17 pounder Self Propelled, Achilles.
 
UK type: Self-Propelled Gun
US type: Howitzer Motor Carriage
British Army: Achilles Mk Ic / Mk IIc.
US Army: Gun Motor Carriage M10 / M10A1
Lend Lease Program: Yes, see notes.
Britse Achilles Mk IIc, Bastogne.

Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 Britse Achilles uitvoeringen.
  1.2 Lend Lease programma.
 2. De Achilles Mk.IIc in Bastogne.
 3. De Achilles Mk.IIc in Bovington.
  3.1 Het 11th Armoured Division.
 4. De Achilles Mk.IIc in La Roche.
  4.1 Bevrijding van La Roche.
 5. De Achilles Mk.IIc in Brussel.
 6. Technische Specificaties:
 7. Externe Links.
  Foto 1. Britse Achilles Mk IIc, bij het Historisch museum te Bastogne (B).
1. Algemeen:
De Amerikaanse benaming voor de Gun Motor Carriage M10 is: 'Wolverine'. De door de Britten aangepaste versie heette Achilles.
De tank destroyer M10 kon in een korte tijd gebouwd worden en is gebouwd op het onderstel van de medium tank M4A2, aangedreven door een dieselmotor van General Motors. De hoofdbewapening van de eerste twee versies van de Achilles bestaat uit een 3 inch (76,2 mm) kanon. Deze werden al snel aangepast en uitgerust met hetzelfde 17 pounder kanon als de Britse Sherman Firefly.
Doordat de bepantsering lichter was uitgevoerd en er ook een relatieve lichtere en open geschutskoepel op de tank zit, was de tank destroyer M10 lichter en daardoor iets sneller dan de medium tank M4A2.
Helaas werden de tank destroyers M10 vaak uitgeschakeld, de open geschutskoepel en de matige bepantsering waren hier de oorzaak van. Al snel na de invasie werd dit duidelijk en de Amerikanen kozen ervoor om de tank destroyer M10 te vervangen door de tank destroyer M36 (Jackson). De Tank Destroyers in het Britse leger waren in gebruik bij de Anti-Tank Regiments van de Royal Artillery en deze hebben tot aan het einde van de oorlog gebruik gemaakt van de Achilles Mk IIc. Een Britse Anti-Tank Regiment is gewoonlijk opgebouwd uit vier stuks ´Battery´, elk uitgerust met 12 stuks tank destroyers van het type Achilles. Iedere ´Battery´ is weer op zijn beurt opgebouwd uit drie ´Troops´ met elk vier stuks tank destroyers van het type Achilles.
1.1 De Britse Achilles uitvoeringen.
- Achilles Mk Ic, op basis van een M4A2 (M10) of een M4A3 (M10A1) met een 76,2 mm kanon.
- Achilles Mk IIc, op basis van een M4A2, met een General Motors dieselmotor en een 17 pounder kanon.
De aanwezigheid van een contra gewicht, achterop de geschutskoepel is gelijk aan de Wolverine.
Het Britse leger heeft echter een eigen model contra gewicht geplaatst, afgestemd op het iets krachtigere en zwaardere 17 pounder kanon. De naam "Achilles" was officieel een aanduiding die werd toegepast op de 3-inch kanon als de 17-ponder kanon. (resp. als de Achilles I / II en de Achilles Ic / IIc), maar deze benaming werd weinig gebruikt tijdens WW2; toen heette het voertuig 17pdr M10, of 17pdr SP M10. Al snel werd alleen de 17-ponder versie gebruikt.
1.2 Lend Lease programma.
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder de tank destroyer M10. De Achilles Mk. IC en Mk. IIC waren in gebruik bij de Britse, Canadese en Poolse leger. Zowel in Italië als Noordwest-Europa. De Free French Army en het Russische Rode Leger maakten gebruik van M10 en M10A1.
 
