Truck 6x6, Mack NO series.
 
Type: 6x6 Truck / prime mover.
Lend Lease Program: Yes
US Army: Mack NO-1 t/m NO-7 serie (G-532)
Mack NO-6, 6x6 truck + 155mm howitzer in Overloon (NL).

Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 Verschillende uitvoeringen
  1.2 Lend Lease Program.
 2. De Mack NO-6 in Overloon (NL).
  2.1 Het Amerikaanse 66th Infantry Division.
 3. De Mack NO-2 in Ursel (B).
  3.1 Het Amerikaanse 99th Infantry Division.
 4. Technische Specificaties:
 5. Externe Links.
  Foto 2.1 De Mack NO-6, 6x6 truck, met 155 mm houwitser in Overloon (NL).
1. Algemeen:
Al vanaf de Eerste Wereld Oorlog, bouwt de Amerikaanse vrachtauto fabrikant Mack van origine vrachtauto's voor de Amerikaanse markt. Tijdens WW 1 en WW II bouwde men ook een variatie aan vrachtauto's voor het Amerikaanse leger, veelal speciaal aangepast op verzoek van het Amerikaanse Ordnance Department.
In totaal zijn er van 1941 tot en met 1945, door de Mack fabriek, 35.096 vrachtauto's van verschillende modellen geleverd aan de Amerikaanse, Britse, Canadese en Franse strijdkrachten. De tijdens WW II geproduceerde N series (NB, NJU, NM, NO, NR, etc.) van Mack omvat een totaal aantal van 26.965 exemplaren.
Zo start Mack ook met de bouw van de eerste 6x6 aangedreven vrachtauto's voor het Amerikaanse leger, deze staan bekend als de Mack NO series. Deze zijn ontworpen als 7 1/2 tons vrachtauto voor het voorttrekken van zware artillerie stukken en er zijn hiervan in totaal 2053 exemplaren van gebouwd. De door Mack gebouwde Mack NO 6x6 truck kent zeven modellen en staan bekend als NO-1 t/m NO-7.
De 6x6, 7.1/2 ton NO was de meest gebruikte uitvoering en werd gebruikt voor het transport van het 155 mm Long Tom houwitser.
Het feit dat ze zijn ontworpen voor het voorttrekken van zware artillerie stukken, geeft meteen ook aan dat deze trucks waren voorbestemd voor gebruik bij de Amerikaanse veld artillerie. Bekend zijn ze geworden door het voorttrekken van het geduchte 155 mm houwitser "Long Tom" bij de Field Artillery Battalions in Zuid en West-Europa.
Nog een opsomming van wat technische aspecten van deze Mack NO serie. De Mack NO serie, is herkenbaar doordat er een dekzeil over de cabine zit in plaats van een vast dak, 6x6 aangedreven is en de cabine plaats biedt aan vijf soldaten.
Het uitgerust met een Mack EY benzine motor, wat vrij gebruikelijke was in die tijd, diesel motoren waren toen net in opkomst. Deze 159 pk sterke motor, was in staat een last voort te trekken van maximaal 25 ton en de truck zelf had een maximale draag last voor vracht van 10 ton. Het gewicht van de vrachtauto zonder vracht is bijna 20 ton. De bak, zeg maar de opbouw achter de cabine is vervaardigd van hout. Achterop de bak zit een hijsinrichting voor het aanbrengen van de zware kanonsteunen op locatie van het voortgetrokken kanon.
Aan de voorzijde van het voertuig bevindt zich een lier, type 5MB van het merk Garwood Industries uit Detroit en deze beschikte over een trekkracht van 18.000kg en de lierkabel circa 91 meter lang. Deze kon voor verschillende taken worden ingezet, bijvoorbeeld om zichzelf aan een ander voertuig of boom uit de modder los te trekken.
 
1.1 Verschillende uitvoeringen.
1.2 Lend Lease Program:
De 6x6 truck Mack NO serie is door de Verenigde Staten onder het Lend Lease Program wel geleverd aan andere Geallieerde bondgenoten. Met name aan de Britten, Canadezen en Fransen. Daarnaast zijn er nog 14 exemplaren geleverd aan de Sovjet-Unie.
 
