Houwitser tank M4A3(105).
 
  Type: Houwitser Tank
Lend Lease Program: No
US Army: M4A3(105)
M4A3-105mm, Sherman IV B, Bastogne.
  Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 De bewapening.
  1.2 Lend Lease Program.
 2. De M4A3(105) in Bastogne.
  2.1Het 10th Armored Division (US Army).
 3. Technische Specificaties:
 4. Externe Links.
    Foto 1.  Houwitser tank M4A3 (105) nog buiten het museum in Bastogne (B).
1. Algemeen:
De Amerikaanse houwitser tank M4A3-105mm is gebaseerd op de standaard medium tank M4A3, waarbij het 75mm kanon is vervangen door een 105mm houwitser. De Amerikanen bouwden niet veel van deze tanks, in totaal 3089 stuks gebaseerd op de M4A3.
Deze circa 30 ton zware tank werd in Amerika gebouwd en word aangedreven door een benzine motor, de Ford GAA, V8, 500 pk.
Het geheel beweegt zich voor op de standaard smalle 16" inch tracks, de vering en ophanging van de tracks is van het type VVSS.
VVSS betekend: Vertical Volute Suspension Spring, waarbij de tracks op spanning worden gehouden in verticale richting.
De standaard M4A3 is onder te verdelen in early, middle en late production models. Alle productie modellen hebben een neus c.q. front dat bestaat uit een geheel, of wel een "one piece nose" welke middels zware bouten aan het chassis vast zit.
Andere belangrijke verschillen tussen de modellen zijn de kijkgaten in de koepel en die voor de bestuurder. Bij de M4A3 late model zitten er geen kijkgaten (vision slots) in de front of op de koepel.
Het bij de middle en late production models toegepaste Combination Gun Mount M34A1 is te zien, waarbij het 105mm houwitser en de .30 cal. MG in een gepantserde plaat zitten. Alle middle en late models hebben een steun voor het kanon voorop het front.
Veelal zijn aan het einde van de oorlog en de naoorlogse periode, deze tanks gemodificeerd en onder anderen voorzien van de bredere HVSS tracks. Zie voor meer informatie de pagina met een overzicht van alle uitvoeringen van de M4 Sherman tanks.
 
1.1 De bewapening:
De houwitser tank is uitgerust met een 105mm houwitser artillerie kanon. Daarmee wijkt deze tank af van de standaard bewapening, het 75mm kanon dat op een "standaard" medium tank M4A3 is geplaatst. Waarom eigenlijk?
Een standaard tank kanon heeft een horizontale schietbaan en kan daardoor vrij precies tot circa 1000m op een doel schieten, waarbij nauwkeurigheid en impact van de inslag afnemen naar mate de afstand groter word. Het doel moet dus inzicht zijn en binnen het effectieve bereik van het kanon zitten. De inzet van deze tanks gebeurde veelal met het oog op snelle terrein winst, bv in een speerpunt of bij hit and run acties. Daarmee zeggende dat het niet geschikt was om zich met een dergelijke tank zich te midden van infanterie te bevinden in een druk bezet strijdtoneel. Bijvoorbeeld ongeschikt voor inzet bij gevechten op een brede frontlinie, waarbij de vijand zich heeft verschanst in versterkte posities. Hier was een ander wapen nodig: het houwitser.
Houwitser schieten in een boog op hun doel en kunnen daarmee over hun eigen infanterie heen vijandelijke doelen raken die niet direct in een directe (horizontale) zichtlijn zitten. Ze schieten simpel weg over een versterkte stelling heen om de daar achter zittende vijand uit te schakelen.
In vakjargon word de benaming gemechaniseerde artillerie ook wel gebruikt om een dergelijke combinatie van een pantservoertuig bewapend met een houwitser kanon aan te duiden. Tijdens WW II ingezet voor ondersteuning van infanterie en 'close combat' bijvoorbeeld bij versterkte vijandelijke posities. Door deze wijze van een beschieting, zijn houwitser granaten dus niet geschikt voor het uitschakelen van vijandelijke tanks. Om het verhaal compleet te maken, indien de bewapening, het houwitser niet op een verdraaibare koepel c.q. toren zit maar bevestigd zit in het pantservoertuig dan noemt men een dergelijk voertuig een pantserhouwitser, voorbeelden hiervan zijn de M7 Priest en Britse Sexton.
 
