Universal Carrier Mark I.
 
  Type: Carrier, Armoured Personnel
British Army: Carrier Universal Mark I
Export: Yes
Universal Carrier Mk.I, Sinsheim (D)
  Contents:
 
 1. Algemeen.
  1.1 Verschillende uitvoeringen.
  1.2 Export.
 2. De Universal Carrier Mk.I in Sinsheim (D).
  2.1 Order of Battle.
 3. Technische Specificaties:
 4. Externe Links.
    Foto 1. De Universal Carrier Mk.I in Sinsheim (D).
1. Algemeen:
De geschiedenis van dit een kleine Brits militair rupsvoertuig start in 1934 met de Vickers Carrier. Vickers (Groot-Brittannië) ontwierp dit voertuig in 1934 en de productie werd in 1935 gestart. De eerste exemplaren waren soms uitgerust met een antitankgeweer, de .55 inch Boys ATR. Daarop verschenen vier verschillende varianten van de Vickers Carrier met eenieder een iets aangepaste opbouw: de Machine Gun Carrier, de Bren Gun Carrier, de Cavalery Carrier en de Scout Carrier.
 
In 1939 werd bedacht deze verschillende uitvoeringen te standaardiseren en de vier varianten te vervangen door een nieuw exemplaar dat bekend werd als de Universal Carrier c.q. Bren Gun Carrier. Deze Carriers waren gewoonlijk in gebruik voor transport van militairen en militaire benodigdheden, vaak bewapend met een .303 inch Bren Gun machine geweer, vandaar de veelgehoorde algemene benaming Bren Gun Carrier.
Deze Universal Carrier kende verschillende toepassingen, qua bewapening was dat een Bren Light Machine Gun, de Vickers Medium Machine Gun en een aangepaste variant de 3-inch mortar carrier. Daarnaast waren er Carriers die werden gebruikt voor patrouille en observatie, de Britse benaming voor deze rol, recce c.q. sqouting word veelal verkeerd naar het Nederlands vertaald. Bij de Britse Royal Artillery Regiments deden ze ook dienst als "signals vehicle", "gun tractor" en als "artillery observation post". Naast het transport van wapens werden ze ook ingezet voor troepen transport en als ambulance.
 
In al zijn varianten zijn er in totaal ruim 100.000 exemplaren gemaakt in Groot-Brittannië en daarbuiten. Het is het de meest gemaakte gepantserde voertuig in de militaire geschiedenis. Het voertuig is op grote schaal gemaakt en gebruikt in WW II en erna door vrijwel alle Geallieerde legers.
De sterk verbeterde Amerikaanse uitvoering, de T16, is na de oorlog ook door de Koninklijke Landmacht in gebruik genomen.
De huidige 'overlevende' Universal Carriers zijn vaak niet meer in geheel originele staat. Door een gebrek aan onderdelen, o.a. tracks, en het wegnemen van spatschermen, trek inrichtingen, opstapbeugels e.d. is het vaak lastig om aan te geven of het origineel een Mk. I of Mk.II was.
 
1.1 Verschillende uitvoeringen:
 
- De Britse uitvoeringen -
Type / Model Beschrijving:
Universal Carrier Mk.I [No.1, No2 en No.3] De standaard uitvoering zonder extra's zoals die op de Mark II zitten.
De verschillen tussen de No1. No.2 en No. 3 zijn kleine verbeteringen oa m.b.t. de zitplaatsen en opslag mogelijkheden.
Universal Carrier Mk.II [No.1 en No.2]
 1. Mk.II heeft een schanierbare gepantserde klep bij de bovenkant van commander' s positie, boven de Bren Gun.
 2. Een ronde stalen railing c.q. (hand) grip rand aan de bovenzijde van de opbouw, bij een Mk.I is deze van hout.
 3. Heeft aan de linkerzijde een plaat waarin je je voet kan plaatsen bij het instappen.
 4. Aan de achterzijde een mogelijkheid om een aanhanger voort te trekken.
 5. Aangepaste verlichting, waarbij een koplamp van een verduisterkap is voorzien.
Het verschillen tussen de No.1 en No.2 is dat de No.2 over een gelaste en waterdichte opbouw beschikt, daarnaast zijn er kleine verbeteringen o.a. m.b.t. de zitplaatsen, opslag mogelijkheden.
Universal Carrier Mk.III [No.1] Deze is vrijwel identiek aan de Universal Carrier Mk.II. De verschillen zijn wederom verbeterde en aangepaste opslag mogelijkheden, wijzigingen aan het motordek en een nieuw type afscheidingsplaat tussen het voor en achtercompartiment.
Wasp Beschikt over een vlammenwerper als bewapening.
De 2" Mortar Carrier en de 3" Mortar Carrier Mk.I en Mk.II. In totaal zijn er circa 35.000 stuks gebouwd in Groot-Brittannië.
Loyd Carrier Herkenbaar aan vier (2 x 2) loopwielen in de tracks. De Loyd Carrier is in 1940 door de Britse firma Vivian Loyd & Co, als enige carrier ontworpen en gebouwd als Personnel carrier, voor het vervoer van acht personen en was daardoor iets langer als de standaard Universal Carriers. Er zijn er ruim 15.000 stuks van gebouwd o.a. door:
Aveling & Barford, Dennis Brothers Ltd, Ford Motor Company, Sentinel Waggon Works en Wolseley Motors. Er zijn drie type motoren gebruikt, de standaard Britse Ford V8, de Amerikaanse Ford en Canadese motoren.
 
