Light Reconnaissance Car, Otter
 
Type: Light Reconnaissance Car
Canadian Army: Otter
Export: Yes
GMC Light Reconnaissance Car, Otter in Overloon (NL)
Contents:
  1. Algemeen.
    Export.
  2. De Otter in Overloon (NL).
    2.1 Order of Battle.
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
  Foto 1. De Light Reconnaissance Car, Otter in Overloon (NL).
1. Algemeen:
De formele benaming is: "Car, Light Reconnaissance, Canadian GM Mark I". Het is een vierwiel aangedreven, licht bepantserde wagen en is door General Motors Canada ontwikkeld en is vergelijkbaar aan de Britse Humber Mk. III. De Otter heeft een sterkere motor heeft dan de Humber, maar is ook groter en zwaarder dan de Humber. Over het algemeen waren de prestaties van de Britse Humber beter, echter de prestaties van de Otter waren acceptabel. Toch was de Otter niet echt populair bij de Canadese soldaten.
De Otter is gebouwd op het chassis van een Canadese leger truck, de Chevrolet C15 Canadian Military Pattern (een Canadese lichte leger vrachtwagen, gebouwd volgens Britse technische specificaties). Veel standaard GM-onderdelen zijn dan ook in de Otter terug te vinden. Bijna tegelijkertijd en vergelijkbaar werd de C15TA Armoured Truck ontwikkeld en geproduceerd, er zijn dan ook veel overeenkomsten tussen de Otter en de C15TA Armoured Truck .
De standaard bewapening bestaat uit een Boys anti-tank geweer en een Bren machinegeweer. In totaal zijn er 1761 exemplaren gebouwd in Oshawa, Ontario. Tot eind november 1943 zijn er in totaal 877 exemplaren verscheept naar Europa, daarna is dit niet meer gebeurd.
 
1.1 Export:
De GMC Otter is in gebruik geweest bij het Canadian Army, de British Army en de RAF. Enkele exemplaren die dienst deden bij de RAF werden voor zien van een 20 mm kanon. Na WW2 heeft de Otter ook dienst gedaan bij in het Nederlandse-Leger, o.a. in Nederlands-Indië en bij het Jordaanse leger (ex British). Tot 1970 heeft de Koninklijke Marechaussee ook enkele exemplaren in gebruik gehad. Vandaag de dag zijn er nog circa zeventien Otter's bewaard gebleven, dit aantal is inclusief een aantal wrakken.
 
2. De Light Reconnaissance Car, Otter in Overloon (NL):
GMC Light Reconnaissance Car, Otter in Overloon (NL)
Foto 2. De Light Reconnaissance Car, Otter in Overloon (NL).
Foto 1. en 2. Zover mij bekend is, zijn er in Nederland meerdere Light Reconnaissance Car van het type Otter bewaard gebleven. Bijvoorbeeld het Cavalerie Museum in Amersfoort, het Leger Museum in Delft en het Liberty Park in Overloon beschikken over een Otter. Het Liberty Park in Overloon is samengesteld uit twee musea, het Oorlog en Verzetsmuseum en het Marshall Museum. Deze GMC Otter staat in het Marshall Museum. De herkomst en geschiedenis van deze gerestaureerde GMC Otter is mij onbekend. De Canadese leger tekens (markings) op deze GMC Otter.
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Division marking: Rechthoek (zwart-rood-zwart) met Maple Leafe Up (geel),is het divisie embleem van de 1st Canadian Armoured Brigade.
Unit Serial & Arm of Service: Vierkant (rood) met 51 (wit), rood = senior armoured regiment.
Het getal op zichzelf verwijst niet naar een legeronderdeel, maar naar de plek c.q. rol binnen de brigade.
Bv. 50=HQ Brigade, 51= Senior Armoured Regiment, 52= 2nd Armoured Regiment, 53= 3rd Armoured Regiment.
WD Registration: (Census) CT 150626 (wit), is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Canadese War Department. De letter T wordt toegekend aan tanks en carriers alleen. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Bridge classification: Cijfer 6 in een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
Land marker: Vijfpuntige witte ster, formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day geïntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verf mallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat geïmproviseerd. Na ervaringen in Normandië zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd als vaak als richt en mikpunt voor Duitse antitankwapens.
 
2.1 Het Canadese 1st Canadian Armoured Brigade.
Het 1st Canadian Army Tank Brigade, welke later bekend was als het 1st Canadian Armoured Brigade, is in 1941 opgericht door een samenvoeging van het 11th (Ontario), 12th (Three Rivers) and 14th (Calgary) Canadian Armoured Regiments. Het was een van de twee onafhankelijke bepantserde brigades die tijdens WW2 dienst deden in het Canadese leger. Onder Britse bevel deed het mee aan de gevechten tegen de Duitsers in Italiëen begin 1945 werd het overgeplaatst naar Noord-West Europa om dienst te doen bij het First Canadian Army. In Nederland heeft het o.a. meegedaan aan de oversteek van de IJssel rivier.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Hamilton Otter -
Item: Specificatie:
Ontwikkeld in: In 1941 bij Hamilton Bridge Co. Hamilton, Ontario (Canada)
Geproduceerd: 1942-1945, opbouw: Hamilton Bridge Co. of Hamilton, Ontario en chassis: General Motors Canada
Geproduceerd in: Canada
Aantal geproduceerd: 1761 exemplaren.
Gewicht: 4627kg
Afmetingen: 4,5 x 2,16 x 2,44 m
Bepantsering: 8 tot 12 mm.
Motor: Benzine motor, GMC 270, zes cilinder, 4420 cc en 91,5 pk.
Max. snelheid: 72 km/u
Max. bereik: 500 km
Bemanning: 3 Personen.
Bewapening: Standaard: Boys Anti-Tank geweer, een 0.303 inch Bren Gun machine geweer en een 4 inch rookgranaat werper.
Varianten: één .50 machine geweer of twee .30 Browning machine geweren of een twintig millimeter kanon.
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Canadese Light Reconnaissance Car, Otter.
Topic 2. - Locatie van deze Light Reconnaissance Car, Otter, in het Liberty Park Museum in Overloon (NL).
Topic 2. - Het Liberty Park in Overloon.
Topic 2. - Het Canadese 1st Canadian Armoured Brigade.