Medium tank M4A4 DD, Sherman V, Duplex Drive Tank.
 
Type: Medium tank
Lend Lease Program: Yes, see notes.
British Army: Sherman V DD
US Army: M4A4 DD
Sherman V. Duplex Drive, Courseulles sur Mer.
Contents Page 5:
  1. Algemeen.
    1.1 Lend Lease Program.
  2. Inzet Sherman V DD tank tijdens WW II.
  3. De Sherman V DD Tank in Courselles sur Mer.
  4. Technische Specificaties:
  5. Externe Links.
  Foto 1. De Sherman V DD tank in Courseulles sur Mer. (F)
1. Algemeen:
De Sherman V DD tank met zijn 75 mm kanon, is een amfibietank gebaseerd op de Amerikaanse tank, medium M4A4 (Sherman V).
De Sherman V DD tank, Duplex Drive, is door het Britse leger ontwikkeld voor verplaatsing door "diep water". Het is een echte Britse "special' c.q. "Hobart's Funny', deze funnies van majoor-generaal Percy Hobart, waren speciaal uitgeruste tanks die geschikt waren voor landing vanuit zee op de stranden van Normandië. De bedoeling was om de DD tanks met een landingsvaartuig te vervoeren over de zee en de tanks en op enige afstand van het strand reden de tanks de zee in. De DD tank had een waterdicht chassis met daarop bevestigd een waterdicht en opvouwbaar canvas scherm met een luchtgevulde rubberen band. Het canvas scherm was bevestigd aan de metalen rand met de vele bevestigingsgaten welke zich rondom de tank bevind. De tank bewoog zich in het water voort middels de rupstracks en de twee schroeven welke zich aan de achterkant van de tank bevonden. Een reden dat er scheepschroeven op de DD tanks werden geplaatst heeft te maken met het feit dat de zeebodem veelal geen harde ondergrond is en de tracks onvoldoende grip hadden op de zachte en modderige ondergrond. Op afbeelding 1. zie je de tandwielen nog welke de schroeven hebben aangedreven. Eenmaal in het water waren de DD tanks wel kwetsbaar, golven konden over het canvas scherm heen slaan en het canvas scherm raakte snel lek indien een landingsvaartuig er tegen aan vaart. Een ander gevaar was dat de tanks in te diep water werden gelost waardoor ze direct zonken, een en ander deed zich tragisch genoeg voor tijdens trainingen in Groot-Brittannië en in Italië en ook tijdens de landingen op D-Day in Normandië.
De Sherman DD tank is gebaseerd op verschillende uitvoeringen van de Amerikaanse medium tank van het type M4, dit waren de M4, M4A1, M4A4 en de M4A4. In Groot-Brittannië zijn er in totaal 693 stuks Sherman DD gemaakt in de periode van maart 1944 tot en met februari 1945. Slecht ien stuks daarvan hebben de tand des tijds doorstaan en zijn heden ten dagen nog te zien.
Een alternatief op de aangepaste Sherman V DD tank, waren de vele medium tanks M4 (Sherman tanks), welke waren uitgerust met een zo genaamde "Deep Wading Gear".
 
1.1 Lend Lease Program:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder de medium tank M4A2 en M4A4 aan het Britse en Canadese leger. De Britten pasten veelal naar eigen wens de door Amerika geleverde medium tanks aan. Zo ook de Sherman V DD tank, een van oorsprong onder het Lend Lease Program geleverde Amerikaanse M4A4 medium tank. De Amerikanen waren onder de indruk van de Britse aanpassingen en gaven op hun beurt weer de Britten de opdracht om de medium tank M4 en M4A1 om te bouwen tot een Sherman DD tank.
 
