Tank Destroyer, Sherman Vc Firefly.
 
Type: Tank Destroyer
British Army: Sherman Vc Firefly
Lend Lease Program: Yes, see notes.
Sherman Firefly Vc, Ursel (B).
Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 De aangebrachte wijzigingen.
  1.2 Verschillende uitvoeringen.
 2. Sherman Vc Firefly in Bovington (GB).
  2.1 De Guards Armoured Division
 3. Sherman Vc Firefly in Thimister (B).
 4. Sherman Vc Firefly in Ursul (B).
 5. Technische Specificaties:
 6. Externe Links.
  Foto 1. De Sherman Vc Firefly in Ursel België, tijdens Wings & Wheels 2008.
1. Algemeen:
Tijdens WW II werd de noodzaak duidelijk dat er een krachtiger bewapening nodig was om weerstand te kunnen bieden aan de steeds zwaarder bepantserde en bewapende Duitse tanks. Het standaard 75 mm kanon van de Amerikaanse Medium Tank M4 was niet opgewassen tegen de nieuwe generatie Duitse tanks. Het Britse leger wijzigde het kanon van de onder de Lend Lease Program geleverde Shermans, in een 17-ponder kanon. Het resultaat werd door de Britten aangeduid als de Sherman Firefly.
De Sherman Firefly was een tank destroyer en kon een confrontatie aan met de zware Duitse tanks, dit in tegen stelling tot de meeste andere uitvoeringen van de Sherman tank. Niet alle Britse Shermans werden omgebouwd, doordat het 17-ponder kanon van de Firefly niet in staat was om HP-granaten (High Explosive) voor close combat (gebouwen, obstakels) af te vuren. Het standaard 75 mm kanon van de Sherman tanks kon dit wel.
De Britten hadden vooral de Sherman Vc Firefly, omgebouwde M4A4's in gebruik. Er zijn eerder ook enkele Sherman's I en Hybrid I omgebouwd, deze kregen de benaming Sherman Ic Firefly. Een kortezamenvatting van de diverse types Sherman Fireflies:
 
1.1 De aangebrachte wijzigingen aan de tank zijn o.a.:
1.2 Verschillende uitvoeringen:
- Varianten van de Sherman Firefly -
Type: Beschrijving:
Sherman Ic 'Firefly': Aangepaste Amerikaanse medium tank M4, de Sherman I, early production models.
Aangepaste Amerikaanse medium tank M4 Composite, de Sherman I H (hybrid), mid production models met 'composite hull'.
Hoofd bewapening: OQF 17 pounder (76,2 mm) Mk. II kanon, oorspronkelijk zonder vuurmond op de loop, achteraf vaak wel gemonteerd.
Sherman Vc 'Firefly': Aangepaste Amerikaanse medium tank M4A4's, de Sherman V met 16" inch tracks en het VVSS-vering systeem.
Hoofd bewapening: OQF 17 pounder (76,2 mm) Mk. V kanon, met vuurmond op de loop.
Sherman VcY 'Firefly': Aangepaste Amerikaanse medium tank M4A4's, de Sherman V met 23 inch tracks en het HVSS-vering systeem.
Hoofd bewapening: OQF 17 pounder (76,2 mm) Mk. V kanon, met vuurmond op de loop.
Tank Destroyer, M4A3, 17 pndr gun. Aangepaste Amerikaanse medium tank M4A3
Zeer zeldzaam, de US Army upgrade het 75 mm kanon uitsluitend met een 76 mm kanon
Hoofd bewapening: OQF 17 pounder (76,2 mm) Mk. V kanon, met vuurmond op de loop.
 
