Renault UE / Renault Chenillette.
 
Type: Transport Vehicle Tracked / Chenillette
Lend Lease Program: No
French Army: Renault UE of Renault Chenillette
Armoured Car AEC Mk.II in Ursel (B)
Contents:
  1. Algemeen.
  2. De Renault UE in Bovington (GB).
  3. De Renault UE in Brussel (B).
  4. De Renault UE in Full (Ch).
  5. Technische Specificaties:
  6. Externe Links.
  Foto 1. De Renault UE c.q. Renault Chenillette in Brussel.
1. Algemeen:
De Renault UE c.q. Renault Chenillette is een Frans (lichte) pantser rupstractor. De Renault UE Chenillette is in Frankrijk in 1930 ontworpen voor het transport van munitie, brandstoffen en voedsel. Het voertuigje trok een aanhanger voor welke ook met rupsbanden was uitgerust. In 1931 worden de eerste prototype gemaakt en in 1932 begint de productie bij Renault.
De tracks en vering van de Renault zijn een kopij c.q. afgeleid van de Britse Vickers. Naast het model UE komt er nog een opvolger de UE 2 en de Renault AMR 33. De Renault AMR 33 is lichte tank welke in 1932 is ontwikkeld op basis van de Renault UE. De letters UE zijn willekeurige gekozen en zijn geen officiële afkorting van een woord, de met tracks uitgeruste aanhanger kreeg de benaming KE. Chenillette is vrij vertaald vanuit het Frans: licht gepantserd voertuig met tracks. Gevechtstanks heetten in het Frans Char.
Vanaf de Grote Oorlog (WW I) werden dergelijke voertuigen ontworpen, echter er was rivaliteit tussen de cavalerie, artillerie en de infanterie welk onderdeel een bepaald type tank of pantservoertuig mocht hebben en ook mocht laten ontwikkelen. Daarom zijn er zowel bij de Fransen als bij de Britten wetten opgesteld die b.v. aangeven dat de artillerie geen 'char' mochten hebben. Om dit te omzeilen kregen gepantserde rupsvoertuigen met bv een zware mitrailleur (lucht afweer) of een mortier kanon een andere benaming dan 'char'. In de afkorting AMR betekend AM vrij vertaald auto mitrailleur, een licht gepantserd voertuig dat niet voor aanvalsdoeleinden gebruikt werd, maar b.v. voor ondersteuning van infanterie troepen voor transport en observatie kreeg bij de Britten de afkorting Recce mee. Ten onrechte word Recce vaak vertaalt naar recon of reconias, echter de voertuigen werden voor 1943 nauwelijks voor deze doeleinden gebruikt.
Renault UE c.q. Renault Chenillette zijn door het Franse leger geleverd aan Polen en Roemenië, na de Duitse inval in Frankrijk hebben de Duitsers het voertuig zelf in gebruik gehad en ook geleverd aan Italië.
Na de Franse nederlaag van juni 1940 maakten de Duitsers een groot aantal van deze rupsvoertuigen buit.
Vaak bouwden de Duitsers de voertuigen om en stelden ze op voor de verdediging van vliegvelden.
Het Franse leger heeft tot de capitulatie in 1940 gebruik gemaakt van de Renault UE. Tijdens WW II was het voertuig o.a. in gebruik bij de Duitse, Italiaanse, Poolse en het Franse Vichy leger. Vanaf D-Day gebruikten o.a. de Free France Forces het voertuig.
 
De Renault UE Chenillette varianten:
2. De Renault UE in Bovington (GB).
Renault UE in Bovington (GB)
Foto 2. De Renault UE c.q. Renault Chenillette in Bovington (GB).
Foto 2. Deze Renault UE, is te zien in het Britse Tank Museum inBovington (GB). Onbekend is het bouwjaar en historie van het voertuigje. Het voertuig verkeert in zeer goede staat. Op foto 3. is achter de Renault UE de aanhanger met rups nog deels zichtbaar.
Deze Renault UE draagt de markings van een Frans leger onderdeel. Een van de zichtbare leger markings is de landmarker, de Franse vlag en het voertuigregistratienummer: 88 371.
 
 
3. De Renault UE in Brussel (B).
Renault UE  in Brussel (B)
Foto 3. De Renault UE c.q. Renault Chenillette in Brussel (B).
Foto 1. t/m 3. Deze Renault UE, is te zien in het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel. Dit voertuig dateert uit 1937. Het voertuig is roestig en de verf laat los. Op foto 3. is de originele Renault KE aanhanger met rups te zien.
Deze Renault UE draagt de markings van een Frans leger onderdeel. Een van de zichtbare leger markings is de landmarker, de Franse vlag en het voertuigregistratienummer: 67 031. De gele driehoek geeft aan dat het voertuig een aanhanger voorttrekt.
Renault UE  in Brussel (B)
 
4. De Renault UE in Full (Ch).
Renault UE in Full (Ch)
Foto 5. De Renault UE c.q. Renault Chenillette in Full (Ch).
Foto 5. Deze Renault UE, is te zien in het Schweizerisches Militärmuseum in Full (Ch). Onbekend is het bouwjaar en historie van het voertuigje. Het voertuig verkeert in zeer goede staat. Op foto 5. is achter de Renault UE de aanhanger met rups nog deels zichtbaar. Deze Renault UE draagt de markings van een Frans leger onderdeel. Een van de zichtbare leger markings is de landmarker, de Franse vlag en het voertuigregistratienummer: 54 025.
 
5. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Renault Chenillette -
Item: Specificatie:
Ontwerp: In 1930, door Renault.
Geproduceerd in: Frankrijk.
Fabrikant: Renault, AMX, Berliet, Fouga, Malaxa
Geproduceerd: Vanaf 1932 tot maart 1941.
Aantal geproduceerd: 5168 Exemplaren in Frankrijk en 126 exemplaren in Roemenië.
Bemanning: Twee soms drie personen.
Gewicht: 2,6 ton.
Afmetingen: LxBxH = 2,80 x 1,74 x 1,25 m
Dikte bepantsering: 9 mm maximaal.
Motor: Renault 85, 38 pk.
Maximale snelheid: 30 km/u op de weg.
Maximum bereik: 00 km
Bewapening: UE heeft geen bewapening, de UE 2 heeft een 75 mm machine geweer.
 
6. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Renault UE Chenillette in het algemeen.
Topic 2. - Locatie van de Renault UE Chenillette in Bovington (GB).
Topic 2. - Het Tank Museum in Bovington (GB).
Topic 3. - Locatie van de Renault UE Chenillette in Brussel (B).
Topic 3. - Het Kon. Leger en Tank Museum in Brussel (B).
Topic 4. - Locatie van de Renault UE Chenillette in Full (Ch).
Topic 4. - Het Schweizerisches Militärmuseum in Full (Ch).