Medium Tank M4A2, de Sherman III.
 
Type: Medium tank
Lend Lease Program: Yes
British Army: Sherman III
US Army: M4A2
M4A2, Sherman III in Montfaucon-d'Argonne
Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Lend Lease Program.
  2. De M4A2 in Arromanches (F).
  3. De M4A2 in Montfaucon-d'Argonne (F).
  4. De M4A2 in Saumur (F).
  5. De M4A2 in St-Martin-de-Varreville (F).
  6. Technische Specificaties:
  7. Externe Links.
  Foto 1. De Medium Tank M4A2, de Sherman III in Montfaucon-d'Argonne.
1. Algemeen:
De in Amerika geproduceerde medium tank M4A2, is uitgerust met een dubbele dieselmotor van General Motors. Voor zover bekend is, heeft alleen de US Marines Corps gebruik gemaakt van de met een diesel aangedreven motor M4A2. Alle overige M4A2 medium tanks zijn middels het Lend Lease Program geleverd aan de andere Geallieerden buitenlandse leger corpsen.
De bewapening bestaat uit een 75 mm M3 L/40 kanon, het boordgeschut bestaat uit twee .30 cal machine geweren en een stuk .50 cal machine geweer. De Britse benaming voor de M4A2 is Sherman III.
 
1.1 Lend Lease Program:
Via het Lend Lease Program zijn er door het Amerikaanse leger aan diverse geallieerde landen, defensie materialen geleverd tijdens WW II. Waaronder ook de medium tank M4A2 aan het FFL, Forces Françaises Libres. Bij het FFL zijn er vijf tank regimenten mee uitgerust geweest. (Free French Forces).
 
2. De Franse M4A2, in Arromanches (Gold Beach).
M4A2, Sherman III, Arromanches, Gold Beach (F).
Foto 2. Franse Medium Tank M4A2, de Sherman III in Arromanches, Gold Beach (F).
Foto 2. In het Franse dorp Arromanches, Gold Beach, is deze M4A2, genaamd "Berry au Bac" te zien. Zoals gebruikelijk is, uitgerust met een 75 mm kanon, tevens is te zien dat de pistol port op de koepel niet is dicht gelast. Dit laatste is een aanwijzing dat het niet om een late model of gemodificeerd model gaat. De tank behoorde toe aan het 2nd Division Blindée, welke onderleiding stond van generaal Leclerc. De divisie lande echter niet op 6 juni 1944 op de stranden van Normandië!
Pas op 1 augustus 1944 is de 2nd Division Blindée en Leclerc aan wal gegaan op het strand van Dunes de Varreville (Utah Beach).
De vertraging van bijna twee maanden na D-Day werd voornamelijk veroorzaakt doordat de Franse tank divisie pas na D-Day volledig was uitgerust met medium tanks M4A2. De markings op deze M4A2.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Berry au Bac: Bij Franse tank divisies is het gebruikelijke een plaats of departement naam te gegeven aan een tank.
Army registration number: 420788, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het leger. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Division sign: Cirkel (blauw) met Frankrijk (wit), staat voor de 2nd Division Blindée van het FFL, Forces Françaises Libres.
Formation sign: 55, staat voor de plaats binnen de tank eenheid.
Unit sign: Vierkant (blauw) met C (geel)+ (drie strepen en vier koppeltekens), welk regiment en eskadron, in dit geval: 4de eskadron van het 12e Régiment de Cuirassiers. (C = Cavalerie)
Land identification: Ontbreekt, de Frans vlag, geeft aan dat het voertuig en tank bemanning Frans zijn.
Bridge classification: Ontbreekt, cijfer 30 in een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
3. De Franse M4A2, in Montfaucon-d'Argonne (F).
M4A2, Sherman III  in Montfaucon-d'Argonne (F)
Foto 3. Franse Medium Tank M4A2, de Sherman III in Montfaucon-d'Argonne (F).
Foto 1. en 3. t/m 5. In het Noord-Franse dorpje Montfaucon-d'Argonne staat deze Franse Medium Tank M4A2, de Sherman III als een monument ter ere van de Amerikaanse troepen en in het bijzonder Generaal Patton. Beiden hebben tijdens Le Grande Guerre en tijdens de Tweede Wereld Oorlog, het Noord-Franse dorpje Montfaucon-d'Argonne aangedaan. Deze M4A2 is in 2013 op het dorpsplein geplaatst en is afkomstig van het Musée des Blindés in Saumur (F).
Het is een z.g.n. "late model" M4A2 tank, kenmerken hiervan zijn de gietijzeren 'one-piece-nose' aan de voorzijde tussen de tracks, de aanwezigheid van een "gun lock". De sleuven waardoor de bestuurder en boordschutter heen kijken zijn beschermd door dikke stalen platen en daarvoor in de plaats zijn er periscopen gekomen, echter deze ontbreken (ook op de koepel).
Voor de oplettende kijker, de koepel is een z.g.n. van het type D50878, (low bustle) geproduceerd van februari 1942 tot en met voorjaar 1943, in een viertal verschillende uitvoeringen. Bij dit type koepel ontbreekt het aan een ovaalvormige munitie laadluik aan de bovenzijde van de koepel. Overige details, de koepel is naderhand aangepast, o.a. is de z.g.n. "pistol port" geheel verwijderd en dicht gemaakt en het luik van de tankcommandant is gewijzigd in een nieuw type met periscopen en enkel luik i.p.v. een tweedelig luik.
Uiteraard is deze M4A2 uitgerust met een 75 mm kanon, daarnaast valt op dat de boord mitrailleur aan de voorzijde niet origineel is.
 
