Medium Tank M4A1(76)w, de Sherman II A.
 
Type: Medium tank
Lend Lease Program: Yes
British Army: Sherman II A
US Army: M4A1(76)w
Medium Tank M4A1(76)w, Mont Ormel.
Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Lend Lease programma.
  2. De M4A1(76)w bij Mont Ormel (F).
    2.1 Falaise en Mont Ormel.
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
  Foto 1. De Poolse M4A1(76)w bij Mont Ormel (Falaise Pocket).
1. Algemeen:
De Medium Tank M4A1(76)w is een Amerikaanse tank, uitgerust met een 76 mm kanon en natte opslag (wet storage) voor de munitie. De Britse benaming voor deze tank is Sherman II A, waarbij II staat voor het 2nd model en de letter A verwijst naar de bewapening, een 76 mm kanon.
De M4A1, is gemakkelijk herkenbaar aan de gietijzeren romp met afgeronde hoeken. Er zijn verschillende uitvoeringen van de M4A1, afhankelijk van o.a. het type kanon (75 mm, 76 mm of 17 ponder kanon) en het type track (VVSS of HVVS).
De op deze pagina getoonde M4A1(76)w heeft als standaard bewapening een 76 mm kanon. Hiervan bestaan er meerder uitvoeringen, waarvan er twee type zijn toegepast op de M4A1(76)w. Als eerste het M1A1 kanon zonder vuurmondingsrem, deze zijn 1943 toegepast en later opgevolgd door de 76 mm M1A2 met vuurmondingsrem. Het kanon is op de toren bevestigd middels een gun-mount van het type M62. De standaard toren of koepel, in het Engels the turret, is van het type high bustle T23, achterop de toren zit het contra gewicht waarbij het uitstekende deel zich t.o.v. de toren aan de bovenzijde zit.
Voor de duidelijkheid het Amerikaanse 76 mm kanon verscheen pas later in de oorlog. Voorzien van AP granaten was er een mogelijkheid om het pantser van een Duitse medium tank te doorboren. Dit kon alleen onder goede omstandigheden gebeuren, binnen het effectieve bereik van 500 meter en alleen op de kwetsbare delen zoals de tracks en de achterzijde van de tank. Bleef een gevaarlijke actie, het effectieve bereik van de Duitse Panther en Tiger tanks was meer dan 1000 meter. De medium tank was dan ook niet ontworpen als een tank destroyer, maar bestemt voor aanvallende acties. Middels een gepantserde speerpunt snel door de vijandelijke linies heen te kunnen stoten en terrein winst te maken.
Voordeel ten opzichte van de Duitse tanks was zijn snelheid, wendbaarheid en rijbereik, nadeel zijn lichte bepantsering en ontvlambaarheid bij een treffer. Het grote verschil in de uitvoeringen van Amerikaanse Medium Tanks, word in eerste instantie veroorzaakt door het toepassen van verschillende type en fabrikanten van de gemonteerde motoren en de daarop afgestemde chassis.
De M4A1 medium tank beschikt over een zogenaamde radiaal c.q. stermotor, welke ontworpen was als een vliegtuig motor. De ster motoren werden door Wright en Continental gebouwd, waren relatief hoog ten opzichte van een motor waarbij de cilinders in een lijn of in een v-vorm zijn geplaatst. De benodigde ruimte voor zo een hoge stermotor maakt het silhouet van de tank hoger en daardoor iets kwetsbaarder. Daarnaast leverden de stermotoren alleen voldoende vermogen bij hogere toeren, vergelijkbaar met vliegtuigen hoor je ze op grote afstand al aankomen. Korte toelichting:
1.1 Lend Lease programma:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder de medium tank M4A1(76)W aan het Poolse leger. Polen heeft nooit direct tanks ontvangen onder de Lens Lease regeling. Deze tanks werden geleverd aan het Britse leger, die ze in bruikleen gaf aan het Poolse leger. De M4A1 is pas na de bevrijding van Frankrijk geleverd aan Polen omdat het Poolse leger grote verliezen had geleden en nieuwe tanks nodig had.