1.2 Lend Lease Program:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal. De M4A3(105) houwitser tanks zijn in principe niet geleverd aan de Geallieerde landen, wel geleverd post war WW II.
 
2. Amerikaanse M4A3(105) in Bastogne.
M4A3-105mm, Sherman IV B, Bastogne.
Foto 2. Amerikaanse houwitser tank M4A3 (105) voorheen buiten het museum opgesteld in Bastogne (B).
Foto 1. en 2. Deze Amerikaanse M4A3(105) houwitser tank, stond bij de ingang van het Historisch museum in Bastogne. Na restauratie is deze tank binnen in het museum geplaatst. De tank is aan Bastogne geschonken door Generaal Desobry (10th Armored Division, team Desobry). Van oorsprong stond het buiten opgesteld, als een memoiral voor Generaal G. Pattons 10th Armored Division, de Tiger Division. Tijdens de restauratie zijn de plaquettes verwijderd, is de tanks voorzien van een bijnaam en een Army Registration Number. Wat ontbreekt is het boordgeschut, de .30 cal machine guns in de front van de tank en in het combined gunmount. De tracks onder de M4A3 zijn van het type VVSS en Three-Bar Cleet: T49 tracks, stalen trackblokken met drie stalen 'bars' (ribben) voor harde ondergrond.
De markings op deze Amerikaanse Medium Tank M4A3(105) in Bastogne:
  Nickname: 'Blockbuster' , bijnaam van de tank. Veelal hebben de tanks in een compagnie een bijnaam die begint met de letter aanduiding van de compagnie, dit is ook bekend als een (radio) call sign zijn van bijvoorbeeld 'B'-Company. Twee opmerkingen hierover:
1. Blockbuster is niet de authentieke bijnaam van deze tank. Deze behoorde toe aan de bekende M4A3-E8 Sherman tank van General GeorgePatton's 4th Armored Division, 37th Tank Battalion, B Company, tank commandant Jimmie Leach. Zie ook www.jimmieleach.us
2. Tijdens de Koreo Oorlog, gaf Gen. Desobry leiding aan een tank regiment, die deze bijnaam had.
  Unit marking (1st+2nd): 10▲-6▲= 10th Armored Division, 6th Tank Batallion, beter bekend als "Tiger Division".
  Unit marking (3th): B-6 = 'B' company, 6th vehicle. Dit is een verwijzing naar het Combat Command B, een zelfstandige en samengestelde gevechtsgroep, beter bekend als Team Desobry, die van 16 december 1944 tot 18 maart 1945 onder leiding stond van Col. William L. Roberts. Tijdens deze periode was CCB tijdelijk ondergebracht bij o.a. het 9th AD dat dringend ondersteuning nodig had.
  Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
  Division Sign De grote driehoek op de toren is het algemene symbool voor de US Armored Divisions en komt in deze vorm wel op b.v. schouders patches voor, maar is tijdens WW II nooit op tanks aangebracht.
  Army Registration Number: USA 3060930 (wit), ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department.
Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
  Bridge Classification: Ontbreekt, Cijfer 30 (zwart) in een cirkel (geel), is de gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
Blockbuster Sherman M4A3(105), Bastogne (B).
Foto 3. De M4A3(105) staat nu binnen in het museum in Bastogne.
 
