Medium Tank M4, early model, (Sherman I).
 
  Type: Medium tank
Lend Lease Program: Yes
British Army: Sherman I
US Army: M4 (early model) / M4 1943, 75mm
Medium Tank M4 "early model", in Overloon (NL).
  Contents:
 1. Algemeen: Medium Tank M4, "early model".
 2. De M4, early model in Overloon (NL).
  2.1 Het 7th Armored Division "Lucky Seven".
 3. De details van de M4 in Overloon (NL).
 4. Technische Specificaties:
 5. Externe Links.
    Foto 1.  De Medium Tank M4 "early model", in Overloon (NL).
1. Algemeen:
De Amerikaanse medium tank M4, kent twee uitvoeringen, te weten de early models en de late models.
Het pantser aan de voorzijde staat onder een hoek van 56° graden het is dus een 'early model'.
Het pantser aan de voorzijde staat onder een hoek van 47° graden het is dus een 'late model'.
 
De early models hebben van oorsprong een de voorzijde tussen de tracks een neus dat bestaat uit drie delen, daar achter bevindt zich de transmissie. De late models hebben standaard een gietijzeren neus die bestaat uit een geheel.
 
Variatie is er genoeg, de early type M4 is tot aan het einde van WW II vaak aangepast met verbeteringen, zo zijn de kijkgaten voor de bestuurder aan de voorzijde vervangen door periscopen. Ook is de bevestiging van het kanon aangepast van een smalle versie de M34 naar de brede en gecombineerde M34A1 bevestiging. Andere verbeteringen zijn onder anderen het aanbrengen van c.q. de aanwezigheid van extra bepantsering op de koepel. De M4 is standaard uitgerust met een 75mm kanon, twee ingebouwde machine geweren .30 en op de koepel een anti aircraft machine geweer .50
Voor meer informatie over de verschillende uitvoeringen van de Medium Tank M4, kijk bij het menu links bij Shermans.
 
2. De M4 in Overloon, (NL).
Medium Tank M4 "early model", in Overloon (NL).
Foto 2.De Medium Tank M4 "early model", in Overloon (NL).
Foto 1. t/m 3. Deze M4 medium tank is te zien in het het Liberty Park in Overloon. Hier zijn twee musea opgenomen, het Oorlog en Verzetsmuseum en het Marshall Museum, deze medium tank M4 (early model) staat in het het Oorlog en Verzetsmuseum.
Het is een aangepaste early model M4, wat hieronder verder word toegelicht. Voor zover mij bekend is, is deze tank tussen 30 september en 6 oktober 1944 door drie voltreffers uitgeschakeld tijdens de Amerikaanse aanval op het Duitse bruggenhoofd in en om Overloon. De tank behoorde toe aan Task Force Wemple van de Amerikaanse 7th Armored Division 'Lucky Seven', De vijfkoppige tankbemanning is daarbij om het leven gekomen en zijn begraven op de Amerikaanse begraafplaats in Henri-Chapelle nabij Verviers.
Task Force Wemple stond onderleiding van luitenant kolonel Wemple. Task Force Wemple is een ad-hoc samengesteld gevechtsgroep welke direct ondersteuning moest verlenen en in de nacht van 3 en 4 oktober een verrassingsaanval moest uitvoeren op de Duitsers in Overloon.  Deze word afgeslagen en ook een tweede aanval loopt vast op een mijnenveld. Op 5 oktober volgt een grote aanval, echter nabij kasteel De Hattert worden dertien tanks door Duits 88mm geschut uitgeschakeld en stopt de aanval.
De Slag om Overloon zou voor de Amerikaanse 7th Armored Division dramatisch verlopen, met grote verliezen voordat de 7th Armored Division op 8 oktober 1944 uit de gevechten werd terug getrokken. De divisie heeft in die periode o.a. 35 tanks verloren.
Deze tank is dus authentiek en is nabij Overloon achtergelaten om vervolgens na WW II deel uit te maken van de collectie van het Oorlog en Verzetsmuseum in Overloon. Op foto 2. is een van de inslagen goed te zien.
Een kleine opmerking over de staat waarin de tank verkeert. Deze tank heeft jaren buiten  gestaan in het park dat bij het museum behoort. Voordat de tank in het museum binnen een plekje verkreeg is het 'cosmetisch' opgeknapt. Dit is vakkundig gedaan, alleen de tand des tijds, heeft in de tank door roest en souvenir jagers wel enigszins zijn tol geëist. De leger markings op de M4 in Overloon:
  Nick name: 'After Hitler' , bijnaam van de tank. Veelal hebben de tanks in een compagnie een bijnaam die begint met de letter aanduiding van de compagnie, dit is ook bekend als een (radio) call sign zijn van bijvoorbeeld 'A'-Company.
  Unit marking (1st+2de): 7▲-31▲ = 7th Armored Division, 31th Armored Regiment
  Unit marking (3de): A-23 = 23rd vehicle van 'A'-Company.
  Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
  Army registration number: USA 3022601, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department.
Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Bridge classification: Cijfer 30 in een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
  Shipment note: "Ready for shipment, tested o.k 10/40", twijfelachtig of dit origineel is.
 
