M16 half-track 'Quad' / Half-track M16 MGMC
 
Type: half-track
Lend Lease Program: No
US Army: M16 half-track, 'Quad'
M16 half-track, Liberty Park in Overloon (NL)

Contents:
 1. Algemeen.
 2. De half-track M16 'Quad'.
  2.1 Andere benamingen.
  2.2 Verschillende uitvoeringen.
  2.3 Naoorlogse modellen.
 3. De half-track M16 'Quad' in Ursul (B).
 4. De half-track M16 'Quad' in Full (CH).
 5. De half-track M16 'Quad' in Overloon (NL).
  5.1 Het 195th AAA Battalion.
 6. De half-track M16 'Quad' in Best (NL).
 7. Technische Specificaties:
 8. Externe Links.
  Foto 1. De M16 half-track, in het Liberty Park in Overloon (NL).
1. Algemeen:
Tijdens WW II zijn de half track of halfrups in het algemeen gebruikt omdat het aanmerkelijk goedkoper was dan een volrupssysteem en toch goede eigenschappen had in het terrein. Na de Sherman tanks zijn de Amerikaanse half-tracks de meest gebouwde en in de strijd toegepaste voertuigen tijdens WW II.
De totale productie in Amerika vond plaats bij vier bedrijven; White Motor Company, Autocar Company, Diamond T Motor Car Company en International Harvester Company. Inclusief alle varianten zijn er in totaal meer dan 40.000 stuks gebouwd en in gebruik geweest bij vrijwel alle Geallieerde bondgenoten. Kort samengevat zijn de belangrijkste uitvoeringen: de M2 en M2A1, de M3 en de M3A1, de mortar carriers M4, M4A1 en M21 en tenslotte de anti-aircraft quad carrier, de M16 half-track.
 
2. De half-track M16 "Quad":
De M16 half-track heeft de bijnaam "Quad" en is gebaseerd op een M3 half-track. Het is vrijwel identieke aan het model M17 dat is gebaseerd op een M5 half-track. Deze Quad werd primair ingezet voor luchtverdedigingstaken, maar door de afwezigheid van de Duitse Luftwaffe werd hij ook gebruikt voor ondersteuning van de infanterie. De M16 half-track heeft o.a. dienst gedaan tijdens de Slag om de Ardennen, bij het Amerikaanse 489th AAA Battalion nabij Bastogne.
Gebouwd in Amerika door de firma White zijn er in totaal 2877 stuks M16 half-tracks geproduceerd in 1943-1944. Daarnaast zijn er 628 stuks gemaakt op basis van daartoe aangepaste MGMC M13's en zijn er 109 stuks gemaakt op basis van daartoe aangepaste twin 20 mm GMC's, model T10E1. De M13 was gebaseerd op de half-track personnel carrier M3, waarop de M33 Maxson kanonhouder werd geplaatst, zoals in de MGMC M14. De M13 werd eigenlijk ontwikkeld nog vóór M14, en de M3 was het voertuig dat werd gebruikt om de M33 Maxson kanonhouder te testen, maar de eerste M14 werd een maand eerder dan de M13 goedgekeurd voor het leger.
Het model T10E1 werd bewapend met twee Oerlikon 20 mm kanonnen, echter met de daarop al aangepaste Maxson bevestiging, is deze ook geschikt voor het plaatsen van vier stuks .50cal MG's. Uiteindelijk is bij alle voertuigen het 20 mm kanon vervangen door de .50 Quad. Over de tracks kunnen we vermelden dat deze door de firma Goodrich zijn ontworpen en van rubber zijn gemaakt en verstevigd zijn door staalkabels. Indien het rubber scheurt kan de staalkabel nat worden en gaan doorroesten. Dit laatste is nogal eens het geval bij de half-tracks die vandaag de dag nog te zien zijn.

