Light Armored Car M8, de M8 Greyhound.
 
Type: Armored Car
British Army: T8 Greyhound
US Army: Light Armored Car M8
Lend Lease Program: Yes
M8 Greyhound, Mont Ormel
Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Verschillende uitvoeringen.
    1.2 Lend Lease Program.
  2. De M8 Greyhound bij Mont Ormel (F).
  3. De M8 Greyhound St Martin de Vareville (F).
  4. Technische Specificaties:
  5. Externe Links.
  Foto 1. De Light Armored Car M8 Greyhound, bij Mont Ormel (F).
1. Algemeen:
De Amerikaanse benaming is, M8 Light Armored Car. De Britse benaming is Greyhound. Het is een licht gepantserd verkenning voertuig, met aandrijving op alle zes de wielen. Op terrein met een harde ondergrond kan de M8 goed uit de voeten, maar op terrein met een zachte ondergrond zijn de prestaties teleurstellend. Tevens was de M8 niet erg wendbaar door zijn grote draaicirkel.
In dergelijke situaties werd voor verkenning vaak gebruikt gemaakt van een jeep i.p.v. de M8. Om bij verkenningsacties communicatie mogelijk te maken is de M8 uitgerust met een z.g.n. 'long distance radio'.
De hoofdbewapening bestond doorgaans uit een 37 mm M6 kanon (de 'Pea shooter'). Op sommige uitvoeringen zit boven op de koepel ook nog een .50 M2HB Anti-Aircraft machine geweer. De M8 Greyhound is zowel door de Britten als door de Amerikanen gebruikt. In de Pacific was ontpopte de M8 zich als een echte tank-destroyer voornamelijk door het zwakke pantser van Japanse tanks. Tijdens WW II is in Europa de M8 voor het eerst ingezet tijdens de Amerikaanse inval in Italië.
 
1.1 Verschillende uitvoeringen:
- De varianten van de M8 Greyhound: -
Type / Model Beschrijving:
T22 Light Armored Car Een prototype, niet in productie genomen.
T22E1 Light Armored Car Een prototype, aangepaste aandrijving 4x4, niet in productie genomen.
T22E2 Light Armored Car De oorspronkelijke uitvoering van de M8 Light Armored Car.
M8E1 Light Armored Car Een uitvoering met aangepaste wielophanging. In 1943 zijn er slechts twee M8E1's geproduceerd.
M20 Armored Utility Car Ook bekend als de M20 Scout Car, was een M8 Greyhound waarvan de tankkoepel werd verwijderd. Dit werd vervangen door een lage, bepantserde open opbouw met een ringbevestiging voor een Anti-Aircraft .50 M2 machine geweer. Om nog enige bescherming te bieden werd de M20 extra uitgerust met een bazooka. De M20 was oorspronkelijk bedoeld als een commando wagen en voor verkenning, maar werden vaak gebruikt voor het vervoer van manschappen en materieel. Het voertuig was snel en wendbaar, en bood een zekere mate van bescherming tegen lichte wapens en granaatscherven. De commando uitvoering van de M20 werd uitgerust met een radiozender. De oorspronkelijke benaming was M10 Armored Utility Car, dit werd aangepast naar M20 om geen verwarring te krijgen met de M10 Wolverine tank destroyer. In 1943 en 1944 zijn er bij Ford 3680 M20's geproduceerd.
T69 Multiple Gun Motor Carriage Eind 1943 werd er een anti-aircraft variant van de M8 was getest. Het voertuig was bewapend met vier .50 machine geweren in een tankkoepel ontworpen door Maxson Corp. Het Amerikaanse leger vond dat dit ontwerp ondergeschikt was een de M16 MGMC en het project werd stil gezet.
M8 TOW Tank Destroyer: Geproduceerd na 1945: Dit is een door het Amerikaanse bedrijf NAPCO aangepaste M8. Het 36 mm M6 kanon werd vervangen door een .50 machine geweer en een anti-tank lanceerder, de BGM-71 TOW, werd bevestigd boven op de tankkoepel. (TOW = Tube launched, Optically tracked, Wire command link guided Anti- Tank Raket.)
M8/M20 met een H-90 tankkoepel: Geproduceerd na 1945: Dit is een Franse upgrade, gebruik makende van tankkoepel van de Panhard AML 90 armored car.
CRR Brasileiro: Geproduceerd na 1945: Een Braziliaanse uitvoering, ontworpen in 1968 door het Army Engineering Institute (IME). Het gaat om een 4x4 uitvoering met een nieuw type motor. (120 pk Mercedes-Benz OM-321)
Bij het testen ervan, werd de CRR ondergeschikt bevonden aan de EE-9 Cascavel. Het project werd daarop gestopt met slechts een prototype.
 
1.2 Lend Lease programma:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder de armored car M8 "Greyhound". Hiervan zijn er meer dan 1000 exemplaren geleverd aan Allied Forces.
 