2. De Sherman Vc Firefly in Bovington (GB).
Sherman Vc Firefly in Bovington (GB)
Foto 2. De tweede Sherman Firefly Vc in Bovington (GB).
Foto 2. Deze Sherman Vc Firefly is te zien in het Britse Tank Museum in Bovington (GB). Aangenomen wordt dat deze Sherman Firefly, een van de eerste Fireflies is en als trainings-tank werd gebruikt. Het museum heeft de tank geschilderd gelijkend op de tank van sergeant Robinson van de 2nd Grenadier Guards. Zijn tank was de eerste die bij Nijmegen de Rijn overstak tijdens Operatie Market Garden in oktober 1945. De leger tekens (markings) op deze Britse Sherman Vc Firefly.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Division sign: Wapenschild (blauw) met rand (rood) en oog (wit) het Britse divisie genaamd: Guards Armoured Division.
Unit Serial +
Arms of Service:
51 = De kleur rood, is een 'arm of service mark' Dit geeft aan dat het om een 'armoured' c.q. pantser onderdeel gaat. Het unit serial nummer is 51 en verwijst naar een onderdeel binnen de divisie. De Unit Serial 51 kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten tot welke divisie de tank toe behoorde. In dit specifieke geval is dat wel duidelijk, het Britse Guards Armoured Division.
De Guards Armoured Division opgebouwd uit meerdere legeronderdelen, waaronder een armoured brigade. Deze is opgebouwd uit een HQ brigade en vier armoured regiments. De markings bij specifiek het Guards Armoured Division zijn dan als volgt:
HQ brigade = 50 = 5th Guards Armoured Brigade.
Senior Regiment = 51 = 2nd Armoured Battalion, Grenadier Guards.
Second Regiment = 52 = 1st Armoured Battalion, Coldstream Guards.
Junior Regiment = 53 = 2nd Armoured Battalion, Irish Guards.
Fourth Regiment = 54 = 1st Motor Battalion, Grenadier Guards.
Tactical sign: Driehoek (rood) = de tactical sign behoord origineel op de koepel te staan. De kleur rood geeft aan dat de tank toebehoord aan het Regimental HQ.
De driehoek geeft aan dat de tank is ingedeeld bij "A" Squadron.
Het cijfer 1 (wit) is de Troop Number en verwijst naar 1st Troop.
(Regimental HQ, "A" Squadron, 1st Troop van de 2nd Armoured Battalion; Grenadier Guards.)
WD Registration: (Census) Ontbreekt, bijvoorbeeld: T 232568 Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department.
Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (T = categorie Carriers & Tanks)
Bridge classification: Ontbreekt, bijvoorbeeld: Cijfer 30 in een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
2.1 De Guards Armoured Division
Het Britse Guards Armoured Division is opgericht op 17 juni 1941 en ontbonden op 12 juni 1945. De Guards Armoured Division stond onderleiding van de divisie commandant, majoor-generaal Sir Allan Adair. In 1944 kende het Britse leger, drie Armoured Divisions, naast de tien Infantry Divisions en de onafhankelijke infantry, artillery en armoured brigades e.d.
Een Armoured Division was opgebouwd uit meerdere infanterie, cavalerie, artillerie en ondersteunende brigades, regiments en battalions. Op 26 juni 1944, twintig dagen na D-Day, is de divisie in Normandië aan land gegaan. Het heeft deelgenomen aan de daarop bekende veldslagen tegen de Duitsers, operatie Goodwood, de Falaise Pocket, de bevrijding van Brussel, Operatie Marget Garden, de slag om de Ardennen en Operation Veritable. Aan het einde van de oorlog bevind de divisie zich in Noord-Duitsland, nabij Cuxhaven.
 
3. De Sherman Vc Firefly in Thimister (B):
Britse Sherman Vc Firefly Sherman Vc Firefly in Thimister (B)
Foto 3. De Sherman Vc Firefly in Sherman Vc Firefly in Thimister (B)
Foto 3. en 4. Deze M4A4 staat buiten bij het mooie museum van Thirmister in België. Het is een van oorsprong in Amerika gebouwde Tank Destroyer M4A4, aan de Britten geleverd en omgebouwd naar een Britse Sherman Vc Firefly met 17 pounder kanon. Na WW II is de tank in gebruik geweest bij het Belgische leger en is afkomstig uit de kazerne in Elsenborn.
Onderbouw (romp / chassis) is van een M4A4, deze is inderdaad aangepast conform de Britse "Sherman Vc Firefly" specs.
 1. Het boord geschut, .30 caliber is verwijderd i.v.m. met de benodigde extra ruimte voor de opslag van 17 pounder shells.
 2. De vision slots voorop en het lege gat van de .30cal zijn voorzien van stalen afdekplaten.
 3. Er zit een 17 pounder kanon op, maar helaas zonder de bekende vuurmond van de 17 pounder.
 4. De koepel is van het type low bustel, gebruikelijk voor een S herman Vc, maar is op de achterzijde van de lowbustel geen armored box aanwezig voor de radioset. Ook is er geen enkel spoor van een bevestiging (las, randen etc.) te zien waar uit kan blijken dat de armored box er wel op heeft gezeten.
 5. De koepel heeft sporen van zijdelingse inslagen.... geen direct hits maar 'nearby hits'.
  De voorzijde is eenmaal doorboord, door onbekend antitankgeschut en heeft ook een treffer gehad die niet door het pantser is gegaan. Op de bovenzijde van de romp, juist direct achter de toren zijn ook inslag sporen te zien.
 6. De tank herdenkt het Amerikaanse regiment dat Thirmister heeft bevrijd, vandaar de Amerikaanse markings. (1st Inf Div + 745th Armored Regiment, B company, 3th platoon)
 7. Het Belgische leger heeft na 1945 drie regimenten gehad die waren uitgerust met voornamelijk ex-Britse Shermans, afkomstig van een schroothandelaar in Antwerpen. Voornamelijk M4A1's en M4A3's, maar ook diverse M4A4's omgebouwd naar Firefly Vc.
 8. Twijfels over de koepel, de add-on's van de Firefly ontbreken.
  Over de US markings, dit behoren Britse of Belgische markings te zijn en zijn later door het museum aangebracht. Vergelijk deze foto's eens met de andere Firefly's.
Britse Sherman Vc Firefly in in Thimister (B).
Foto 4. De Sherman Vc Firefly in Thimister (B).
 
