Armoured Truck GMC-C15-TA
 
Type: Armoured Tuck
Lend Lease Program: Yes
Fabrikant naam:
GMC C-15 TA-ARMD 1 model 8449
CND Army:
Canadian GMC-C15-TA, 15 cwt, 4x4, Armoured Truck
NL Army:
Personeels auto, gepantserd, GMC, 3/4 ton 4x4
Export: Yes
Armoured Truck GMC-C15-TA, Otter in Amersfoort (NL)
Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 Verschillende benamingen.
  1.2 export.
 2. De GMC C15TA in Amersfoort (NL).
 3. Technische Specificaties:
 4. Externe Links.
  Foto 1. De Canadese Armoured Truck GMC, 3/4 ton 4x4 in Amersfoort (NL).
1. Algemeen:
De GMC-C15-TA is een 4X4 aangedreven armoured truck welke in 1942 en 1945 is gebouwd bij de General Motor Corp. in Canada. Deze bouwde het voertuig onder de benaming: GMC C-15 TA-ARMD 1 model 8449. Het chassis is door General Motors Corp. gebouwd op basis van het chassis van een Chevrolet C15 vrachtauto. De gepantserde opbouw werd geleverd door de Hamilton Bridge Company. Het voertuig was licht gepantserd, dikte bepantsering 6 tot 14 mm.
De GMC C15 TA beschikt over 2 mitrailleurs van het type Bren Gun of 2 mitrailleurs van het type Browning .30
Deze gepantserde vrachtauto of gepantserde personeelsauto, zoals in het Nederlandse leger het voertuig genoemd werd, is bedoeld voor verkenning en observatie doeleinden.
De GMC C15 TA is door Canada en Groot-Brittannië tijdens WW II in gebruik geweest als een patrouille wagen en observatie wagen. Door zijn lichte bepantsering was het voertuig wel bestand tegen normaal geweervuur, maar tegen iets zwaardere wapens was het zeker niet bestand. In totaal met tien man kon je op patrouille en verkenning of gewonden vervoeren. Het Canadese leger, de Royal Hamilton Light Infantry (RHLI) hebben eind oktober 1944 tezamen met 2nd Canadian Infantry Division gevochten tegen de Duitsers in Zuid-Beveland en de Schelde regio. Daarbij maakte het RHLI onder meer gebruik van de GMC C15TA, voor meer informatie kijk op de website van Maple Leafe Up.
 
1.1 Verschillende benamingen:
De van oorsprong Canadese Armoured Truck GMC truck is bekend onder meerdere benamingen:
 1. CND Army: Canadian GMC-C15-TA, 15 cwt, 4x4, Armoured Truck.
 2. NL Kon. Landmacht: Personeels auto, gepantserd, GMC, 3/4 ton 4x4
 3. Fabrikant naam: GMC C-15 TA-ARMD 1 model 8449

 
1.2 Export:
Na WW II hebben onder anderen België, Denemarken en Nederland deze voertuigen overgenomen van de bevrijders. Dit Canadees voertuig werd gebouwd vanaf 1943 met het oog op de vervanging van de Scout Car M3A1 (White). België ontving een aantal exemplaren die voornamelijk door de Pantser-cavalerie werden ingezet in de commando- en radioversie. Het Nederlandse KNIL leger heeft de voertuigen veelal weer verscheept naar Indonesië tijdens de politionele acties.
 
2. De Canadese GMC, 3/4 ton 4x4 in Amersfoort (NL).
Foto 1. Deze GMC, 3/4 ton 4x4 is te zien in het Nederlands Cavalerie Museum in Amersfoort. Het is het enige exemplaar dat in bezit is van de Nederlandse overheid en is in de tachtiger jaren gerestaureerd. Dit type gepantserde personeels auto's heeft dienst gedaan bij Nederlandse Cavalerie van 1946 en zijn na het einde van de politionele acties in gebruik genomen door de Indonesische politie.
De Nederlandse Cavalerie beschikte over 396 stuks GMC's en hebben actief dienst gedaan bij het Verkenning en Vechtwagen Eskadron van de Cavalerie in Nederlands Indië. In Nederland is de GMC gebruikt voor opleidingsdoeleinden. De War Department voertuig registratie nummers van de 396 stuks GMC's in Nederlandse dienst hebben volgens officiële documenten een nummer dat valt binnen de reeks 33552 en 35420. Bijzonderheden: deze GMC in het Nederlandse Cavalerie Museum, beschikt nog over een originele Radio no 19 Set Mk.II of III. De leger tekens (markings) op de gepantserde personeelsauto in Amersfoort.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Arms of Service: Groen-Geel, geeft aan dat het toebehoort aan een Recce Regiment, in het Nederlands-Indonesisch Leger. Mogelijk verkenning regiment, 41 kan staan voor 1ste compagnie van het 4de regiment.
Land marker: Zwarte cirkel met oranje leeuw, symbool van de Nederlandse krijgsmacht.
Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
NL registratie nummer: 35466 deze is in feite identiek aan het Canadese WD vehicle registration number en is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Canadese War Department.
Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Bridge classification: Cijfer 5 in een gele cirkel, is een gewicht klasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties GMC C15TA -
Item: Specificatie:
Productie: 1942 en 1945
Fabrikant: General Motor Corp. Canada
Geproduceerd: 3961 Exemplaren.
Afmetingen: LxBxH = 4,75 x 2,34 x 2,31 m
Gewicht: 4545 kg
Motor: Benzinemotor General Motors m270 6 cylinder, 104 pk.
Aandrijving: 4 x 4
Max. snelheid: 80 km/u
Max. bereik: 714 km
Bepantsering: 6-14 mm
Bemanning: Twee personen en acht passagiers.
Bewapening: Twee mitrailleurs type Bren Gun of 2 mitrailleurs type Browning .30
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Canadese Armoured Truck GMC C15 TA.
Topic 2. - Locatie van de Canadese Armoured Truck GMC C15 TA, in Amersfoort (NL).
Topic 2. - Het Cavalerie Museum in Amersfoort (NL).
Topic 2. - De Nederlandse Koninklijke Landmacht.