Light Tank, M3A3, Stuart V.
 
  Type: Light Tank
Lend Lease Program: Yes
British Army: Stuart V
US Army: M3A3
Light Tank M3A3, Sinsheim.
  Contents:
 1. Algemeen.
 2. Verschillende uitvoeringen
 3. Light Tank M3A3, de Stuart V:
  3.1 Lend Lease Program.
 4. Light Tank M3A3, in Sinsheim (D).
 5. Light Tank M3A3, in Saumur (F).
  5.1 US Army 3rd Armored Division
 6. Light Tank M3A3, in Ursul (B).
  6.1 US Army 70th Tank Battalion.
 7. Specificaties van de Light Tank M3A3.
 8. Externe Links.
    Foto 1.  De Light Tank M3A3 in Sinsheim (D).
1. Algemeen:
De Light Tank M3 is de opvolger van de M2 series en het was een relatief goedkope en betrouwbare Amerikaanse lichte tank uit de Tweede Wereldoorlog. De Britse benaming voor deze Light Tank is Stuart Light Tank. De M3 Light Tank werd uitgerust met het 37 mm kanon, een drietal machine geweren en een lichte bepantsering. De Light Tank M3 tank is er gekomen als de opvolger van de Light Tank M2 en is geproduceerd vanaf maart 1941 en is zo'n 30 maanden lang in productie geweest. Parallel daaraan word in februari 1942 het ontwerp voor de Light Tank M5 gestandaardiseerd. In 1942 start dan ook de productie van de Light Tank, welke op zijn beurt in 1944 weer is vervangen door Light Tank M24.
De Light Tank M3 heeft onder anderen zijn dienst bewezen in de strijd tegen de Duitse troepen in Noord-Afrika. Ondanks de grote verliezen was de M3 een betrouwbare tank in het ruige woestijn gebied en moest het vooral hebben van zijn wendbaarheid en snelheid. Op Europese vaste land heeft de M3 nauwelijks een rol van belang gespeeld, maar werd wel in de Pacific oorlog tegen de Japaners ingezet. De Light Tank werd in Europa meer ingezet voor supporttaken, zoals begeleiden van transporten, de infanterie en verkenningstaken. Na de WO II heeft onder anderen het Nederlandse KNIL leger in Indonesië gebruik gemaakt van de Light Tank M3A1.
 
2. Verschillende uitvoeringen.
Er bestaat nogal wat misverstand over diverse uitvoeringen van de Stuart Light Tank, op veel websites (oa op Wikipedia en jagdpanzer.de) word bij een foto de verkeerte uitvoering vermeld. "How come?"
 
Zowel de Amerikanen als de Britten hebben meerdere uitvoeringen geproduceerd, waarbij de Britse uitvoeringen vaak werden voorzien van een dieselmotor.
- De M3, M3A1 en M3A1s zijn herkenbaar aan de horizontale 'platte' voorkant tussen de tracks.
- De M3A3, M5 en M5A1 zijn herkenbaar aan de schuin oplopende voorkant tussen de tracks.
De M3A1, M3A1s, M3A3 en M5A1 hebben een grotere toren, aan de achterzijde van de toren is extra ruimte gemaakt voor een radioset. De toren van de M5A1 is aan de rechterzijde duidelijk anders dan die van de M3A3, er is een schuin oplopend vlak zichtbaar bij de toren van de M5A1.

