Light Tank Model 1917 Renault FT.
 
Type: Light Tank
French Army: Char model 1917 Renault FT
Alternatieve naam: Renault M17FT
Light Tank Model 1917 Renault FT in Koblenz (D)
Contents:
  1. Algemeen.
  2. Light Tank m1917 Renault FT in Brussel (B).
  3. Light Tank m1917 Renault FT in Koblenz (D).
  4. Technische Specificaties:
  5. Externe Links.
  Foto 1. De Renault M17FT, met 7,92 mm Hotchkiss machine geweer.
1. Algemeen:
In februari 1917 werd in het Franse Champlieu Camp het prototype van de Franse Renault FT light tank getest en het model werd gelijk goedgekeurd. Het was de eerste tank in de wereld waarvan de geschutskoepel 360 graden kon ronddraaien.
De tank kreeg in Frankrijk de benaming M.17.FT (Faible Tonnage, vrij vertaald licht gewicht). De eerste order van het Franse leger bestond uit 150 stuks voor de ondersteuning van de infanterie. Aan het einde van WWI, heeft het Franse leger er 3177 stuks van deze light tanks"Mosquitos" in zijn bezit.
De populariteit wereldwijd voor deze tank was toen enorm, verschillende landen kochten ze of bouwden ze. In Frankrijk werden deze tanks gebouwd bij Renault, Berliet, SOMUA en Delaunay-Belleville. Britse staalbedrijven zoals Miris Steel Company uit Sheffield leverden de stalen beplating van de tank. Een opvallend detail is dat de grote voorwielen van hout zijn, beslagen met staal.
Onder andere in Amerika en Italië werden ze onder licentie gemaakt en in Polen en de Sovjet-Unie werden ze zonder licentie gemaakt. Ondanks dat het een kleine tank was waren de Renaults kostbaar, een prototype kostte 43.430 Franse Frank.
De prijzen van de tanks werden alsmaar hoger:
1918 - 51,890 Fr.Frank
1920 - 100,000 Fr.Frank
1922 - 120,000 Fr.Frank
Naast de verschillen in bewapening, zijn er ook verschillen in het type toren, de gietijzeren torens noemt men de "Girod" torens. Dan zijn er de torens waarbij de onderdelen aan elkaar zijn vast geklonken, deze noemt men de "Omnibus" torens. Van deze tanks zijn er ook varianten, zoals een commando tank en een communicatie tank. Op 31 mei 1918, in het Franse Fôret Domaniale de Retz werd de M17FT voor het eerst ingezet. Vanaf 1918 heeft deze tank actief dienst gedaan in o.a. Frankrijk, Italië, Spanje, Tsjecho-Slowakije, Polen, Sovjet Unie, Japan, Canada, Verenigde Staten en Brazilië.
In 1939 is de tank volkomen verouderd en wordt ingezet voor ondergeschikte taken: bescherming van de vliegvelden en legerdepots en andere belangrijke punten. De rampzalige Duitse invasie in Nederland, België en Frankrijk, in de lente van 1940 dwingt het Franse leger om aan de frontlijn de eerwaardige M17FT en hun bemanningen op te offeren voor een wanhopige poging om een naderende nederlaag uit te stellen.
Tijdens WW II heeft het o.a. Franse, Finse en Joegoslavische leger er beperkt gebruik van gemaakt. Ook heeft de Duitse Wehrmacht enkele van deze tanks ingezet voor bewaking van de vliegvelden. De koepels van de tanks werden soms door de Duitsers verwijderd en op bunkers van de Atlantic Wall geplaatst, zowel in Frankrijk als in Noorwegen zijn hier voorbeelden van terug te vinden. Voor zover bekend heeft Tsjecho-Slowakije tot 1950 enkele exemplaren gebruikt voor trainingsdoeleinden.
 
