Cargo carrier M29C "Weasel"
 
British Army: Weasel
US Army: M29C
Type: Other full-tracked vehicle
Lend Lease Program: Yes
Cargo carrier M29C "Weasel", Bovington (GB).

Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Gebruik en inzet tijdens WW II:
    1.2 Lend Lease programma:
  2. Cargo carrier M29C "Weasel" in Bovington.
    2.1 79th Armoured Division
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
  Foto 1. Voorzijde van de Cargo carrier M29C "Weasel" in Bovington (GB).
1. Algemeen:
Beter bekend als "Weasel" (wezel), werd dit kleine rupsvoertuig ontworpen en gebouwd door de Studebaker Corp. in South Blends, Indiana. Na opdracht verstrekking had Studebaker 180 dagen de tijd om met een ontwerp te komen, echter na 60 dagen was er al een eerste prototype gereed. In 1942 kreeg het de benaming M29 Cargo Carrier, pas in november 1943 is het voertuig in operationele dienst in gebruik genomen als M29 en te laat voor de beoogde acties Noorwegen. De "Weasel" is ontwikkeld en gebouwd moest Polar proof zijn, geschikt zijn als amfibie voertuig, geschikt zijn voor transport per vliegtuig en tevens voor parachutes droppings.
Bij de ontwikkeling ging het Amerikaanse leger er vanuit dat het voertuig mogelijk in Noorwegen dienst moest doen in de sneeuw en op ijs. Het Amerikaanse First Special Services Force wilde een snel inzetbaar voertuig dat goed onder winterse omstandigheden kon functioneren.
Door zijn rechthoekige vorm zijn de vaareigenschappen van het voertuig slecht te noemen, het sturen verliep niet echt soepel.
Deze eigenschappen zijn bij de opvolger de M29C "Water Weasel"verbeterd door het aanbrengen van ballast tanks aan voor- en achterzijde van het chassis en beschikt over twee roertjes. De M29C is voorzien van een demontabele voor- en achterboeg die het voertuig drijfvermogen verschaffen. In het water zorgen de rupsbanden voor de voortstuwing.
De brede tracks verdeelden en het gewicht van het voertuig op sneeuw en ijs en zorgden zo voor een lagere wieldruk. In eerste instantie zijn er 2103 stuks M28 gebouwd met 15 inch tracks de daarop volgende modellen werden uitgerust met bredere 20 inch tracks. De aandrijving van de motor zit op de 'drive wheel', dit is het achterste wiel dat is uitgerust als een groot tandwiel (sprocket wheel). Het voorste grote wiel, het 'idler wheel' word niet door de motor aangedreven.  De "Weasel" werd tijdens het Ardennenoffensief vooral gebruikt voor transport van de vele gewonden die, onder de toen heersende barre weer- en terreinomstandigheden, niet met Jeeps geborgen konden worden.
Van oorsprong werd de "Weasel" echter gebruikt bij artillerie-eenheden voor munitie transport. De 'Weasel" beschikte over een dun pantser en op een enkele uitzondering na was er ook geen zware mitrailleur aan boord.
Het Ordnance Department kent aan voertuigen ook een G number toe (catalogus nummer), als motor mechaniek, aandrijving e.d. gelijk is krijgen voertuigen eenzelfde G number. Ondanks dat de opbouw en bewapening kan verschillen. Het G number van de M29 en M29C is G-179.
1.1 Gebruik en inzet tijdens WW II:
1.2 Lend Lease programma:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder de cargo carrier M29 "Weasel". Cargo carrier M29 "Weasel" was ook in gebruik bij de landen van het Britse Commonwealth.
In de materieeloverzichten van de KL worden drie Weasels genoemd. Deze komen vermoedelijk uit de leger dumps van net na de Tweede Wereld Oorlog. Ze zijn nooit officieel ('organiek') in de bewapening van de KL opgenomen geweest.
 