Bewapening:
Het anti-luchtdoel geschut, bestaat uit een viertal M2 gesynchroniseerde .50 Browning HB machine geweren. De bevestiging van het geschut was van het type M45 Maxson en het kan naar alle zijden toe draaien, mits de zijborden op de laadbak naar beneden waren gedaan. Met neergeklapte zijborden kon het ook horizontaal vuren. Het geheel kan middels een elektrische aandrijving ronddraaien.
De M45D bevestiging heeft een platform aan de achterzijde waarop twee soldaten konden zitten.
Een in het veld ontwikkelde en niet officiïle variant is de M-16B, ontwikkeld tijdens WWII door de Anti Aircraft eenheden van het Amerikaanse 1st Army. Zij waren minder tevreden over de op een grote aanhangwagen geplaatste Quad, M51. Deze eenheden, waaronder het 49th AAA Brigade, uitgerust met M3 half-tracks, verplaatsten de Quad van hun M51 aanhangwagens naar de M3 half-tracks. Ondanks dit niet officieel toegestaan was, bleek de aangepaste M3 half-track zeer waardevol in het 1st Army tijdens hun veldtocht in Europa.
 
2.1 Andere benamingen:
2.2 Verschillende uitvoeringen:
2.3 Naoorlogse modellen:
3. De half-track M16 'Quad' in Ursul (B):
M16 Half-track, Quad, Ursul (B).
Foto 2. M16 half-track, tijdens militaria beurs, Wings and Wheels in Ursul (B).
Foto 2. en 3. Deze M16 met achterop een viertal .50 Browning machine geweren was te zien op het militaria evenement Wings & Wheels in het Belgische Ursel. Aan de voorzijde bij de bumper is een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch" bevestigd. De herkomst en geschiedenis van deze half-track zijn mij onbekend, de informatie die is af te leiden aan de leger markings op de half- track geven ook niet meer duidelijkheid: De leger markings op de M16 half-track.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Army registration number: USA....2301, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
 
M16 Half-track, Quad, Ursul (B).
 
4. De half-track M16 'Quad' in Full (CH).
M16 Half-track, Quad, Full (CH).
Foto 4. M16 half-track, in het Schweizerisches Militärmuseum in Full (Ch).
Foto 4. Deze M16 met achterop een viertal .50 Browning machine geweren is te zien in het Schweizerisches Militärmuseum in Full(Ch)Aan de voorzijde bij de bumper is een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch" bevestigd. De herkomst en geschiedenis van deze half-track zijn mij onbekend, de informatie die is af te leiden aan de leger markings op de half- track geven ook niet meer duidelijkheid: De leger markings op de M16 half-track.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Army registration number: Ontbreekt, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
5.De half-track M16 'Quad' in Overloon (NL):
M16 half-track, Liberty Park in Overloon (NL)
Foto 5. De M16 half-track, in het Liberty Park in Overloon (NL).
Foto 1. en 5, 6. In het Liberty Park in Overloon zijn twee musea opgenomen, het Oorlogs en Verzetsmuseum en het Marshall Museum.
In de grote hal van het Marshall Museum staat deze half-track M3A1 en is te bezichtigen als onderdeel van een expositie over de Red Ball Expres, de Geallieerde bevoorrading in Europa tijdens WW II. Aan de voorzijde bij de bumper is een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch"bevestigd. De herkomst en geschiedenis van deze half-track zijn mij onbekend, de informatie die is af te leiden aan de leger markings op de half- track geven ook niet meer duidelijkheid: De leger markings op deze M16 half-track.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Nickname: "Maltese Falcon" is de bijnaam van het voertuig, voor alsnog is deze bijnaam onduidelijk. Gebruikelijk is dat de eerste letter van de bijnaam een verwijzing is naar het squadron waarvan het voertuig deel uit maakte. M Sqn bestaat simpel weg niet, in 1941 was er wel een populaire gelijknamige Hollywood film.
Unit marking (1st+2th): Geeft aan tot welk legeronderdeel het voertuig behoord. 2▲ 195 AAA , staat voor het 2nd (heavy) Armored Division, 195th AAA (AW) Battalion (SP).
Unit marking (3rd): D-12(wit), voorop de bumper staat voor 12th vehicle van Battery "D".
Battery marking: D-12(geel), op de zijkant van de truck, staat voor 12th vehicle van Battery "D".
Army registration number: USA W 4048611-S, ook wel "hood number" genoemd, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het Amerikaanse Ordnance Department. De letter W is een aanduiding die op voertuigen tot en met 1943 is toegepast. De letter S, "suppressed", achter het hoodnumber; geeft aan dat het niet was toegestaan om een radiozender in het voertuig te hebben. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
 
M16 half-track, Liberty Park in Overloon (NL)
Foto 6. De M16 half-track, in het Liberty Park in Overloon (NL).
 
