Light Tank M5A1, 'Stuart Light Tank'.
 
  Type: Light tank
Lend Lease Program: Yes
British Army: Stuart Light Tank
US Army: M5A1
Light Tank M5A1, Tank Museum in Bovington
  Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 Lend Lease Programe.
 2. Verschillende uitvoeringen.
 3. De Light Tank M5A1.
 4. De Light Tank M5A1 in Bovington (GB).
 5. De Light Tank M5A1 in Kapellen (B).
  5.1 US Army 9th Armored Division.
 6. Technische Specificaties:
 7. Externe Links.
    Foto 1. De Light Tank M5A1 in Tank Museum in Bovington (GB).
1. Algemeen:
De Light Tank M3 is de opvolger van de M2 series en het was een relatief goedkope en betrouwbare Amerikaanse lichte tank uit de Tweede Wereldoorlog. De Britse benaming voor deze Light Tank is Stuart Light Tank. De M3 Light Tank werd uitgerust met het 37 mm kanon, een drietal machine geweren en een lichte bepantsering.
De light tank M3 tank is er gekomen als de opvolger van de light tank M2 en is geproduceerd vanaf maart 1941 en is zo'n 30 maanden lang in productie geweest. Parallel daaraan word in februari 1942 het ontwerp voor de Light Tank M5 gestandaardiseerd. In 1942 start dan ook de productie van de Light Tank, welke op zijn beurt in 1944 weer is vervangen door Light Tank M24.
 
De light tank M3 heeft onder anderen zijn dienst bewezen in de strijd tegen de Duitse troepen in Noord-Afrika. Ondanks de grote verliezen was de M3 een betrouwbare tank in het ruige woestijn gebied en moest het vooral hebben van zijn wendbaarheid en snelheid. Op Europese vaste land heeft de M3 nauwelijks een rol van belang gespeeld, maar werd wel in de Pacific oorlog tegen de Japaners ingezet. De Light Tank werd in Europa meer ingezet voor supporttaken, zoals begeleiden van transporten, de infanterie en verkenningstaken. Na de WO II heeft onder anderen het Nederlandse KNIL leger in Indonesië gebruik gemaakt van de Light Tank M3A1.
 
1.1 Lend Lease Program:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder de light tank M3 Stuart. De M3 Stuart was ook in gebruik bij de landen van het Britse Commonwealth.
 
2. Verschillende uitvoeringen.
Er bestaat nogal wat misverstand over diverse uitvoeringen van de Stuart Light Tank, op veel websites (oa op Wikipedia en jagdpanzer.de) word bij een foto de verkeerte uitvoering vermeld. "How come?" 
Zowel de Amerikanen als de Britten hebben meerdere uitvoeringen geproduceerd, waarbij de Britse uitvoeringen vaak werden voorzien van een dieselmotor.
 • De M3, M3A1 en M3A1s zijn herkenbaar aan de horizontale 'platte' voorkant tussen de tracks.
 • De M3A3, M5 en M5A1 zijn herkenbaar aan de schuin oplopende voorkant tussen de tracks.
 • De M3A1, M3A1s, M3A3 en M5A1 hebben een grotere toren, aan de achterzijde van de toren is extra ruimte gemaakt voor een radioset.
 • De toren van de M5A1 is aan de rechterzijde duidelijk anders dan die van de M3A3, er is een schuin oplopend vlak zichtbaar bij de toren van de M5A1.
Dan de verschillen tussen de Amerikaanse en Commonwealth benamingen en uitvoeringen:
- US production: M3 (Stuart I), M3A1 (Stuart III), M3A1s (Stuart IV), M3A3 (Stuart V) en M5 (Stuart VI).
- UK production: Stuart Kangaroo (Personnel carrier), Stuart Recce (verkenner) en de Stuart Command (commando tank).
Daarnaast zijn er de nodige varianten gebouwd met diverse soorten bewapening. Oudere versies van de Stuart Light Tank zijn veelal geheel of deels opgebouwd uit geklonken staal, bij latere versies zijn de chassis delen veelal aan elkaar gelast.
 