2. De Mack NO-6, 6x6 truck in Overloon (NL).
Mack NO-6, 6x6 truck in Overloon (NL).
Foto 2.2 De Mack NO-6, 6x6 truck, in Overloon (NL).
Foto 2.1 t/m 2.3 Deze Mack NO-6, 6x6 is te zien in het Liberty Park in Overloon. Hier zijn twee musea opgenomen, het Oorlog en Verzetsmuseum en het Marshall Museum, deze Mack truck staat in het Marshall Museum. Deze Mack NO-6, 6x6 verkeert in een uitstekende staat van onderhoud, Bovenop de cabine is de ronde "M36 anti-aircraft machine gun mount" goed te zien en de Browning .50 cal machine geweer is er op bevestigd.
Zie foto 1. bovenaan en daarop is de bekende combinatie te zien van de Mack NO-6, 6x6 met de 155 mm houwitser "Long Tom" daar achter. Voor zover mij bekend is, is deze combinatie in Europa uniek. Een kleinigheidje wat ontbreekt, is de horizontale hijsbalk op de hijsinrichting achterop de laadbak. De herkomst en geschiedenis van deze Mack NO-6, 6x6 truck zijn bij mij niet bekend. De leger markings op deze Mack NO-6.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Prestone 44 Prestone 44 (wit) dit is geen leger marking, maar antivries van het merk Prestone en is in 1944 bijgevuld.
Unit marking (1st+2nd): 1A-872F (wit) hierbij staat 1A voor het Amerikaanse First Army. 872F staat voor het 872nd Field Artillery Battalion.
Unit marking (3rd): HQ-4, staat voor het 4th vehicle van de staf compagnie (HQ = Head Quarter).
Army registration number: USA 524870 (wit) ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
Bridge classification: Ontbreekt. Cijfer 8 in een gele cirkel, is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
Mack NO-6, 6x6 truck in Overloon (NL).
Foto 2.3 De voorzijde van de Mack NO-6, 6x6 truck, in Overloon (NL).
 
2.1 Het Amerikaanse 66th Infantry Division in World War II.
Het Amerikaanse 872nd FA Bttn was een onderdeel van het 66th Infantry Division en beschikte als artillerie bataljon over 105 mm houwitsers. De 66th Infantry Division heeft als bijnaam de Black Panther Division, een groot aantal Afro-Amerikanen was bij deze divisie ingedeeld. Kort samengevat, de divisie was opgebouwd uit meerdere legeronderdelen waaronder het 872nd Field Artillery  Battalion. In de periode tussen 26 november 1944 en 12 december 1944 kwam de divisie vanuit Amerika aan in Groot-Brittannië.
Op 24 december 1944 vertrekt het per boot naar Cherbourg in Normandië. Tien zeemijlen voor de kust van Cherbourg word een boot geraakt door een Duitse torpedo, met als trieste balans 762 doden.
De divisie werd naar het Franse Bretagne gestuurd om daar het hardnekkige Duitse verzet te doorbreken. De rest van Frankrijk was nagenoeg al geheel bevrijd, alleen een deel van Bretagne bleef tot 8 mei 1945 bezet door de Duitsers. Daarna vertrekt de divisie richting Koblenz in Duitsland. Op 27 oktober 1945 vertrekt de divisie via Marseille uit Europa naar hun thuis basis in Amerika.
Onbevestigde bronnen melden dat een onderdeel van de Black Panther Division deel heeft genomen aan het doorbreken van het beleg van Bastogne door de Duitsers.
 
3. De Mack NO-2, 6x6 truck in Ursel (B):
Mack NO-2, 6x6 truck, in Ursel (B).
Foto 3.1 De Mack NO-2, 6x6 truck, in Ursel (B).
Foto 3.1 en 3.2 Deze Mack NO-2, 6x6 was te zien tijdens het militaria evenement Wing & Wheels 2009 in Ursul (B). De zware truck is in privé-eigendom van de heer R. Koster uit Nederland. Tijdens het evenement is de truck uitgeroepen als beste zware truck van voor 1945. Indien de informatie juist is, dan is het bouwjaar 1944 van deze Mack NO-2. Deze Mack NO-2, 6x6 verkeert in een uitstekende staat van onderhoud. Bovenop de cabine is er geen gunmount M36 / Anti-Aircraft machine geweer bevestigd, zoals op de Mack NO-6 wel is te zien. De herkomst en geschiedenis van deze Mack NO-2, 6x6 truck zijn bij mij niet bekend. Het voertuig heeft geen dienst gedaan bij de Nederlandse-Krijgsmacht tijdens en na WW II. De leger markings op deze Mack NO-2.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Unknown marking: 0SK 583 (wit) wat de betekenis van de marking is mij niet bekend, is in ieder geval geen marking die algemeen in gebruik is geweest. Indien het een Brits voertuig was:  0 = Mobilisation number, SK =Convoy number, 583 = Landing Craft Number.
Unit marking (1st+2nd): 90-345F (wit) hierbij staat 90 voor het Amerikaanse 90th Infantry Division, welke de bijnaam had “Tough Hombres”. 345F staat voor het 345th Field Artillery Battalion.
Unit marking (3rd): A-24, staat voor het 24th vehicle van Battery "A".
Army registration number: USA 545447 (wit) ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
Bridge classification: Ontbreekt. Cijfer 8 in een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
Mack NO-2, 6x6 truck, in Ursel (B).
Foto 3.2 De voorzijde van de Mack NO-2, 6x6 truck, in Ursel (B).
 