2. De Light Tank Renault M17FT in Brussel (B).
Light Tank Renault M17FT in Brussel (B)
Foto 2. De Light Tank Renault M17FT met een 37 mm Puteaux SA18 kanon, in Brussel. (B).
Foto 1. en 2. Deze Light Tank Renault M17FT, is te zien in het Wehrtechnische Studiensammlung in Koblenz (D). Dit model is uitgerust met de gegoten toren en beschikt over een kanon. De tank is geheel gerestaureerd en voorzien van een camouflage patroon en markings van het Franse leger. Sommige bronnen beweren dat het een voormalige Duitse tank is en dat dit gebaseerd is op het interieur van deze tank. De leger tekens (markings) op deze Renault M17FT, in Brussel.
 
Foto 2.
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Division marking: Een witte vierkant met daarin afgebeeld een zwarte klaver teken zoals op een speelkaart. De kleur zwart staat voor het ?? ste compagnie en het klaver teken staat voor het 4de peloton. Overige markings; schoppen(1ste peloton), harten(2de peloton) of ruiten (3de peloton), in de kleuren blauw (1ste compagnie), wit (2de compagnie) en rood (3de compagnie).
 
Light Tank Renault M17FT in Brussel (B).
Foto 3. De Light Tank Renault M17FT met een 37 mm Puteaux SA18 kanon, in Brussel (B).
 
3. De Light Tank Renault M17FT in Koblenz (D).
Light Tank Renault M17FT in Koblenz (D)
Foto 2. De Humber Mk.II, Scout Car in Brussel (B).
Foto 4. De Light Tank Renault M17FT met een 37 mm Puteaux SA18 kanon, in Koblenz. Foto 4. en 5. Deze Light Tank Renault M17FT, is te zien in het Wehrtechnische Studiensammlung in Koblenz (D). Dit model is uitgerust met de geklonken "Omnibus" toren en beschikt over een kanon. De tank is geheel gerestaureerd en voorzien van een camouflage patroon en markings van het Franse leger. Wat wel ontbreekt zijn de motor en het interieur in de tank. De leger tekens (markings) op deze Renault M17FT, in Koblenz (D).
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Division marking: (niet zichtbaar op de foto's) Een witte cirkel met daarin afgebeeld een blauwe schoppen teken zoals op een speelkaart. De kleur blauw staat voor het 1ste compagnie en het schoppen teken staat voor het 1ste peloton. Overige markings; harten(2de peloton), ruiten (3de peloton), of klaver (4de peloton), in de kleuren wit (2de compagnie) en rood (3de compagnie).
 
Light Tank Renault M17FTin Koblenz (D).
 
4. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Light Tank M 1917 Renault FT -
Item: Specificatie:
Productie: Start in 1917 en gaat in Frankrijk door tot in 1920.
Geproduceerd door: Renault, Berliet, SOMUA en Delauney-Belleville.
Gemaakt in: Frankrijk, onder licentie in de VS en Italië. Zonder licentie in Polen en de Sovjet-Unie.
Aantal geproduceerd: 3530 Exemplaren, Renault (1850), Berliet (800), SOMUA(600), Delauney-Belleville (280).
Gewicht: 6,5 ton
Afmetingen: LxBxH = 4,95 x 1,74 x 2,14m
Pantser: 22mm dik.
Motor: Benzinemotor, Renault 4 cilinder, 4480cc, 39pk.
Max. snelheid: 7,5 km/u
Bereik: 35 km
Bemanning: Twee personen.
Bewapening: 37mm Puteaux SA18 kanon of een 7,92 mm Hotchkiss machine geweer.
Overige uitvoeringen: Commando tank en communicatie tank.
 
5. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Light Tank Renault M17FT.
Topic 2. - Locatie van de de Light Tank Renault M17FT in Brussel (B).
Topic 2. - Het Koninklijk Leger en Tank Museum in Brussel (B).
Topic 3. - Locatie van de de Light Tank Renault M17FT in Koblenz (D).
Topic 3. - Het Wehrtechnische Studiensammlung in Koblenz (D).