Medium Tank M4, late model, (Sherman I).
 
  Type: Medium tank
Lend Lease Program: Yes
British Army: Sherman I
US Army: M4 (late model)
Medium Tank M4 "late model" - Wiltz
  Contents:
 1. Algemeen: Medium Tank M4, "late model".
 2. De M4, late model in Wiltz (L).
  2.1 Wiltz 1944-1945.
 3. De M4, late model in Saumur (F).
  3.1 8th Armored Division, "Thundering Herd"
 4. De M4, late model in Wibrin (B).
  4.1 2nd Armored Division "Hell on Wheels"
 5. De details van de M4 in Wibrin (B).
 6. Technische Specificaties:
 7. Externe Links.
    Foto 1.  De Medium Tank M4 "late model", in Wiltz (Lux).
1. Algemeen:
De Amerikaanse medium tank M4, kent twee uitvoeringen, te weten de early models en de late models.
Het pantser aan de voorzijde staat onder een hoek van 56° graden het is dus een 'early model'.
Het pantser aan de voorzijde staat onder een hoek van 47° graden het is dus een 'late model'.
 
De early models hebben van oorsprong een de voorzijde tussen de tracks een neus dat bestaat uit drie delen, daar achter bevindt zich de transmissie. De late models hebben standaard een gietijzeren neus die bestaat uit een geheel.
 
Variatie is er genoeg, de early type M4 is tot aan het einde van WW II vaak aangepast met verbeteringen, zo zijn de kijkgaten voor de bestuurder aan de voorzijde vervangen door periscopen. Ook is de bevestiging van het kanon aangepast van een smalle versie de M34 naar de brede en gecombineerde M34A1 bevestiging. Andere verbeteringen zijn onder anderen het aanbrengen van c.q. de aanwezigheid van extra bepantsering op de koepel. De M4 is standaard uitgerust met een 75mm kanon, twee ingebouwde machine geweren .30 en op de koepel een anti aircraft machine geweer .50
Voor meer informatie over de verschillende uitvoeringen van de Medium Tank M4, kijk bij het menu links bij Shermans.
 
2. De M4 in Wiltz, Luxemburg.
Medium Tank M4 "late model" - Wiltz
Foto 2. De Medium Tank M4 "late model", in Wiltz (Lux).
Foto 1. t/m 3. Deze M4 medium tank staat in het Luxemburgse plaatsje Wiltz en heeft daadwerkelijk deelgenomen aan de gevechten in de Slag om de Ardennen, nadere details zijn mij onbekend. Het is wel bekend dat er meerdere Amerikaanse tanks zijn achtergelaten tijdens de Duitse inname van Wiltz, waarbij de Amerikanen zich in de richting van Bastogne terug trokken. Deze tanks zijn deels door motorpech uitgevallen en een klein aantal is door de Duitsers uitgeschakeld. Terug naar de tank, deze verkeert in een niet al te beste staat, de corrosie slaat toe en er is geen spoor van een oude foto terug te vinden waarop de tank met zijn orginele leger tekens, de divisie en bataljon markings is terug te vinden. Kenmerken van deze M4 medium tank:
 • Nose: early type, soft edged one piece nose.
 • Turret: 75mm Low Bustle zonder extra bepantsering.
 • Gun mount: de brede en gecombineerde kanon en machine geweer Gun Mount M34A1.
 • Tracks & Susspension: 16" inch, T48 rubber Chevron, VVSS.
 • Het front pantser: aan de voorzijde staat onder een hoek van 47° graden het is dus een 'late model'.
De leger tekens (markings) op deze M4 (late model) in Wiltz (Lux):
  Nick name: 'Blood & Guts', bijnaam van de tank. Twee opmerkingen hierover:
1. Veelal door de tankbemanning bedachte naam, maar kan ook een radio call sign zijn van 'B' company.
2. Meer waarschijnlijk, Old "Blood and Guts" is de bijnaam van General G. Patton. (His Guts and our Blood)
  Unit markings: Deze ontbreken, mogelijk achterwege gelaten omdat er meerdere Armored Divisions dienden onder Gen Patton.
  Army registration number: USA 3038600, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
 
