Jagdpanzer IV Ausf. A0
 
  Type: Tank destroyer (Panzerjägers)
Sd.Kfz.162
Jagdpanzer IV, Ausf.A0, Munster(D).
  Contents:
  1. Jagdpanzer IV in het algemeen.
  2. De verschillende uitvoeringen.
  3. Het prototype, de Jagdpanzer IV Ausf. A0.
  4. Jagdpanzer IV Ausf. A0, in Munster (D).
  5. Technische Specificaties:
  6. Externe Links.
    Foto 1.  Prototype Jagdpanzer IV, Ausführung A0 in Munster (D).
1. Jagdpanzer IV in het algemeen.
De Jagdpanzer IV is een zeer goede tankjager, die andere tanks kon bijstaan. Een ware nachtmerrie voor iedere Russische of Geallieerde tank commandant. De tank is relatief laag en beschikt over een schuin aflopende bepantsering,  goed geschikt om inkomende granaten te weerstaan en de tank was snel en wendbaar. De bewapening van de eerste generatie was een goed en effectief om de meeste Geallieerde tanks te verslaan, met uitzondering van de IS-2. De bewapening van de volgende generaties Jagdpanzer IV kon ieder pantser op bijna alle afstanden te doorboren.
 
Binnen Wehrmacht Heer en de Waffen SS, werden de Jagdpanzers IV ondergebracht in verschillende Panzer divisies, als anti tank wapen of als infanterie ondersteuning. De Jagdpanzers werden ingezet als anti tank wapen in een Panzer Regiment en de Jagdpanzers werden ingezet voor infanterie ondersteuning in een Panzer Infantry Regiment**.
Deze regimenten waren weer opgebouwd uit meerdere onderdelen, de Panzer Abteilung. Een bekende tankcommandant van een Jagdpanzer IV was de SS-Oberscharführer Roy (12. SS Panzerjäger Abteilung van de 12de SS Panzer Division). Hij vernietigde zeker 36 vijandelijke tanks in Normandië en Ardennen, voor hij slachtoffer werd van een Amerikaanse sluipschutter.
 
** = Panzer Infantry Regiment: begin WW II was de benaming Schützen Regiment en pas na na de invasie in Rusland was de benaming Panzer Grenadier Regiments in gebruik.
2. De verschillende uitvoeringen van de Jagdpanzer IV:
  • Jagdpanzer IV Ausf. A0, is het prototype.
  • Jagdpanzer IV (Sd.Kfz.162), de eerste productie-versie.
  • Jagdpanzer IV/70(V) (Sd.Kfz.162/1), de tweede productie-versie.
  • Jagdpanzer IV/70(A) (Sd.Kfz.162/1), de derde productie-versie.
3. Het prototype, de Jagdpanzer IV Ausf. A0.
In september 1942 krijgt Vomag de opdracht voor het ontwikkelen van een Panzerjäger op basis van een Panzer IV. Begin 1943 word er een begin gemaakt met het bouwen van prototypes Jagdpanzers, dit resulteert in eerste instantie in een houten schaalmodel, vervolgens word er een prototype gebouwd met lichte cq zachte bepantsering. In december 1943 worden er drie prototype opgeleverd met de kenmerkende ronde hoeken van de bepantsering.
De productie modellen verschillen iets t.o.v. het prototype, o.a. de ronde hoeken worden weggelaten, januari 1944 start de productie. De bewapening van de drie prototype bestaat uit de 7,5cm PaK39 L/43.
De prototype zijn bekend onder de benaming Jagdpanzer IV Ausführung A0, de drie 3 stuks gebouwde zijn later voor opleidingen ingezet.
4. Jagdpanzer IV Ausf. A0, het prototype, in Munster (D).
Foto 1.De als enige overgebleven prototype, de Jagdpanzer IV Ausführung A0 , staat in het Panzer Museum in het Duitse Munster. Het gaat om een in goede staat verkerende, voormalig opleidingsvoertuig van de Panzertruppenschule. De officieren en onderofficieren van de Panzer Divisies van de Wehrmacht Heer en de Waffen SS kregen hier onderwijs, tot op heden word er nog onderwijs gegeven, nu aan de Bundes Wehr.
Opvallend genoeg is dit exemplaar oorspronkelijk afkomstig van het Musée des Blindés in het Franse Saumur en is terug gegeven aan het Panzermuseum. Hoe dit Duitse voertuig in het Franse Saumur belandt is, is niet duidelijk. Een andere onduidelijkheid is de aanwezigheid van de vuurmonding demper, verschillende bronnen melden dat de prototype niet over een dergelijke demper beschikte.
Iets over de markings op het voertuig:
  Unit marking: Schulungs Fahrzeug: aan beide zijkanten staat in witte letters dat het een opleidingsvoertuig is.
  Tactical marking: (Taktische Zeichen) Schuine rechthoek, met de letter T er in: Op de voorzijde van de tank, een wit gekleurde schuine rechthoek. Deze marker geeft niet alleen het type voertuig aan, in dit geval een tank. Het geeft veelal ook met aangevulde symbolen aan bij wat voor 'soort' leger onderdeel het is ingedeeld. Om deze reden werd vanaf D-Day dit symbool vaak verwijderd, om zo o.a. het Franse verzet van informatie te onthouden.
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) stond op de voorzijde, is nu niet meer aanwezig. Dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
5. Technische Specificaties:
  Ontwerp: 1942
  Geproduceerd in: Plauen, Duitsland.
  Fabrikant: Vomag (Vogtlandische Maschinenfabrik AG)
  Geproduceerd: Van begin 1943, geleverd in december 1943.
  Aantal geproduceerd: Drie exemplaren.
  Bemanning: Vier personen.
  Gewicht: 24 ton.
  Afmetingen: LxBxH = 6,85 x 3,17 x 1,85 m.
  Dikte bepantsering: 100 mm.
  Motor: Twaalf cilinder, 300pk, Maybach HL 120 TRM.
  Maximale snelheid: 40 km/u.
  Maximaal bereik: 210 km.
  Bewapening: 7,5cm PaK 39 L/43 met een vuurmonding demper.
  Overige bewapening: Twee machine geweren, type MG42, kaliber 7,92 mm.
 
6. Externe Links:
  Topic 1. Informatie de Duitse Jagdpanzers IV in het algemeen.
  Topic 4. Locatie van de Duitse Jagdpanzer IV, Ausf. A0 in Munster (D).
Het Panzer Museum in Munster (D).