M4, High Speed Tractor 18-ton.
 
  Type: Artillery tractor
Lend Lease Program: Yes
US Army: Medium tracktor M4 / M4 HST / (G-150)
M4 HST 18 ton, Kapellen (B).
  Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 Lend Lease Program.
 2. De M4 HST 18t in Kapellen (B).
  2.1 Het 987th Field Artillery Battalion.
 3. De M4 HST 18t in Diekirch (L).
  3.1 Het 738th Field Artillery Battalion
 4. De M4 HST 18t in Overloon (NL).
  4.1 Het 945th Field Artillery Battalion.
 5. Technische Specificaties:
 6. Externe Links.
    Foto 1.  De M4 High Speed Tractor 18t, Allis/Chalmers in Kapellen (B).
1. Algemeen:
Het Amerikaanse leger startte 1941 een programma voor het ontwikkelen van een reeks high speed tractors, voor het voortrekken van grotere artilleriestukken. De noodzaak was er omdat de voor deze taak bestemde legervrachtwagens problemen ondervonden in het terrein. Het Amerikaanse bedrijf Allis-Chalmers Manufacturing Co. in Milwaukee, WI, verkreeg de opdracht voor de M4.
Na meerdere prototypen te hebben gebouwd, is Allis-Chalmers eind 1942 gereed met het testen van het prototype van de in 1943  in productie genomen M4 HST.
Het voertuig is gebaseerd op het onderstel van een M2 light tank. Het voertuig is van 1943 tot aan 1960 in gebruik geweest bij het Amerikaanse leger. De M4 HST is ontworpen als tractor voor het voortrekken van grote kanonnen voor de veldartillerie.
Het gaat hierbij om de volgende wapens:
 1. het 6,1 inch (155mm) kanon M1A1 en M2, bekend als "Long Tom".
 2. het 8 inch (203mm) houwitser M1/M2.
 3. het 90mm Anti-Aircraft kanon

De ruimte voor de munitie opslag van het 155mm "Long Tom" kanon en het 8 inch M1 houwitser waren vrijwel gelijk, op het binnenwerk na. De ruimte voor de munitie opslag van het 90mm Anti-Aircraft kanon was enigszins anders door de opslagmethodiek en de laad deurtjes aan de zijkant.
In het compartiment is plaats voor 1 bestuurder en 10 manschappen, op de achterzijde staat de munitie (artillerie granaten) en achter het voertuig werd het geschut voortgetrokken. De tracks, rupsbanden, zijn 42 cm breed en kunnen verbreed worden met zogenaamde duckbills. Het aandrijfwiel van de tracks bevind zich aan de voorzijde. Aan de achterzijde van het voertuig bevind zich een ingebouwde lier en deze beschikte over een trekkracht van circa 15.000 kg en de kabel aan de lier is circa 91 meter lang. Deze kon voor verschillende taken worden ingezet, bijvoorbeeld om zichzelf aan een ander voertuig of boom uit de modder los te trekken.
Sommige latere modellen zijn uitgerust met een kraan bevestigd op de achterzijde, voor het verplaatsen en tillen van zware artillerie granaten, De bewapening bestaat uit een .50 kaliber M2 anti luchtdoel machine geweer, welke op een geschutsring op het voertuig is bevestigd, Voor zover je van andere modellen of uitvoeringen kan spreken, dan zit het verschil voornamelijk in de aanpassing van de munitie opslag op de achterzijde, al dan wel of niet uitgerust met een kraan. In 1945 verscheen de licht verbeterde opvolger de M4A1 en vlak na de oorlog de M4C.

 
1.1 Lend Lease Program:
De Tractor M4 High Speed 18t, Allis/Chalmers is door de Verenigde Staten onder het Lend Lease Program niet geleverd aan andere Geallieerde bondgenoten.
 
