Jagdpanzer IV/70(A)
 
  Type: Tank destroyer (Panzerjäger)
Sd.Kfz.162/1
Jagdpanzer IV / 70(A), Saumur (F).
  Contents:
  1. Jagdpanzer IV in het algemeen.
  2. De verschillende uitvoeringen.
  3. De Jagdpanzer IV/70(A).
  4. De Jagdpanzer IV/70(A) in Saumur (F).
  5. Technische Specificaties:
  6. Externe Links.
    Foto 1.  De Jagdpanzer IV/70(Alkett) / Sd.Kfz.162/1, in Saumur.
1. Algemeen:
De Jagdpanzer IV is een zeer goede tankjager, die andere tanks kon bijstaan. Een ware nachtmerrie voor iedere Russische of Geallieerde tank commandant. De tank is relatief laag en beschikt over een schuin aflopende bepantsering, goed geschikt om inkomende granaten te weerstaan en de tank was snel en wendbaar. De bewapening van de eerste generatie was een goed en effectief om de meeste Geallieerde tanks te verslaan, met uitzondering van de IS-2. De bewapening van de volgende generaties Jagdpanzer IV kon ieder pantser op bijna alle afstanden te doorboren.
 
Binnen Wehrmacht Heer en de Waffen SS, werden de Jagdpanzers IV ondergebracht in verschillende Panzer divisies, als anti tank wapen of als infanterie ondersteuning. De Jagdpanzers werden ingezet als anti tank wapen in een Panzer Regiment en de Jagdpanzers werden ingezet voor infanterie ondersteuning in een Panzer Infantry Regiment**.
Deze regimenten waren weer opgebouwd uit meerdere onderdelen, de Panzer Abteilung. Een bekende tankcommandant van een Jagdpanzer IV was de SS-Oberscharführer Roy (12. SS Panzerjäger Abteilung van de 12de SS Panzer Division). Hij vernietigde zeker 36 vijandelijke tanks in Normandië en Ardennen, voor hij slachtoffer werd van een Amerikaanse sluipschutter.
 
** = Panzer Infantry Regiment: begin WW II was de benaming Schützen Regiment en pas na na de invasie in Rusland was de benaming Panzer Grenadier Regiments in gebruik.
 
2. De verschillende uitvoeringen van de Jagdpanzer IV:
  • Jagdpanzer IV A0, is het prototype.
  • Jagdpanzer IV (Sd.Kfz.162), de eerste productie-versie.
  • Jagdpanzer IV/70(V) (Sd.Kfz.162/1), de tweede productie-versie.
  • Jagdpanzer IV/70(A) (Sd.Kfz.162/1), de derde productie-versie.
3. De Jagdpanzer IV/70(A).
De Jagdpanzer IV/70(A), A staat voor Alkett de firma die deze uitvoering bouwde en is met de door Vomag gebouwde 70(V) de laatst gebouwde uitvoering en eindelijk voorzien van het beoogde kanon. Alkett ontwikkelde deze variant op basis van het chassis van de Panzer Kampfwagen IV Ausf. H en J. Het ontwerp van Alkett is eigenlijk een tussenoplossing, in afwachting van een nieuw te ontwikkelen Jagdpanzer. Alkett bouwde snel en eenvoudig een andere opbouw op het chassis van de Panzer IV en plaatste het 7,5 cm PaK 42 L/70 kanon erop. Zo kon men op een snelle manier aan de dringende vraag voor Jagdpanzers voldoen.
Dit model Jagdpanzer word daarom ook wel Jagdpanzer Zwischenl�sung genoemd. Een andere veel voorkomende benaming is Nibelungenwerke Jadgpanzer IV L/70, de bouwer Alkett was een onderdeel van Nibelungenwerke.
In het algemeen gesproken, zijn er early models en late models van de modellen 70(A) en 70(V). Het anti-magnetische Zimmerit-Schutzbelag is globaal tot en met september 1944 toegepast, de late models hebben in het algemeen geen Zimmerit-Schutzbelag. Daarnaast hebben de late models in een aantal gevallen drie ipv vier terugloop wielen aan de bovenzijde van de tracks. In een enkel geval is er een nieuwere Maybach motor geplaatst, herkenbaar door dat de uitlaten aan de achterzijde vertikaal  onhoog zijn geplaatst.
 
4. De Jagdpanzer IV/70(A) in Saumur (F).
Foto 1. Op deze foto staat de enige overgebleven, Jagdpanzer IV/70(Alkett) / Sd.Kfz.162/1, in het Musée des Blindés in Saumur.
Het verhaal wil dat deze tank na meerdere granaat treffers op de Duitsers is buit gemaakt en vervolgens in gebruik is geweest bij de Free Fench Army  in 1944 en 1945. Het gebeurde wel vaker dat veroverde en of verlaten voertuigen van de Duitsers dienst deden bij de Free French Army.

Echter ik plaats hier mijn vraagtekens bij, klik hier voor de originele foto uit WW II met US Infanterie soldaten met dikke winterjas bij deze zelfde tank. Vermoedelijk is de foto van voorjaar 1945, de plaats waar de foto is genomen is niet bekend. ( Bron van de foto is: Encyclopedia of German tanks of WWII / Doyle and Chamberlain)

Duidelijk zichtbaar is de schade a.g.v. twee voltreffers van granaten op de linker voorzijde. Aan de voorzijde, vlak boven de linker track, steekt de achterkant van een derde nog niet ontplofte granaat uit het pantser. Om onaangename verrassingen te voorkomen vuurden de Geallieerde troepen ook op achter gelaten Duits materiaal. Dit was noodzakelijk om er zeker van te zijn dat het verlaten voertuig veilig was om te benaderen. Voor een detail foto klik hier.
De herkomst en geschiedenis van deze Jagdpanzer IV/70(A), in de periode voor de foto is mij onbekend.
  National Insignia: Kruis (zwart op wit) stond op de voorzijde, is nu niet meer aanwezig. Dit is een van de vier gebruikte varianten van het Duitse "Balkankreuz". Het geeft aan dat het een voertuig is van de Duitse Wehrmacht Heer of van de Duitse Waffen SS.
 
5. Technische Specificaties:
  Ontwerp: 1943 als een tussen oplossing.
  Geproduceerd in: Berlijn, Duitsland.
  Fabrikant: Alkett (Altm�rkische Kettenwerk GmbH), onderdeel van Nibelungenwerke.
  Geproduceerd: Van augustus 1944, tot maart 1945.
  Aantal geproduceerd: 278 Exemplaren.
  Bemanning: Vier personen.
  Gewicht: 28 ton.
  Afmetingen: LxBxH = 8,50 x 3,17 x 2,85 m.
  Dikte bepantsering: 10-80 mm.
  Motor: Maybach HL 120 TRM 12-cilinder Benzinemotor, 300pk.
  Maximale snelheid: 35 km/u.
  Maximaal bereik: 210 km.
  Bewapening: 7,5 cm PaK 42 L/70.
  Overige bewapening: Een machine geweer, type MG42 kaliber 7.92mm
 
6. Externe Links:
  Topic 1. Informatie de Duitse Jagdpanzers IV in het algemeen.
Informatie over het anti-magnetische coating, Zimmerit-Schutzbelag.
  Topic 4. Locatie van de Duitse Jagdpanzer IV / 70(A) in Saumur (F).
Het Musée des Blindés in Saumur (F).