3. De Light Tank M5A1.
De M5A1 heeft nagenoeg het zelfde chassis als de M3A3 en de M5. Het onderlinge verschil is wel zichtbaar, de torens zijn wezenlijk anders. De Light Tank M5A1 heeft een wezenlijk verbeterde toren, waarbij aan de achterzijde extra ruimte is gecreëerd voor het onderbrengen van een radioset. Een opvallend detail aan de rechterzijde van de toren is het afneembare beschermingschild voor het beschermen van de bevestig voor het anti luchtafweer machine geweer. Tevens werden er een aantal andere verbeteringen aangebracht, waaronder grotere luiken voor de bestuurder en co-bestuurder. Het geheel werd aangedreven door een tweetal Cadillac motoren, welke voor een hoge maximale snelheid zorgden. Het ontwerp van de Light Tank M5A1 is gestandaardiseerd in september 1942 en in de productie vervangt vanaf dan de M5A1 de M5 bij de American Car & Foundry Co.
 
Light Tank M5A1, Tank Museum in Bovington
4. De M5A1 Stuart Light Tank in Bovington (GB).
Light Tank M5A1, Tank Museum in Bovington
Foto 2. De Light Tank M5A1 in Tank Museum in Bovington (GB).
Foto 1. t/m 3. Deze Light Tank M5A1 is te zien in het bekende Tank Museum in Bovington (GB). Het museum heeft deze tank voorzien van een camouflage patroon, zoals dat door US Marine Corps 4th Tank Battalion werd aangebracht ten tijde van de gevechten tegen  Japanse bezetter in de Stille Oceaan. Deze tank is compleet uitgerust en verkeert nog in een rijdende staat.
De echte historie en herkomst van specifiek deze light tank zijn bij mij onbekend. Iets over de markings op de light tank:
  Vehicle name: Hod Head = benaming voertuig, alle voertuignamen van een eskadron / compagnie hadden namen beginnend met een F. is dan tevens een radio call sign.
  Unit marking (1st+2nd): Ontbreekt bijvoorbeeld: 9▲89R (wit) staat voor 9th Armored Division, 89th Armored Reconnaissance Battalion (verkenningsgroep).
  Unit marking (3th): Ontbreekt bijvoorbeeld: F-12 (wit) staat voor het 12-de voertuig van "F" Company.
  Army registration number: Ontbreekt bijvoorbeeld: USA 3049026, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Land marker: Ontbreekt bijvoorbeeld: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
  Bridge classification: Ontbreekt, het cijfer 15 in een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
Foto 3. De Light Tank M5A1 in Tank Museum in Bovington (GB).
 
U.S. Marine Corps 4th Tank Battalion
Tijdens de Tweede Wereld Oorlog is er ook hard gevochten op de eilanden in de Stille Zuidzee, tussen de Japanse bezetter en de Geallieerde troepen. Het 4th Tank Battalion van het Amerikaanse Marine Corps is op 12 mei 1943 opgericht in Californië en had in die tijd de beschikking over de zes Light Tanks M5A1 (Stuart), twaalf Satan flame tanks en vijftien tot zeventien Medium Tanks M4A2 (Sherman).
Deze tanks zijn meerder keren operationeel ingezet ter ondersteuning van de infanterie:
- Eind januari 1944, landing en aanval op het bezette eiland Roi-Namur, onderdeel van de Kwajalein Atoll.
- Half juni 1944, op het eiland Saipan, onderdeel van de Noordelijke Marianen.
- Eind juli 1944, op het eiland Tinian
- Begin april 1945, op het eiland Iwo Jima
Na de Tweede Wereld Oorlog is het 4th Tank Battalion als een reserve eenheid van het US Marine Corps blijven bestaan tot aan de dag van vandaag in San Diego - Californië.
 
5. De M5A1 Stuart Light Tank in Kapellen (B).

Light Tank M5A1, Stuart, Kapellen (B)

Foto 4. De Light Tank M5A1 in het depot te Kapellen (B).