Dan de verschillen tussen de Amerikaanse en Commonwealth benamingen en uitvoeringen:
- US production: M3 (Stuart I), M3A1 (Stuart III), M3A1s (Stuart IV), M3A3 (Stuart V) en M5 (Stuart VI).
- UK production: Stuart Kangaroo (Personnel carrier), Stuart Recce (verkenner) en de Stuart Command (commando tank).
Daarnaast zijn er de nodige varianten gebouwd met diverse soorten bewapening. Oudere versies van de Stuart Light Tank zijn veelal geheel of deels opgebouwd uit geklonken staal, bij latere versies zijn de chassis delen veelal aan elkaar gelast.
3. De Light Tank M3A3, de Stuart V:
De M3A3 heeft nagenoeg het zelfde chassis als de M5 en de M5A1, maar is nog niet uitgerust met de dubbele Cadillac V8 motor. Het onderlinge verschil is wel zichtbaar, de torens zijn wezenlijk anders. De M3A3 heeft een extra ruimte aan de achterzijde van de toren gekregen voor de radioset.
Daarnaast is er extra bepantsering aangebracht om de bemanning beter te beschermen, zijn de luiken verplaatst naar de bovenzijde en is de ruimte voor de bestuurder vergroot. In augustus 1943 het ontwerp van de M3A3 goedgekeurd en voor productie vrijgegeven. De Light Tank zijn geleverd vanaf september 1942 door American Car & Foundry Co.
Het was de laatste uitvoering van de Light Tank M3 series, het verhaal gaat dan verder bij de Light Tank M5 series.
 
3.1 Lend Lease programma:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder de Light Tank M3 Stuart. De Light Tank M3A3 (Stuart V) was ook in gebruik bij de landen van het Britse Commonwealth.
 
4. De Light Tank M3A3 (Stuart V Light Tank) in Sinsheim:
Light Tank M3A3 in Sinsheim
Foto 2. De Light Tank M3A3 in Sinsheim (D).
Foto 1. en 2. Deze Light Tank M3A3, is te zien in het Techniek Museum in Sinsheim. De M3A3 beschikte over een vernieuwde koepel, oa. voorzien van een boordradio. De "volute springs" en de "bogie frames" zijn goed zichtbaar in de tracks.
Deze Light Tank in Sinsheim (D) is niet voorzien leger (tekens) markings van een divisie of regimenten, maar toch:
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
 
5. De Light Tank M3A3 (Stuart V Light Tank) in Saumur:
Light Tank M3A3 in Saumur.
Foto 3. De Light Tank M3A3 in Saumur (F).
Foto 3. Deze Light Tank M3A3, is te zien in het Musée des Blindés in Saumur. De informatie display vermeld dat het om een M3A1 zou gaan, echter dit is niet correct. Deze Light Tank M3A3 in Saumur (F), draagt de leger tekens (markings) van het Amerikaanse leger, nader verklaard:
  Vehicle name: Victory = benaming voertuig, alle voertuignamen van het 7de eskadron Vechtwagens (VeW 7) hadden namen beginnend met een A. is dan tevens een radio call sign.
  Unit marking (1st+2nd): 3▲83R staat voor 3rd Armored Division "Spearhead", 83rd Armored Reconnaissance Battalion (verkenningsgroep). Deze groep "Osgood" heeft o.a. actief gevochten in de Slag om de Ardennen en in Duitsland bij Paderborn. Meer info op Wikipedia, klik hier.
   Unit marking (3th): E-15 staat voor het 15-de voertuig van het Corps of Engineers.
  Army registration number: USA 3047999, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
  Bridge classification: Cijfer 15 in een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
5.1 US Army 3rd Armored Division "'Spearhead':
Het Amerikaanse 3th AD, "Spearhead" is een grote "heavy"" pantser divisie en heeft tijdens WW II zwaar strijd geleverd tegen de Duitsers in West Europa. Ze kwamen voor het eerst in actie op 29 juni 1944, dus na de D-Day landingen in Normandië. Onder bevel van Major General Leroy R. Watson, verloopt de battle tour via de bekende slagvelden, zoals de Falaise Pocket, Hürtgenwald, Battle of the Bulge. Spearhead heeft daarbij behoorlijk zware verliezen geleden. Na Bastogne, op 7 februari 1945 neemt Major General Maurice Rose het bevel over en bezoekt frequent zijn jongens bij de frontlinie, dit werd hem fataal. Op 31 maart 1944 word hij in het Duitse Paderborn doodgeschoten. De dood, van de bij zijn mannen populaire major general, van Joodse afkomst, had een enorme impact op de motivatie en vechtlust van de Amerikaanse troepen in Europa. Voor meer info kijk op de link van Spearhead, onder aan de pagina.
 
