Daimler Scout Car Mk.I B "Dingo"
 
Type: Scout Car
British Army: Daimler Scout Car Mk.I B
Nickname: Dingo
Export: Yes
 Scout Car Daimler Mk.I B "Dingo" in Best (NL)
  Contents:
 1. Algemeen.
  1.1 Varianten van de Dingo.
  1.2 Varianten van de Lynx.
  1.3 De Lynx versus de Dingo.
  1.4 Export.
 2. De Daimler Scout Car Mk.I B, in Best.
  2.1 Het '2nd Household Cavalry Regiment'
 3. Technische Specificaties:
 4. Externe Links.
    Foto 1. De voorzijde van de Scout Car Daimler Mk. I B "Dingo" in Best.
1. Algemeen:
De Britse Daimler Scout Car, is een lichtgewicht verkenningswagen (scout car), dat tijdens WW II in gebruik is geweest bij de landen van de Commonwealth. In 1938 werd door het Britse War Office dit ontwerp van Daimler, onderdeel van de BSA groep, verkozen boven twee andere ontwerpen.
Het ontwerp kreeg de bijnaam "Dingo" vernoemd naar de Australische wilde hond. Vanaf 1939 tot 1945 is de Dingo gebouwd door Daimler (BSA groep) in Groot-Brittannië. Het eerste gebouwde model, de Mk. I beschikte over technische inrichting voor twee rijrichtingen. Vooruit en achteruit dezelfde prestaties; hiervoor kan de bestuurdersstoel iets gedraaid worden en voor de beide rijrichtingen zijn er vijf versnellingen beschikbaar. Bij het tweede model, de Mk. II, is dit weer weg gelaten, de nieuwe bestuurders vonden de bediening van het voertuig, de Mk. I te lastig.
De Dingo heeft een 4x4 wielaandrijving en de motor en de radiateur zijn achterin het voertuig geplaatst. De standaard bewapening in WW II van de Lynx was een .303 Bren machine geweer. Daarnaast was de verkenningswagen uitgerust met radio set, type No. 19 Wireless transmitter set. Door zijn lichte bepantsering en bewapening was de Dingo niet geschikt voor gevechten waarbij zwaardere bewapening werd gebruikt door de vijand, zoals anti tank wapens. Daardoor werd hij meer voor verkenningsdoeleinde ingezet o.a. in combinatie met lichte tanks en pantser wagens zoals de Greyhound en de Staghound.
Ook werd het voertuig gebruikt voor transport van reserve wapenonderdelen en camouflage netten. De eerste Dingo's werden in 1940 bij de veldtocht in Frankrijk ingezet. De Dingo, is tijdens WW II ook in gebruik geweest bij de Nederlandse Prinses Irene Brigade en de Belgische Piron Brigade. Tot in de jaren 70 werd de Dingo nog door Cyprus en Portugal ingezet.
1.1 Varianten van de Dingo:
1.2 Varianten van de Lynx:
1.3 De Lynx versus de Dingo:
De Daimler Scout Car 'Dingo' en de Ford Scout Car 'Lynx' zijn qua uiterlijk vrijwel identiek, de verschillen:
1.4 Export:
De Dingo's zijn van Brits fabricaat en geleverd aan de landen van de Commonwealth, daarnaast zijn ze in gebruik geweest bij het Belgische en Nederlandse brigades. Deze brigades (Prinses Irene en Piron) stonden tijdens WW II onder bevel van het Britse leger.
 