2. M8 "Greyhound" bij Mont Ormel (F).
Foto 1. Deze Franse M8 'Greyhound', staat bij het museum en Memorial de Mont Ormel (Falaise).
Het voertuig maakte deel uit van het  2nd Division Blindée van het FFL, Forces Françaises Libres, welke in Normandië heeft gevochten onder leiding van het Amerikaanse 3rd Armoured Division. Ondanks dat de 2nd Division Blindée pas twee maanden na D-Day voet aan grond zette in Frankrijk hebben ze zwaar gevochten in Falaise en de weg erheen. Ze vormden de schakel tussen de Amerikaanse en Canadese leger eenheden bij het sluiten van de Zak van Falaise.
Het Memorial de Mont Ormel, herdenkt onder anderen het sluiten van de de Zak van Falaise door het Poolse leger, met ondersteuning van en onder bevel van het Canadese leger. Het 1st Polish Armoured Division, uitgerust met o.a. 87 Sherman tanks wist bij Mont Ormel, Hill 262, de Duitse troepen in te sluiten in de zak van de Falaise. Nadere Informatie over deze M8 Greyhound ontbreken. De markings op de M8 Greyhound.
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Army registration number: 805 406, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het leger. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Division sign: Cirkel (blauw) met Frankrijk (wit), staat voor de 2nd Division Blindée van het FFL, Forces Françaises Libres.
 
3. De M8 Greyhound Saint Martin de Vareville, Utah Beach (F).
M8 Greyhound, Saint Martin de Vareville
Foto 2. Light Armored Car M8 Greyhound, bij Saint Martin de Vareville, Utah Beach (F).
Foto 2. Bovenstaande M8 Greyhound behoorde toe aan het FFL, Forces Françaises Libres (de Free French) 2nd Armoured Division welke onderleiding stonden van generaal Leclerc. De divisie lande op 6 juni 1944 op de stranden van Utah beach (Dunes de Varreville), nabij Saint Martin de Vareville.
Een monument herinnert hier nog aan de landing van het FFL, Forces Françaises Libres. Op 1 augustus 1944 kwam generaal Leclerc aan land in Normandië en nam direct deel aan de strijd bij Alençon en Argentan, onderleiding van U.S. generaal George S. Patton's Third Army. Op 20 augustus 1944 krijgt het Franse 2nd Armoured Division van Supreme Allied Commander Dwight D. Eisenhower de order om Parijs te bevrijden. Op 25 augustus 1944 geeft de Duitse commandant van het garnizoen in Parijs, Dietrich von Choltitz, zich over aan Leclerc. De volgende dag zijn Leclerc en de Gaulle met een triomf tocht door Parijs getrokken. Nadere Informatie over deze M8 Greyhound ontbreken. De markings op de M8 Greyhound.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Army registration number: RN 10001444, is een uniek voertuig nummer uitgegeven door het leger. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
Division sign: Cirkel (blauw) met Frankrijk (wit), staat voor de 2nd Division Blindée van het FFL, Forces Françaises Libres.
Unit sign: IRIVierkant (blauw) met R (geel) + (twee strepen), welk regiment en eskadron, in dit geval: 4de eskadron van het 1er Régiment de marche des Spahis marocains (1er RMSM).
Land identification: Frans vlag, geeft aan dat het voertuig en tank bemanning Frans zijn. Croix de Lorraine (wit), is het symbool van het department Lorraine, de geboortestreek van generaal de Gaulle.
Bridge classification: Cijfer3 in een gele cirkel, is een gewichtsklasse aanduiding. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
4. Technische Specificaties:
 
- Specificaties M8 Greyhound -
Item: Specificatie:
Gebouwd door: Ford Motor Co.
Aantal geproduceerd: 11667 Exemplaren.
Geproduceerd: Van maart 1943 tot en met april 1945.
Gewicht: 7882 kg
Afmetingen: LxBxH = 5.00 x 2.53 x 2.26 m
Motor: Hercules JXD, 6 cilinder, 110 pk (benzine)
Max. snelheid: 90-97 km/u
Max. bereik: 564 km
Bemanning: Vier personen.
Bepantsering: 3-19mm
Bewapening: 37 mm kanon, type M6
Overige bewapening: .50cal (12.7 mm) M2HB machine geweer, .30cal (7.62 mm) M1919A4 machine geweer en vier rook producers.
 
5. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Light Armored Car M8 Greyhound.
Topic 2. - Locatie van de Light Armored Car M8, bij Mont Ormel (F).
Topic 2. - Informatie over het museum en memoriaal bij Mont Ormel (F).
Topic 2. - Informatie over de Falaise Pocket (F).
Topic 3. - Locatie van de light armored car M48, de 'Greyhound', bij St-Martin-de-Varreville (Utah Beach).
Topic 3. - Informatie over Franse tanks, markings en benamingen.
Topic 3. - Landingsmonument 2nd Division Blindée (2nd Armored Division) van het FFL, Forces Françaises Libres.