M4A2, Sherman III  in Montfaucon-d'Argonne (F)
Foto 4. Franse Medium Tank M4A2, de Sherman III in Montfaucon-d'Argonne (F).
Op deze Franse M4A2 tank ontbreken de markings van het Franse leger, daarvoor in de plaats is de Amerikaanse White Star aangebracht. Duidelijk zichtbaar is het "early type sprocket wheel" en loopwielen van het type VVSS (Vertical Volute Suspension Spring).
 
M4A2, Sherman III  in Montfaucon-d'Argonne (F)
Foto 5. Franse Medium Tank M4A2, de Sherman III in Montfaucon-d'Argonne (F).
Op de achterzijde van de koepel staat het logo van de fabrikant van de toren: General Steel Castings (hoofdletter G in een wapenschild) De tracks zijn van het type Steel Chevron, vermoedelijk van Britse fabricaat met een wat rondere vorm.
 
4. De Franse M4A2, in Saumur (F).
M4A2, de Sherman III  "Corse" in Saumur (F)
Foto 6. Franse Medium Tank M4A2, de Sherman III  "Corse" in Saumur (F).
Foto 6. In het "Musée des Blindés" in het Franse Saumur staat deze Franse Medium Tank M4A2, de Sherman III en de tank behoorde toe aan het 2nd Division Blindée welke onderleiding stond van generaal Leclerc. Voor de oplettende kijker, de koepel is van extra bepantsering voorzien.
Dit gebeurt voornamelijk bij de latere series van de M4A2.  Uiteraard is deze M4A2 uitgerust met een 75 mm kanon, zonder een gun lock (!) Daarnaast valt op dat de tracks zijn uitgerust met "Rubber Blocks", T41(omkeerbaar) of de T51 (niet omkeerbaar). De markings op deze M4A2.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Corse: Bij Franse tank divisies is het gebruikelijke een plaats of departement naam te gegeven aan een tank.
Army registration number: 420050, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het leger. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Division sign: Cirkel (blauw) met Frankrijk (wit), staat voor de 2nd Division Blindée van het FFL, Forces Françaises Libres.
Formation sign: 35, staat voor de plaats binnen de tank eenheid.
Unit sign: Vierkant (blauw) met C (geel)+ (twee strepen en twee koppeltekens), welk regiment en eskadron, in dit geval: 4de eskadron van het 12e Regiment de Chausseurs d'Afrique. (C = Cavalerie
Land identification: Frans vlag, geeft aan dat het voertuig en tank bemanning Frans zijn.
Bridge classification: Cijfer 30 in een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
5. De M4A2 in St-Martin-de-Varreville (Utah Beach).
M4A2, Sherman III, bij St-Martin-de-Varreville (Utah Beach).
Foto 7. Franse Medium Tank M4A2, de Sherman III, bij St-Martin-de-Varreville (Utah Beach).
Foto 7. Deze Franse M4A2 staat bij Utah Beach, bij een Frans herdenking monument nabij het dorpje St-Martin-de-Varreville. Uiteraard is deze M4A2 uitgerust met een 75 mm kanon, daarnaast valt op dat de tracks zijn uitgerust met "Rubber Blocks", T41(omkeerbaar) of de T51 (niet omkeerbaar). Deze tank is vernoemd naar een tank die heeft gediend bij het 12e Régiment de Cuirassiers tijdens WW II.