3.1 Het Amerikaanse 90th Infantry Division in World War II.
Het Amerikaanse 345th Field Artillery Battalion, uitgerust met 105 mm houwitsers, was een onderdeel van het 90th Infantry Division welke de bijnaam had “Tough Hombres”. De 90th ID is op 25 maart 1942 opgericht in Amerika en op 5 april 1944 kwam het aan in Liverpool, Groot-Brittannië. Veel tijd om zich voor te bereiden en te trainen voor D-Day was er dus niet. Er was enige discussie of de divisie niet beter opgesplitst en verdeeld kon worden over andere legeronderdelen of ze als reserve achter de hand te houden. Uiteindelijk is besloten de divisie te handhaven en op 8 juni 1944, D-Day plus 2, arriveerden ze in Normandië (Utah Beach). Alleen een enkele onderdelen zijn op 6 juni 1944 tijdens D-Day geland.
Op 10 juni 1944 kreeg de divisie zijn eerste vuurdoop bij het veroveren van een brug over de rivier Merderet. Op 19 augustus 1944 werkt het als eerste Amerikaanse legeronderdeel, tijdens gevechten samen met het Poolse 1st Armored Divisie tijdens het sluiten van de "Zak van Falaise"waarbij een vrijwel compleet Duitse leger werd in gesloten in Normandië. Na Falaise gaat het in een snel tempo naar Noord-Frankrijk in de richting van Verdun. Vanuit Verdun gaat het in oostelijke richting naar Metz om daar de Moezel rivier over te steken. Hier krijgen ze wederom te maken met felle Duitse tegenstand, echter werd de divisie terug getrokken om versterking te leveren in de Ardennen. Op 19 december 1945, het Ardennenoffensief is drie dagen oud, vertrekken ze naar de Ardennen. Als de Duitse opmars tot stilstand komt in de winter van 1944-1945 volgen er zware gevechten, waarbij de Amerikanen door de Duitse linies heen trekken en via Luxemburg oprukken richting  Duitsland. Het 90th ID schakelt daarbij verstrekte posities uit nabij de Prüm en trekt door de Siegfried Linie heen. Uiteindelijk gaat de strijd via het Duitse Rheinland, Zuid-Duitsland naar Tsjecho-Slowakije.
 
4. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Mack NO serie -
Item: Specificatie:
Ontwerp en bouwer: Mack Truck Co.
Ontworpen in: ?
Productie tijdens WW II: In operationeel gebruik vanaf juni 1943
Aantal geproduceerd: 2053 Exemplaren in totaal van het type NO
Gewicht: 19813 kg
Afmetingen: LxBxH: 7,54 x 3,15 x 2,62 m
Max. treklast: 22.679 kg
Motor: Benzine motor, Mack EY, V-6, 11.585 cc, 159 pk. Versnellingen: 5 vooruit en 2 achteruit.
Max. snelheid: Op de weg: 84 km/u, in het terrein: 17 km/u.
Max. bereik: Op de weg: 340 km, in het terrein: 158 km.
Bemanning: 1 bestuurder
Bewapening: Browning .50 caliber Machine Gun
 
5. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Mack NO 6x6 series.
Topic 2. - Locatie van de Mack NO-6, 6x6 in Overloon (NL).
Topic 2. - Het Liberty Park in Overloon (NL).
Topic 2. - Informatie over het Amerikaanse 66th Infantry Division in World War II
Topic 3. - Locatie van de Mack NO-6, 6x6 in Ursel (B).
Topic 3. - Het evenement Wings and Wheels in Ursel (B).
Topic 3. - Informatie over het Amerikaanse 99th Infantry Division in World War II