2. Poolse M4A1(76)w bij Mont Ormel, Frankrijk.
Foto 1. Deze Poolse M4A1(76)W met VVSS, staat bij het museum en Memorial de Mont Ormel (Falaise). De M4A1(76)W, heeft de standaard VVSS wielophanging en natte opslag voor granaten. Onduidelijkheid is er over het 76 mm kanon; is het een late versie van de 76 mm M1 met vuurmond of een 76 mm M4? De markings op de Poolse M4A1(76)w medium tank.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Division sign: Ontbreekt, gevleugelde helm op oranje cirkel. Staat voor het 1st Polish Armoured Division, (= 1-sza Polska Dywizja Pancerna)  o.l.v. Major-General Stanislaw Maczek.
Arms of Service: Ontbreekt. Vierkant (rood) met 52 (wit), waarbij het rode vierkant staat voor het senior armoured brigade en 52 staat voor 2nd Polish Armoured Regiment (2 Pulk Pancerny) van Lt.Col. S. Koszustki van de 10th Armoured Cavalry Brigade.
Land marker: PL Bauw vierkant met in het wit de letters PL, Poolse tank en bemanning. Veelal was dit een ovaal(wit) met de letters PL (zwart) daarin.
Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
2.1 Falaise en Mont Ormel:
Het Memorial de Mont Ormel, herdenkt de zware strijd tussen een compleet Duitse leger en de Allied Forces in wat later "de zak van Falaise" is gaan heten. Bij een poging in augustus 1944 om de Allied Forces terug te dringen naar de stranden van Normanië, werden de Duitse troepen samen gebracht om in een speerhead c.q. blitz krieg dwars door de geallieerde linies heen te trekken.
Ze moesten hiervoor de bestaande verdedigingslinies opheffen en het gehele plan werd net op tijd opgemerkt. Gen Patton die met zijn leger net een omtrekkende beweging maakte om via de zuidzijde van Normandië door te stoten vormde op tijd een bedreiging. De tweede bedreiging waren de Britse, Canadese, Poolse, Tsjechische en Franse troepen die aanvankelijk snel konden optrekken vanuit de regio Caen richting Falaise. De derde en belangrijkste bedreiging was de Amerikaanse en Britse luchtmacht, de Duitse troepen en hun materiaal waren niet opgewassen tegen de zeer zware en massale lucht aanvallen. Tanks werden letterlijk vele meters weg geblazen. Eenmaal ingesloten in een zak kregen ze raken klappen, de verliezen waren enorm. Ter nauwer nood weten toch een aantal Duitsers te ontsnappen, dit gebeurde via de corridor des doods, een smalle landweg nabij Dives. Het 1st Polish Armoured Division, uitgerust met o.a. 87 Sherman tanks wist bij Mont Ormel, Hill 262, de Duitse troepen in te sluiten in de zak van de Falaise.
De zak of pocket van Falaise bleef na de zware gevechten weken afgesloten voor de buiten wereld ivm de vele in ontbinding verkerende dodelijke slachtoffers en vee. Een van hen was de roemruchte Duitse SS tankcommandant Michael Wittman... alles kaput!
Weet dat bij de ontsnappende Duitse troepen ook Nederlandse Waffen SS-ers zaten, de Wiking Divisie was opgenomen in Gross Deutschland Divisie. Tijdelijk weg gehaald uit het Oostfront naar België en Frankrijk om zich te hergroeperen raakten zij betrokken bij de gevechten. Daar hebben de Geallieerden eerst bij Operatie Market-Garden en later bij het Ardennen offensief wederom weer tegen moeten vechten, uit eindelijk begeven zij zich weer aan het einde van de oorlog naar het Oostfront waar ze weer opnieuw kennis konden maken met de Russen. Het Poolse leger, formeel opgeleid door en onderleiding van het Britse leger, viel ten tijde van de gevechten onder het bevel van het Canadese leger en trokken tezamen testrijden.
 
3. Technische Specificaties:
Voor specificaties van deze Amerikaanse M4A1(76)w medium tank, klik hier.
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de M4A1 medium tank, de Sherman II tank.
Topic 2. - Locatie van de M4A1(76)w medium tank, de Sherman II tank, bij Mont Ormel (F)
Informatie over de Falaise Pocket.
Topic 2. - Informatie over het museum en memoriaal bij Mont Ormel (F).