Churchill AVRE Mk. III / Mk. IV CS tank.
 
Type: Close Support Tank
British Army: Churchill AVRE Mk. III / Mk. IV CS Tank
Nickname: Churchill AVRE
Lend Lease Program: No
Churchill AVRE Mk. III / Mk. IV CS Tank, Gray sur Mer

Contents:
  1. Algemeen.
  2. De Churchill AVRE bij Graye sur Mer (F).
  3. De markings & order of battle.
  4. De 79th Armoured Division.
  5. Technische Specificaties:
  6. Externe Links.
  Foto 1. De berging van Churchill Petard tank, bij Graye sur Mer (F).
1. Algemeen:
Na de mislukte landing van Canadese en Britse troepen in Dieppe, waarbij o.a. de tanks in de vloedlijn en op het strand vast liepen, ging men in Groot-Brittannië aan de slag om hier op voorbereid te zijn bij een mogelijk nieuwe invasie vanuit zee.
Hiervoor zijn meerdere voertuigen aangepast, deze en andere aangepaste tanks zijn ook wel bekend als de Hobart's Funnies, ontworpen o.l.v. Mjr Gen. Sir Percy Hobart. Zo heeft men ook de bekende Britse Churchill Mk. III en Mk. IV aangepast, vervolgens werd deze bekend als Churchill "Petard" tank. De officiële Britse benaming is anders, namelijk Churchill AVRE (Mk. III of Mk. IV) Close Support Tank.
AVRE betekend Armoured Vehicle Royal Engineers, deze aangepaste tanks werden ingezet en gebruikt door de Britse Royal Engineers bij het verlenen van ondersteuning aan de andere gevechtseenheden bij o.a. D-Day.
Petard is de benaming van het mortier-kanon op deze tank.
 
De Churchill Petard is special aangepaste tank voor de landingen op de D-day stranden, de tank beschikte over mortier kanon, fascines (rol met houten rijplaten), mine flails (mijnenveger) en bangalore torpedo's (een of meerdere stalen buizen met een TNT springstoflading). Bewapening is een 290 mm Spigot mortierkanon, welke een 40 pound (18 kg) mortiergranaat, bijnaam "Flying dustbin", met een 28 pound high explosive lading. Dit type wapen wordt in het Engels ook wel aangeduid als Petard, een middeleeuwse mortier granaat om b.v. deuren en poorten op te blazen. De Churchill AVRE tank zijn ingezet tijdens D-Day en had de taak om tijdens de landing het strand schoon te vegen over een breedte van circa 80 tot 200 meter. De landingstroepen konden zo "veilig" het land op.
 
2. De Churchill AVRE, Mk. III, tank bij Graye sur Mer (F):
Churchill AVRE Mk. III / Mk. IV CS Tank, Gray sur Mer
Foto 2. De geborgen Churchill AVRE,de 'One Charlie' in Graye sur Mer (F).
Foto 1. t/m 4. Deze Churchill AVRE, Mk. III, tank, staat bij het strand van Graye sur Mer nabij het Liberty Monument. D-Day, als Juno Beach, 'Mike'.
De tank behoorde toe aan het British 26th engineering squadron en lande op 6 juni 1944, op H-hour, op Juno beach. De tank zonk weg in een bomkrater van 4 meter diep, omringd door opkomend water van zee.
Dit was op zo'n 100 meter noordelijk vanaf het punt waar de tank nu staat.
Vier van de zes bemanningsleden wisten onder vijandelijk vuur de tank te verlaten, de twee overige bemanningsleden waren zwaar gewond.
 
Churchill AVRE Mk. III / Mk. IV CS Tank, Gray sur Mer
Foto 3. Foto is gemaakt in 1977, de gerestaureerde tank met 2 overleverden.
Vlak na het incident is er over de tank heen een brug gebouwd om het transport van materiaal vanaf het strand mogelijk te maken.
De tank heeft vervolgens 32 jaar onder het zand gelegen en is in november 1976 door het Britse leger geborgen in het bijzijn van twee overleverden Bill Dunn en Bill Hawkens en generaal E.A. Younger, tank unit commander in 1944.
De tank is na restauratie in 1977 op zijn huidige plek geplaatst in het bijzijn van twee overleverden, Bill Dunn en Bill Hawkens.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Division Sign: Driehoek (geel met rand zwart) daarin een stierenkop, is de division sign van het Britse 79th Armoured Division.
Sqn tactical symbol: Driehoek (zwart met rand wit-rood), Driehoek verwijst naar het 'A' squadron, rood/wit naar een engineer regiment. Wat ontbreekt is een cijfer in de driehoek, met een verwijzing naar de troop / squadron.
Arm of Service Mark: Rechthoek (blauw) 1233 (wit) is het 5th Assault Regiment (is de Arm) R.E. (is de Service).
Unit Serial: Rechthoek (blauw) 1233 (wit) het 6th Regiment heeft het Service Mark 1234 en het 42nd Regiment heeft 1235.
Vehicle name: Avenger, alle voertuignamen uit een squadron of troop' beginnen met dezelfde letter. De eerste letter van de vehicle name correspondeert met bijvoorbeeld de A van 'A' Company.
 