2.1 Het 10th Armored Division "Tiger Division" (United States).
 • 15 juli 1942, opgericht op in Fort Benning, Georgia (USA). De divisie word ingedeeld bij het 3rd Army, onder bevel van generaal  George S. Patton.
 • 23 september 1944, aankomst in Cherbourg, Normandië (F).
 • 23 oktober 1944, in training in Teurtheville (F).
 • 25 oktober 1944, vertrek uit Teurtheville (F) richting Metz.
 • 2 november 1944, nabij Mars la Tour ondersteunt het Amerikaanse XX Corps, bij het veilig stellen van de regio en in voorbereiding voor de geplande opmars van het Amerikaanse 3rd Army naar de Rijn in Duitsland.
 • Half november 1944, gaat in de aanval en steekt de Moezel over bij Mailing, beweegt zich richting de rivier de Saar, ten noordoosten van Metz.
 • 17 december 1944, geplande opmars naar de Rijn word afgebroken, voor het geven van ondersteuning in de Ardennen ivm de Duitse tegen aanval.
 • In december 1944, raakte Team Desobry betrokken bij zware gevechten in de regio Wiltz, Bastogne, Noville en Bras. Noville 19 december 1944; Major Desobry raakte zwaar gewond, zijn ambulance werd door de Duitsers tegengehouden en hij word tot de Duitse overgave gevangen gehouden en verzorgt.
 • In december 1944, in en rond Bastogne waren ook onderdelen van het 4th, 5th en 9th Armored Division aanwezig.
  Onderdelen van de divisie raakten mede ingesloten in Bastogne.
 • Tijdens de Amerikaanse tegenaanval in januari 1945 was het 6th Armored Division tezamen met het 10th Armored Division actief in het gebied rond Bastogne en Wiltz, tezamen met vele andere infanterie en artillerie divisies.
 • Begin januari 1945, enige dagen rust, waarna de opmars richting de rivier de Saar, zuidelijk gelegen van de Maginot Linie.
 • 20 februari 1945, aan in de aanval en stellen het gebied gelegen tussen de Saar-Moesel veilig.
 • 26 februari 1945, gaan ze in noordelijk richting van Trier, welke is gelegen in de Duitse Eifel.
 • 15 maart 1945, word Trier ingenomen en gaat de opmars door Kaiserslautern, richting de Rijn.
 • 28 maart 1945 word de Rijn overgestoken bij Mannheim,daarna gaat het in zuidelijke richting en neemt het Oehringen en Heilbronn in.
 • April 1945 de opmars via de rivieren Rems en Fils naar Kirchheim verloopt vervolgens soepel door weinig weerstand van de Duitsers.
 • 23-25 april 1945, steekt de divisie de rivier Danube over en neemt Ulm en Oberammergau in. Via het Duise Mittenwald gaat het richting de Oostenrijkse grens en passeert de grens bij Fussen.
 • 27 april 1945, bevrijding van het concentratie kamp Landsberg-Dachau, tezamen met het Amerikaanse 103rd Infantry Division.
 • Mei 1945, the 10th drove into the famed "Redoubt," and had reached Innsbruck when the war in Europe ended.
 • 13 september 1945 verlaten ze Duitsland en gaan naar Frankrijk terug om op 13 oktober 1945 terug te keren in Amerika.
 • 13 oktober 1945, word de 10th AD ontbonden op Camp Patrick Henry, Virginia (USA).
 
Blockbuster, Sherman M4A3(105), Bastogne (B).
Foto 4. De M4A3(105) staat nu binnen in het museum in Bastogne.
 
3. Technische Specificaties:
  Voor specificaties van deze Amerikaanse M4A3(105) houwitser tank, klik hier.
 
4. Externe links:
Topic 1. - Informatie over de M4A3 medium tank, de Sherman IV.
Topic 2. - Locatie van de M4A3(105) houwitser tank in Bastogne (B).
Topic 2. - Het Bastogne War Museum (B).
Topic 2. - Informatie over US Army, 10th Armored Division, "Tiger Division".