Armoured car T17E1, de Staghound Mk.I
 
Type: Armoured Car
Lend Lease Program: Yes
British Army: T17E1, de Staghound Mk.I
US Army: Medium Armoured Car T17E1
Armoured car T17E1, de Staghound Mk.I
Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 Lend Lease Program.
 2. De Staghound Mk.I in Saumur (F).
  2.1 De Guards Armoured Division
 3. De Staghound Mk.I in Bovington (GB).
  3.1 Het 1st Derbyshire Yeomanry.
 4. Technische Specificaties:
 5. Externe Links.
  Foto 1. De armoured car T17E1 Staghound in Bovington (GB).
1. Algemeen:
De Amerikaanse benaming is, T17 Armoured Car. De Britse benaming is Staghound. Het in eerste instantie geproduceerde model, de T17 is een gepantserd verkenning voertuig, met aandrijving op alle zes de wielen (6x6). De T17 werd ontwikkeld voor verkenning en voor het beschermen van konvooien.
Nadat in 1941 het prototype van Ford was goedgekeurd, begon de productie. Echter, deze werd snel gestopt, de vraag naar Armoured Cars met deze afmetingen was achterhaald. Er werden er toch zo'n 250 stuks door Ford Motor Corp. geproduceerd. De geproduceerde T17's waren bestemd voor het Britse leger, maar zijn uiteindelijk in gebruik genomen door de MP van het Amerikaanse leger.
Het kanon werd daarbij verwijderd. Overigens was de geschutskoepel van de T17 afkomstig van de M3 medium tank.
 
- De Amerikaanse uitvoeringen -
Type / Model Beschrijving:
T17 6x6 uitvoering, geproduceerd door Ford Motor Corp.
T17E1 4x4 uitvoering, geproduceerd door Chevrolet Motor Corp. Een order voor 2000 stuks was geplaatst in januari 1942.
De eerste voertuigen kwamen in oktober 1942 uit de productie en is gebaseerd op Britse eisen voor gebruik in de woestijn.
De geschiedenis herhaalde zich, opnieuw zag het Amerikaanse leger af van de order, echter de Britten waren wel geïnteresseerd. Alle 2687 (of 2844) geproduceerde voertuigen gingen naar de Britten. De Jettison-tank, de extra brandstoftank aan de zijkant, werd in veel gevallen gedemonteerd i.v.m. de veiligheid. De T17E1 kwam te laat beschikbaar om een rol te spelen in Noord-Afrika en werd wel in Italië ingezet. Ondanks zijn relatieve hoge snelheid was het voertuig niet echt wendbaar en zo doende niet geschikt voor gebruik in de straten van steden en dorpen. Zijn hoge silhouet maakte hem minder geschikt voor verkenningsacties, daardoor werd hij vaak toegevoegd aan de staf en ondersteunende eenheden.
T17E2 4x4 Anti-Aircraft uitvoering, geproduceerd door Chevrolet.
De geschutskoepel werd vervangen door een Fraser-Nash koepel, waarin twee .50 M2 Browning machine geweren zijn geplaatst. Er is onduidelijkheid over het aantal stuks wat is geleverd.
T17E3 4x4 uitvoering, geproduceerd door Chevrolet.
Bewapening bestaat uit een 75 mm M2/M3houwitser. Er zijn er 789 stuks geleverd, andere bronnen melden dat deze nooit in productie is geweest.
 
- De Britse uitvoeringen -
Type / Model Beschrijving:
Staghound Mk. I: Is een T17E1.
Staghound Mk II: Is een variant op de T17E3, maar nu met een 76.2 mm houwitser.
Staghound Mk III: Is een aangepaste T17E1, de koepel werd vervangen door een van de Crusader tank met een 75 mm Ordnance QF kanon. Aantal geproduceerd is 100 stuks.
Staghound AA (Anti Aircraft): Is een T17E2.
Staghound Command: Aangepaste T17E1 commando wagen.
De geschutskoepel werd verwijderd en er werd extra radioset aangebracht.
 
1.2 Lend Lease Program:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal. De T17 Staghound is door de Verenigde Staten geleverd aan diverse Geallieerde bondgenoten, waaronder de Britten en Belgen. Onduidelijk is het of de T17 Staghound, middels het Lend Lease Program ook aan het Koninklijke Nederlandse leger is geleverd.
 
