Tank Destroyer, Sherman Hybrid Ic Firefly.
 
Type: Tank Destroyer
British Army: Sherman Hybrid Ic 'Firefly'
Lend Lease Program: Yes, see notes.
Tank Destroyer, Sherman Hybrid Ic Firefly, Ursel Belgium.
Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 De aangebrachte wijzigingen.
  1.2 Verschillende uitvoeringen.
 2. Sherman Ic Firefly in Ursul.
  2.1 De Guards Armoured Division
 3. Sherman Ic Firefly in Klein-Willebroek.
 4. Technische Specificaties.
 5. Externe Links.
  Foto 1. De Sherman Hybrid Ic 'Firefly' in Ursel (B), tijdens Wings & Wheels 2009.
1. Algemeen:
Tijdens WW II werd de noodzaak duidelijk dat er een krachtiger bewapening nodig was om weerstand te kunnen bieden aan de steeds zwaarder bepantserde en bewapende Duitse tanks. Het standaard 75 mm kanon van de Amerikaanse Medium Tank M4 was niet opgewassen tegen de nieuwe generatie Duitse tanks. Het Britse leger wijzigde het kanon van de onder de Lend Lease Program geleverde Shermans, in een 17-ponder kanon. Het resultaat werd door de Britten aangeduid als de Sherman Firefly.
De Sherman Firefly was een tank destroyer en kon een confrontatie aan met de zware Duitse tanks, dit in tegen stelling tot de meeste andere uitvoeringen van de Sherman tank. Niet alle Britse Shermans werden omgebouwd, doordat het 17-ponder kanon van de Firefly niet in staat was om HP-granaten (High Explosive) voor close combat (gebouwen, obstakels) af te vuren. Het standaard 75 mm kanon van de Sherman tanks kon dit wel.
De Britten hadden vooral de Sherman Vc Firefly, omgebouwde M4A4's in gebruik. Er zijn eerder ook enkele Sherman's I en Hybrid I omgebouwd, deze kregen de benaming Sherman Ic Firefly. Een kortezamenvatting van de diverse types Sherman Fireflies:
 
1.1 De aangebrachte wijzigingen aan de tank zijn o.a.:
1.2 Verschillende uitvoeringen:
- Varianten van de Sherman Firefly -
Type: Beschrijving:
Sherman Ic 'Firefly': Aangepaste Amerikaanse medium tank M4, de Sherman I, early production models.
Aangepaste Amerikaanse medium tank M4 Composite, de Sherman I H (hybrid), mid production models met 'composite hull'.
Hoofd bewapening: OQF 17 pounder (76,2 mm) Mk. II kanon, oorspronkelijk zonder vuurmond op de loop, achteraf vaak wel gemonteerd.
Sherman Vc 'Firefly': Aangepaste Amerikaanse medium tank M4A4's, de Sherman V met 16" inch tracks en het VVSS-vering systeem.
Hoofd bewapening: OQF 17 pounder (76,2 mm) Mk. V kanon, met vuurmond op de loop.
Sherman VcY 'Firefly': Aangepaste Amerikaanse medium tank M4A4's, de Sherman V met 23 inch tracks en het HVSS-vering systeem.
Hoofd bewapening: OQF 17 pounder (76,2 mm) Mk. V kanon, met vuurmond op de loop.
Tank Destroyer, M4A3, 17 pndr gun. Aangepaste Amerikaanse medium tank M4A3
Zeer zeldzaam, de US Army upgrade het 75 mm kanon uitsluitend met een 76 mm kanon
Hoofd bewapening: OQF 17 pounder (76,2 mm) Mk.V kanon, met vuurmond op de loop.
 
2. De Sherman Hybrid Ic 'Firefly' in Ursul (B):
Tank Destroyer, Sherman Hybrid Ic Firefly, Ursel Belgium.
Foto 2. De Sherman Hybrid Ic in Ursel België, tijdens Wings & Wheels 2009.
Foto 1. en 2. Deze in goede en rijdende staat verkerende Sherman hybrid Ic 'Firefly' is in privĂ©-eigendom van een Belg. Deze Britse tank destroyer was te zien op het militaria evenement Wings and Wheels in het Belgische Ursel. Het voertuig is voorzien van Britse leger tekens (markings) en heeft tijdens WW 2 ook daadwerkelijk dienst gedaan bij het Britse leger in Europa. Na de oorlog is deze tank tezamen met vele andere voormalige Britse tanks opgekocht door een Belgische handelaar en door verkocht aan het Belgische leger. Daar hebben de Sherman tanks nog vele jaren dienst gedaan en de tank is uiteindelijk gekocht door een inwoner van België. Deze heeft de tank gerestaureerd en voorzien van zijn oorspronkelijke kleuren en Britse leger tekens.
 
