Armoured car T17E1, de Staghound Mk.I
 
Type: Armoured Car
Lend Lease Program: Yes
British Army: T17E1, de Staghound Mk.I
US Army: Medium Armoured Car T17E1
T17E1 Staghound Mk.I , Ursul (B).
Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Lend Lease Program.
  2. De Staghound Mk.I in Brussel (B).
  3. De Staghound Mk.I in Ursul (B).
  4. De Staghound Mk.I in Kapellen (B).
  5. Technische Specificaties:
  6. Externe Links.
  Foto 1. De armoured car T17E1, de Staghound Mk.I, in Ursul (B)
1. Algemeen:
De Amerikaanse benaming is, T17 Armoured Car. De Britse benaming is Staghound. Het in eerste instantie geproduceerde model, de T17 is een gepantserd verkenning voertuig, met aandrijving op alle zes de wielen (6x6). De T17 werd ontwikkeld voor verkenning en voor het beschermen van konvooien.
Nadat in 1941 het prototype van Ford was goedgekeurd, begon de productie. Echter, deze werd snel gestopt, de vraag naar Armoured Cars met deze afmetingen was achterhaald. Er werden er toch zo'n 250 stuks door Ford Motor Corp. geproduceerd. De geproduceerde T17's waren bestemd voor het Britse leger, maar zijn uiteindelijk in gebruik genomen door de MP van het Amerikaanse leger.
Het kanon werd daarbij verwijderd. Overigens was de geschutskoepel van de T17 afkomstig van de M3 medium tank.
 
- De Amerikaanse uitvoeringen -
Type / Model Beschrijving:
T17 6x6 uitvoering, geproduceerd door Ford Motor Corp.
T17E1 4x4 uitvoering, geproduceerd door Chevrolet Motor Corp. Een order voor 2000 stuks was geplaatst in januari 1942.
De eerste voertuigen kwamen in oktober 1942 uit de productie en is gebaseerd op Britse eisen voor gebruik in de woestijn.
De geschiedenis herhaalde zich, opnieuw zag het Amerikaanse leger af van de order, echter de Britten waren wel geïnteresseerd. Alle 2687 (of 2844) geproduceerde voertuigen gingen naar de Britten. De Jettison-tank, de extra brandstoftank aan de zijkant, werd in veel gevallen gedemonteerd i.v.m. de veiligheid. De T17E1 kwam te laat beschikbaar om een rol te spelen in Noord-Afrika en werd wel in Italië ingezet. Ondanks zijn relatieve hoge snelheid was het voertuig niet echt wendbaar en zo doende niet geschikt voor gebruik in de straten van steden en dorpen. Zijn hoge silhouet maakte hem minder geschikt voor verkenningsacties, daardoor werd hij vaak toegevoegd aan de staf en ondersteunende eenheden.
T17E2 4x4 Anti-Aircraft uitvoering, geproduceerd door Chevrolet.
De geschutskoepel werd vervangen door een Fraser-Nash koepel, waarin twee .50 M2 Browning machine geweren zijn geplaatst. Er is onduidelijkheid over het aantal stuks wat is geleverd.
T17E3 4x4 uitvoering, geproduceerd door Chevrolet.
Bewapening bestaat uit een 75 mm M2/M3houwitser. Er zijn er 789 stuks geleverd, andere bronnen melden dat deze nooit in productie is geweest.
 
- De Britse uitvoeringen -
Type / Model Beschrijving:
Staghound Mk. I: Is een T17E1.
Staghound Mk II: Is een variant op de T17E3, maar nu met een 76.2 mm houwitser.
Staghound Mk III: Is een aangepaste T17E1, de koepel werd vervangen door een van de Crusader tank met een 75 mm Ordnance QF kanon. Aantal geproduceerd is 100 stuks.
Staghound AA (Anti Aircraft): Is een T17E2.
Staghound Command: Aangepaste T17E1 commando wagen.
De geschutskoepel werd verwijderd en er werd extra radioset aangebracht.
 