2. De T17E1 Staghound in Saumur (F).
Armoured Car T17E1, Staghound, Saumur (F).
Foto 2. Armoured car T17E1 'Staghound Mk.I', in Saumur (F).
Foto 2. en 3. Deze T17E1 Staghound is te zien in het Musée des Blindés in het Franse Saumur. Het voertuig is voorzien van Britse leger markings, echter nadere informatie ontbreekt. Deze Staghound draagt de markings van de "Guards Armoured Division" de commandant van de divisie was Major-General A.H.S. Adair. De Guards Armoured Division beschikte over 19 stuks Staghounds. Deze hebben als onderdeel van het 2nd Corps deelgenomen aan de landingen op Juno beach. De markings op de Staghound.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Nickname: Hengist: een door de bemanning gegeven bijnaam van het voertuig, voertuigen behorend bij een regiment hebben vaak een bijnaam, welke met dezelfde letter begint.
Tactical en Troop marking: Ontbreekt.
Unit Serial &
Arms of Service:
Vierkant (wit-blauw-groen) is de "Arms of Service" en staat voor Armoured Car Regiment (RAC).
44 (wit) is de 'Unit Serial' en staat voor het 2nd Household Cavalry Regiment.
De "Unit Serial" kan niet een op een vertaald worden naar een legereenheid, daarvoor moet je weten tot welke divisie het voertuig behoorde.
Balk (wit) boven, verwijzing naar Corps Troops (balk onder = Army Troops)
Fout van het museum, de kleur volgorde in het vierkant moet zijn wit-groen-blauw.
Division sign: Oog (wit) wapenschild (blauw, rode rand), is het division sign van het Britse "Guards Armoured Division" dat onder de leiding stond van Major General A.H.S. Adair.
WD Registration: (Census) F225347 (wit) is uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (F = categorie armoured & scout cars)
Armoured Car T17E1, Staghound, Saumur (F).
Foto 3. De T17E1 Staghound en rechts een M8 Greyhound, in Saumur (F).
 
2.1 De Guards Armoured Division:
Het Britse Guards Armoured Division is opgericht op 17 juni 1941 en ontbonden op 12 juni 1945. De Guards Armoured Division stond onderleiding van de divisie commandant, majoor-generaal Sir Allan Adair. In 1944 kende het Britse leger, drie Armoured Divisions, naast de tien Infantry Divisions en de onafhankelijke infantry, artillery en armoured brigades e.d.
Een Armoured Division was opgebouwd uit meerdere infanterie, cavalerie, artillerie en ondersteunende brigades, regiments en battalions. Op 26 juni 1944, twintig dagen na D-Day, is de divisie in Normandië aan land gegaan. Het heeft deelgenomen aan de daarop bekende veldslagen tegen de Duitsers, operatie Goodwood, de Falaise Pocket, de bevrijding van Brussel, Operatie Marget Garden, de slag om de Ardennen en Operation Veritable. Aan het einde van de oorlog bevindt de divisie zich in Noord- Duitsland, nabij Cuxhaven.
 
3. De T17E1 Staghound in Bovington (GB):
T17E1 Staghound in Bovington (GB)
Foto 4. De armoured car T17E1 Staghound in Bovington (GB).
Foto 1, 4. en 5. Armoured car, T17E1 Staghound is te zien in het Tank Museum in Bovington (GB). Het voertuig is voorzien van Britse markings, van het 1st Derbyshire Yeomanry, welke als reconnaissance regiment was toegevoegd aan het Britse 6th Armoured Division in Italië. Het voertuig verkeert in een redelijke staat en is van binnen nog compleet uitgerust, zo bevinden er zich nog 37 mm granaten in de opslagruimte in de Staghound. Over de herkomst, inzet in de oorlog en verdere geschiedenis van het voertuig is mij niets bekend. De leger tekens (markings) op de armoured car T17E1 Staghound in Bovington.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Nickname: Ontbreekt: een door de bemanning gegeven bijnaam van het voertuig, voertuigen behorend bij een regiment hebben vaak een bijnaam, welke met dezelfde letter begint.
Tactical en Troop marking: Ontbreekt.
Unit Serial &
Arms of Service:
Vierkant (blauw-groen) is de "Arms of Service" en staat voor Reconnaissance Regiment.
42 (wit) is de 'Unit Serial' en staat voor het 1st Derbyshire Yeomanry Regiment. De Unit Serial kan niet 1 op 1vertaald worden naar een regiment, divisie of corps.
Army of division sign: Vierkant (zwart) vuist (wit) is het division marking van het Britse "6th Armoured Division"
WD Registration: (Census) F215478 is uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (F = categorie armoured & scout cars)
T17E1 Staghound in Bovington (GB)
Foto 5. De armoured car T17E1 Staghound in Bovington (GB).
 
