Medium Tank M4A3, de Sherman IV.
 
  Type: Medium tank
Lend Lease Program: No
British Army: Sherman IV
US Army: M4A3
M4A3, Bastogne (B)
  Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Lend Lease Program.
  2. De medium tank M44A3 in Bastogne.
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
    Foto 1.  De medium tank M4A3, met een 75mm kanon in Bastogne (B).
1. Algemeen:
De Amerikaanse M4A3 tank, is standaard uitgerust met een 75mm kanon en heeft een Ford GAA, V8 benzine motor en standaard de smalle Bogie tracks. De Britse benaming voor de Amerikaanse medium tank M4A3 is Sherman IV. Zoals alle voornaamste uitvoeringen van de medium tank M4, kent ook deze M4A3 diverse varianten met een andere bewapening, andere tracks en andere koepels. De standaard M4A3 met 75mm kanon is onder te verdelen in early, middle en late production models. Alle production models hebben een neus c.q. front dat bestaat uit een geheel, of wel een "one piece nose" welke middels zware bouten aan het chassis vast zit. Andere belangrijke verschillen tussen de modellen zijn de kijkgaten in de koepel en die voor de bestuurder. Bij de M4A3 late model zitten er geen kijkgaten (vision slots) in de front of op de koepel. Het bij de middle en late production models toegepaste Combination Gun Mount M34A1 is te zien, waarbij het 75mm kanon en de .30 cal. MG in een gepantserde plaat zitten. Alle middle en late models hebben een steun voor het kanon voorop het front. Zie voor meer informatie de pagina met een overzicht van alle uitvoeringen van de M4 Sherman tanks. 
 
1.1 Lend Lease Program:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal. De medium tanks van het type M4A3 zijn in principe niet geleverd aan de Geallieerde landen, wel geleverd post war WW II.
 
2. De M4A3 (Sherman IV), in Bastogne.
  Foto 2. Deze overbekende M4A3 is te zien op het
Place du Carre in Bastogne. Het plein is na WW II vernoemd ter ere van de Amerikaanse bevelhebber Mc Auliffe en heet dus nu Mc Auliffe plein. De tracks zijn van het type chevron en zijn verkeert omgeplaatst, bij de restauratie van de tank in 2007 is deze fout weer hersteld.
Deze M4A3, welke in gebruik was bij het US 11th Armored Division, 41st Tank Battalion, heeft daadwerkelijk deelgenomen aan de Slag om de Ardennen. Het is 11km westelijk van Bastogne uitgeschakeld in Renuamont, door de Duitse Führer Begleit Brigade nadat het vast was komen te zitten. Diverse inslagen, oa van een Duitse 75mm granaat zijn zichtbaar. Onderaan de pagina staat een link naar een website met het complete aangrijpende verhaal dat zich op 30 dec 1944 heeft afgespeeld.
(Zie ook de foto's 3 en 4.)
Ook op de achterzijde is nog schade zichtbaar van een Duitse pantzer faust. De bemanning heeft de Allied White Star op de geschutskoepel verwijderd.
Bang dat het door de Duitse tanks als aimpoint gebruikt zou gaan worden.
Na de oorlog is de tank gered van de sloop en als een geschenk geplaatst op het McAuliffe plein in Bastogne. De markings op de M4A3:
M4A3, Bastogne (B)
  Vehicle name: "Barracuda" = door de tankbemanning gegeven bijnaam van de tank of in sommige gevallen hadden alle tanks in een company een benaming die begint met de letter van de company. De 'B' van "Barracuda" komt over een met 'B' company (Combat Command B) het is dan een radio call sign.
  Unit marking (1st+2nd): 11▲-41▲ = 11nd Armored Division, 41th Tank Batallion, beter bekend als "Thunderbolt".
  Unit marking (3th): B-6 = 'B' company, 6th vehicle. (Combat Command B)
  Extra Unit signs: Aan de rechter zijde zijn na de oorlog ook de emblemen aangebracht van het 4th Armored Division, 705th Tank Destroyer Battalion. Deze heeft ook actief deelgenomen aan de verdediging van Bastogne.
  Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel . Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
  Army registration number: USA 3081532, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
 
M4A3, Bastogne (B)
Foto 3. Linkerzijde, het embleem van de 11th Armored Division en tevens is duidelijk de inslag te zien welke is veroorzaakt, door een Duitse 75mm granaat. Op deze foto en op foto 1, zijn beide de 'Duckbills', verbreding voor de trackblokken, voor het verlagen van de trackdruk op zachte ondergrond goed te zien. De foto dateert van voor de restauratie.
 
M4A3, Bastogne (B)
Foto 4 Op de koepel staat ook nog een Anti Aricraft .50 machine geweer (Browning, caliber .50 MG), hiervan ontbreekt de originele gunmount (statief) waarop deze normaal kan rondraaien boven de toren. Voor de geïnteresseerden, de huidige toren (koepel) is na 1947 bij de eerste restauratie er op geplaatst. Zie voor meer informatie de link onderaan de pagina. Deze foto dateert van voor de restauratie in 2006.
 
2.1 De 11th Armored Division "Thunderbolt".
Opgericht op 15 augustus 1942 in Camp Polk, Louisiana. De divsion arriveerde op 5 oktober 1944, in Warminster, Groot-Brittannië.
Op 17 december 1944, 194 dagen na D-Day, is het verscheept naar Nederland.  Op 23 december 1944 doet het zijn eerste gevecht ervaring op in de omgeving van Bastogne in België, tijdens de Slag om de Ardennen. In januari 1945 worden de Duitsers terug gedreven uit België en Luxemburg. Wat volgt zijn de gevechten na de doorbraak door de Siegfried linie en de gevechten tot aan de Rijn. In maart 1945 steken de Amerikanen de Rijn over en de divisie trekt op naar het in centraal Duitsland gelegen THüringer Wald.
In mei 1945 trekken ze razend snel door het zuiden van Duitsland. Op 8 mei 1945 maken ze als eerste divisie van Pattons 3rd Army contact met het Russische leger. Na de Duitse capitulatie, verbleef het 11th Armored Division tot 31 augustus 1945 in Duitsland.
Bij terugkomst in Amerika is de divisie ontbonden.
 
Foto 5 Op deze foto is de M4A3 in Bastogne te zien, zoals die na de renovatie c.q. opknap beurt er tegenwoordig uitziet, hersteld in de originele staat zoals deze tank er in december 1944 echt was. Voorzien van de juiste markings en alle machine guns zijn weer aanwezig.
De foto dateert uit 2008. M4A3, Bastogne (B)
 
3. Technische Specificaties:
  Voor specificaties van deze Amerikaanse medium tank M4A3, klik hier.
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Amerikaanse Medium Tank M4A3, de Sherman IV.
Topic 2. - Locatie van de Medium Tank M4A3, de Sherman IV en het monument in Bastenaken (B).
Topic 2. - Het relaas van de M4A3 in Bastenaken, wat gebeurde er met deze tank?
Topic 2. - Informatie over de US Army, 11th Armored Division "Thunderbolt".