Medium Tank M4A1, de Sherman II.
 
Type: Medium tank
Lend Lease Program: Yes
British Army: Sherman II
US Army: M4A1
Medium Tank M4A1, Sherman II A, Sinsheim (D)
Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Verschillende uitvoeringen van M4A1.
    1.2 Lend Lease Program.
  2. De M4A1 in Sinsheim (D).
    2.1 Het einde van de M4A4 Valma.
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
  Foto 1. Franse M4A1, met een 75 mm kanon en vvss tracks in Sinsheim (D).
1. Algemeen:
De standaard M4A1, met 75 mm kanon is gemakkelijk herkenbaar aan de gietijzeren romp met afgeronde hoeken. De Britse benaming voor de M4A2 is Sherman II. De in Amerika geproduceerde medium tank M4A1, is uitgerust met een Continental, R975 C1 radial motor. De bewapening bestaat uit een 75 mm M3 L/40 kanon, het boordgeschut bestaat uit twee .30 cal machine geweren en een stuk .50 cal machine geweer.
 
1.1 Verschillende uitvoeringen van M4A1:
Er zijn verschillende uitvoeringen van de M4A1, met 75 mm kanon. De eerste serie geproduceerde M4A1 tanks heeft een neus c.q. front dat bestaat uit drie delen welke middels zware bouten aan elkaar bevestigd zijn. De later geproduceerde series hebben een neus c.q. front dat bestaat uit een geheel welke middels zware bouten aan het chassis vast zit.
En dan zijn er bij de latere series ook verschillen in de bevestiging van het kanon aan de koepel:
- de Gun Mount, M34 (bij de eerste serie met een one-piece nose)
- de Combination Gun Mount, M34A1 (bij latere series met een one-piece nose)
 
1.2 Lend Lease Program:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder de medium tank M4A1 aan verschillende Geallieerde legers. Kleine kanttekening, het Franse leger heeft van oorsprong geen tanks van dit type geleverd gekregen, echter tijdens de oorlog in Frankrijk werden er wel M4A1's geleverd ter vervanging van b.v. de M4A2.
 
2. De Franse M4A1, Sherman II in Sinsheim.
Foto 1. Op deze foto staat een medium tank M4A1, met een 75 mm kanon en vvss tracks. Deze M4A1 heeft een neus c.q. front uit een deel, welke bevestigd is middels zware bouten aan het chassis. De bevestiging van het 75 mm kanon aan de koepel is van het type 'Gun Mount M34'. Op de voorzijde van de koepel is naast het kanon extra bepantsering aangebracht. In het midden, onder aan de neus c.q. front, zit een bevestiging voor een dozer (schuiverblad).
Van oorsprong is Valmy de benaming van een Sherman tank van het type M4A4! De leger tekens (markings) op deze M4A1 in Sinsheim (D).
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Valmy: De plaatsnaam is gegeven aan de tank. Dit was gebruikelijk voor de tanks van het 2de Régiment de Cuirassiers.
Army registration number: MF 42227, MF bekend Matäriel Français, het nummer  is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het leger. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Division sign: Ontbreekt, van het 2nd Division Blindée van het FFL, Forces Françaises Libres.
Formation sign: Ontbreekt, bevindt zich normaal op de koel en staat voor de plaats van de tank in de eenheid.
Unit sign: Vierkant (blauw) met C (wit)+ (twee strepen met vier koppeltekens), welk regiment en eskadron, in dit geval: het 4de (=eskadron) van het 2de Régiment de Cuirassiers. (C = Cavalerie)
Land identification: Frans vlag met witte ruit en erin FRANCE D'ABORD, geeft aan dat het voertuig en tank bemanning Frans zijn. FRANCE D'ABORD, betekent Frankrijk voorop. Deze tekst werd door het 5nd Division Blindée gebruikt, het 2nd DB gebruikte het Lorraine kruis.
Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
Bridge classification: Ontbreekt, het cijfer 30 in een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
2.1 Het einde van de M4A4 Valma, in de mijnbouw plaats Anna ten noorden van Mulhouse, op 23 januari 1945.
10:30 uur. Het tank eskadron o.l.v. luitenant Giraud trekt op richting het plaatsje Anna.
Luitenant Giraud is aan boord van de VAUCOULEURS, gevolgd door de VESOUL II en weer net iets verder, aan de linkerkant van de weg, in tweede positie, de VALENCIENNES en de VALMY.
De vier Sherman gaan snel vooruit Zij zijn nu dicht bij de rand van de stad, wanneer een granaat de VESOUL II treft en het pantser perforeert en de tank in brand zet. De anti-tank wapens, vuren daarna hardnekkig op de VAUCOULEURS en treffen alleen de voorzijde van de tank. De Sherman slaagt er toch in om aan de aanvallers te ontsnappen. Ze trekt op via een route die is ingenomen door enkele vijandelijke infanteristen, aan de randen van het plaatsje.
De VALENCIENNES en de VALMY haasten zich om hun in moeilijkheden verkerend hoofd van het eskadron te steunen. Zij zijn niet meer zo verwijderd van de VAUCOULEURS, nog paar honderd meters. Maar de vijand heeft ze waarschijnlijk opzettelijk ze laten naderen, want zij worden, op hun beurt getroffen, door verschillende granaten die de tanks perforeren.
De bemanning van VALMY springt uit de tank op de grond. Van de VALENCIENNES van wie het kanon onbruikbaar is, doen drie mannen hetzelfde en springen van de geschutskoepel. De VALMY staat echter niet in brand! Van de tankbemanningen besluiten spontaan Lorenzi en Bellot om de radioposten van de tank af te nemen en indien mogelijk, ook de mitrailleurs. Ze kruipen in de sneeuw, onder het vuur. Enkele meters nog en zij zijn aan de voet van de tank.
Ze bereiken de tank. Ze besluit nu om overeind te komen voor het bestijgen van de geschutskoepel. Een delicaat moment voor iedereen, want de Duitse scherpschutters wachten ze op vanuit de huizen van de stad. Ze komen overeind om vervolgens meteen, dodelijk getroffen te worden. Waarbij ze al stervend nog net iets overeind komend de laatste eer bewijzen aan de VALMY.
Bron: www.chars-francais.net
 
3. Technische Specificaties:
Technische specificaties van deze Amerikaanse medium tank M4A1, de Sherman II, klik hier.
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Meer info over Sherman M4A1 tanks.
Topic 2. - Locatie van de Medium Tank M4A1, de Sherman II in Sinsheim (D).
Topic 2. - Meer info over Franse tanks, markings en benamingen.
Topic 2. - Informatie over het Auto & Technik Museum in Sinsheim (D).<