2.1 Wiltz 1944-1945:
De Duitse tegenaanval, operatie "Wacht am Rhein" gaat op 16 december 1944 van start met een aanval op de het Amerikaanse leger in de Ardennen. Het Amerikaanse 687th Field Artillery Battalion, moesten op 19 december 1944 Wiltz verlaten, doordat de Duitse Panzer Lehr Division en het 5th Fallschrimjäger Division via Wiltz op weg waren naar Bastenaken (Bastogne).
Hierbij zijn enkele door motor storing uitgevallen Amerikaanse tanks nog wel gebruikt om de opmars te vertragen, ook zijn er een paar volledige operationele tanks door de Duitsers uitgeschakeld nabij Wiltz.
De omsingeling van Bastogne duurde tot 11 januari 1945, op 15 januari bereikte het Amerikaanse leger de oude front linie die zij half december prijs moesten geven aan de Duitsers. De Duitsers verschansten zij zich toen op de "Oslinger Hohen" nabij de weg tussen Wiltz en Bastenaken. Twee weken lang waren de omstandigheden bizar te noemen. Door vries koude, een hard gevroren bodem en 14 dagen lang extreme zware beschietingen door de Amerikanen, gaven de Duitsers na zware gevechten enig terrein prijs.
In Wiltz is toen een tijdelijk nood hospitaal opgericht door het 28th Infantry Division om de gewonden te verzorgen.
 
Medium Tank M4 "late model" - Wiltz
Foto 3. De Medium Tank M4 "late model", in Wiltz (Lux).
 
3. De M4 late model, van de US Army in Saumur.
Medium Tank M4 "late model" - Saumur
Foto 4. De Medium Tank M4 "late model", in het tank museum in Saumur (F).
Foto 4. Deze Amerikaanse medium tank M4 late model staat in het museum van Saumur. Indien de markings op de tank juist zijn, dan heeft deze tank deel uitgemaakt van het Amerikaanse 8th Armored Division, 10th Regiment. Deze divisie heeft niet meegedaan met de landingen tijdens D-Day, is eind 1944 wel in o.a. België, Nederland en Duitsland in actie gekomen tegen de Duitsers.
Deze M4 late model  is een late model, er is immers een Gun Mount M34, statief, voor de .50 cal Anti Aircraft Machine Geweer is te zien op de geschutskoepel. Het Ordanance Department: RN 3014311, is daar ook een aanwijzing voor. De leger tekens (markings) op deze M4 (late model) in Musée des Blindés in Saumur (F).:
  Unit marking (1st+2de): 8▲-10▲ = 8e Armored Division, 10e Regiment
  Unit marking (3de): C-19 = 19e voertuig van C company.
  Army registration number: USA RN 3014311, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
 