2. De Cargo carrier M29C "Weasel" in Bovington (GB).
Cargo carrier M29C "Weasel", Bovington (GB).
Foto 2. De Cargo carrier M29C "Weasel"in Bovington (GB).
Foto 1. t/m 3. Deze M29C "Weasel"in de Britse groene camouflage kleuren is tezamen met een LVT Buffalo te zien in het Tank Museum in Bovington. De M29C Weasel mist zijn dubbele roer achter maar verkeert in een goede staat van onderhoud en is verder wel compleet uitgerust. De 20 inch tracks zijn origineel en is een van de vijf verschillende soorten tracks die men kan aantreffen op een M29C. De echte historie en herkomst van het voertuig zijn mij onbekend. Het is voorzien van de leger tekens (markings) van het Britse leger, deze heeft de M29C Weasel onder anderen ingezet bij de oversteek van de Schelde en de Rijn.
Bij uitzondering heb ik foto 2. geplaatst welke niet door mijzelf is gemaakt, maar eigendom is van het Britse Tank Museum. De foto geeft een goed beeld van de M29C Weasel in een LVT-4 Buffalo. Direct na de bevrijding van Walcheren is er een vergelijkbare foto gemaakt in Middelburg van dezelfde combinatie. De leger markings op deze M29C.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Division Marker: Driehoek (geel met rand zwart) daarin een stierenkop, is de division sign van het Britse 79th Armoured Division.
Unit Serial &
Arm of Service Mark:
Ontbreekt. De Unit Serial, gewoonlijk een cijfer in een gekleurd vierkant geeft aan bij welk regiment van de 79th Armoured Division het voertuig toe behoorde. De kleur van het vierkant geeft het type 'arms' binnen het Britse leger aan.
WD Registration: (Census) P6160922 Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (P = categorie amphibians vehicles)
Allied White Star: Vijfpuntige witte ster, formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day geïntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verf mallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat geïmproviseerd. Na ervaringen in Normandië zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt voor Duitse anti tank wapens.
Bridge classification: Ontbreekt: een cijfer een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding.
 
2.1 Het Britse 79th Armoured Division.
Het Britse 79th Armoured Division was een zelfstandige divisie die was opgebouwd uit meerdere leger onderdelen, ieder met hun eigen specialisme. De divisie opereerde niet als een zelfstandige eenheid, maar de onderdelen ervan werden voor een bepaalde periode ondergebracht bij andere Britse divisies om ondersteuning te geven al naar gelang hun specialisme. De 79th Armoured Division (Funnies Division) stond onderleiding van Major General Sir Percy Hobart en was vooral bekend vanwege hun speciaal voor D-Day ontworpen funnies de aangepaste tanks, zoals de Sherman flail tank en de Sherman DD tank.
Onderdelen van het 79th AD ijn o.a. betrokken geweest bij:
Operation Overlord: Op 6 juni 1944 zijn diverse onderdelen van het 79th AD actief betrokken. Vrijwel alle type aangepaste leger voertuigen (zgn. Hoberts Funnies) zijn deze dag ingezet op de stranden van Normandie.
Operatie Switchback: 6 oktober tm 3 november 1944 en werd uitgevoerd door de 3e Canadese Infanteriedivisie. Het doel van de operatie was om de Duitse bezetter te verdrijven uit Breskens e.o. De landing werd uitgevoerd met LVT-4's en Terrapins.
Operation Infatuate: Op 1 november 1944 vond een (deel) operatie plaats; de Slag om Walcheren, o.a. tijdens de landingen in Westkapelle en Vlissingen is het 79th AD actief betrokken. Bij deze oversteek zijn o.a. de LVT(4) en Shermans CRAB ingezet.
Operation Vertible: In februari 1945 start de Slag om het Reichswald. Als onderdeel van het 79th AD zijn er Personnel carriers RAM Kangaroo van het 1st Canadian Armoured Carrier Regiment van het Britse 49th Royal Tank Regiment betrokken geweest.
Operation Plunder: Op 24 maart 1945 start Operation Varsity als onderdeel van de Brits- Amerikaanse Operation Plunder, de oversteek van Rijn nabij Wesel en Haminkeln. Onderdelen van het 79th Armoured Division zijn daarbij betrokken geweest o.a. bij het Britse 11th Royal Tank Regiment, welke was toegevoegd aan het Britse 33rd Armoured Brigade. Bij deze oversteek zijn circa 600(!) LVT's ingezet.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Armoured Car M29C Weasel -
Item: Specificatie:
Gebouwd door: Studebaker Corp. in South Blends, Indiana.
Geproduceerd: Vanaf 1942 tot 1945.
Aantal geproduceerd: Exacte aantal onbekend, vermoedelijk > 8000 exemplaren.
Gewicht: 2720 kg (leeg 2175 kg, lading 545 kg) sommige bronnen melden een leeg gewicht van 2150 kg.
Afmetingen: LxBxH = 4,88 x 1,71 x 1,79 m
Motor: Studebaker, Model 6-170 "Champion" 2780 cc, 6 cilinder, 65 pk (benzine).
Versnellingen: Drie vooruit en 1 achteruit, incl. een hoge en lage gearing.
Max. snelheid: 58 km/u (8 km/u op het water)
Max. bereik: 280 km
Bemanning: Twee personen, met eventueel plaats voor 2 tot 3 passagiers.
Bepantsering: Zeer licht bepantsert.
Bewapening: In een uitzonderlijk geval een Browning .50 MG.
Overige bewapening: Geen
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de cargo carrier M29 "Weasel".
Topic 1. - Filmpje op YouTube over de M29c Weasel.
Topic 2. - Locatie van de cargo carrier M29C "Weasel" in het Tank Museum in Bovington.
Topic 2. - Het Britse Tank Museum in Bovington (GB).
Topic 2. - Het Britse 79th Armoured Division.