Medium Tank M4 "early model", in Overloon (NL).
Foto 3. De achterzijde, rechtsboven is nog een luchtfilter zichtbaar, de linker ontbreekt.
2.1 Het Amerikaanse 7th Armored Division "Lucky Seven".
Het 7th Armored Division, "Lucky Seventh", is op 1 maart 1942 in Amerika opgericht. Na trainingen in Amerika, vertrekt het naar Schotland om daarop 13 juni 1944 in Greenock in Schotland aan te komen. Daar opvolgend beginnen de voorbereidingen voor de gevechten tegen de Duitsers in West Europa. Niet op D-Day maar op 10 augustus 1944, net voor het sluiten van de "zak van Falaise", komen ze aan in Normandië. Van 13 tot 18 augustus 1944 doen ze hun eerste gevechtservaring op bij de strijd om Chartres. De Duitsers trekken zich razend snel terug en de divisie komt op 31 augustus 1944 al aan in Verdun. De opmars gaat snel verder in oostelijke richting naar de Moesel rivier, een poging om deze op 6 september 1944 over te steken mislukt. Er volgen daarop zware gevechten nabij Metz.
Op 10 september 1944 mislukt een tweede poging om de Moezel over te steken ten noordwesten van Metz. Een derde poging lukt op 15 september 1944 wel bij Arnaville ten zuiden van Metz.
Op 25 september 1944 word het verplaatst naar Zuid Nederland, om de zuid flank van Operatie Market-Garden te verdedigen.
Operatie Market-Garden mislukt en het gebied ten zuiden van de grote rivieren vinden met regelmaat grote gevechten plaats, waarbij de Duitsers fel vechten en zware artillerie beschietingen uitvoeren. De Duitsers slagen er in om een bruggenhoofd te vestigen aan de zuid zijde van de grote rivieren, net over de Maas heen bij Overloon. Op 30 september 1944  begint de eerste Slag om Overloon welke tot en met 5 oktober 1944 zou gaan duren. Deze eerste aanval werd door de Amerikanen geleid en door zware regen waren alleen de wegen begaanbaar, waardoor de goed verborgen Duitse 88mm kanonnen vrijspel hadden om in zes dagen 35 stuks Amerikaanse Shermans uit te schakelen. De 7th Armored Division heeft daarbij zeer zware verliezen geleden en werd afgelost door de Britten.
Tijdens de Slag om de Ardennen weten ze hun beschadigde imago te herstellen en vechten succesvol tegen de Duitsers aan de noord flank nabij St.Vith. Later word de strijd voortgezet in het al eerder bevochten Hürtgenwald nabij Aken. Via de Rijn gaat het dan naar Bonn en Remagen. Zware gevechten volgden in de Ruhrpocket. Na de Duitse overgave verblijft de divisie in de Britse sector, na de parade in Berlijn gaat het naar de Amerikaanse sector en vertrekt naar Amerika.
In oktober 1945 word de divisie opgeheven in New York.
 
3. Detail informatie over de early model M4 in Overloon.
Een paar opvallende details waaruit je kan opmaken dat het een early model Sherman is die is verbeterd ergens tussen eind 1943 en 1945. Deze uitvoering van de M4 word ook wel aangeduid als de M4, 1943, 75mm.
In 1944 en 1945 zijn heel veel 'early models' medium tanks M4 in Amerika opgeknapt en aangepast. Deze waren gebruikt voor opleiding en oefening en waren veelal versleten, de troepen die naar het front gingen werden uitgerust met nieuwe tanks.
Tevens een paar andere technische details over deze aangepaste early model M4.
 • Driedelige 'neus' aan de voorzijde tussen de tracks, ook wel tranmission housing genoemd.
 • Gun lock, de kanon steun aan de voorzijde ontbreekt, zoals dat gebruikelijk is voor een early model.
 • Extra pantsering tegen de zijkant van de romp, ter hoogte van de munitie opslag.
 • Extra pantsering aan rechterzijde van de toren, om de tank commandant te beschermen.
 • De vision slots, kijkgaten, werden vervangen door episcopen. Er is extra pantsering op de vision slots gezet.
 • Bovenop de toren staat een Anti Aircraft Machine Geweer, type .50cal M2HB.
 • De machine geweer van het type .30cal M1919A4 MG ontbreken aan de voorzijde en bij het kanon.
 • Het kanon is een 75 mm (type M3 L/40) bevestig in de brede en gecombineerde M34A1 gun mount.
 • Pistoolport, deze is mogelijk vast gelast.
 • Vervanging van de commandant post op de toren door een nieuw model:
  - met een luik uit één deel, in plaats van een luik uit twee delen.
 • De tracks zijn van rubberen Chevron pats voorzien en de tracks zijn van het type VVSS.
 • Aan de rechterzijde ontbreekt een M4 bogie (loopwiel met VVSS vering)
 • Beluchting kap boven op de achterzijde van het motorcompartiment ontbreekt.
 • Aan de achterzijde ontbreekt een box-vormig luchtfilter.
 • Aan de achterzijde is de trekhaak t.b.v. de aanhanger met munitie wel aanwezig.
 • Tenslotte op de linkzijde van de hull (chassis) staat in het staal: D 52528 A (S) mogelijk serial number van de hull.
4. Technische Specificaties:
5. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Medium Tank M4, de Sherman I.
Topic 2. - Locatie van de Medium Tank M4, de Sherman I (early model) in Overloon (NL).
Topic 2. - Het Liberty Park in Overloon.
Topic 2. - Het 7th Armored Division 'Lucky Seventh' (United States).