- De Australische en New Zealandse uitvoeringen -
Type / Model Beschrijving:
LP 1 Carrier
LP 2 Carrier,
2 Pounder Anti-tank Gun Carrier
3" Mortar Carrier.
Dit zijn varianten van de Britse Universal Carrier. In totaal zijn er circa 5.600 stuks gebouwd in Australië en circa 500 stuks in New Zealand.
 
- De Canadese uitvoeringen -
Type / Model Beschrijving:
Windsor Carrier De Windsor Carrier, is iets langer dan de Britse en herkenbaar aan vier (2 x 2) loopwielen in de tracks. Aan de achterzijde voorzien van een mogelijkheid om een aanhanger voort te trekken.
Hiervan zijn er in 1944-1945 circa 5.000 stuks gebouwd in Canada.
De opbouw (hull) is aan elkaar bevestigd met klinknagels.
Universal Carrier Tijdens WW II, zijn er in Canada in totaal 28.988 stuks Universal Carriers gebouwd in diverse uitvoeringen.
 
- De Amerikaanse uitvoeringen -
Type / Model Beschrijving:
T16 Mk.I Herkenbaar aan vier (2 x 2) loopwielen in de tracks.
Veelal aan de achterzijde voorzien van een mogelijkheid om een aanhanger voort te trekken.
Hiervan zijn er circa 14.000 stuks van gebouwd in de Verenigde Staten.
De opbouw (hull) is aan elkaar bevestigd met een lasverbinding.
 
1.2 Export:
Groot-Brittannië heeft naast de Verenigde Staten ook militaire steun aan de Geallieerde bondgenoten geleverd, oa is de Universal Carrier geleverd aan de Belgische Prion Brigade, de Nederlandse Princes Irene Brigade en er zijn 2.656 stuks geleverd aan het Rode Leger van de Sovjet-Unie. Tevens zijn er 400 stuks Mortar Carriers No.1, Mk.I als militaire steun geleverd aan het Nationalistische Chinese Leger voor de strijd tegen de Japanse bezetters.
 
2. De Universal Carrier Mk.I in Sinsheim (D).
Foto 1. Deze Universal Carrier is in het Techniek Museum in het Duitse Sinsheim te zien. Het voertuig Is voorzien van de Canadese markings. Het draagt de markings van het oudste Canadese Infanterie Gevechts eenheid The Rileys. Deze eenheid heeft een indrukwekkende staat van dienst o.a. tijdens WWII.
Naast Noord-Afrika, Italië, Dieppe is het een week na D-Day in Normandië aan land gekomen. Vanaf daar heeft het o.a. gevochten in Falaise, de Schelde, Zuid Beverland, Woensdrecht, Twente Kanaal, Groningen, Rijnland, Oldenburg en het Hochwald.
Het gaat om een Universal Carrier Mk. I uitvoering, voor de uiterlijke kenmerken van dit model zie het overzicht 1.1
De Universal Carrier, of Bren Gun Carrier, is in meerdere musea te zien, waaronder de musea van Brussel, Sinsheim (D), Saumur (Fr), Delft en Amersfoort. De markings op de carrier:
 
Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Formation sign: Rechthoek (blauw) maple leaf (geel) C (groen) is het divisie embleem van de 2nd Canadian Infantry Division.
Unit Serial & Arm of Service: 55 = Unit Serial & Vierkant (rood) = Arm of Service:
Universal Carrier van de 4th Canadian Infantry Brigade, de 'Royal Hamilton Light Infantry".
55(wit) = unit serial, kan niet 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten welke brigade en divisie de Carrier toe behoorde. Inzet c.q. gebruik van carriers die ingedeeld zijn bij een Motor Battalion van een een Armoured Brigade:
Bridge classification:
 
2.1 Order of Battle, de opbouw van het Canadese leger, m.b.t. tot dit voertuig:
 1. 1st Canadian Army (olv Lt-Gen Crerar)
 2. 2nd Canadian Armoured Brigade
 3. II Canadian Corps
 4. 2nd Canadian Infantry Division
 5. 4th Canadian Infantry Brigade, de 'Royal Hamilton Light Infantry" (vanaf 1946 Wentworth Regiment, bijnaam The Rileys).
3. Technische Specificaties:
 
- Specificaties Universal Carrier -
Item: Specificatie:
Ontwikkeld in: In 1934 bij Vickers (Groot-Brittannië)
Geproduceerd: Vanaf 1936 tot eind 1943
Ontwikkeld in: In 1934 bij Vickers (Groot-Brittannië) en in Canada bij Ford Motor Company of Canada; Australië, Nieuw Zeeland en Verenigde Staten.
Aantal geproduceerd: Exacte aantal geproduceerde Universal Carriers No.2 Mark II zijn niet bekend, in totaal zijn er circa 35.000 exemplaren van alle uitvoeringen in de UK gebouwd. Idem in totaal 28.988 exemplaren in Canada.
Gewicht: 4,01 ton
Afmetingen: 3,65 x 2,11 x 1,57m
Bepantsering: 7 tot 12 mm.
Motor: Benzine motor, Ford England, model GAU370, 3,92 liter, V-8, 85pk of Canadese Ford V8 zijklepper.
Max. snelheid: 50 km/u
Max. bereik: 250 km
Bemanning: Twee tot drie personen.
Bewapening: 7,7mm kaliber, watergekoelde Vickers machine geweer of
0.303 inch Bren Gun machine geweer of 0.55 inch Boys anti-tank geweer
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Britse Universal Carrier.
Topic 2. - Locatie van de Britse Universal Carrier Mk.I, in Sinsheim (D).
Topic 2. - Het Auto und Technik Museum in Sinsheim (D).
Topic 2. - Het Canadese 4th Infantry Brigade, de 'Royal Hamilton Light Infantry".