6. De Light Tank M3A3 (Stuart V Light Tank) in Ursul bij Wings & Wheels:
Light Tank M3A3 in Ursel.
Foto 4. De Light Tank M3A3 in Ursul (B) bij Wings & Wheels.
Foto 4 en 5. Deze Light Tank M3A3, was in 2008 te zien tijdens de militaria beurs Wings & Wheels in het Belgische Ursul. Deze tank dateert uit 1945 en is in eigendom van een particulier uit België.
Deze Light Tank in Ursul (B) bij Wings & Wheels, draagt de leger tekens (markings) van het 70th tank battalion (United States):
  Stars & Stripes: Amerikaanse vlag tot 1960, met 48 witte sterren op een blauw vlak en 6 rijen rood/wit (zijkant). De vlag werd op vrijwel alle voertuigen van de US Army toegepast tot aan de inval in Italië.
  Unit marking (1st): 70 ▲ is het 70th tank battalion.
  Unit marking (2nd): C-16 op de voorzijde, staat voor "C" company, 16th vehicle.
  Ordanance shipping code: 5048-16 (gele cijfers) op zijkant, 5048-16 is ordanance shipping code.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943. De witte 5 puntige ster, klopt hier qua formaat niet, in Afrika hadden de Amerikaanse Stuarts een zeer grote white star op de voorzijde van de tank.
  Bridge classification: Cijfer 15 in een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
Light Tank M3A3 in Ursel
Foto 5. De Light Tank M3A3 in Ursul (B) bij Wings & Wheels.
 
6.1 US Army 70th Tank Battalion:
Heeft tijdens WW II in Noord-Afrika tegen het Duitse Afrika Korps gevochten en waren daar ondermeer uitgerust met de Light Tanks M3. Na de overgave van het Duiste Afrika Korps, neemt het 70th Tank battalion deel aan operatie Husky op Sicilië.
Daarna is het naar Groot Brittannië gegaan, om van daaruit zich voor te bereiden op D-Day. Het 70th Tank battalion maakt dan onderdeel uit van het 4th Infantery Division en worden belast met het ondersteuning geven aan het 8th Infantry Regiment. Tijdens D-Day land het 70th Tank battalion, uitgerust met Sherman DD tanks, dus geen Light Tanks M3, op landing zone Utah Beach. Vervolgens verloopt de Battle Tour, via Frankrijk naar België om daar in het najaar van 1944 deel te nemen aan de gevechten bij de Duitse grens in het Hürtgenwald. Van half december 1944 tot half januari 1945 raakt het betrokken bij de Battle of the Buldge, daarna gaat het snel door Duitsland heen en op 25 april 1945 stoppen de gevechten nabij de Oostenrijkse grens.
 
7. Technische Specificaties:
  Productie: Van september 1942 tot en met oktober 1943.
  Gemaakt door: American Car & Foundry Company
  Aantal geproduceerd: Circa 3427 exemplaren en 166 door ombouw van andere type.
  Gewicht: 12,3 ton
  Afmetingen: LxBxH= 4,54 x 2,24 x 2,39m
  Pantser dikte: 15-51 mm
  Motor: 242 pk Continental W-970-9A luchtgekoelde radiaal motor, benzine.
  Max. snelheid: 58 km/u
  Max. bereik: 220 km
  Bereik: 120 km
  Bemanning: Vier personen.
  Bewapening: 37 mm M6 kanon
  Overige bewapening: 3 x 30-06 Browning M1919A4 MG, in Britse dienst: 3 x .303 inch Bren MG.
 
8. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over Light Tank, M3A3, de Stuart V.
Topic 4. - Locatie van de Light Tank M3A3, de Stuart V in Sinsheim (D).
Topic 4. - Het Auto und Technik Museum in Sinsheim (D).
Topic 5. - Locatie van de Light Tank, M3A3, de Stuart V in Saumur (F).
Topic 5. - Het Musée des Blindés in Saumur (F).
Topic 5. - Informatie over het US Army 3th Armored Division "Spearhead".
Topic 6. - Locatie van de Light Tank, M3A3, de Stuart V bij Wings & Wheels in Ursel (B).
Topic 6. - Het militaria evenement Wings & Wheels in Ursel (B).
Topic 6. - Het 70th Tank Battalion (United States)