2. De M4 High Speed Tractor in Kapellen (L).
M4 HST 18 ton, Kapellen (B).
Foto 2. De M4 High Speed Tractor 18t, Allis/Chalmers in Kapellen (B).
Foto 1, 2. en 3. Deze 18 ton Tractor M4 High Speed, Allis/Chalmers staat in het tank depot van het Belgische plaatsje Kapellen (“Fort van Kapellen”). Het voertuig dateert uit 1943 echter herkomst en geschiedenis zijn mij onbekend. Het voertuig is voorzien van Amerikaanse leger markings van het US First Army, 987th FA Battalions, battery A. De markings op de High Speed Tractor:
  Unit marking (1st+2nd): 1A-987F = .1st Army - 987 Field Artillery Battalion
  Nickname "LITTLE BUG" veelal door de bemanning bedachte naam, maar de eerste letter de "B" kan ook naar een onderdeel in het leger verwijzen, bv Battery B.
  Unit marking (3th): A-7 = 7th vehicle, Battery 'A'
  Army registration number: Ontbreekt = een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld, word ook wel "hood number" genoemd. De 'S' achter het hoodnumber = "suppressed", geeft aan dat het niet was toegestaan om een radiozender in het voertuig te hebben.
  Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
  Bridge classification: Geel cirkel met in het zwart het cijfer 23/16, is de gewicht klasse aanduiding. Waarbij geldt 23 ton voor de gehele combinatie en 16 ton voor het trekkend voertuig.
Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
  PRESTONE 43 Geen marker maar merknaam van anti-vries voor de koelvloeistof van de motor, 43 verwijst naar het jaar dat dit het laatst is toegevoegd aan het koelwater.
  CAUTION
LEFT HAND DRIVE
NO SIGNALS
Typische waarschuwing op oa. Britse legervoertuigen waarop geen richtingaanwijzers zitten en er rekening meegehouden moet worden dat de bestuurder niet rechts maar aan de linkerzijde van het voertuig zit. In de periode voor D-Day bevonden de Amerikaanse Troepen zich in Groot Brittannië, wellicht handig dat bij transport over de Britse wegen een dergelijke vermelding van nut is.
  Shipping information In het zwarte vierkant links staat informatie over het gewicht en de afmetingen van het voertuig, het was gebruikelijk om deze informatie voor het transport per schip te vermelden.
 
M4 HST 18 ton, Kapellen (B).
Foto 3. Het achterdeel (155mm houwitser munitie opslag) van de M4 High Speed Tractor met daarop de markings.
2.1 Het US Army 987th Field Artillery in de Ardennen.
Deze Amerikaanse Field Artillery battalion heeft deelgenomen aan de oorlog vanaf D-Day en is onder anderen tijdens de Slag om de Ardennen in actie geweest bij de noord flank van de Duitse inval. Met hun 155mm houwitsers gaven zij ondersteuning aan twee Amerikaanse leger korpsen (V Corps en VII Corps van het US First Army) in het gebied noordelijk van de frontlijn Ciney - Stavelot- Elsenborn.
Bij het V Corps: Van onderdelen van A-battery is bekend dat zij tezamen met C-battery waren ondergebracht in het 78th Infantry Division Artillery. Actief in de regio Malmadey, Elsenborn en Monschau.
Bij het VII Corps: Van onderdelen van A-battery is bekend dat zij te samen met C-battery waren ondergebracht in het 5th Armored  Division Artillery. Actief in de regio Ciney, Marche en Grandmenil.
Bron: Artillery in the Ardennes, by Lt.Col. J.R. Reeves.
 
