Ford GPA "Seep".
 
  British Army: Ford GPA "Seep"
US Army: Ford GPA "Seep"
Type: Amphibious vehicle
Lend Lease Program: Yes
Ford GPA "Seep" in Ursel (B).
  Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Gebruik en inzet tijdens WW II:
    1.2 Lend Lease programma:
  2. Ford GPA "Seep" in Steinhagen.
  3. Ford GPA "Seep" in Ursel.
  4. Technische Specificaties:
  5. Externe Links.
    Foto 2.1 De Ford GPA "Seep" in Ursel (B).
1. Algemeen:
De Ford GPA 'Seep' (van Seagoing Jeep), was een amfibische versie van de Jeep Ford GPW. De letters GPA staan voor; G is Government, P is 80" inch wielbases en de A is voor Amphibious. In tegenstelling tot de jeep, was het ontwerp niet succesvol en te traag en te zwaar op het land en het ontbraken aan voldoende vaareigenschappen. De vormgeving heeft veel weg van de succesvolle amfibische vrachtwagen, de DUKW. Met betrekking tot het gewicht werd er in de ontwerp specificaties een gewicht van 1200 kilo voorgeschreven. Het werd uiteindelijk ruim 1600 kilo, waarbij het voertuig niet groter is geworden.
Het Amerikaanse leger beschikte in maart 1941 over 4500 stuks jeeps, welke geproduceerd werden door Bantam, Ford en Willys.
In een vervolg hierop besloot het US Motor Transport Board een project op te starten voor de bouw van een amfibische jeep.
Voor de bevrijding van Europa voorzag de Amerikaanse regering de noodzaak voor een wagen die geschikt is zowel in het terrein als op het water. Het National Defense Research Committee (NDRC) kreeg de leiding over het project en de projectnaam voor deze amfibische jeep was "QMC-4 1/4 Ton Truck Light Amphibian". Het ontwerp werd gegund aan de ontwerper van de succesvolle zes wiel aangedreven amfibische vrachtwagen DUKW, Roderick Stephens Jr. van Sparkman & Stephens Inc. bootontwerpers.
Het is dus niet verwonderlijk dat de vormen van de Seep en de DUKW veel op elkaar zijn gaan lijken. Vergelijkbaar met de DUKW beschikt de Seep over een vaste schroef, geplaatst in een soort van tunnel aan het achter eind van het voertuig.
Er waren twee fabrieken in de race voor de opdracht, de Marmon-Herrington farbiek en de Ford Motor Company. Beide leverden een prototype, de Seep van Marmon-Herrington werd gebouwd op basis van een zelfdragend chassis en was 180 kilo zwaarder dan de prototype Seep van Ford. Ford bouwde zijn Seep met een buizen versterkt chassis en gebruikte zoveel mogelijk de zelfde materialen als voor de Jeep werden gebruikt. De opdracht ging naar Ford en deze begon in 1942 met de productie van de Seep.
De Seep heeft een vergelijkbaar interieur als dat van de MB/GPW Jeeps, alleen zit er wat meer handels en meters in de Seep in verband met het varen. De belangrijkste hiervan zijn een handel voor het wisselen tussen twee en vier wiel aandrijving, een handel voor hoge en lage giering, de bediening voor de lier voor- en achterop, bedieningsuitrusting voor de schroef en het roer.
In maart 1943 werd de productie van de Seep gestaakt, enerzijds vanwege de slechte prestaties van de Seep en anderzijds vanwege een financieel geschil tussen Ford en de Amerikaanse overheid. Sommige bronnen betwijfelen of alle 12778 exemplaren wel zijn afgebouwd of zijn geleverd aan het leger.
 
1.1 Gebruik en inzet tijdens WW II:
Door zijn beperkte vaareigenschappen was de Seep niet geschikt voor het transport van goederen. De geringe afstand tussen de waterlijn en het compartiment was tevens een reden om de Seep niet te gebruiken op water met golven of stevige stroming.
De oorspronkelijke doelstelling voor het vervoer van soldaten en goederen van en naar schepen of het overbruggen van rivieren werd daarom ook niet gehaald. De Seep was daarom ook niet populair bij de soldaten. In ondiepe waters bleef de Seep soms in de modder vast zitten en konden de lichte Willy Jeeps doorrijden.
Tijdens de oorlog is de Seep in gebruik geweest bij diverse Geallieerde landen, ver weg de meeste exemplaren werden geleverd aan het Sovjet leger onder de Lend-Lease program. Het meest succesvol is de Seep ingezet in september 1943, tijdens de landingen op Sicilië. Daarnaast werden ze op alle fronten gebruikt, zoals in de Pacific, Noord-Afrika, in Normandië en zelfs in Nederland.
 
1.2 Lend Lease programma:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder ook de Ford GPA "Seep". De Ford GPA "Seep" was ook in gebruik bij het Sovjet, Britse en Canadese leger en het Franse leger (Free Fench Army).
 
2. Ford GPA "Seep" in Steinhagen.
Image expected.
Foto 2.2 Ford GPA "Seep" in Steinhagen (D).
Foto 2.1 t/m 2.3 Deze Ford GPA "Seep" is privé eigendom van een inwoner van Steinhagen (D). Het voertuig verkeert in een goede staat van onderhoud en rijdt nog. Zowel herkomst als geschiedenis van deze Amerikaanse Ford GPA "Seep" zijn bij mij niet bekend. Behalve dan dat het voertuig in privé eigendom is van een Duitse eigenaar. Deze Ford GPA "Seep" is niet voor zien van Amerikaanse legertekens (markings).
 
Image expected
Foto 2.3 Ford GPA "Seep" in Steinhagen (D).
 
3. Ford GPA "Seep" in Ursel.
Ford GPA "Seep" in Ursel (B).
Foto 2.4 Ford GPA "Seep" in Ursel (B).
Foto 2.4 en 2.5 Deze Ford GPA "Seep" was te zien op het militaria evenement Wings & Wheels in Ursel (B). Het voertuig verkeert in een goede staat van onderhoud en rijdt nog. Zowel herkomst als geschiedenis van deze Amerikaanse Ford GPA "Seep" zijn bij mij niet bekend. Behalve dan dat het voertuig in privé eigendom is van een Belgische eigenaar. Deze Ford GPA "Seep" is niet voor zien van legertekens (markings).
 
Ford GPA "Seep" in Ursel (B).
Foto 2.5 Ford GPA "Seep" in Ursel (B).
 
4. Technische Specificaties:
  Gebouwd door: Ford.
  Geproduceerd: 1942 - maart 1943.
  Aantal geproduceerd: 12778 exemplaren.
  Gewicht: 1630 kg.
  Afmetingen: LxBxH = 4,62 x 1,63 x 1,75m
  Motor: 4 cilinder benzine motor, 2199 cc, 60 pk.
  Versnellingen: 3 versnellingen, 4x4 hoge en lage giering.
  Max. snelheid: Op land 95 km/u, op water 8,5 km/u.
  Max. bereik: Op land 400 km, op water 70 km.
  Bemanning: 4
  Bepantsering: N.v.t.
  Bewapening: N.v.t.
  Overige bewapening: N.v.t.
 
5. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Ford GPA "Seep".
Topic 1. - Locatie van de Ford GPA "Seep" in Steinhagen (D).
Topic 3. -Locatie van de Ford GPA "Seep" in Ursel (B).
Topic 3. -Het evenement Wings and Wheels.