in Groot-Brittannië verbleef stond onder Britse leger leiding en werden ook door de Britten bewapend en getraind. Vanaf D-Day was het toegevoegd aan de Canadese troepen.
Division sign: Gevleugelde helm op oranje cirkel. Staat voor het 1st Polish Armoured Division, (= 1-sza Polska Dywizja Pancerna) ,o.l.v. Major-General Stanislaw Maczek.
Unit Serial &
Arm of Service Mark:
53 = rood vierkant: waarbij de kleur rood verwijst naar de type of 'arm': armoured en de service mark: leger onderdeel. Arm of Service is in dit geval: Polish 24th Lancers
Het legeronderdeel, betreft vaak een regiment, maar kan ook bijvoorbeeld een divisie of squadron zijn.
Meer specifiek de division is opgebouwd uit meerdere regiments: 50 = HQ, 51 = 1st Armoured Regiment en 53 het "3rd Armoured Regiment"  bijvoorbeeld van de "Guards Armoured Division".
De Unit Serial 53 kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten welke divisie en battalion de tank toe behoorde.
WD Registration: (Census) F 35384 (wit) Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department.
Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
(F = categorie armoured & scout cars)
Bridge classification Cirkel (geel) cijfer vijf (zwart), is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van de bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
2.1 Het Poolse 1st Armoured Division.
Na de Duitse Blitzkrieg in Polen, Nederland, België en Frankrijk vluchten vele Poolse militairen naar Groot-Brittannië. Ook zijn er een aantal Poolse militairen uit Noorwegen en Frankrijk naar Groot-Brittannië gevlucht. In Schotland is hun basis en zij maken dan deel uit van het Poolse 1st Corps onder leiding van Wladyslaw Sikorski.
Op 17 februari 1942 wordt er een officieel Pools leger gevormd en deze staat onder de leiding van General Maczek. Dit is het 1st Polish Armoured Division (= 1-sza Polska Dywizja Pancerna), daarna wordt een tweede Pools divisie opgericht die later in Noord-Afrika en Italië aan Britse zijde tegen de Duitsers vecht. Naast deze twee divisies is er ook een divisie die in de Oekraïne word opgericht en aan de zijde van het Rode Leger tegen de Duitsers vecht aan het Oostfront. Tijdens D-Day zijn zij niet van de partij, op 1 augustus 1944 wordt het Poolse 1st Armoured Divsion ontscheept in Arromanches in Normandië. Zij komen in Normandië onder het bevel te staan van het Canadese leger en vechten moedig en zeer succesvol tegen de Duitsers bij Caen (Operation Totalize) en in augustus 1944 weten zij bij Mont Ormel de Zak van Falaise te sluiten. Na deze grote Duitse nederlaag is vanaf 25 augustus 1944 de weg vrij voor de opmars naar België en Nederland. Op 15 september 1944 gaan zijn nabij Hulst de Belgisch-Nederlandse grens over. Daarbij geven zij ondersteuning aan het Canadese leger en bevrijden zelf Breda, na een gedeeltelijke omsingeling, Vervolgens geven zij ondersteuning aan de door Britten georganiseerde operatie Market Garden. Deze operatie loopt op een mislukking uit onder anderen doordat de Geallieerde parachutisten veel te ver, voor de ondersteuning van artillerie en de cavalerie worden gedropt. Ondanks dat de Poolse parachutisten met zware verliezen een vrije aftocht voor een aantal ingesloten Britse militairen weten te bewerkstelligen, krijgen zij van de Britten de schuld van het mislukken van deze operatie. Een Poolse officier waarschuwde vooraf al voor het mislukken van deze operatie en moest onder druk van de Britten zijn functie opgeven. Pas 60 jaar later zijn deze Polen door de Nederlandse regering in ere hersteld en onderscheiden. Vanaf eind 1944 trekken zij Duitsland en op 1 mei 1944 geven de daar gelegerde Duitse troepen zich over in Wilhelmshaven aan het Poolse leger. Vervolgens blijft het Poolse leger corps in Duitsland tot in 1947, waarna het wordt ontbonden. Op een enkeling na kunnen de Polen niet veilig terug naar het door het Rode Leger bezette Polen. Vele gaan terug naar Groot-Brittannië. en België. Aanvullend deze M16 half-track draagt de leger markings van het Poolse 1st Light AA Regiment (1 Pulk Artylerii Przeciwpancernej) dat onder de leiding stond van Major Bertold Berendt. Dit regiment was ingedeeld bij de artillery van het Poolse 1st Armoured Division.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties M3A1 Scoutcar -
Item: Specificatie:
Productie: White Motor Company. Cleveland, Ohio.
In productie: Vanaf 1941 tot aan 1944
Aantal geproduceerd: 20.918 Exemplaren (M3A1's).
Gewicht: 5.67 ton
Afmetingen: lxbxh = 5,63 x 2,1 x 2 m
Bemanning: 8 Personen.
Pantser dikte: 6 - 13 mm
Motor: Benzine motor, Hercules JXD 6-cylinder, 110 pk
Aandrijving: 4 x 4
Max. Bereik: 403 km
Max. Snelheid: 81 km/u
Bewapening: .50 caliber M2 Browning machine geweer
Overige bewapening: .30 caliber Browning M1919A4 machine geweer
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de M3A1 White 4x4 scout car.
Topic 2. - Locatie van de M3A1 White 4x4 scout car in Bovington (UK).
Topic 2. - Het Britse Tank Museum in Bovington (UK).
Topic 2. - Het Poolse 1st Armoured Division.