1.2 Lend Lease Program:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal. De T17 Staghound is door de Verenigde Staten geleverd aan diverse Geallieerde bondgenoten, waaronder de Britten en Belgen. Onduidelijk is het of de T17 Staghound, middels het Lend Lease Program ook aan het Koninklijke Nederlandse leger is geleverd.
 
2. De T17E1 Staghound in Brussel (B).
T17E1 Staghound Mk.I , Brussel.
Foto 2. De armoured car T17E1 Staghound Mk.I, in Brussel (B).
Foto 2. en 3. Deze T17E1 Staghound te zien in het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel. Het 1st Belgian Armoured Car Regiment, bestaande uit een staf eskadron en vier gevecht eskadron kreeg in februari 1945 de beschikking over vijftien nieuwe T17E1 Staghounds. Ieder eskadron werd uitgerust met drie nieuwe T17E1 Staghounds zodra de opleiding in Frankrijk was voltooid.
De eskadrons werden getraind door Britse instructeurs en hebben als enige Belgische legereenheid meegevochten in het Ardennen offensief. Daarnaast heeft het Regiment gevochten nabij Duinkerken en moest na de Duitse overgave de orde bewaken in de omgeving van het Duitse stadje Münster. Bij het Belgische leger werd dit voertuig respectievelijk ingezet door het Eskadron Pantserauto's van de Belgische Strijdkrachten in Groot-Brittannië (één enkel exemplaar werd tot radiowagen omgebouwd), de regimenten van de Pantser Cavalerie (verkenning) tot 1950-51. Het voertuig is voorzien van Belgische markings.
Bron: Defensie België.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
HQ: Head Quarters Squadron, ofwel het staf eskadron van het 1st Belgian Army Group.
Tactical en Troop marking: Een witte driehoek op de koepel geeft aan dat het voertuig toebehoort aan 'A' Squadron. De kleur wit geeft aan dat dit squadron toebehoort aan een Reconnaissance Regiment.
Unit Serial &
Arms of Service:
Vierkant (zwart) met 138 (wit), Arms of Service kleur is zwart, deze kleur wordt vaak gebruikt voor ondersteunende eenheden zoals de head quarters, de provost eenheden, de ambulance-eenheden etc. In dit geval verwijst het naar een ondersteunende onafhankelijke brigade. Unit serial is 138 en verwijst naar een leger eenheid, bijvoorbeeld een regiment. Het cijfer kan niet een op een vertaald worden naar een specifiek regiment daarvoor moet je weten tot welke divisie of brigade het voertuig toebehoorde.
Army of division sign: Gele leeuwenkop, op een zwart schild met rode rand; embleem van het 1st Divisie van het 1st Belgische Brigade ( 1st Belgian Army Group) van kolonel Jean-Baptiste Piron.
WD Registration: (Census) F 215464 is uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. De letter F geeft aan dat het om een armored car gaat, tanks hadden de letter T gevolgd door het nummer.
Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
T17E1 Staghound Mk.I , Brussel.
Foto 3. De armoured car T17E1, de Staghound Mk.I in Brussel (B).
 
