Daimler Armored Car Mk.I
 
Type: Armored Car
British Army: Daimler Armored Car Mk.I
Export: Yes
Daimler Armored Car Mk.I, II, Brussel.
Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Verschillende uitvoeringen
    1.2 Inzet en gebruik bij andere landen
  2. De Daimler Armored Car Mk.I in Brussel
  3. Technische Specificaties
  4. Externe Links
  Foto 1. De Daimler Armored Car Mk.I, II in Brussel (B).
1. Algemeen:
De Daimler Armored Car Mk.I, is een pantserwagen voor verkenningstaken en het begeleiden van troepen. Het voertuig is ontworpen en gebouwd door Daimler in de Groot-Brittannië. De eerste prototypes verschenen eind 1939. Deze hadden problemen met de versnellingsbak door het gewicht van het voertuig. Deze problemen werden opgelost en in april 1941 verschenen de eerste productie modellen. De eerste actie waarin ze werden ingezet was in Noord-Afrika in 1941 en 1942. De Marmon-Herrington pantser wagens werden toen vervangen door de Daimlers Armored Car Mk. I.

Sommige bronnen melden dat de Daimler Armoured Car Mk I de grote broer is van de Daimler scoutcar Dingo of melden zelfs dat de Daimler Mk. I is gebouwd als opvolger van de Dingo. Ik zelf plaats hier grote vraagtekens bij, immers de scoutcar Dingo is een verkenningsvoertuig, bewapend met een machine geweer. De Daimler Mk. I is duidelijk zichtbaar een slag groter dan de Dingo en beschikt over een Tetrarch light tank koepel met daarop met een 2 pounder kanon.
 
De Daimler Mk I beschikte over een geschutskoepel dat ook in gebruik was op de Tetrarch tank. Sommige Daimler Mk. I beschikten over rookpotten welke aan beide zijden van de koepel waren bevestigd. Het ontwerp was zeer modern voor zijn tijd, beschikte over o.a. Girling hydraulische schijfremmen en een tweede bestuurders plaats voor de commandant van het voertuig om gemakkelijker achteruit te rijden. Sommige voertuigen beschikten over een aangepast kanon waarop een zogenaamde Littlejohn Adaptor werd bevestigd, hiermee konden pantser doordringende granaten worden afgevuurd. Het geheel was vier wiel aangedreven (4x4), beschikte over onafhankelijke vering. De Daimler Mk.I word ook wel beschouwd als de beste Armored Fighting Vehicle van WW II.
 
1.1 Verschillende uitvoeringen:
- De uitvoeringen van de M5 Tractor -
Type / Model Beschrijving:
Daimler Armored Car Mk. I Standaard uitvoering 2 pounder kanon.
Daimler Armored Car Mk. I CS Variant voor 'close support' met een 76 mm kanon.
Daimler Armored Car Mk. II Verbeterde koepel, aangepaste kanon bevestiging, verbeterde motor koeling en een ontsnappingsluik voor de bestuurder.
Daimler Armored Car SOD Staat voor Sawn-Off Daimler, ofwel de koepel ontbreekt bij deze variant, werd ingezet als bevel c.q. commando voertuig bij de regimenten.
 
1.2 Inzet en gebruik bij andere landen:
Tijdens de Duitse bezetting van Europa zijn een aantal legereenheden van België, Tsjechië, Polen en Nederland in Groot-Brittannië opgericht en onder Britse legerleiding geplaatst. De trainingen met Brits legermateriaal vonden plaats onder Britse leiding en opbouw was conform het Britse leger model. Vanaf D-Day vochten Poolse troepen mee onder Britse leiding en in augustus 1944 gevolgd door de Belgische 1ste Brigade van kolonel Jean-Baptiste Piron en de Nederlandse Prinses Irene Brigade.
 
2. Daimler Armored Car Mk.I in Brussel:
Daimler Armored Car Mk.I, II, Brussel.
Foto 2. De Daimler Armored Car Mk.I, II in Brussel.
Foto 1. en 2. Deze Daimler Armored Car Mk.I is in het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel te zien en is voorzien van markings van het 1st Belgium Armored Car Squadron. Het is gerestaureerd in de outfit zoals deze in gebruik was bij de Belgische eenheid, in WW II, de 2nd Troop van Lt. Dewandre. Vanaf april 1942 tot aan april 1943 beschikte het 1st Belgium Armored Car Squadron over o.a. tien exemplaren Daimler Mk.IA scout cars voor opleiding en oefeningen. In mei 1944 heeft het Eskadron Pantserauto's van de Belgische Strijdkrachten in Groot-Brittannië, achttien exemplaren Daimler armored cars Mk.I ontvangen ter vervanging van de Humber Mk.IV.
Tevens zijn toen twaalf exemplaren Daimler Mk.IA scout cars vervangen door Mk.II's. Voor de invasie in Frankrijk zijn een klein aantal T17E1 Staghounds toegevoegd. De leger markings op deze Daimler armoured car in Brussel.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Brigade marking : Gele leeuwenkop, op een zwart schild met rode rand; embleem van het 1 st Belgium Armored Car Squadron, onderdeel van het 1st Brigade van kolonel Jean-Baptiste Piron.
Arms of Service: Ook wel unit code genoemd, zwart vierkant met 138, zwart staat voor staf of head quarters en 138 voor het 138ste armored car reconnaissance squadron.
Tactical marking: Driehoek (blauw) op de koepel geeft aan dat het voertuig toebehoort aan 'A' Squadron.
Troop marking: Cijfer twee (blauw) op koepel in de tactical marking geeft aan dat het voertuig onderdeel uit maakt van 2nd Troop van Lt. Dewandre.
Vehicle name: Calamite, alle voertuignamen uit een 'troop' beginnen met de zelfde letter.
A= Head Quarter, B= 1st Troop, C= 2nd Troop etc.
WD Registration: (Census) ontbreekt, Belgische Daimler's hebben de reeks 207869 - F 207881. Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Bridge classification: Deze ontbreekt, cijfer 9 in een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
Allied White Star: Deze ontbreekt, de witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
Bron: Warwheels.net en eigen onderzoek.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties T17E1, Staghound Mk.I -
Item: Specificatie:
Fabrikant: Daimler
Geproduceerd: Vanaf april 1941
Aantal: 2694 Exemplaren
Gewicht: 6.75 ton leeg, 7.75 ton gevechtsklaar
Afmetingen: LxBxH = 3,94 x 2,43 x 2,22 m
Pantser dikte: 7 tot 16 mm
Bereik: 330 km
Motor: Mk. I Daimler dieselmotor, 96 pk.
Max. snelheid: 83 km/u
Bewapening: 2 Ponder kanon
Overige bewapening: Twee exemplaren machine geweren: 7.92 mm BESA en een .303" Bren AA.
Overige bewapening: Rookgranaten 2 x 4" of (postwar) twee sets van zes rook mortieren.
Bemanning: Drie personen.
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Daimler Armored Car Mk.I.
Topic 2. - Locatie van de Daimler Armored Car Mk.I in Brussel (B).
Topic 2. - Informatie over Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel (B).
Topic 2. - Informatie over de 1st Belgian Group, Brigade Piron.
Topic 2. - Informatie over het 1st Belgian Armoured Car Regiment van België.
 

 

>