Self Propelled Gun M7, de Sexton I.
 
Type: Self Propelled Gun
Lend Lease Program: Yes, see notes.
British Army: 25 pounder SP (RAM)
SPG M7, de Sexton I, Overloon (NL).
Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 De M7 Sexton vs de M7 Priest.
    1.2 De verschillende uitvoeringen.
  2. De SPG M7 Sexton I, in Overloon (NL).
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
  Foto 1. De SPG M7, de Sexton I, in Overloon (NL).
1. Algemeen:
De M7 Sexton is een pantser houwitser, in het Engels vertaald "self propelled artillery gun." De M7 Sexton is in 1942 ontwikkeld door de Canadezen en in 1943 in productie genomen. De M7 Sexton is in gebruik geweest bij het Britse en Canadese leger, voor de komst van de M7 Sexton in 1942 tijdens de oorlog tegen het Duitse Afrika Korps, waren de Britten zeer tevreden over de SGP M7 Priest.
De Amerikaanse SPG M7 Priest had alleen als nadeel zijn 105 mm houwitser munitie, de Britten gebruikten namelijk standaard 25 pounder munitie voor houwitsers. Om problemen qua bevoorrading tegen te gaan, moest er een pantser houwitser ontwikkeld worden met een 25 pounder houwitser.
De Canadezen hebben in 1942 de Sexton ontworpen op basis van de Canadese RAM tank. Deze Canadese uitvoering werd bewapend met een 25 pounder howitzer kanon en wordt aangeduid als de SPG Sexton I. Van deze uitvoering zijn er slechts 124 stuks van gemaakt. De opvolger ervan was de Sexton II en deze was op zijn beurt weer gebaseerd op Canadese Sherman tank, de Grizzly.
De opvolger van de SPG Sexton I werd ook bewapend met een 25 pounder howitzer kanon en wordt aangeduid als de SPG Sexton II.
De Canadese M7 Sexton en de Amerikaanse M7 Priest, zijn beide pantser houwitsers die erg veel gemeen hebben. Echter, er zijn ook grote verschillen tussen de Sexton en Priest.
 
1.1 De M7 Sexton vs M7 Priest:
De Sexton is ontwikkeld en gebouwd in Canada, de Priest is ontwikkeld en gebouwd in de Verenigde Staten.
Bewapening, de Sexton heeft een QF 25 pounder MkII houwitser en de Priest heeft een 105 mm howitzer.
De opbouw voor de boordschutter op de Piest, ontbreekt bij de Sexton.
In actie; de Sexton werd alleen gebruikt voor ondersteuning middels indirecte beschietingen.
Ook de Priest werd hiervoor gebruikt, maar deze werd ook gebruikt voor directe beschietingen, zoals tankjagers dit doen.
 
1.2 De verschillende uitvoeringen:
- De uitvoeringen van de M7 Sexton -
  M7 Sexton I M7 Sexton II M7 Sexton GPO (Gun Position Officer)
Gebaseerd op: M3 RAM tank M4 Sherman Grizzly tank M4 Sherman Grizzly tank
Geproduceerd: Vanaf juni 1942 Vanaf juni 1943 Vanaf juni 1943
Aantal geproduceerd: 300 exemplaren 2150 exemplaren Onbekend.
Bewapening: 25 ponder howitzer 25 ponder howitzer Dummy, ivm radio zend apparatuur.
Opmerking: Schuin aflopend achterdek. Achterop zitten 2 vierkanten accu bakken.  
Early models: gelaste bovenbouw
Late models: one piece nose cover
 
2. De SPG M7, de Sexton I in Overloon (NL).
SPG M7, de Sexton I, Overloon (NL).
Foto 2. De SPG M7, de Sexton I, in Overloon (NL).
Foto 1. en 2. Deze zeldzame Canadese M7 Sexton I, staat in het Liberty Park in Overloon. Hier zijn twee musea opgenomen, het Oorlog en Verzetsmuseum en het Marshall Museum. Deze M7 Sexton I staat in het Marshall Museum, het enige ander overgebleven exemplaar staat in een veld in Portugal, maar is mogelijk al verschroot. Details, deze M7 Sexton I, heeft een driedelige"neus", ofwel een three-piece nose. Wat opvalt is dat deze Sexton I op een aantal punten is aangepast en niet geheel in de oorspronkelijke c.q. geleverde staat verkeerd. Aangepast zijn de tracks, deze zijn van het type Rubber Chevron, zoals bij de latere M4 tanks, i.p.v. het type CDP Canadian Dry Pin. Ook zijn de loopwielen van de tracks aangepast met de latere 'heavy duty' bogies zoals bij de Amerikaanse Sherman tanks werd toegepast.
Wat betreft de aanwezige Canadese leger markings op deze Sexton I, kan ik vermelden dat er markings ontbreken. Mede hierdoor is er niets te melden over het leger onderdeel waarbij deze Sexton I dienst heeft gedaan. Het enige wat mij bekend is over de herkomst, is dat deze Sexton I rond 1976 is overgenomen van een inmiddels gesloten museum in Delfzijl.
De aanwezige Canadese leger tekens (markings) op deze SPG M7 Sexton I.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Division marker: Ontbreekt, bijvoorbeeld een blauwe rechthoek met gele Maple Leaf, behoord toe aan het 2nd Canadian Infantery Division.
Arms of Service: Ontbreekt, bijvoorbeeld een vierkant (blauw) klein vierkant (rood) vierkant rechts boven = Royal Artillery 1st Battery en de letter C = staat voor C troop.
Tactical sign: Ontbreekt, bijvoorbeeld een vierkant (rood-blauw) met 76(wit) = Royal Artillerie 6de brigade 7de regiment.
WD Registration: (Census) S 234037 dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Canadese War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (S = categorie self-propelled guns)
Bridge classification: Ontbreekt. Cijfer 28 in een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
3. Technische Specificaties:
Klik hier voor de specificaties van deze Self Propelled Artillery Gun M7 Sexton I.
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de M7 Sexton.
Topic 2. - Locatie van de M7 Sexton I in het Liberty Park in Overloon.
Topic 2. - Het Liberty Park in Overloon.