3. De M4 High Speed Tractor in Diekirch (L).
M4 HST 18 ton, Diekirch (L).
Foto 4. De M4 High Speed Tractor 18t, Allis/Chalmers in Diekirch (L).
Foto 4. en 5. Deze 18 ton Tractor M4 High Speed, Allis/Chalmers is te zien in het National Museum of Military History in het Luxemburgse Diekirch (L). Het voertuig dateert uit 1944 en is geschonken door het Amerikaanse leger aan het museum. Het is afkomstig van een Belgische legeropslagplaats en het heeft een jaar geduurd voordat het voertuig was gerestaureerd en was terug gebracht naar de WW II standaard uitvoering van de M4. De markings op de High Speed Tractor:
  Unit marking (1st+2nd): 738 FA = 738th Field Artillery Battalion.
  Unit marking (3th): B-1 = 'B' Battery, 1st vehicle.
  Army registration number: USA 933475-S = een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld, word ook wel "hood number" genoemd. De 'S' achter het hoodnumber = "suppressed", geeft aan dat het niet was toegestaan om een radiozender in het voertuig te hebben.
  Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
  Bridge classification: Geel cirkel met in het zwart het cijfer 23/16, is de gewicht klasse aanduiding. Waarbij geldt 23 ton voor de gehele combinatie en 16 ton voor het trekkend voertuig.
Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
M4 HST 18 ton, Diekirch (L).
Foto 5. De M4 High Speed Tractor 18t, Allis/Chalmers in Diekirch (L).
3.1 Het Amerikaanse 738th Field Artillery Battalion.
738th FAB, dat onderleiding stond van Lieutenant Colonel William C. Garrison, was vanaf D-Day een onderdeel van Patton's 3rd US Army en gaf aan diverse legeronderdelen ondersteuning. Formeel, zeg maar administratief, was het 738th FAB een van de zeventien Artillery Battalions van het XII Corps Artillery, dat onder het bevel stond van General Lentz. Bij wijze van uitzondering deze keer een iets uitgebreidere beschrijving van een Field Artillery Battalion:
1943: 25 juni opgericht
1943: trainingen in Amerika
1944: 14 juni vertrek vanuit New York naar Liverpool (GB)
1944: 29 juni, aankomst in Liverpool (GB)
1944: 29 juni, aankomst in op de basis in Droitwich, Worcestershire.
1944: 8 augustus vertrek uit Portland (GB) naar Normandië.
1944: 10 augustus, aankomst op Utah Beach, Cherbourg Peninsula, Normandië.
1944: 22 augustus, toegevoegd aan het 182nd FA Group, XII Corps. Inname gebied zuid-oost van Chalons.
1944: 24 augustus, eerste beschieting, 82 schoten vanuit noord-oost van Montargis op Duitse stelling.
1944: 1 tot 10 september, toegevoegd aan het 80th Infantry Division, nabij Rogeville.
1944: 1 tot 10 september, acties nabij Pont-a-Mousson, om aldaar de Moesel over te steken.
1944: 11 september, toegevoegd aan het 35th Infantry Division en het 4th Armored Division.
1944: 13 september vertrek naar Barbonville, ten zuid-oosten van Nancy.
1944: 15 september bevrijding Nancy.
1944: 18 september, eerste maal "continuously fire" met 8 inch houwitsers bij zware gevechten om Luneville.
1944: 18 september, met hulp van het 4th Armored Division word de Duitse tegenaanval op Luneville afgeslagen.
1944: 19 september tot 8 november defensieve positie in de regio oostenlijk van Nancy.
1944: 11 november aankomst in Amelecourt, noord-oost van Nancy, ter ondersteuning van een aanval van het 3rd US Army.
1944: 28 november na vele dagen van zware Duitse beschietingen bereikt men de regio van Saarbrücken.
1944: 28 november eerste beschietingen gericht op Duits grondgebied, in de regio van Saarbrücken.
1944: december op Frans grondgebied in de regio nabij Saarbrücken.
1944: 6 december tot 15 januari 1945, was 'A' Battery ingedeeld voor support bij het 3rd Armored Division in de Ardennen.
1944: 21 december toegevoegd aan het 7th US Army, krijgen een defensieve rol. Basis is in Farshviller.
1945: 20 februari, overgeplaatst naar 12nd US Army Group, vertrek naar Luxemburg stad.
1945: 22 februari tot 8 maart rukken op richting Bittburg, dagelijks zware gevechten.
1945: maart via de Moesel gaat het richting Koblenz en vervolgens langs de Rijn richting Mainz.
1945: 24 maart toegevoegd aan het 410th Field Artillery Group. Steekt de Rijn over nabij Nackenheim.
1945: 24-25 maart zeer zware gevecht in dorpen langs de oostzijde van de Rijn. Krijgen hulp van het 4th Armored Division.
1945: 27 maart, trekken op langs de Rijn tot in de regio van Frankfurt am Rhein.
1945: 2 mei het battalion word toegevoegd aan het 182nd FA Group.
1945: mei, men rukt op via Zuid Duitsland naar Susice in Tsjecho-Slowakije, zo nu en dan zijn er lichte gevechten.
1945: 7 mei VE Day, einde van de gevechten!
Note: In het museum in Diekirch (L) staat een 8 inch houwitser welke de het 738th FAB gedenkt.
 
