Medium tank M4A1(76)w-E8, de Sherman II AY.
 
Type: Medium tank
Lend Lease Program: Yes
British Army: Sherman II AY
US Army: M4A1(76)w-HVSS
M4A1(76)w-HVSS, Saumur (F)
Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Verschillende uitvoeringen.
    1.2 Lend Lease Program.
  2. De M4A1(76)w-E8 in Saumur (F).
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
  Foto 1. Een Franse, M4A1(76)w-HVSS bij het museum van Saumur (F).
1. Algemeen:
De Amerikaanse medium tank M4A1, is gemakkelijk herkenbaar aan de gietijzeren romp met afgeronde hoeken. De Britse benaming voor de M4A1(76)w-HVVS, is Sherman IIAY. Er zijn verschillende uitvoeringen van de M4A1, afhankelijk van o.a. het type kanon (75 mm, 76 mm of 17-ponder kanon) en het type track (VVSS of HVVS). De bewapening van de M4A1(76)w-E8 bestaat uit een 76 mm M1 L/55 kanon (W=wet storage), het boordgeschut bestaat uit twee .30 cal machine geweren en een stuk .50 cal machine geweer. Korte toelichting benaming:
(76)w, dit staat voor 76 mm kanon, met wet storage.
HVSS = type ophanging rups, Horizontal Volute Spring Suspention
 
1.1 Verschillende uitvoeringen van M4A1(76)w:
Er zijn twee verschillende uitvoeringen van de M4A1(76)w, een uitvoering met VSS (16" inch) 'Bogie' en een uitvoering met (23 inch) HVSS tracks.
M4A1(76)w, met VSS = Sherman IIA
M4A1(76)w, E8 met HVSS = Sherman IIAY.
Beide modellen M4A1(76)w hebben een one-piece cast nose en een M1 gun mount voor bevestiging van het kanon aan de koepel.
 
1.2 Lend Lease Program:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder de medium tank M4A1(76)w. Gezien de late levering van HVSS tracks, pas vanaf december 1944 en in eerste instantie voor de M4A3-E8, is het vermoeden dat er weinig M4A1(76)w HVSS fabriek af geleverd zijn. Veelal gaat is de HVSS later aangebracht ter vervanging van de VSS track. De M4A1(76)w-E8 is tijdens WW II niet aan het Nederlandse leger geleverd.
 
Foto 1. Deze vrijwel compleet uitgeruste M4A1(76)w-HVSS bij het Musée des Blindés in het Franse Saumur. Uiteraard is de tank uitgerust met het Amerikaanse 76 mm kanon, doordat de neus uit een geheel bestaat, a one-piece-nose, kan je er vanuit gaan dat het om een late model gaat. Deze tank is vernoemd naar een andere Franse Sherman M4A2 met de naam "Uskub" (=Skopje) en nummer 51, welke met de 2nd Division Blindée van Normandië optrok naar Parijs. De markings op de M4A1(76)w-HVSS.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Uskub (Skopje) de plaatsnaam van een bekende slag uit WW I, is gegeven aan de tank. Dit was gebruikelijk in dit tankregiment voor de tanks van de 3de compagnie.
Army registration number: Onbekend, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het leger. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Division sign: Cirkel (blauw) met Frankrijk (wit), staat voor de 2nd Division Blindée van het FFL, Forces Françaises Libres.
Formation sign: 51, staat voor de plaats binnen de tank eenheid.
Unit sign: Vierkant (blauw) met C (geel)+ (een streep met drie koppeltekens), welk regiment en eskadron, in dit geval: het 3de compagnie(=eskadron) van het 501e Régiment de Chars de Combat.
(C = Cavalerie)
Land identification: Ontbreekt, de Frans vlag, geeft aan dat het voertuig en tank bemanning Frans zijn.
Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
Bridge classification: Ontbreekt, het cijfer 30 in een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
3. Technische Specificaties:
Voor specificaties van de Amerikaanse medium tank, de M4A1(76)w E8, klik hier.
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Medium Tank M4A1.
Topic 2. - Locatie van de M4A1(76)w-HVVS in Saumur (F).
Topic 2. - Het Musée des Blindés in Saumur (F).
Topic 2. - Meer info over Franse tanks, markings en benamingen.