Heavy Tank Iosef Stalin 2.
 
Type: Heavy tank
Country: Soviet Union, used by the Red Army.
Iosef Stalin 2, heavy tank, Overloon (NL).
Contents:
  1. Algemeen.
  2. De Iosef Stalin 2 (IS-2), in Overloon (NL).
  3. Technische Specificaties.
  4. Externe Links.
  Foto 1. De Iosef Stalin 2, heavy tank te Overloon (NL).
1. Algemeen:
De Iosef Stalin 2 (IS-2) is de Russische benaming en daarbuiten word de tank aangeduid als Joseph Stalin 2 (JS-2) heavy tank. Het is een 'heavy tank' en werd ontworpen om de verouderen KV13 tanks die in gebruik waren bij de Sovjet "Guards Heavy Tank Company" te vervangen. De noodzaak was ingegeven door de opkomst van de zware Duitse tanks zoals de Panther en de Tiger I tank. Het prototype, de IS-85 werd in productie genomen en verkreeg de naam IS-1 en beschikte over een 85mm kanon, welke later ook op de T34/85 werd toegepast. Ondertussen werd er flink geïxperimenteerd met een 100mm en een 122mm kanon voor het prototype IS-122. Dit prototype ging in productie en verkreeg de naam IS-2. De IS-2 is uitgerust met het zware 122mm kanon, de D25-T, geschikt als anti-tank kanon voor het uitschakelen van de Duitse heavy tanks. Met 120mm pantser op de voorzijde en 90mm aan de zijkant, werd de tank goed beschermd voor zijn rol aan het Oostfront. In de lente van 1944, word de IS-2 voor het eerst ingezet aan het Oostfront tegen de Duitsers. Bij de Sovjet aanval op Berlijn in 1945 waren deze heavy tanks in de voorste gelederen van het Rode Leger opgesteld.
Deze tanks waren ingedeeld bij de Sovjet "Guards Heavy Tank Company" (o.a. de SBX08 IS-2 Guards Heavy Tank Company) en hadden de zware taak om de leiding te nemen bij een aanval tegen Duitse stellingen om zo een doorbraak te forceren, zoals bij Operation Bagration in juni 1944. Een Heavy Tank regiment beschikte over 21 stuks heavy tanks van het type IS-2 en waren een gevreesde tegenstander op het slagveld.
Het was een trage tank, maar zeer geschikt om gelijktijdig met de infanterie op te laten rukken en kon met zijn machine geweer aan de achterzijde van de toren voldoende vuurkracht leveren om de Sovjet troepen te ondersteunen. Door zijn zware bepantsering was de tank in staat om redelijk vooraan het front te opereren. Het anti-tank kanon was zeer krachtig en goed in staat Duitse tanks en verdediging stellingen uit te schakelen. Een nadeel van deze heavy tanks was dat de 122mm granaten dusdanig groot waren dat het herladen van het kanon traag verliep en ten hoogste twee schoten per minuut konden lossen. Daarnaast was er maar een beperkte opslag van dergelijke grote granaten aanboord mogelijk, de eerste serie beschikte slechts over 28 granaten.
De eerste productie serie van de IS-2 word ook wel de IS-2 model 1943 genoemd en kan herkent worden aan zijn voorzijde die niet schuin oploopt maar trap-vormig is. Het heeft een kleine vizier opening (kijkgat) voor de bestuurder. Ook waren de toegangsluiken klein, ontbrak er een steun voor het kanon (tijdens het transport) en was er geen anti aircraft machine geweer geplaatst op de toren.
De tweede productie serie word ook wel aangeduid als de IS-2 model 1944 en beschikt over een schuin oplopende voorzijde en grotere luiken, o.a. om het laden van de 122mm granaten te vergemakkelijken. De totale productie was ondergebracht bij meerdere fabrieken en tijdens de productie word de voorzijde van de tank meerdere malen gewijzigd. De laatst serie beschikte over een gegoten voorzijde (neus) zoals bij de IS-2 in Overloon is te zien. Deze serie is alleen gebouwd door UZTM. Vanaf 1945 word de opvolger van de IS-2, de IS-3 in productie genomen en bij de Victory parade in 1945 te Berlijn getoond aan het publiek.
 
2. De Iosef Stalin 2 (IS-2), in Overloon (NL).
Iosef Stalin 2, heavy tank, Overloon (NL).
Foto 2. Iosef Stalin 2, heavy tank te Overloon (NL).
Foto 1. en 2. In het Liberty Park in Overloon zijn twee musea opgenomen, het Oorlogs en Verzetsmuseum en het Marshall Museum. Op het buiten terrein, nabij de ingang, staat deze voormalige Sovjet heavy tank, de IS 2. Dit exemplaar is een IS-2 model 1944, de laatst gebouwde serie van de IS-2 heavy tanks gebouwd door Uralmash (UZTM) in Jekaterinenburg. Helaas is de herkomst en geschiedenis van deze tank bij mijn niet bekend. Het Rode Leger heeft in iedergeval niet gevochten in het Nederlandse Overloon. Mogelijk is de tank afkomstig uit het voormalige Oost Duitsland (DDR). Ook ontbreken aan de tank de machine geweren, extra brandstof tanks en lege markings.
 
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Heavy Tank Iosef Stalin 2 -
Item: Specificatie:
Gemaakt door: Kirov Plant, St. Petersburg en Uralmash (UZTM) Jekaterinenburg.
Geproduceerd: 1943 - 1945, geleverd vanaf december 1943 en in operationeel gebruik vanaf april 1944.
Aantal geproduceerd: 3854 Exemplaren.
Gewicht: 46 ton
Afmetingen: LxBxH = 9,90 x 3,09 x 2,73 m
Motor: Diesel, 12-cilinder motor, model V-2, 600pk.
Bereik: 240 km maximaal
Snelheid: 37 km/u maximaal
Bemanning: Vier Personen.
Bepantsering: 30 mm tot 160 mm maximaal
Bewapening: D25-T 122 mm kanon
Overige bewapening: Twee stuks DT machine geweren en bij de tweede serie ook 1 stuk DShK anti aircraft machine geweer op de toren.
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de heavy tank IS-2.
Topic 1. - Het Rode Leger in de Tweede Wereld Oorlog.
Topic 2. - Locatie van de heavy tank IS-2 in Overloon (NL).
Topic 2. - Het Liberty Park in Overloon. (NL).