5.1 Het 195th AAA Battalion, onderdeel van het 2nd Armored Division "Hell on Wheels"
Dit bataljon is op 11 juni 1944 toegevoegd aan het 2nd (heavy) Armored Division. Kort samengevat komt het 2nd AD op 9 juni 1944 aan land in Normandiï, twee dagen later werd het 195th AAA Battalion aan de divisie toegevoegd. De divisie gaat via Noord-Frankrijk en midden Belgiï richting Zuid-Limburg. Bij de strijd tegen de Duitsers in Zuid-Nederland is het bataljon ingedeeld bij het "Reconnaissance Company" van de samengestelde gevechtsgroep Command Combat "A" dat werd aangevoerd door Col. John H. Collier. Dit Command Combat team komt in september en oktober 1944 in actie tegen de Duitsers in het gebied tussen het Belgische Prins Albert kanaal en Maastricht - Sittard regio. Tijdens het Ardennenoffensief raakt het betrokken bij diverse gevechten in de winter van 1944-1945.
Op 3 februari 1945 trekt het via Gulpen op richting Aachen en is het actief in de Duitse regio Rheinland. Via Westfalen gaat het daarna richting de regio rond Hanover. Het bataljon blijft tot 9 mei 1945 verbonden aan het 2nd Armored Division "Hell on Wheels".
 
6. De half-track M16 'Quad' in Best (NL).
M16 half-track, in Best (NL)
Foto 7. De M16 half-track, in het museum Bevrijdende Vleugels in Best (NL).
Foto 7. en 8. In het museum Bevrijdende Vleugels in Best zijn twee half-tracks M16 te zien, deze half-track M16is voorzien van de Amerikaanse leger kleur Olive Drab. De leger tekens m.b.t. het regiment en squadron ontbreken op het voertuig. Dat geldt ook voor de bewapening op de quad ontbreken de mitrailleurs. Voor op de bumper is een lier type "Tulsa Model 18G, 10.000-lb, self-recovery winch" bevestigd. De herkomst en geschiedenis van deze half-track zijn mij onbekend, de informatie die is af te leiden aan de leger markings op de half- track geven ook niet meer duidelijkheid: De leger markings op deze M16 half-track.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Allied White Star: De witte 5 puntige ster in een cirkel. Deze marking was tijdens WW II in gebruik bij alle Geallieerde legers, vanaf de voorbereidingen op D-Day.
Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
 
M16 half-track, in Best (NL)
Foto 8. De M16 half-track, in het museum Bevrijdende Vleugels in Best (NL).
 
7. Technische Specificaties:
 
- Specificaties M16 half-track -
Item: Specificatie:
Gemaakt door: White Motor Company, Autocar Company White
Geproduceerd: Van mei 1943 tot maart 1944.
Aantal: 2877 Exemplaren.
Gewicht: 9 Ton, lading 1364kg.
Afmetingen: LxBxH = 6,18 x 2,22 x 2,26 m
Dikte bepantsering: 8 mm
Motor: benzine motor White 160AX, 6 cilinder 148Pk, 6433cc
Max. snelheid: 64-72 km/u
Bemanning: Vijf personen.
Bewapening: Vier stuks 12,7mm (caliber .50) MG Browning M2 Heavy Barrel.
 
8. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de half-track M3.
Topic 3. - Locatie van de half-track M16 bij Wings & Wheels in Ursel (B).
Topic 3. - Het militaria evenement Wings & Wheels in Ursel (B).
Topic 4. - Locatie van de half-track M16 in Full (Ch).
Topic 4. - Het Schweizerisches Militärmuseum in Full (Ch).
Topic 5. - Locatie van de half-track M16 in het Liberty Park in Overloon (NL).
Topic 5. - Het Liberty Park in Overloon.
Topic 5. - Het 2nd Armored Division (United States)
Topic 6. - Locatie van de half-track M16 in Best (NL).
Topic 6. - Museum Bevrijdende Vleugels in Best (NL).