AEC 4x4 Armoured Command Vehicle "Dorchester".
 
  Type: Armoured Communication Vehicle
Lend Lease Program: No.
British Army: AEC 4x4 ACV , "Dorchester".
German Army: "Mammoth".
AEC 4x4 Armoured Command Vehicle, Duxford (GB).
  Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Verschillende uitvoeringen
  2. AEC Dorchester 4x4 in Duxford (GB).
  3. Technische Specificaties
  4. Externe Links.
    Foto 1.  AEC 4x4 Armoured Command Vehicle in Duxford (GB).
1. Algemeen:
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Groot-Brittannië als enig Geallieerd land een rijdende commando wagen gebouwd. Andere Geallieerde landen betrokken gebouwen of gebruikte kadertenten voor het huisvesten van een commando centra voor hun divisies.
Vanaf 1941 begint de productie bij de Britse vrachtauto fabrikant AEC. De commando wagen word gebouwd op het chassis van de AEC Matador 4x4 (model no. 0853) vrachtauto. De ontwikkeling van de AEC Armoured Command Vehicle start eigenlijk eerder met de zeer succesvolle Matador Medium Artillery Tractor. Deze vormde de basis voor de Armoured Command Vehicle van AEC, afgekort tot AEC 4x4 ACV.
Vanaf 1944 tot en met 1945, is er door AEC een 6x6 uitvoering gebouwd, beide kennen qua communicatie doeleinden twee varianten. Deze twee varianten zijn de LP (Low Power) en de HP (High Power), elk uitgerust met andere radiocommunicatie apparatuur. Naast de bestuurder, bestond de bemanning uit vier officieren en twee radio operators. Een flink aantal van deze mobiele commandoposten, voorzien van bepantsering, zijn tijdens WW II ingezet bij de nodige militaire operaties.
Dat wil zeggen, vanaf de woestijn oorlog tegen het Duitse Afrika Korps tot aan de capitulatie van Nazi-Duitsland in mei 1945.
Tijdens de woestijn oorlog weet het Duitse Afrika Korps drie van deze AEC 4x4 ACV in handen te krijgen. Twee waren afkomstig van het Britse 8th Army en een was afkomstig van het Britse 2nd Armored Division. Vervolgens zijn er twee in gebruik geweest bij de staf van veldmaarschalk Erwin Rommel. Deze voertuigen kregen van de Duitse soldaten de bijnaam, "Moritz" en "Max". De Britse bijnaam is 'Dorchester' en verwijst, gebaseerd op de luxe inrichting, naar het luxueuze hotel 'Dorchester' in Londen.
AEC heeft 416 exemplaren van deze Armoured Command Vehicle gebouwd tijdens WW II. Het deed primair dienst bij het Britse leger en de legers van het Commonwealth. Voor zover bekend is, zijn er zeven exemplaren die dienst hebben gedaan bij het 1st Australian Armoured Division. Het onder de leiding van Groot-Brittannië opperende Tsjech-Slowaakse brigade, beschikt in 1945 over twee  Armoured Command Vehicles, AEC, 6x6.

Bronnen: oa www.afrikakorps.org

1.1 Verschillende uitvoeringen
Er zijn twee modellen geproduceerd, een beknopte opsomming:
  1. Armoured Communication Vehicle AEC Dorchester 4x4, 416 exemplaren zijn er van gebouwd.
  2. Armoured Communication Vehicle AEC Dorchester 6x6, 150 exemplaren zijn er van gebouwd.
    Is gebaseerd op de vrachtauto AEC 0857, aangedreven door een 150pk sterke AEC 198 motor.
2. Armoured Communication Vehicle AEC Dorchester in Duxford (GB).
AEC 4x4 Armoured Command Vehicle, Duxford (GB).

Foto 1.De AEC 4x4 Armoured Command Vehicle in Duxford (GB).

Foto 1. en 2. Deze AEC 4x4 Armoured Command Vehicle staat in het IWM in Duxford (GB) en maakt deel uit van de tentoonstelling "The Normandy Experience" welke in de Land Warfare Hall van het immense grote museum te zien is. Deze AEC 4x4 ACV is geschilderd in een groen-zwart camouflage patroon, zoals dat vanaf D-Day door het Britse leger in West-Europa is gebruikt.
De herkomst en geschiedenis van deze AEC 4x4 ACV is niet bij mij bekend. De leger tekens (markings) op deze AEC 4x4 ACV in Duxford (GB):
WD Registration: (Census) (Census Number) L4436145, dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Britse War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (L = categorie vrachtwagens.)
  Bridge classification: Cijfer 12 in een gele cirkel, is een gewicht klasse aanduiding.
Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
3. Technische Specificaties:
  Ontwerp: 1940
  Geproduceerd in: Groot-Brittannië.
  Fabrikant: AEC (Associated Equipment Company) in Southall, graafschap Middlesex in Groot-Brittannië.
Geproduceerd: Van 1941 tot en met 1945.
Aantal geproduceerd: 416 exemplaren.
Gewicht: 17 ton geladen, 12 ton leeg.
Afmetingen: LxBxH = 6,10 x 2,36 x 2,90 m
Bepantsering: 9 mm dik.
Motor: Diesel, 6 cilinder motor, AEC 187, 95 pk.
Max. snelheid: 60 km/u.
Bereik: 450 km.
Bemanning: Zeven tot acht personen.
Bewapening: N.v.t.
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de AEC Dorechester in het algemeen.
Topic 2. - Locatie van de Armoured Communication Vehicle AEC Dorchester in Duxford (GB).
Topic 2. - Informatie over het Imperial War Museum in Duxford (GB).