Daimler Scout Car Mk. III "Dingo"
 
Type: Scout Car
British Army: Daimler Scout Car Mk. III
Nickname: Dingo
Export: Yes
Daimler Scout Car Mk. III
  Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 Varianten van de Dingo.
  1.2 Varianten van de Lynx.
  1.3 De Lynx versus de Dingo.
  1.4 Export.
 2. De Daimler Scout Car Mk. III, in Bovington.
  2.1 Het 6th Armoured Division (UK).
 3. Technische Specificaties:
 4. Externe Links.
    Foto 1. De Daimler Scout Car Mk. II "Dingo".
1. Algemeen:
De Britse Daimler Scout Car, is een lichtgewicht verkenningswagen (scout car), dat tijdens WW II in gebruik is geweest bij de landen van de Commonwealth. In 1938 werd door het Britse War Office dit ontwerp van Daimler, onderdeel van de BSA groep, verkozen boven twee andere ontwerpen.
Het ontwerp kreeg de bijnaam "Dingo" vernoemd naar de Australische wilde hond. Vanaf 1939 tot 1945 is de Dingo gebouwd door Daimler (BSA groep) in Groot-Brittannië. Het eerste gebouwde model, de Mk. I beschikte over technische inrichting voor twee rijrichtingen. Vooruit en achteruit dezelfde prestaties; hiervoor kan de bestuurdersstoel iets gedraaid worden en voor de beide rijrichtingen zijn er vijf versnellingen beschikbaar. Bij het tweede model, de Mk. II, is dit weer weg gelaten, de nieuwe bestuurders vonden de bediening van het voertuig, de Mk. I te lastig.
De Dingo heeft een 4x4 wielaandrijving en de motor en de radiateur zijn achterin het voertuig geplaatst. De standaard bewapening in WW II van de Lynx was een .303 Bren machine geweer. Daarnaast was de verkenningswagen uitgerust met radio set, type No. 19 Wireless transmitter set. Door zijn lichte bepantsering en bewapening was de Dingo niet geschikt voor gevechten waarbij zwaardere bewapening werd gebruikt door de vijand, zoals anti tank wapens. Daardoor werd hij meer voor verkenningsdoeleinde ingezet o.a. in combinatie met lichte tanks en pantser wagens zoals de Greyhound en de Staghound.
Ook werd het voertuig gebruikt voor transsport van reserve wapenonderdelen en camouflage netten.De eerste Dingo's werden in 1940 bij de veldtocht in Frankrijk ingezet. De Dingo, is tijdens WW II ook in gebruik geweest bij de Nederlandse Prinses Irene Brigade en de Belgische Piron Brigade. Tot in de jaren 70 werd de Dingo nog door Cyprus en Portugal ingezet.
1.1 Varianten van de Dingo:
1.2 Varianten van de Lynx:
1.3 De Lynx versus de Dingo:
De Daimler Scout Car 'Dingo' en de Ford Scout Car 'Lynx' zijn qua uiterlijk vrijwel identiek, de verschillen:
1.4 Export:
De Dingo's zijn van Brits fabricaat en geleverd aan de landen van de Commonwealth, daarnaast zijn ze in gebruik geweest bij het Belgische en Nederlandse brigades. Deze brigades (Prinses Irene en Piron) stonden tijdens WW II onder bevel van het Britse leger.
2. De Daimler Scout Car Mk. III, in Bovington (GB).
Daimler Scout Car Mk. III "Dingo" in Bovington (GB)
Foto 2. De Daimler Scout Car Mk. III "Dingo" in Bovington (GB).
Foto 2. en 3. In het Britse Tank Museum in Bovington is deze Dingo Mk. III te zien, het maakte onderdeel uit van een fabrieksorder uit december 1941 voor de levering voor 1206 stuks Mk. II Scout Cars. Het verkeert in een rijdende staat en is goed onderhouden.
Gedurende de productie is Daimler Company in Coventry overgegaan tot de productie van de Mk. III. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat het ontstekingsmechanisme van de Mk. III waterdicht was en de voorbereidingen voor de invasie op D-Day.
In 1987 is deze Mk. III in eigendom gekomen van het Tank Museum, het was toen voorzien van een naoorlogs kenteken en de zes lanceerbuizen voor de rookgranaten, die nu verwijderd zaten er toen ook nog op. Dit suggereert dat deze Mk. III na 1948 in gebruik is genomen. De Britse legertekens (markings) op deze Dingo Mk. III.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Vehicle name: Rebel een door de bemanning gegeven naam aan het voertuig. Voertuigen behorend bij een regiment hebben soms een naam. De eerste letter van naam soms ook verwijzen naar "troop" binnen het squadron: A = Headquarter, B = 1st Troop, B = 2nd Troop, R = 18th Troop.
Division sign: Cirkel (zwart) met daarin een vuist (wit) is het embleem van het Britse 6th Armoured Division.
Tactical marking: Vierkant (rood), geeft bij armoured units, de plaats binnen het regiment aan.