Churchill AVRE Mk. III / Mk. IV CS Tank, Gray sur Mer
Foto 4. De Churchill AVRE, de 'One Charlie' bij Graye sur Mer (F).
Op 6 juni 1944, D-Day, waren er bij de landingen 180 stuks Churchill Petard tanks beschikbaar, deze waren alleen in gebruik bij het Britse 1st Assault Brigade, Royal Engineers.
De brigade was een onderdeel van het 79th Armoured Division en de brigade was zelf opgebouwd uit een HQ met drie 'Regiments', 5th, 6th en 42th Assault Regiment, R.E.
 
- D-Day: Order of Battle 1st Assault Brigade:
Area Sector Division Brigade Regiment Squadron
Sword Beach Queen 79th Armoured Division 1st Assault Brigade R.E. 5th Assault Regiment, R.E. Twee stuks
Juno Beach Nan 79th Armoured Division 1st Assault Brigade R.E. 5th Assault Regiment, R.E. Een stuk
Mike 79th Armoured Division 1st Assault Brigade R.E. 6th Assault Regiment, R.E. Een stuk
Gold Beach King 79th Armoured Division 1st Assault Brigade R.E. 6th Assault Regiment, R.E. Een stuk
Jig 79th Armoured Division 1st Assault Brigade R.E. 6th Assault Regiment, R.E. Een stuk
Opbouw van de 1st Assault Brigade:
Brigade Headquarters - 149th Assault Park Squadron.
5th Assault Regiment - 26th, 77th, 79th, 80th Assault Squadrons.
42nd Assault Regiment - 16th, 222nd, 557th, 617th Assault Squadrons.
 
4. De 79th Armoured Division:
Het Britse 79th Armoured Division was een zelfstandige divisie die was opgebouwd uit meerdere leger onderdelen, ieder met hun eigen specialisme. De divisie opereerde niet als een zelfstandige eenheid, maar de onderdelen ervan werden voor een bepaalde periode ondergebracht bij andere Britse divisies om ondersteuning te geven al naar gelang hun specialisme. De 79th Armoured Division (Funnies Division) stond onderleiding van Major General Sir Percy Hobart en was vooral bekend vanwege hun speciaal voor D-Day ontworpen funnies de aangepaste tanks, zoals de Sherman flail tank en de Sherman DD tank.
Onderdelen van het 79th AD ijn o.a. betrokken geweest bij:
 
Operation Overlord: Op 6 juni 1944 zijn diverse onderdelen van het 79th AD actief betrokken. Vrijwel alle type aangepaste leger voertuigen (zgn. Hobart's Funnies) zijn deze dag ingezet op de stranden van Normandie.
Operation Infatuate: Op 1 november 1944 vond een (deel) operatie plaats; de Slag om Walcheren, o.a. tijdens de landingen in Westkapelle en Vlissingen is het 79th AD actief betrokken. Bij deze oversteek zijn o.a. de LVT(4) en Shermans CRAB ingezet.
Operation Vertible: In februari 1945 start de Slag om het Reichswald. Als onderdeel van het 79th AD zijn er Personnel carriers RAM Kangaroo van het 1st Canadian Armoured Carrier Regiment van het Britse 49th Royal Tank Regiment betrokken geweest.
Operation Plunder: Op 24 maart 1945 start Operation Varsity als onderdeel van de Brits Amerikaanse Operation Plunder, de oversteek van Rijn nabij Wesel en Haminkeln. Onderdelen van het 79th Armoured Division zijn daarbij betrokken geweest o.a. bij het Britse 11th Royal Tank Regiment, welke was toegevoegd aan het Britse 33rd Armoured Brigade. Bij deze oversteek is naast de LVT(4) ook de M29C gebruikt.
 
5. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Churchill AVRE -
Item: Specificatie:
Aantal geproduceerd: 664 Exemplaren waarvan 532 exemplaren in 1944 en 32 exemplaren in 1945 t/m april.
Bemanning: Vijf personen.
Afmetingen LxBxH = 7,35x2,87x2,50 m
Gewicht: 38,5 ton
Motor Vauxhall of Bedford flat Twin Six 12 cilinder benzine motor met 350pk.
Max. snelheid: 28 km/u.
Max bereik: 198 km
Bewapening: 290 mm Spigot mortier kanon.
Munitie: 40 pound, 18 kg High Explosive mortiergranaat
Overige bewapening: Twee stuks machine geweren type 7.92 mm BESA machine gun
Extra toegevoegd: Fascines, rol met houten rijplaten om over het zachte en mulle zand strand te rijden.
Mine flails / ploughs, voor het onschadelijk maken van mijnen.
Bangalore torpedo's, een of meerdere stalen buizen met een TNT springstoflading.
 
6. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Churchill tanks.
Topic 1. - Informatie over Hobart's Funnies.
Topic 1. - Informatie over de 290 mm Spigot mortier kanon.
Topic 2. - Locatie van de Churchill AVRE bij Graye sur Mer (F).
Topic 2. - Informatie over Juno Beach.
Topic 2. - Het Britse 1st Assault Brigade Royal Engineers.