3.1 Het 1st Derbyshire Yeomanry (in het Britse 6th Armoured Division).
Het Britse "6th Armoured Division" is tijdens WW II in actie geweest tegen de Duitsers in Noord-Afrika en vervolgens in Italië tot aan het einde van de oorlog. Het Derbyshire Yeomanry is op 22 oktober 1794 opgericht en heeft bestaan tot 1957.
Tijdens WW II bestond het Derbyshire Yeomanry uit twee reconnaissance regiments, het 1st Derbyshire Yeomanry en het 2nd Derbyshire Yeomanry. Beide waren uitgerust met gepantserde verkenningswagens en waren actief betrokken in 1942 in Noord-Afrika tegen het Duitse Afrika Korps. In 1942 waren beide ingedeeld bij het 7th Armoured Division, echter nog voor eind 1942 is het 1st regiment overgeplaatst naar het 6th Armoured Division. Na de Duitse overgave in mei 1943, in Noord-Afrika ging de strijd tegen de Duitsers verder in Italië.
In Italië was de Duitse verdediging sterk en het 6th Armoured Division en het 1st Derbyshire Yeomanry verleenden ondersteuning aan de infanterie. In mei 1944 volgden zware gevechten in Italië het 6th Armoured Division en het toegevoegde 1st Derbyshire Yeomanry waren onder meer betrokken bij slag om de abdij op Monte Casino (Operation Diadem) en de zwaar verdedigde Gustav linie.
Het doel was de weg vrij te maken voor de Geallieerde opmars naar Rome. Daarna ging de strijd verder richting Florence en in april 1945 werd er gevochten nabij Argenta en Fossa Cembalina. De laatste grote slag in Italië werd geleverd om de Linea Gotica een versterkte verdediging linie opgeworpen door Duitse troepen. De Geallieerde Operation Olive, augustus - september 1944, was een poging om de Duitsers te verslaan in de Italiaanse Alpen. Het 6th Armoured veroverde op 18 september 1944 de San Godenzo Pas. Na een natte winter gingen de gevechten in de Alpen verder, op 23 april 1945 werd Bondeno ingenomen
Op 29 april 1945 gaf het Duitse leger in Italië zich over, het zou nog enige dagen duren eer alle gevechten in de Alpen waren gestopt.
 
4. Technische Specificaties:
 
- Specificaties T17E1, Staghound Mk.I -
Item: Specificatie:
Gebouwd door: Chevrolet Motor Division, onderdeel van General Motors Corporation in Detroit, state Michigan, USA.
Aantal geproduceerd: 2687 (of 2844) Exemplaren.
Geproduceerd: Van oktober 1942 tot en met december 1943.
Gewicht: 13909 kg
Afmetingen:  lxbxh 5,43 x 2,69 x 2,36 m
Motor: 2 x stuks GMC 270 benzine motoren, 6 cilinder, 97 pk.
Max. snelheid: 89 km/u
Max. bereik: 725 km
Bemanning: Vier personen.
Bepantsering: 9-44 mm
Bewapening: 37mm M6 kanon
Overige bewapening: Drie mitrailleurs, type Browning M1919A4, .30 cal (7.62 mm)
 
5. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de armoured car T17 Staghound
Topic 2. - Locatie van de armoured car T17E1, de Staghound Mk.I in Saumur (F).
Topic 2. - Het Musée des Blindés in Saumur (F).
Topic 2. - Het Britse Guards Armoured Division.
Topic 3. - Locatie van de armoured car T17E1, de Staghound Mk.I in Bovington (GB).
Topic 3. - Het Britse Tank Museum in Bovington (GB).
Topic 3. - Het Britse Derbyshire Yeomanry.