Deze tank is afkomstig uit een bos bij een militair oefenterrein bij Larcay, departement Indre et Loire en zo rond 2004 opgeknapt c.q. hersteld door het Musée des Blindés in Saumur.
Het monument herdenkt de landing van de 2nd Division Blindée, o.l.v. generaal Leclerc.
Pas op 1 augustus 1944 kwam generaal Leclerc aan land in Normandië en nam direct deel aan de strijd bij Alençon en Argentan, onderleiding van U.S. generaal George S. Patton's Third Army. Op 20 augustus 1944 krijgt het Franse 2nd Division Blindée van Supreme Allied Commander Dwight D. Eisenhower de order om Parijs te bevrijden. Op 25 augustus 1944 geeft de Duitse commandant van het garnizoen in Parijs, Dietrich von Choltitz, zich over aan Leclerc. De volgende dag zijn Leclerc en de Gaulle met een triomf tocht door Parijs getrokken. De markings op deze M4A2.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Normandie: Bij Franse tank divisies is het gebruikelijke een plaats of departement naam te gegeven aan een tank.
Army registration number: 420977 is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het leger. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Division sign: Cirkel (blauw) met Frankrijk (wit), staat voor de 2nd Division Blindée, van het FFL, Forces Françaises Libres.
Formation sign: 30, staat voor de plaats binnen de tank eenheid.
Unit sign: Vierkant (blauw) met C (geel)+ (drie strepen en twee koppeltekens), welk regiment en eskadron, in dit geval: 2de eskadron van het 12e Régiment de Cuirassiers. (C = Cavalerie)
Land identification: Frans vlag, geeft aan dat het voertuig en tank bemanning Frans zijn.
Bridge classification: Cijfer 30 in een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
>
 
6. Technische Specificaties:
Voor specificaties van deze Amerikaanse Medium Tank M4A2, de Sherman III, klik hier.
 
7. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over Medium Tank M4A2, de Sherman III tanks.
Topic 1. - Informatie over Franse tanks, markings en benamingen.
Topic 2. - Locatie van de Medium Tank M4A2, de Sherman III bij Arromanches (Gold Beach)
Topic 2. - Het Franse 2nd Division Blindée (2nd Armored Division) van het FFL, Forces Françaises Libres.
Topic 3. - Locatie van de Medium Tank M4A2, de Sherman III in Montfaucon-d'Argonne (F).
Topic 3. - Het Musée des Blindés in Saumur (F).
Topic 4. - Locatie van de Medium Tank M4A2, de Sherman III in Saumur (F).
Topic 4. - Het Musée des Blindés in Saumur (F).
Topic 5. - Locatie van de Medium Tank M4A2, de Sherman III, bij St-Martin-de-Varreville (Utah Beach).
Topic 5. - Informatie over Franse tanks, markings en benamingen.
Topic 5. - Landingsmonument 2nd Division Blindée (2nd Armored Division) van het FFL, Forces Françaises Libres.