Foto 4. en 5. Deze Light Tank M5A1 staat in het tank depot van het Belgische plaatsje Kapellen (“Fort van Kapellen”). De tank is in eigendom van de "Afdeling Landmaterieel van het Koninklijk Legermuseum (KLM)". De light tank M5 "Stuart", was de eerste tank die door het Belgische leger werd gebruikt na WW II. In 1948 werden tien exemplaren in gebruik genomen en zijn gebruikt voor opleidingsdoeleinden. De Light Tank is alleen te bezichtigen gedurende de geleide bezoeken aan dit depot. Zie ook de website van het Koninklijk Legermuseum voor de juiste data van deze geleide bezoeken. Heeft een zogenaamde Cullin hedgerow device vooraan om door heggen en begroeide terreinen heen te kunnen rijden. De light-tank verkeert in een zeer goede staat en word onderhouden door het defensiepersoneel bij gestaan door een groep van vrijwilligers. De echte historie en herkomst van specifiek deze light tank zijn bij mij onbekend. Iets over de markings op de light tank:
  Vehicle name: Fire Lady = benaming voertuig, alle voertuignamen van een eskadron / compagnie hadden namen beginnend met een F. is dan tevens een radio call sign.
  Unit marking (1st+2nd): 9▲89R (wit) staat voor 9th Armored Division, 89th Armored Reconnaissance Battalion (verkenningsgroep).
  Unit marking (3th): F-12 (wit) staat voor het 12-de voertuig van "F" Company.
  Army registration number: USA 3049026, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
  Bridge classification: Ontbreekt, het cijfer 15 in een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 

Light Tank M5A1, Stuart, Kapellen (B)

Foto 5. De Light Tank M5A1 in het depot te Kapellen (B).

5.1 US Army 9th Armored Division:
- September 1944 aankomst in Normandië en hebben tot dan toe nog geen enkele gevechtservaring.
- 23 oktober 1944, opgedeeld in 3 Combad Commands, verantwoordelijk voor de rustige sector bij de Duits- Luxemburgse grens.
- 16 december 1944, start Duitse operatie "Wacht am Rhein", 9th AD, dwz CC A, CC B en CC R waren verspreid over 3 lokaties.
- 16 december 1944, zware gevechten tussen het CC B van het 9th AD en Duitse eenheden van 5de Panzer Armee nabij St. Vith (B).
- 16 december 1944, zware Duitse beschietingen op CC A nabij Beufort (Lux) en nabij Echternach (Lux).
- 19 december 1944, CC A en CC R betrokken bij zware en uitputtende gevechten bij het beleg van Bastogne.
- 26 december 1944, de Duitse omsingeling van Bastogne word doorbroken door het 4th Armored Division.
- 7 januari 1945 rust en voorbereiden van een nieuwe aanval, om de in Luxemburgse rivivier de Rur over te steken.
- 28 februari 1945 start de aanval en de divisie trekt snel op naar het Rheinbach (D) nabij Bonn, taak verkennen van Remagen.
In Remagen werd de brug over de Rijn intakt aangetroffen en na gevechten de brug op 7 maart 1945 overmeesterd vlak voor dat het door de Duitsers opgeblazen zou gaan worden.
Na de oversteek van de Rijn gaat de divisie richting de rivier de Lahn, nabij Limburg an der Lahn, waar Geallieerde krijgsgevangenen werden bevrijd. Vervolgens ging het naar Frankfurt en nam deel aan de gevechten bij de Ruhr Pocket.
Van daaruit ging het naar het oosten van Duitsland, in april werd Leipzig omcirkeld en de Mulde rivier werd veilig gesteld.
De 9th division vervolgde zijn opmars naar Tsjecho-Slowakije en was daar toen Duitsland capituleerde.
De divisie is ontbonden op 13 oktober 1945.
 
6. Technische Specificaties:
  Productie: Van september 1942 tot en met oktober 1943.
  Gemaakt door: American Car & Foundry Company, Cadillac Division, General Motors Corp. en Massey Harris Co.
  Aantal geproduceerd: Circa 6810 exemplaren en 755 door ombouw van andere type.
  Gewicht: 14,5 ton
  Afmetingen: LxBxH= 4,84 x 2,29 x 2,31m
  Pantser dikte: 39 mm maximaal.
  Motor: Benzine, tweetal Cadillac V-8 cyl. motoren van ieder circa 130 Pk.
  Max. snelheid: 64 km/u
  Max. bereik: 257 km
  Bemanning: 4 Personen.
  Bewapening: 37 mm M6 kanon
  Overige bewapening: 2 Machinegeweren 30-06 Browning M1919A4 MG en een AA machinegeweer 30-06 kaliber.
 
7. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over Amerikaanse Light Tank M5A1.
Topic 4. - Locatie van de Light Tank M5A1 in Bovington (GB).
Topic 4. - Het Britse Tank Museum in Bovington (GB).
Topic 4. - Het US Marine Corps 4th Tank Battalion.
Topic 5. - Locatie van de Light Tank M5A1 in Kapellen (B).
Het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel (B).
Het 9th Armored Division "Phantom Division" (United States).