2. De Britse Achilles Mk.IIc in Bastogne (B).
Britse Achilles Mk IIc, Bastogne.
Foto 2. Britse tank destroyer Achilles Mk IIc, bij het Historisch museum te Bastogne (B).
Foto 1. t/m 3. Deze Britse tank destroyer Achilles Mk. 11c staat bij de entree van het Historisch Museum in Bastogne. De neus aan de voorzijde van deze tank bestaat uit een stuk, one-piece nose. Het exemplaar in Bastogne heeft tracks van het type Rubber Block: T41 (omkeerbaar) of de T51 (niet omkeerbaar). De extra bepantsering die normaal aanwezig is op de voorzijde van de tank ontbreekt bij de tank, de bevestiging nokken zijn nog wel te zien.
Opvallend detail aan deze Achilles is dat een groot deel van de loop is vervangen door het huidige exemplaar, zie ook de lasnaad op foto 3. Als je ter plaatse bent en goed naar de loop kijkt kan er nooit met de huidige loop geschoten zijn, het aan gelaste stuk loop zit niet helemaal in lijn met het overige deel van de loop.
Wat ook ontbreekt zijn de zogenaamde markings, hierdoor is de historie en gebruik van dit voertuig niet bekend. De mogelijkheid bestaat dat het een naoorlogse tank destroyer van het Belgische leger is geweest.
De leger tekens (markings) op deze Britse tank destroyer Achilles Mk.IIc in Bastogne.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Land marker: Vijfpuntige witte ster, formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day geïntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verf mallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat geïmproviseerd. Na ervaringen in Normandië zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt voor Duitse anti tank wapens.
Bridge classification Cijfer 30 in een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
Tank destroyer Achilles Mk IIc, Bastogne.
Foto 3. De lasnaad op de loop is duidelijk zichtbaar bij deze tank destroyer Achilles Mk. IIc.
 
3. De Britse Achilles Mk.IIc in Bovington (GB).
Britse Achilles Mk IIc, Bovington.
Foto 4. Britse tank destroyer Achilles Mk. IIc, in het Britse Tank Museum in Bovington (GB).
Foto's 4. en 5. Deze Britse tank destroyer Achilles Mk. 11c staat in het Britse Tank Museum in Bovington (GB) en deze heeft na WW2 dienst gedaan bij het Belgische Leger.
Het museum heeft deze Tank Destroyer een paar jaar geleden ontdaan van zijn winter camouflage en heeft nu de standard groene (Olive Drab) kleur terug gekregen.
Opvallend detail, op de koepel, naast het kanon, is de vizieropening dicht gemaakt. Het enige zichtbare vizier is het zogenaamde Alidale vizier aan de kant van de commandant. Zonder deze opening kan men niet met een vizier op een doelwit richten, de commandant kan nu alleen maar de omgeving afspeuren, meer niet. De leger tekens (markings) op deze Britse tank destroyer Achilles Mk.IIc in Bastogne.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Division Sign: Rechthoek (geel) met stier (zwart), verwijst naar de Britse 11th Armoured Division, bekend als de Black Bull.
Unit Serial +
Arms of Service:
Rechthoek (rood-blauw) is de "Arms of Service" = Royal Artillery.
77 (wit) is de "Unit Serial". De Unit Serial 77 kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten welke divisie en regiment het voertuig toe behoorde. In dit specifieke geval is dat wel duidelijk; 77 is het 75th Anti-Tank Regiment.
 
Britse Achilles Mk. IIc, Bovington.
Foto 5. Britse tank destroyer Achilles Mk. IIc, in het Britse Tank Museum in Bovington (GB).
3.1 Het 11th Armoured Division (United Kingdom):
In july 1944, na de Geallieerde landing tijdens D-Day komt de divisie aan in Normandië. De divisie doet mee aan de gevechten tegen de Duitsers in een poging een doorbraak uit Normandië te forceren nabij Caen.
Immers sinds D-Day 6 juni 1944 waren de Geallieerden er nog niet echt in geslaagd terrein winst te maken in Normandië.
Daarbij staat steeds weer tactiek van de Britten ter discussie, niet zo zeer hun inzet maar meer hun strategie.
Daarvoor moest eerst Caen ingenomen worden en dat vroeg aan de Britten een zware tol, zowel in mensen levens als in materiaal.
Bij Operatie Epsom, ten westen van Caen moest naar een doorbraak door de Duitse linie de Britten na succesvolle Duitse tegen aanval het met veel moeite veroverde grond weer opgeven. Bij Operatie Goodwood, een Britse poging om bij Caen aan de oostzijde een doorbreek te forceren verloren de Britten op een dag ruim 200 tanks!
Na Operatie Goodwood gaat het toch nog onverwachts snel in Normandië, de Duitsers maken een kostbare strategische blunder dat hun op het verlies van een heel leger corps komt te staan. We hebben het dan over de slag bij de Falaise Pocket in midden Normandië. Uit eindelijk trekken de resterende Duitse leger eenheden zich terug uit Frankrijk, hierbij vinden er regelmatig gevechten plaats met de Britse 11th Armoured Division, o.a. bij Amiens. Hierbij boekte de divisie aan een stuk door zoveel terrein winst dat dit record pas in 1991 bij de 1st Gulf War werd verbroken.
Via Antwerpen gaat het naar bezet Nederland en in maart 1945 trok men in Duitsland de Rijn over en veroverde de Duitse stad Lubeck op 2 mei 1945. Op 15 april 1945 werd men geconfronteerd met de wreedheden van de Nazi's toen men het concentratiekamp Bergen-Belsen bevrijde. Bij aankomst, bevonden zich in het concentratiekamp circa 60000 gevangen onder zeer slechte en onmenselijke omstandigheden. Meer dan 13000 stoffelijke menselijke resten, in diverse stadia van ontbinding lagen in en om het concentratiekamp.
Eenheden van de divisie waren betrokken bij de hulp aan de gevangenen en het opruimen van de verschrikkelijke gevolgen.
Na 8 mei 1945, het einde van WW II, tot hun vertrek uit Duitsland in januari 1946, verblijft de divisie als Britse bezettingsmacht in de provincie Schleswig-Holstein.
 