2. De Daimler Scout Car Mk.I B, in Best (NL).
Scout Car Daimler Mk.I B "Dingo" in Best (NL)
Foto 2. De linkerzijde van de Scout Car Daimler Mk. I B "Dingo" in Best.
Foto 2. en 3. Tijdens de opening van het museum Bevrijdende Vleugels in Best was deze Dingo Mk. IB te gast. Dit exemplaar is de oudste rij waardige Dingo en is gebouwd in 1941 en in 1994 is het voorzien van een Nederlands kenteken. De geschiedenis en herkomst van dit voertuig is mij onbekend.
Het verkeert in een opvallend goede conditie en is voorzien van Britse leger tekens (markings) van het 2nd Household Cavalry Regiment. De Britse legertekens (markings) op deze Dingo Mk. IB.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Brigade marking: Rechthoek (rood-paars) met daarin afgebeeld een ruiter (wit). Het symbool van het Britse 2nd Household Cavalry Regiment.
Tactical marking: Ontbreekt en het is mij onbekend is wat het tactical marking was van de squadrons, van het 2nd Household Cavalry Regiment
Troop marking: Ontbreekt, niet aanwezig.
Unit Serial & Arms of Service: Vierkant (groen-blauw) met balk (wit) boven: geeft aan dat dit voertuig onderdeel is van een Corps. Groen-blauw is de "Arms of Service" en verwijst naar een Armoured Car Regiment (RAC).
44 (wit) is de "Unit Serial" van een armoured car reconnaissance squadron. De "Unit Serial" kan niet een op een vertaald worden naar een leger eenheid, daarvoor moet je weten tot welke divisie het voertuig behoorde.
Balk (wit) boven, verwijzing naar de Corps Troops (balk onder = Army Troops)
WD Registration: (Census) F19372 (wit) is uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (F = armoured & scout cars)
Bridge classification: Ontbreekt. Cijfer 3 in een cirkel (geel), is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
Allied White Star: Vijfpuntige ster in cirkel (wit), formeel bestaat de Allied White Star uit een cirkel met daarin de witte 5 puntige ster en is bij de voorbereidingen voor D-Day geïntroduceerd. De White Star, zonder cirkel is formeel een land mark symbool in gebruik bij het Amerikaanse leger. Voor, tijdens en na D-Day was er een groot gebrek aan verf mallen en witte verf voor de symbolen, daarbij is nogal wat geïmproviseerd. Na ervaringen in Normandië zijn veel white stars op voertuigen verwijderd of vervangen door een kleiner model. Reden, de White Star viel te veel op en werd vaak als richt en mikpunt door Duitse anti tank wapens gebruikt.
Scout Car Daimler Mk.I B "Dingo" in Best (NL)
Foto 3. De rechterzijde van de Scout Car Daimler Mk. IB "Dingo" in Best.
2.1 Het '2nd Household Cavalry Regiment'
1940: Na vertrek van het Household Cavalry Regiment naar Palestina, bleef een reserve en een training regiment achter in Engeland (Windsor). Eind 1940, werd het training-regiment gewijzigd in een 'Motor Battalion' en voorjaar 1941 werd dit weer gewijzigd in een 'armoured car regiment'. Dit 'armoured car regiment' kreeg toen de naam '2nd Household Cavalry Regiment' en werd een onderdeel van nieuw opgerichte 'Guards Armoured Division'.
Op 12 en 13 jul 1944 ging het regiment in Graye-Sur-Mer in Normandië aan land. Vanaf die datum was het regiment betrokken bij de opmars van het Britse leger door Noord-Frankrijk heen richting België. Begin september 1944 was het betrokken bij de bevrijding van Brussel en ging het snel richting de Belgisch - Nederlandse grens. Op 10 september 1944 wist een onderdeel van het regiment een bug over het Escaut kanaal nabij Neerpelt veilig te stellen, hierdoor was het mogelijk naar Nederland op te trekken.
Op 11 september 1944, vind er een opmerkelijk voorval plaats in het bezette Nederland, zuidelijk van Valkenswaard. (zie link)
Het regiment is als observatie-eenheid betrokken bij Operatie Market Garden en twee eenheden van het regiment weten door de zwaar verdedigde Duitse linies bij de Neder-Rijn heen te breken en wisten zo de Poolse Airborne soldaten te bereiken bij Driel.
In februari 1944 was het actief in de regio Nijmegen en trok het met het Guards Armoured Division over de Rijn bij Rhees. De opmars ging nu verder richting Noord-West Duitsland, op 3 april 1945, na zware gevechten tegen de Duitsers, weet het een brug over de Ems rivier, nabij Lingen, in te nemen. In april 1945 vinden in de omgeving van Bentheim, langs de Nederlands - Duitse grens de laatste gevechten plaats. De opmars verliep daarna via Hamburg en Bremen en het regiment was op VE-Day in Cuxhaven.
Link met opmerkelijk verhaal over het 2nd Household Cavalry Regiment.
 
Scout Car Daimler Mk.I B "Dingo" in Best (NL)
Foto 4. De achterzijde van de Scout Car Daimler Mk. I B "Dingo" in Best.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Scout Car -
Item: Specificatie: Dingo Scout Car Specificatie: Lynx Scout Car
Gemaakt door: Daimler onderdeel van het Britse BSA groep. Ford in het Canadese Windsor Ontario
Geproduceerd: Van 1939 tot en met 1945.  
Aantal geproduceerd: 6626 Exemplaren (alle uitvoeringen). 3255 Exemplaren (totaal aantal Lynx en Lynx II).
Afmetingen: LxBxH = 3,75 x 1,71 x 1,50 m. LxBxH = 4,33 x 1,71 x 1,50 m.
Gewicht: 3048 kg. 4187kg, gevecht klaar: 4250kg.
Dikte bepantsering: Maximaal 30 mm. Minimaal 6 mm en maximaal 30 mm.
Bemanning: 2 Personen. 2 Personen.
Bewapening: 7,7 mm (.303 caliber) Bren machine geweer. 7,7 mm (.303 caliber) Bren machine geweer.
Overige bewapening: Rook granaten, slechts op enkele exemplaren aanwezig. Rook granaten, slechts op enkele exemplaren aanwezig.
Motor: Benzine motor, 2500cc Daimler zes cylinder, 55 pk. Benzine motor, Ford 8 cylinder V8, 95pk.
 Max Snelheid: 88,5 km/u. 50 miles per hour
 Max Bereik: 322 km.  
Brandstof verbruik:   6 miles per gallon
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Dingo & Lynx scout car.
Topic 2. - Locatie van de Scout Car Daimler Mk.I B, Dingo in Best (NL).
Topic 2. - Het Museum Bevrijdende Vleugels in Best (NL).
Topic 2. - Informatie over het Britse 2nd Household Cavalry Regiment.