De kleur rood = staat voor het "Senior Regiment", een Armoured Division is nl. opgebouwd meerdere regimenten, het senior regiment, het 2nd regiment en het junior regiment.
De vierkant vorm = verwijst naar "B" Squadron van een regiment, een regiment is nl. opgebouwd uit één "Regimental HQ" en meerdere squadrons; bijvoorbeeld "A" squadron, "B" squadron en "C" squadron.
Troop marking: 4 (rood) in het vierkant, 4th troop van het squadron. Het geheel, 4th troop van het "B" Squadron van het "Senior Regiment".
Unit Serial & Arms of Service: Vierkant (rood-geel) is de "Arms of Service", verwijst naar een Armoured Car Regiment (RAC).
54 (zwart) is de "Unit Serial" is een van de armoured car bij het 6th Armoured Division. (na 1945)
De Unit Serial kan niet een op een vertaald worden naar een leger eenheid, daarvoor moet je weten tot welke divisie het voertuig behoorde, in dit geval is het bekend; het 1st Derbyshire Yeomanry, het Reconnaissance Regiment van de 6th Armoured Division.
WD Registration: (Census) F206073 (wit) is uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (F = armoured & scout cars)
Bridge classification: Cijfer 4 (zwart) in cirkel (geel), is een gewichtsklasse aanduiding.
Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
2.1 Het 6th Armoured Division (United Kingdom):
Het Britse 6th Armoured Division werd op 12 september 1940 in Engeland opgericht.
Als onderdeel van het Britse V Corps van het First Army, nam het vanaf november 1942 deel aan de gevechten tegen het Duitse Afrika Corps in Noord-Afrika. Na de Duitse overgave in mei 1943, in Noord-Afrika ging de strijd tegen de Duitsers verder in Italië.
In Italië was de Duitse verdediging sterk en het 6th Armoured Division en het 1st Derbyshire Yeomanry verleenden ondersteuning aan de infanterie. In mei 1944 volgden zware gevechten in Italië het 6th Armoured Division en het toegevoegde 1st Derbyshire Yeomanry waren onder meer betrokken bij slag om de abdij op Monte Cassino (Operation Diadem) en de zwaar verdedigde Gustav linie.
Het doel was de weg vrij te maken voor de Geallieerde opmars naar Rome. Daarna ging de strijd verder richting Florence en in april 1945 werd er gevochten nabij Argenta en Fossa Cembalina. De laatste grote slag in Italië werd geleverd om de Linea Gotica een versterkte verdediging linie opgeworpen door Duitse troepen. De Geallieerde Operation Olive, augustus - september 1944, was een poging om de Duitsers te verslaan in de Italiaanse Alpen. Het 6th Armoured veroverde op 18 september 1944 de San Godenzo Pas. Na een natte winter gingen de gevechten in de Alpen verder, op 23 april 1945 werd Bondeno ingenomen
Op 29 april 1945 gaf het Duitse leger in Italië zich over, het zou nog enige dagen duren eer alle gevechten in de Alpen waren gestopt. De divisie werd in mei 1945 gereorganiseerd en toegevoegd aan de British Army of the Rhine. In 1958 werd de 6e Pantserdivisie ontbonden.
Daimler Scout Car Mk. III "Dingo" in Bovington (GB)
Foto 3. De Daimler Scout Car Mk. III "Dingo" in Bovington (GB).
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Scout Car -
Item: Specificatie: Dingo Scout Car Specificatie: Lynx Scout Car
Gemaakt door: Daimler onderdeel van het Britse BSA groep. Ford in het Canadese Windsor Ontario
Geproduceerd: Van 1939 tot en met 1945.  
Aantal geproduceerd: 6626 Exemplaren. (alle uitvoeringen) 3255 Exemplaren (totaal aantaal Lynx en Lynx II)
Afmetingen: LxBxH = 3,75 x 1,71 x 1,50 m. LxBxH = 4,33 x 1,71 x 1,50 m.
Gewicht: 3048 kg. 4187kg, gevecht klaar: 4250kg.
Dikte bepantsering: Maximaal 30 mm. Minimaal 6 mm en maximaal 30 mm.
Bemanning: 2 Personen. 2 Personen.
Bewapening: 7,7 mm (.303 caliber) Bren machine geweer. 7,7 mm (.303 caliber) Bren machine geweer.
Overige bewapening: Rook granaten, slechts op enkele exemplaren aanwezig. Rook granaten, slechts op enkele exemplaren aanwezig.
Motor: Benzine motor, 2500cc Daimler zes cylinder, 55 pk. Benzine motor, Ford 8 cylinder V8, 95pk.
 Max Snelheid: 88,5 km/u. 50 miles per hour
 Max Bereik: 322 km.  
Brandstof verbruik:   6 miles per gallon
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Dingo & Lynx scout car.
Topic 2. - Locatie van de Dingo Scout Car in Bovington (B).
Topic 2. - Het Tank Museum in Bovington (GB).
Topic 2. - Het 6th Armoured Division (United Kingdom).