M7 Snow Tractor.
 
US Army: M7 >Snow tractor
Type: Snow tractor
Lend Lease Program: No
M7 >Snow tractor in Overloon (NL).

Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Gebruik en inzet tijdens WW II:
    1.2 Lend Lease programma:
  2. M7 Snow Tractor in Overloon.
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
  Foto 2.1 De M7 Snow Tractor in Overloon (NL).
1. Algemeen:
De Allis-Chalmers M7 snow tractor, is speciaal ontworpen als reddingsvoertuig en is gebaseerd op de Allis Chalmers tractor en de Willy MB Jeep. Het is ontworpen op verzoek van de US Army Air Force, War Department, de Amerikaanse luchtmacht was in 1943 nog een onderdeel van de landmacht. In augustus 1943 werd het ontwerp goedgekeurd door de Amerikaanse Ordnance Department.
De Tucker Company baseerde het ontwerp op de Tucker snow Cat frame. De Allis Chalmers Company bemoeide zich pas in een later stadium met het ontwerp. Hoe groot hun invloed was op het uiteindelijke ontwerp is onbekend. Het is wel duidelijk dat de M7 snow tractor onderdelen bevat van de Allis Chalmers tractor en de Willy Jeep.
De productie gebeurde bij Allis-Chalmers Co. een fabrikant van landbouwvoertuigen, in Milwaukee, Wisconsin. De eerste en enige serie van 291 exemplaren is gebouwd op basis van militaire specificaties van de Ordnance Department. In 1944 besloot dezelfde Ordnance Department, in overleg met de federale regering, tot meer standaardisatie en het beperken van onderdelen, met als gevolg dat de productie stopte.
Zoals gebruikelijk is ten tijde van oorlog, zijn er kleine wijzigingen aangebracht tijdens de productie. De meest opvallende is dat er bij de productie van de circa eerste honderd exemplaren, de behuizing van de differentieel as van gietijzer was, bij latere modellen was deze opmerkelijk genoeg van messing.
De aandrijving was afkomstig van de Willy MB Jeep; Jeep motor, versnellingsbak en differentieelbak.
Onderdelen afkomstig van Allis-Chalmers zijn de extra versnellingsbak voor de hoge en lage giering, het 15 inch grote stuur, de voorwielen incl. de assen en velgen en de behuizing en gril voor de motor (afkomstig van een Allis Model B traktor), de benzinetank en tankdop. Aan beide zijden van de motor, zit een deurtje om de olie te kunnen peilen en de accu te controleren. De deurtjes zijn afkomstig van de Allis Model B, C en CA-tracktoren waar het gebruik wordt voor de gereedschapskist. De uitlaatdemper is afkomstig van deze zelfde tractoren. Onder koude omstandigheden kon de benzine motor worden voorverwarmt met een speciale verwarming.
De M7 snow tractor is uitgerust met tracks (rupsbanden), deze vertonen veel overeenkomst met die van het amfibievoertuig de M29 Weasel, ze zijn alleen korter. De tracks zijn gemaakt van staal en rubber en erin zitten vier stalen kabels. De aandrijfwielen grijpen in  op de rubberen tracks. Aan beide zijde naast de aandrijfwielen zit een ketting van staal, welke de rubberen track op zijn plaats hield. Als de track er dan toch afliep, dan was het in de sneeuw bijna onmogelijk om deze er weer op te krijgen. Als je op sneeuw en ijs rijdt plaats je de ski's voorop en anders kon je deze omwisselen voor de tractor wielen. De bestuurder en passagier konden zich warm houden met een elektrische deken.
 
1.1 Gebruik en inzet tijdens WW II:
De Allis-Chalmers M7 snow tractor is sinds 1944 in gebruik geweest bij het U.S. Army Air Force Corps in de noordelijke staten van Amerika. Het was geschikt om onder winterse omstandigheden gebruikt te worden als reddingsvoertuig, transportvoertuig en het werd ook gebruikt voor het starten van vliegtuigen. Voor deze taken, maakte de M7 snow tractor gebruik van de M19 aanhanger, die zowel op ski's als met wielen kon worden uitgerust. Tegenwoordig zijn er nog een dertigtal M7 snow tractors overgebleven in Amerika en Canada. In Overloon staat het enige model dat nu in Europa is te zien.
 
1.2 Lend Lease programma:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal. De M7 snow tractor is echter nooit geleverd aan de Geallieerde bondgenoten van Amerika, tijdens WW II. Na WW II zijn er wel een aantal M7 snow tractors in Canada gebruikt door lokale overheden, zoals de brandweer en door particulieren.
 
2. M7 Snow Tractor in Overloon (NL):
M7 >Snow tractor in Overloon (NL).
>Foto 2.2 De M7 Snow Tractor met de M19 aanhanger in Overloon (NL).
Foto 2.1 en 2.2 Deze M7 Snow tractor is te zien in het Liberty Park in Overloon. Het Liberty Park bestaat uit twee musea, het Oorlogs en Verzetsmuseum en het Marshall Museum. In de grote hal van het Marshall Museum staan vele voertuigen, waaronder ook deze M7 snow tractor. Deze M7 Snow tractor is vermoedelijk de enige M7 Snow tractor in Europa, het verkeert in een zeer goede staat van onderhoud en is met zijn M19 aanhanger compleet. Dit voertuig is door de oprichter van het Marshall Museum, Jaap de Groot in 2003 gekocht in Canada en is daarna vervolgens gerestaureerd in de oorspronkelijke staat. Het heeft in dienst gedaan als winter reddingsvoertuig bij de Sussex (Canada) Fire Department en was toen geheel rood geschilderd. Het enige dat ontbreekt aan de tracks zijn de kettingen van staal aan de beide zijden van de aandrijf- en loopwielen. De markings op deze M7 Snow scooter.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Unit marking (1st+2nd): Ontbreekt, bijvoorbeeld: 3 ★ 411, staat voor Third Air Force, 411th Bombardment Group.
Unit marking (3rd): Ontbreekt, bijvoorbeeld: 648 staat voor het 648th Squadron.
Army registration number: U.S.A. 994074, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Land marker: Ontbreekt, De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
 
5. Technische Specificaties:
 
- Specificaties M7 Snow Tractor -
Item: Specificatie:
Gebouwd door: Allis-Chalmers Co.  Milwaukee, Wisconsin.
Geproduceerd: Vanaf augustus 1943 tot in 1944.
Aantal geproduceerd: 291 Exemplaren
Gewicht: 1383 kg. (1188 kg leeg/droog gewicht)
Afmetingen: LxBxH= 3,45 x 1,60 x 1,63 m
Motor: Benzine motor, 2199 cc, 60 pk, vier cilinders. (Willys MB)
Versnellingen: Drie versnellingen, inclusief een hoge en lage giering.
Max. snelheid: Onbekend.
Max. bereik: Circa 250 km.
Bemanning: Twee personen
Bepantsering: N.v.t.
Bewapening: N.v.t.
Overige bewapening: N.v.t.
 
6. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de M7 >Snow tractor.
Topic 2. - Locatie van de M7 >Snow tractor in Overloon.
Topic 2. - Informatie over de United States Army Air Forces.
Topic 2. - Het Liberty Park in Overloon.