Voor de liefhebbers van details kunnen we melden nogal wat vermelden over deze tank, Naast de aangebrachte camouflage over de loop van het kanon om te maskeren dat dit de firefly in een Britse tank company was zijn er tal van attributen aangebracht. Helaas ontbreken de zandzakken aan de voorzijde om extra bescherming te bieden. De front nose aan de voorzijde tussen de tracks is een zogenaamde one piece nose van het latere gegoten model. De tracks zijn voorzien van rubberen Chevron pads en zijn aardig versleten. De kleine loopwielen in de tracks zijn van het nieuwe gesloten type en dit geldt ook voor het aandrijfwiel aan de voorzijde.
De vering en ophanging van de tracks zijn van het type VVSS met 16" inch tracks. Daarnaast is er om de opgeslagen munitie te beschermen, extra bepantsering aangebracht aan de beide zijden van de tank. Dit wordt ook wel aangeduid als applique armor en werd toegepast als de opslag van munitie in de tank van het type 'dry storage' in plaats van 'wet storage'. De toren c.q. koepel van de tank is van het type low bustle en aangepast voor de montage van het 17 pounder kanon. Hier ontbreekt de gewoonlijk ook aangebrachte extra bepantsering op de voorzijde van de toren, aan beide zijde naast de gun mount. Ten slotte, niet echt zichtbaar, aan de achterzijde zitten naast de deuren, aan de bovenkant de bekende latere ronde luchtfilters voor de motor. Het oudere type luchtfilter is vierkant en wordt ook wel boxtype airfilter genoemd.
De Britse leger tekens c.q. markings op deze Britse Sherman Hybrid Ic 'Firefly'.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Division sign: Rechthoek (geel) met stier (zwart) het Britse divisie genaamd: 11th Armoured Division.
Unit Serial +
Arms of Service:
52 = De kleur rood, is een 'arm of service mark' Dit geeft aan dat het om een 'armoured' c.q. pantser onderdeel gaat. Het unit serial nummer is 52 en verwijst naar een onderdeel binnen de divisie. De Unit Serial 52 kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten tot welke divisie de tank toe behoorde. In dit specifieke geval is dat wel duidelijk, het 11th Armoured Division.
De 11th Armoured Division is opgebouwd uit meerdere legeronderdelen, waaronder een armoured brigade. Deze is opgebouwd uit een HQ brigade en vier armoured regiments. De markings bij specifiek het 11th Armoured Division zijn dan als volgt:
HQ brigade = 50 = 29th Armoured Brigade
Senior Regiment = 51 = 23rd Hussars Regiment
Second Regiment = 52 = 3rd Royal Tank Regiment
Junior Regiment = 53 = 2nd Fife and Forfar Yeomanry
Fourth Regiment = 54 = 8th Motor Battalion "The Rifle Brigade"
Troop number: Ontbreekt bijvoorbeeld het cijfer '1' in de gele cirkel: 1st troop van het 'C' squadron.
Tactical sign: Cirkel (geel) op de koepel geeft aan dat het voertuig toebehoort aan 'C' Squadron. De kleur geel geeft aan dat de tank toebehoord aan het 2nd regiment. ('C' Squadron, 2nd Armoured Regiment van de 11th Armoured Division, heeft een bijnaam n.l.: Black Bull)
WD Registration: (Census) T2285452 Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department.
Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (T = categorie Carriers & Tanks)
Bridge classification: Cijfer 30 in een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
Tank Destroyer, Sherman Hybrid Ic Firefly, Ursel Belgium.
Foto 3. De overgang van een gelaste romp naar gegoten voorzijde is zichtbaar bij deze Sherman Hybrid Ic.
 
2.1 Het Britse 11th Armoured Division
Een stukje uit de periode dat de Comet Mk. I actief werd ingezet bij gevechten begint in maart 1945 in Duitsland.
Order of Battle: 11th Armoured Division, is opgebouwd uit meerdere brigades en deze zijn weer opgebouwd uit meerdere regimenten.
Daarnaast zijn er nog staf en ondersteunende eenheden. De tanks in deze divisie zijn alleen in gebruik geweest bij het 29th Armoured Brigade. Welke op zijn beurt was opgebouwd uit 23rd Hussars Regiment, 3rd Royal Tank Regiment, 2nd Fife and Forfar Yeomanry en het 8th Motor Battalion, the Rifle Brigade.
In maart 1945 trok men in Duitsland de Rijn over en veroverde de Duitse stad Lübeck op 2 mei 1945. Op 15 april 1945 werd men geconfronteerd met de wreedheden van de Nazi's toen men het concentratiekamp Bergen-Belsen bevrijde. Bij aankomst, bevonden zich in het concentratiekamp circa 60000 gevangen onder zeer slechte en onmenselijke omstandigheden. Meer dan 13000 stoffelijke menselijke resten, in diverse stadia van ontbinding lagen in en om het concentratiekamp. Eenheden van de divisie waren betrokken bij de hulp aan de gevangenen en het opruimen van de verschrikkelijke gevolgen. Na 8 mei 1945, het einde van WW II, tot hun vertrek uit Duitsland in januari 1946, verblijft de divisie als Britse bezettingsmacht in de provincie Schleswig-Holstein.
 
Tank Destroyer, Sherman Hybrid Ic Firefly, Ursel Belgium.
Foto 4. De deuren aan de achterzijde staan open, daar direct achter zit de Continental radiaal (ster) motor. Naast de deuren zitten aan beide zijde, de ronde luchtfilters.
 
3. De Sherman Hybrid Ic 'Firefly' in Klein Willebroek (B).
Expected one of these years . . .
 
4. Technische Specificaties:
Informatie en technische specificaties van al deze M4 Composite, de Britse Sherman Hybride Ic 'Firefly', klik hier.
 
5. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Britse Sherman Firefly tanks.
Topic 2. - Locatie van de Sherman Firefly Hybrid Ic bij Wings & Wheels in Ursel (B).
Topic 2. - Het militaria evenement Wings & Wheels in Ursel (B).
Topic 2. - Informatie over de Britse 11th Armoured Division "Black Bull".
Topic 3. - Locatie van de Sherman Firefly Hybrid Ic in Klein-Willebroek (B).
Topic 3. - Expected one of these years . . .