4. De Britse Achilles Mk IIc in La Roche en Ardenne (B).
Britse Achilles Mk IIc, La Roche en Ardenne.
Foto 6. Britse tank destroyer Achilles Mk IIc, in La Roche en Ardenne (B).
Foto's 6. en 7. Is een Britse tank destroyer M10 Achilles, type Mk11c, van het 61st Anti-Tank Regiment Royal Artillery, in het Belgische La Roche en Ardenne. Het exemplaar in La Roche en Ardenne is afkomstig uit het voormalig museum van Aywaille en is gerestaureerd door de eigenaar van het Musée de la Bataille des Ardennes. Voorts kan ik melden dat de neus aan de voorzijde van de tank uit een stuk bestaat (one-piece nose) en er 17" inch stalen tracks van het type Chevron onder zitten. De extra bepantsering die normaal aanwezig is op de voorzijde van de tank ontbreekt bij de tank, de bevestiging nokken zijn nog wel te zien.
De Achilles Mk IIc in La Roche en Ardenne staat er als een monument welke toegewijd is aan de Britse bevrijders van La Roche in januari 1945. Voor meer info zie ook de externe links onderaan deze pagina. De leger tekens (markings) op deze Britse tank destroyer Achilles Mk.IIc in La Roche en Ardenne.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Unit Serial & Arm
of Service Mark:
51(wit) = Unit Serial & vierkant(rood) = Arms of Service.
De Arms of Service, een vierkant(rood) geeft aan dat het om een armoured unit gaat, in dit geval misplaatst.
Een tank destroyer is ingedeeld bij de Royal Artillery en niet bij een Armoured Division, daarom een correctie:
De Arms of Service, een vierkant (rood-blauw) met unit serial 61 (wit).
Tactical Sign: Ontbreekt: Vierkant (blauw) met daarin een klein vierkant (rood) geeft de positie binnen een ´troop´ en ´battery´.
Diabolo Mark: Driehoek (groen boven) + Driehoek (zwart onder) = symbool voor Tank- en Armoured Brigades. Formeel behoord dit niet op een Achilles te staan, maar staat er op uit eerbetoon voor het Britse 33rd Armoured Brigade.
Unit Serial: 61 (wit): formeel behoord dit niet op een Achilles te staan, maar staat er op uit eerbetoon voor het 61st (West Highland) Anti-Tank Regiment Royal Artillery. Het 61st (West Highland) Anti-Tank Regiment Royal Artillery, is een onderdeel van het 51st (Highland) Infantry Division.
Northampton: Northampton: formeel behoord dit niet op een Achilles te staan, maar staat er op uit eerbetoon voor het Schotse het 51st (Highland) Infantry Division. Het Schotse 1st Northamptonshire Yeomanry Regiment, dit was een onderdeel van het 33rd Armoured Brigade
Land marker: Vijfpuntige witte ster, formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day geïntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verf mallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat geïmproviseerd. Na ervaringen in Normandië zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt voor Duitse anti tank wapens.
Bridge classification Cijfer 30 in een gele cirkel, is een gewicht klasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
Britse Achilles Mk IIc, La Roche en Ardenne.
Foto 7. Britse tank destroyer Achilles Mk IIc, in La Roche en Ardenne (B).
 
4.1 De bevrijding van La Roche en Ardenne (B):
Op 7 januari 1945, vroeg in de morgen, in de vrieskou en over bevroren wegen, vertrokken de Schotten van het 51st (Highland) Infantry Division, uit hun achterhoede positie ten zuiden van Luik en trokken op naar de frontlinie nabij Marche en Hotton. Hun opdracht was de uitgeputte Wales troepen te hulp te schieten en voorwaarts op te rukken naar La Roche en Ardenne. Na de bevrijding van de plaatsen Ronchampay, Hodister en Warizy, op 11 januari 1945, trok het 1st Battalion Black Watch op langs de rivier de Ourthe naar La Roche en Ardenne. Kort voor de middag gingen de Schotten, vooraf gegaan door een mijnen opruimingsteam en gepantserde verkenningsvoertuigen van 2nd Derbyshire Yeomanry Regiment, de plaats La Roche binnen welke zwaar gebombardeerd was door de US Airforce.
Zij werden gevolgd door de gepantserde voertuigen van de 1st Northamptonshire Yeomanry Regiment (33rd Armoured Brigade).
Toen La Roche bevrijd was en ontdaan van de laatste Duitse bezetters en de hoofdwegen vrij van puin waren gemaakt, vetrokken de andere eenheden van de divisie via La Roche in de richting van de plaatsen Hives, Hubermont, Mierchamps, Erneuville en Ortho. Nadat deze plaatsen waren bevrijd sloten deze eenheden zich aan bij de Amerikaanse troepen.
 