4. De M4 High Speed Tractor in Overloon (NL).
M4 High Speed Tractor 18t, Allis/Chalmers, Overloon (NL).
Foto 6. De M4 High Speed Tractor 18t, Allis/Chalmers in Overloon (NL).
Foto 6. en 7. Deze 18 ton Tractor M4 High Speed, Allis/Chalmers is te zien in het het Liberty Park in Overloon. Hier zijn twee musea opgenomen, het Oorlog en Verzetsmuseum en het Marshall Museum, deze M4 High Speed Tractor staat in het Marshall Museum. De tracks van deze High Speed Tractor wijken af van de andere voertuigen op deze pagina. De tracks zijn geheel van staal en hebben geen rubberen loopvlakken. Aan de tracks zijn zogenaamde shoes bevestigd, waardoor de tracks breder zijn en de druk beter verdeeld word in ijzig of modderig terrein. Op het voertuig zijn leger tekens aangebracht van het Amerikaanse leger, of deze authentiek zijn is bij mij niet bekend. De herkomst en geschiedenis van deze High Speed Tractor zijn bij mij ook niet bekend. De leger markings op deze High Speed Tractor:
  Unit marking (1st+2nd): 1A-945F = 1st Army - 945th Field Artillery Battalion.
  Unit marking (3th): A-15 = 'A' Battery, 15th vehicle.
  Army registration number: USA 924574 = een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld, word ook wel "hood number" genoemd.
  Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
  Bridge classification: Geel cirkel met in het zwart het cijfer 16, is de gewicht klasse aanduiding. Behoort te zijn 23/16 Waarbij geldt 23 ton voor de gehele combinatie en 16 ton voor het trekkend voertuig.
Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
M4 High Speed Tractor 18t, Allis/Chalmers, Overloon (NL).
Foto 7. De M4 High Speed Tractor 18t, Allis/Chalmers in Overloon (NL).
4.1 Het Amerikaanse 945th Field Artillery Battalion in World War II.
Het 945th FAB is op 12 augustus 1944, dus ruim twee maanden na D-Day, geland op Utah Beach in Normandië. Het werd toegevoegd aan het XII Corps artillery, dat op zijn beurt een onderdeel was van het  III Crops, dat onder de leiding stond van generaal George Patton. Het 945th FAB ondersteunde met zijn krachtige 155mm M1 houwitsers negen verschillende Infantry Divisions en drie Armored Divisions tijdens gevechten in Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. In november 1944, ondersteunde het 945th FAB de net aangekomen 26th Infantry Division en de reeds aanwezige 35th and 80th Infantry Divisions. een groots artilleriebombardement was gepland voor afgaand aan een aanval. In december 1944, tijdens het Ardennenoffensief, braken de Duitsers door nabij de regio van Bütgenbach, de Amerikaanse artillerie die al ter plaatse was wist een Duits succes af te slaan, ondermeer door een goede en gerichte bombardement  van meer dan 10.000 granaten in een een periode van acht uur. Hierdoor wist het 2nd Infantry Division de regio Bütgenbach, gelegen aan de noordflank van de Duitse aanval te behouden. De oversteek van de Rijn in Duitsland door het Amerikaanse 9th Army werd gadegeslagen door zowel generaal Simpson en opperbevelhebber Eisenhower. 2070 Stuks Amerikaanse kanonnen opende deze aanval, waarbij er per minuut zo'n 1000 granaten werden afgevuurd op de oever aan de overzijde van de Rijn. In totaal zijn hierbij door de 945th FAB en andere Amerikaanse artillery onderdelen zo'n 65.000 stuks granaten afgevuurd. Door dit soort massa bombardementen van het XII Corps artillery, waartoe het 945th FAB toe behoorde, werd wel eens verteld dat dit de spijkers waren aan de doodskist van het Derde Rijk. Aan het einde van WW II op 7 mei 1945, bevond het 945th FAB zich in Czechoslowakije en heeft tijdens de oorlog zo'n 60.000 granaten afgeschoten.
 
5. Technische Specificaties:
  Ontwerp en bouwer: Allis-Chalmers Manufacturing Co. in Milwaukee, WI.
  Ontworpen in: 1942
  Productie tijdens WW II: M4 HST: maart 1943 - juni 1945 en de M4A1 HST: juni - augustus 1945.
  Aantal geproduceerd in WW II: M4 HST: 5552 exemplaren en de M4A1 HST: 259 exemplaren.
  Gewicht: 15.000 kg
  Afmetingen: LxBxH= 5,07 x 2,46 x 2,51 m
  Pantser: n.v.t. open zijkanten.
  Motor: 6 cilinder, 13390cc, inline benzine motor, Waukesha 145GZ, 190pk of 210 pk.
  Max. snelheid: 53-56 km/u
  Bereik: 290 km
  Bemanning: 11 Personen, 1 bestuurder en 10 soldaten.
  Bewapening: Een .50 cal Browning machine geweer.
 
6. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over Tractor M4 High Speed 18t, Allis/Chalmers.
Topic 2. - Locatie van de Tractor M4 High Speed 18t in Kapellen (B).
Topic 2. - Het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel (B).
Topic 3. - Locatie van de 18 tons High Speed Tractor in Diekirch (Lux).
Topic 3. - Het Nat. Museum of Military History in het Luxemburgse Diekirch (L).
Topic 4. - Locatie van de 18 tons High Speed Tractor in Overloon (NL).
Topic 4. - Het Liberty Park in Overloon.
Topic 4. - Informatie over het 945th Field Artillery Battalion