3. De T17E1 Staghound in Ursul (B).
T17E1 Staghound Mk.I , Ursul (B).
Foto 4. De armoured car T17E1, de Staghound Mk.I in Ursul (B).
Foto 4. en 5. Deze armoured car T17E1 is in eigendom van de "Afdeling Landmaterieel van het Koninklijk Legermuseum (KLM)" in Brussel en was te bezichtigen tijdens het militaria evenement Wings en Wheels 2008 in Ursul (B). Men kan gerust stellen dat het voertuig in een zeer goede en rijdende staat verkeert. Het draagt de leger markings van het 1st Belgian Brigade, voor meer uitleg hierover zie de informatie bij de Staghound in Brussel. informatie de leger markings op deze Staghound.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Audemer door de bemanning aan het voertuig gegeven bijnaam, is soms ook een radio call sign. Bij armored brigades was het gebruikelijk dat alle voertuigen uit een bataljon een bijnaam kregen die begint met de letter van het compagnie, bv 'Audemer' van 'A' - squadron.
Tactical en Troop marking: Een witte driehoek op de koepel geeft aan dat het voertuig toebehoort aan 'A' Squadron. De kleur wit geeft aan dat dit squadron toebehoort aan een Reconnaissance Regiment. Het cijfer 1 verwijst naar de 1st troop van het squadron.
Unit Serial &
Arms of Service:
Vierkant (rood-geel) cijfer 44 (wit). Deze arms of service is een naoorlogse marking van het Royal Armoured Corps. Unit serial is 44 en verwijst naar een leger eenheid, bijvoorbeeld een regiment. Het cijfer kan niet een op een vertaald worden naar een specifiek regiment daarvoor moet je weten tot welke divisie of brigade het voertuig toebehoorde.
Army of division sign: Gele leeuwenkop, op een zwart schild met rode rand; embleem van het 1st Divisie van het 1st Belgian Brigade van kolonel Jean-Baptiste Piron.
WD Registration: (Census) F215673 is uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. De letter F geeft aan dat het om een armored car gaat, tanks hadden de letter T gevolgd door het nummer.
Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
T17E1 Staghound Mk.I , Ursul (B).
Foto 5. De armoured car T17E1, de Staghound Mk.I in Ursul (B).
 
4. De T17E1 Staghound in Kapellen (B):
T17E1 Staghound Mk.I , Kapellen (B).
Foto 6. De armoured car T17E1, de Staghound Mk.I in Kapellen (B).
Foto 6. en 7. Deze armoured car T17E1 is in eigendom van de "Afdeling Landmaterieel van het Koninklijk Legermuseum (KLM)" in Brussel en is te bezichtigen in het depot van het museum in Kapellen (B). De Mobiele Groepen van de Rijkswacht hebben na de oorlog tot 1968 vierentwintig exemplaren in gebruik gehad en waren afkomstig van het Britse leger. De herkomst en geschiedenis van deze Staghound is mij niet bekend. Het voertuig is voorzien van een badge, cirkel (rood-blauw) waarop vermeld staat: Gendarmerie - Rijkswacht (wit) PRO met een mijn.
T17E1 Staghound Mk.I , Kapellen (B).
Foto 7. De armoured car T17E1, de Staghound Mk.I in Kapellen (B).
 
5. Technische Specificaties:
 
- Specificaties T17E1, Staghound Mk.I -
Item: Specificatie:
Gebouwd door: Chevrolet Motor Division, onderdeel van General Motors Corporation in Detroit, state Michigan, USA.
Aantal geproduceerd: 2687 (of 2844) Exemplaren.
Geproduceerd: Van oktober 1942 tot en met december 1943.
Gewicht: 13909 kg
Afmetingen:  lxbxh 5,43 x 2,69 x 2,36 m
Motor: 2 x Exemplaren GMC 270 benzine motoren, 6 cilinder, 97 pk.
Max. snelheid: 89 km/u
Max. bereik: 725 km
Bemanning: Vier personen.
Bepantsering: 9-44 mm
Bewapening: 37mm M6 kanon
Overige bewapening: Drie mitrailleurs, type Browning M1919A4, .30 cal (7.62 mm)
 
6. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de armoured car T17 Staghound.
Algemeen - Informatie over Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel (B).
Algemeen - Informatie over de 1st Belgian Armoured Car Regiment.
Algemeen - Informatie over de 1st Belgian Group, Brigade Piron.
Topic 2. - Locatie van de armoured car T17E1 Staghound Mk.I in Brussel (B).
Topic 3. - Locatie van de armoured car T17E1 Staghound Mk.I in Ursul (B).
Topic 4. - Locatie van de armoured car T17E1 Staghound Mk.I in Kapellen (B).
 

 

>