5. De Britse Achilles Mk.IIc in de Brussel (B):
Britse Achilles Mk IIc, Brussel.
Foto 8. Britse tank destroyer Achilles Mk IIc, in Brussel (B).
Foto's 8. en 9. Deze tank destroyer Achilles Mk IIc, is te zien is in het Brusselse Royal Tank Museum. Het gaat om een omgebouwde M10A1 Wolverine, voorzien van het Britse 17 pounder kanon en aan het contragewicht achterop de geschutskoepel te zien is het een late production model. Het exemplaar draagt de markings van het Belgische leger, echter deze tank destroyer is pas na WW II in Belgische handen gekomen. Opmerkelijk detail zijn de Boogies (loopwielen) deze zijn niet origineel, vergelijk maar eens met de andere foto's. Er zit echter nog wel een origineel exemplaar tussen. Voorts kan ik melden dat de neus aan de voorzijde uit een stuk bestaat (one-piece nose) en 17" inch stalen tracks van het type Chevron zijn. De extra bepantsering die normaal aanwezig is op de voorzijde van de tank ontbreekt, de bevestiging nokken zijn nog wel te zien. De leger markings op de Achilles Mk.IIc in Brussel.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Bridge classification: Cijfer 30 in een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding.
Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
Overige markings: Zijn aangebracht ter herdenking  van een veldtocht in België tijdens de Grote Oorlog van 1914 - 1918, in Nederland en Duitsland bekend als de de Eerste Wereld Oorlog. De deelnemende Geallieerde landen aan deze oorlog noemen het de Grote Oorlog van 1914-1918, La Grande Guerre, The Great War e.d.
 
Britse Achilles Mk IIc, Brussel.
Foto 9. De Britse tank destroyer Achilles Mk IIc, in Brussel (B).
 
6. Technische Specificaties:
 
- Specificaties M10 Achilles -
Item: Specificatie:
Ontwerp gereed: In april 1942.
Productie M10: Van september 1942 tot december 1943 bij Grand Blanc Arsenal.
Productie M10A1: Van november 1942 tot september 1943 bij Ford en van september 1943 tot december 1943 ook bij Grand Blanc Arsenal.
Levering vanaf: In september 1942 start ook de levering.
Aantal geproduceerd: M10's 4993 exemplaren en M10A1's 1713 exemplaren.
Romp: Gelast.
Bepantsering: Dikte van 10 tot 51 mm, alleen de kanonbevestiging is 57 mm.
Motor M10: Diesel, twee stuks General Motors 6046, 2 x 6 cilinders en 410pk.
Motor M10A1: Benzine, 8 cilinder Ford GAA, V8, 500 pk en 23 liters.
Gewicht: Circa 29.600 kg
Tracks, ophanging en vering: 16" inch track met het VVSS systeem.
Bewapening: M10 en M10A1: 3" inch (76,2 mm) kanon, type M7.
Bewapening: Achilles Mk. IIc: Ordnance QF 17 pounder Mark V
Overige bewapening: 1x .50 cal MG
Bemanning: Vijf personen.
Lend Lease Program: Ja, zie elders op deze pagina voor details.
 
7. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de tank destroyer M10 Wolverine en de Achilles Mk IIc.
Topic 2. - Locatie van de tank destroyer, Achilles Mk IIc in Bastogne (B).
Topic 2. - Het museum, Bastogne Historical Center (B).
Topic 3. - Locatie van de tank destroyer, Achilles Mk IIc in Bovington (GB).
Topic 3. - Het Britse Tank Museum in Bovington (GB).
Topic 4. - Locatie van de tank destroyer Achilles Mk.IIc in La Roche en Ardenne (B).
Topic 4. - Het museum 'Battle of the Bulge' in La Roche en Ardenne (B).
Topic 4. - Het 1st Northamptonshire Yeomanry regiment (British Army).
Topic 4. - Het verhaal over de 1st Northampshire Yeomanry Regiment's Monument in La Roche-en- Ardenne.
Topic 4. - Het 51st (Highland) Infantry Division (British Army).
Topic 5. - Locatie van de tank destroyer, Achilles Mk IIc in Brussel (B).
Topic 5. - Het Koninklijk Leger- en tank museum in Brussel (B).