2. Inzet Sherman DD tank tijdens WW II.
De Britten en Canadezen hadden de beschikking over DD tanks van het type M4A2 (Sherman III) en M4A4 (Sherman V).
Het Amerikaanse leger had de beschikking over DD tanks van het type M4(Sherman I) en M4A1 (Sherman II). De Sherman DD is zowel door het Britse, het Canadese en het Amerikaanse leger ingezet bij trainingen en operaties in Groot-Brittannië, Italië, België (Schelde), Duitsland en Frankrijk (Côte d'Azur en Normandië). De bekendheid van de Sherman DD tank komt met name door de zware en misschien wel onnodige verliezen, tijdens D-Day. De trieste balans opgemaakt na 6 juni 1944, D-Day:
 
- Inzet tijdens D-Day: -
Army Beach Corps / Brigade Division + (sector) Aantallen, zie note.
US Utah VII Corps 70th Tank Battalion (Tare + Uncle) 32 totaal - 4 verloren
US Omaha V Corps 743rd Tank Battalion (Charly + Dog) 32 totaal - 4 verloren
741st Tank Battalion (Easy + Fox) 32 totaal - 27 verloren
UK Gold 8th Independend
Armoured Brigade
Nottinghamshire Yeomanry=Sherwood Rangers (Jig) 38 totaal - 8 verloren
4th/7th Royal Dragoons Guards (King) 40 totaal - 5 verloren op het strand
CDN Juno 2nd Canadian
Armoured Brigade
1st Hussars of Canada (Mike + Nan) 29 totaal waarvan 8 verloren
The Fort Garry Horse (Nan) 38 totaal waarvan 11 verloren
UK Sword 27th Independend
Armoured Brigade
13th/18th Hussars (Queen) 34 totaal waarvan 3 verloren*.
* zie tekst bij de note.
 
Note: aantallen gaan uit van het moment van het verlaten van de LCT(3) tot aan het verlaten van het strand. Sword Beach: een aantal tanks zaten in de vloedlijn vast, deels vol gelopen met zeewater, bleven ze toch support gegeven met de wapens.
Referentie: meerdere bronnen op Internet.
 
- Alle tien stuks Sherman DD tanks die vandaag de dag nog te zien zijn: -
Aantal: Type: Land: Locatie: Omschrijving:
1x M4A1 DD italië Latina, Piana delle Orme museum In museum, is geborgen uit zee.
(US, 753rd Tank Battalion VI Army Corps)
1x M4A1 DD Frankrijk Saumur, Belgiée des Blinés In opslag, toren is niet origineel.
(US Army, ? Tank Battalion)
2x M4A1 DD Frankrijk Commes, Belgié des Épaves Sous-Marine
du DÉbarquement
In museum, is geborgen uit zee.
(US, 741st Tank Battalion, V Army Corps)
1x M4A1 DD Groot-Brittannië Torcross monument operation Tiger Monument, is geborgen uit zee.
(US, 70th Tank Battalion, VII Army Corps)
1x M4A1 DD Verenigde Staten West Virginia, Overlord Research LLC, In opslag, is geborgen uit zee.
(US, 741st Tank Battalion, V Army Corps)
1x M4A2 DD Groot-Brittannië Bovington Tank Museum In museum, herkomst onbekend.
(8th of 27th Independend Armoured Brigade)
1x M4A2 DD India Ahmednagar, Maharashtra
Armoured Corps Museum
In museum, herkomst onbekend.
(8th of 27th Independend Armoured Brigade)
1x M4A2E8 DD Verenigde Staten Aberdeen, Proving Ground In opslag, herkomst onbekend.
(? Army, ? Tank Battalion)
1x M4A4 DD Frankrijk Courseulles-sur-Mer, monument D-Day Monument, is geborgen uit zee.
(B squadron, 1st Hussars of Canada)
 
Sherman V DD tank.
Afbeelding I. Duplex Drive tank met schroeven en canvas scherm.
 