4. De Sherman Vc Firefly in Ursul (B).
Britse Sherman Vc Firefly in Ursel (GB).
Foto 5. De Sherman Vc Firefly in Ursel België tijdens Wings & Wheels in 2005.
Foto 1, 5. en 6. Deze Sherman Firefly is in eigendom van het Tank Museum in Brussel. Deze Britse Sherman Vc Firefly, met een OQF 17 pounder, Mk. V kanon, heeft de camouflage kleuren en markings zoals dat vanaf 1944 gebruikelijk was bij het Britse en Canadese leger. De gemonteerde rubber tracks zijn van het type T48 met een dikke V vorm (Chevron)op de track. Aardig detail is de wit gekleurde camouflage op de loop, een Britse vinding om de Duitsers te misleiden. Op afstand leek het dan meer op de lichtere 75 of 76 mm kanon, i.p.v. het door de Duitsers gevreesde 17 pounder (76,8 mm) kanon. Bij een confrontatie moesten de Duitsers eerst de Firefly uitschakelen en dan pas de overige Sherman tanks. De Firefly was n.l. als enige type Sherman tank instaat alle type Duitse tanks te verslaan. De leger tekens (markings) op deze Britse Sherman Vc Firefly.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Division sign: Wapenschild (blauw) met rand (rood) en oog (wit) het Britse divisie genaamd: Guards Armoured Division.
Unit Serial +
Arms of Service:
53 = De kleur rood, is een 'arm of service mark' Dit geeft aan dat het om een 'armoured' c.q. pantser onderdeel gaat. Het unit serial nummer is 53 en verwijst naar een onderdeel binnen de divisie. De Unit Serial 53 kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten tot welke divisie de tank toe behoorde. In dit specifieke geval is dat wel duidelijk, het Britse Guards Armoured Division.
De Guards Armoured Division opgebouwd uit meerdere legeronderdelen, waaronder een armoured brigade. Deze is opgebouwd uit een HQ brigade en vier armoured regiments. De markings bij specifiek het Guards Armoured Division zijn dan als volgt:
HQ brigade = 50 = 5th Guards Armoured Brigade.
Senior Regiment = 51 = 2nd Armoured Battalion, Grenadier Guards.
Second Regiment = 52 = 1st Armoured Battalion, Coldstream Guards.
Junior Regiment = 53 = 2nd Armoured Battalion, Irish Guards.
Fourth Regiment = 54 = 1st Motor Battalion, Grenadier Guards.
Tactical sign: Vierkant (zwart) met rand (blauw) op de koepel geeft aan dat het voertuig toebehoort aan 'B' Squadron. De kleur blauw geeft aan dat de tank toebehoord aan het (2nd) battalion. (B Squadron, 2nd Battalion, 3rd Armoured Regiment van de Division Guards Armoured Division, heeft een eigennaam nl: Irish Guards)
WD Registration: (Census) T 232568 Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (T = categorie Carriers& Tanks)
Bridge classification: Cijfer 30 in een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
Britse Sherman Vc Firefly in Ursel (GB).
Foto 6. De benzinemotor, Chrysler multibank, 5 x 6 cilinder in lijn, 425 pk.
 
5. Technische Specificaties:
Informatie en technische specificaties van al deze M4A4, Sherman Firefly Vc Tank Destroyers, klik hier.
 
6. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Britse Sherman Firefly tanks.
Topic 2. - Locatie van de Sherman Vc Firefly in Bovington (B).
Topic 2. - Het Britse Tank Museum in Bovington (GB).
Topic 2. - Het Britse Guards Armoured Division.
Topic 3. - Locatie van de Sherman Vc Firefly in Thimister (B).
Topic 3. - Het Remember Museum in Thimister (B).
Topic 4. - Locatie van de Sherman Vc Firefly bij Wings & Wheels in Ursel (B).
Topic 4. - Het militaria evenement Wings & Wheels in Ursel (B).