3.1 8th Armored Division, "The Thundering Herd".
Deze Amerikaanse armored division is opgericht op 1 april 1942 in Fort Knox, Kentucky. De divsion arriveerde, bijna zes maanden na D-Day, op 21 november 1944, in Tidworth, Groot-Brittannië. Op 6 januari 1945 is het verscheept naar Le Havre en Rouen, in Frankrijk.
Vandaar uit gaat het snel via Pont a Mousson richting het noordoosten van Frankrijk, het Moezel Saar gebied. Hier, bij de plaatsen Nennig en Berg  deden onderdelen van de divisie hun eerste gevecht ervaring op.
Begin februari 1945 vertrekt de divisie naar Simpelveld in Nederland, om op sterkte te komen. Het hielp de Britten daarna om via Roermond, Duitsland in te gaan. Bij het 26 km verder in Duitsland gelegen Hilfarth wist men de rivier de Roer over te steken.
Daarna probeert men bij Rheinberg, nabij Oberhausen gelegen, de Rijn over te steken, maar raakt verwikkeld in zware gevechten met het Duitse 130. Panzer Division. Op 7 maart 1945 weten andere Amerikaanse troepen de Rijn over te steken bij Remagen en de 8th Armored Division word naar het zuiden, richting Remagen gestuurd. Op 23 maart 1945 doet het mee aan operatie Plunder, door beschietingen uit te voeren op Rees en Wesel. Doel het veilig kunnen oversteken van de Rijn bij Rees. Tot eind maart 1945 volgen er zware gevechten direct boven, noordelijk, van het Duitse Ruhrgebied. Van 7 tot en met 21 april 1945 is het betrokken bij de gevechten in de Ruhr Pocket, waarbij meer dan 300.000 Duitse soldaten gevangen worden genomen. Daarna gaat de opmars snel richting centraal Duitsland en men ontdekt het concentratie kamp voor dwangarbeiders Halberstadt-Zwieberge. Na de Duitse capitulatie verblijft het nog enige tijd in Pilsen in Tsjecho-Slowakije. Op 19 september 1945 vertrekken de troepen via Reims in Frankrijk naar Amerika.
Op de ere begraafplaats in Margraten is een officieel monument ter herdenking aan het 8th Armored Division, "The Thundering Herd".
 
4. De M4 late model in Wibrin (B).
Medium Tank M4 "late model" - Wibrin
Foto 5. Het "slachtoffer" de Medium Tank M4 "late model", in Wibrin (B).
Foto 5. en 6. Deze Amerikaanse medium tank M4 late model staat in de Belgische Ardennen in het plaatsje Wibrin. Binnenin staat een vermelding dat het om een M4A3 zou gaan, maar dit is zeker onjuist. Het is een M4 late model, welke in 1944-45 is aangepast. Deze M4 behoorde toe tot de 2nd (heavy) Armored Division 'Hell on Wheels'. Aan de voorzijde zijn twee inslagen te zien en twee forse beschadigingen a.g.v. beschietingen van Duitse anti tank granaten. Het verhaal wil dat de tank op 14 januari 1945 is uitgeschakeld.
In de vijftiger jaren heeft de pastoor met steun van de bewoners van Wibrin de tank gered van de sloper met de snijbrander. De tank is in de nabijheid van Wibrin uitgeschakeld, dus op een andere plaats uitgeschakeld dan de huidige positie bij de kerk. Ook de was de locatie van de sloperij elders. Deels ontmantelled staat de tank er nog als herinnering aan de Slag om de Ardennen.
Je kan er nu in en alles goed bekijken, gezien de inslagen is te begrijpen waarom de Shermans de bijnaam Tommy Cooker c.q. Ronson lighter kregen. Zelfs het frontpantser is niet bestand tegen bazooka's en anti tank granaten, staal smelt als boter bij een inslag van 3000 graden. De leger markings ontbreken op de tank, later aangebracht zijn de White Star en de tekst: Ginslinc. De tank heeft het chassis nummer: B206360A.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
 