3. De Sherman V DD tank, in Courseulles sur Mer (F).
Sherman V DD tank in Courseulles sur Mer
Foto 2. De Sherman V DD tank in Courseulles sur Mer (FR).
Foto's 1. t/m 3. Op deze foto's staat een Sherman V DD, duplex drive tank welke te zien is in het Franse plaatsje Courseulles sur Mer, nabij Juno Beach. De tank is op de schroeven en het canvas scherm na vrijwel compleet en ziet er na gerestaureerd te zijn er goed uit. De beide boord mitrailleurs en het 75 mm kanon zijn goed zichtbaar aanwezig. De tank staat er als monument voor alle deelnemende legeronderdelen die betrokken waren bij de landingen op Juno Beach op D-Day, 6 juni 1944.
De LCT's, de landingsvaartuigen van 'B' Squadron van de First Hussars zijn om 7:15 uur begonnen met het lossen van 19 tank DD tanks zo'n 4 kilometer uit de kustlijn van Juno Beach, sector Nan Green Beach. Om 7:55 uur gingen 14 stuks DD tanks van het 'B' Squadron aan land bij Courseulles sur Mer.
Major Duncan, de commandant van het 'B' Squadron, kreeg nabij Courseulles te maken met een Duitse 88 mm kanon en andere antitankwapens, met als gevolg dat er die dag nog eens tien Shermans V, DD werden uitgeschakeld van 'B ' Squadron.
 
Bijschrift:
Juno Beach. Op 6 juni 1944, om 07:30 uur lande op het zwaar verdedigde strand, tussen Courseulles sur Mer en Berniers sur Mer, het 6th Canadian Armoured Regiment (First Huzars) met ondersteuning van het 7 Canadian Infantry Brigade van het 3 Canadian Infantry Division. Deze tank is na 27 jaar* van de zeebodem geborgen en is door de First Huzars geplaatst om allen te herdenken die aan deze operatie hebben meegedaan. (In 1970 van de zeebodem gehaald, 2 km uit de kust van Juno Beach.)
Sherman V DD tank in Courseulles sur Mer
Foto 3. Nabij de tandwielen hebben de twee schroeven gezeten (FR).
 
De markings op deze Sherman V DD tank:
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Nickname: Bold, veelal verwijst de eerste letter van de nickname naar het tank Squadron waar de tank deel van uit maakt, in dit geval 'B' Squadron. Daarnaast worden nicknames ook gebruikt als radio callsign.
Brigade Formation sign: Rechthoek (zwart) met horizontale streep (blauw) met daarin de MapleLeaf Up (geel). Dit is het formatie teken van de Canadese 6th Armoured Regiment, de 'First Hussars '.
Unit Serial & Arm
of Service Mark:
51(wit) = Unit Serial & vierkant (rood) = Arms of Service. De Arms of Service, een vierkant(rood) geeft aan dat het om een armoured unit gaat. De Unit Serial 51(wit) was in gebruik bij 2e Tankregiment, 6th Canadian Armoured Regiment (First Huzars). De Unit Serial 51(wit) kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit. Daarvoor moet je weten welke brigade en divisie de tank toe behoorde.
Tactical Sign: Vierkant (rood), geeft bij armoured units, geeft de plaats binnen het regiment aan.
Rood = Senior Regiment, Vierkant= 'B ' Squadron. (nn Troop, 'B' squadron, Senior Regiment)
Troop number: Ontbreekt, bestaat uit een cijfer welke in de tactical sign behoord te staan, bijvoorbeeld een rode '1', deze verwijst naar de 1st troop van het squadron.
WD Registration: CT453671, ook wel Census number genoemd. Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Canadese War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld.
(C= Canadian T = categorie tank)
 
4. Technische Specificaties:
Voor specificaties van deze Sherman V DD medium tank, klik hier.
 
5. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over Sherman DD tanks in het algemeen.
Topic 1. - Informatie over de Hobard D-Day funnies.
Topic 2. - Locatie van de Sherman V DD tank in Courseulles sur Mer (F).
Topic 2. - Het museum 'Centre Juno Beach' in Courseulles sur Mer (F).
Topic 2. - Het Canadese 6th Canadian Armoured Regiment, 'First Hussars '.