Medium Tank M4 "late model" - Wibrin
Foto 6. Het "slachtoffer" de Medium Tank M4 "late model", in Wibrin (B).
4.1 2nd Armored Division "Hell on Wheels".
Zeer kort samengevat heeft deze Amerikaanse "heavy" armored division vrijwel aan een stuk door gevochten tegen de Duitsers tijdens WW II. Onderdelen van deze divisie hebben achtereen volgens gevochten in 1942 in Afrika samen met o.a. de Britten gevochten tegen het Duitse Afrika Korps, ondanks zware verliezen dwingen zij dit Duitse leger korps tot de overgave. Vervolgens gaat de strijd tegen de Duitsers verder in 1943 op Sicilië. Tijdens D-Day op 6 juni 1944 zijn twee onderdelen betrokken en uitgerust met Sherman DD tanks.
Hun taak was te landen op Omaha Beach en ondersteuning te geven aan de Amerikaanse troepen op het strand. Dit loopt op een mislukking uit, onder anderen omdat de Sherman DD tanks te vroeg en in te diep water werden ontscheept en direct naar de bodem van de zee zonken. Een onderdeel dat wel bij het strand aan land ging werd vrijwel geheel uitgeschakeld door de Duitse verdediging.
Op 9 juni 1944 komen de overige eenheden van het 2nd AD aan land in Normandië. Tot 25 augustus 1944 raken zij betrokken bij diverse operaties tegen de Duitsers in Normandië, waaronder de strijd om de Zak van de Falaise. Na de uitbraak uit Normandië gaat het richting de Seine naar Noord-Frankrijk om bij Tournai België in te gaan. Iets oostelijk van Brussel trekken ze op richting Luik en Zuid-Limburg. Op 18 september 1944 beginnen de gevechten rond de Duits-Nederlandse grens nabij Geilenkirchen, op 3 oktober 1944 breken ze door de Duitse Siegfriedlinie heen. Tijdens de Duitse tegen aanval in de winter van december 1944 en januari 1945 helpt de de divisie de Duitse aanval af te slaan in het oostelijke deel van de Ardennen, onder anderen in de omgeving van de Ourthe rivier.
Na een korte rust in februari 1944 gaat de opmars verder via midden Duitsland naar Berlijn. Bij de Elbe aangekomen krijgen ze orders om de opmars te stoppen om zo het Rode Leger niet voor de voeten te lopen. Uit eindelijk bereiken ze in juli 1945 als eerste Amerikaanse leger eenheid Berlijn. Vanwege de bevrijding van Zuid-Limburg dragen veel Nederlanders hun een warm hart toe.
 
5. Detail informatie over de M4 in Wibrin.
Een paar opvallende details waaruit je kan opmaken dat het een early model Sherman is die is verbeterd ergens tussen 1944 en 1945.
In 1944 en 1945 zijn heel veel 'early models' medium tanks M4 in Amerika opgeknapt en aangepast. Deze waren gebruikt voor opleiding en oefening en waren veelal versleten, de troepen die naar het front gingen werden uitgerust met nieuwe tanks.
 • Extra pantsering tegen de zijkant van de romp, ter hoogte van de munitie opslag.
 • Extra pantsering aan de achterzijde, om luchtfilters beter te beschermen.
 • Extra pantsering aan rechterzijde van de toren, om de tank commandant te beschermen.
 • Een kanonsteun op de voorzijde aangebracht.
 • De vision slots, kijkgaten, werden vervangen door episcopen. Er werden extra pantsering op de vision slots gezet.
 • Pistoolport, deze is mogelijk vast gelast.
 • Vervanging van de commandant post op de toren door een nieuw model:
  - met een luik uit één deel, in plaats van een luik uit twee delen.
  - voorzien van een vijftal episcopen rondom de luik.
 • Een klein detail nog, de tracks zijn van rubberen Chevron pats voorzien en de tracks zijn van het type VVSS.
6. Technische Specificaties:
  Voor specificaties van de Amerikaanse Medium Tank M4 (late model), klik hier.
 
7. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Medium Tank M4, de Sherman I.
Topic 2. - Locatie van de Medium Tank M4, de Sherman I (late model) in Wiltz (Lux).
Topic 2. - Informatie over de US Army, 10th Armored Division, "Tiger Division".
Topic 3. - Locatie van de Medium Tank M4, de Sherman I (late model) in Saumur (F).
Topic 3. - Het Musée des Blindés in Saumur (F).
Topic 3. - Informatie over de US Army, 8th Armored Division, "The Thundering Herd".
Topic 4. - Locatie van de Medium Tank M4, de Sherman I (late model) in Wibrin (B).
Topic 4. - Informatie over de US Army, 2nd (heavy) Armored Division, "Hell on Wheels".