Howitzer tank, M4A3(105) met HVSS.
 
Type: Howitzer Tank
Lend Lease Program: No
US Army: M4A3(105) HVSS
M4A3(105) HVSS, Overloon (NL)
Contents Page 5:
 1. Algemeen.
  1.1 De bewapening.
  1.2 Lend Lease Program.
 2. De M4A3(105) in Nieuwdorp (NL).
  2.1 4th Canadian Armoured Division.
 3. De M4A3(105) in Overloon (NL).
  3.1 4th Canadian Armoured Division.
 4. Technische Specificaties:
 5. Externe Links.
  Foto 2.1 De M4A3(105) howitzer tank met HVSS in Overloon (NL).
1. Algemeen:
De Amerikaanse howitzer tank M4A3-105 mm is gebaseerd op de standaard medium tank M4A3, waarbij het 75 mm kanon is vervangen door een 105 mm houwitser. De Amerikanen bouwden veelal bestaande M4A3(105) met de standaard smalle 16" inch tracks om naar de bredere 23 inch tracks met HVSS vering. Vanaf december 1944 verschijnen de 23 inch tracks, vaak gaat het om in het veld omgebouwde tanks, het totale aantal is onbekend. Aangenomen mag worden dat het er niet veel geweest kunnen zijn.
Het geheel beweegt zich dus voort op de 23 inch brede tracks, de vering en ophanging van de tracks is van het type HVSS, waarbij de tracks op spanning worden gehouden in horizontale richting. HVSS word ook wel E8 genoemd (easy eight) en de afkorting staat voor Horizontal Volute Spring Suspention.
De standaard met smalle tracks en VVSS vering uitgeruste M4A3(105) howitzer tank werd in Amerika gebouwd en het gewicht van circa 30 ton wordt aangedreven door een benzine motor, de Ford GAA, V8, 500 pk.
De standaard M4A3 is onder te verdelen in early, middle en late production models. Alle production models hebben een neus c.q. front dat bestaat uit een geheel, of wel een "one piece nose" welke middels zware bouten aan het chassis vast zit.
Andere belangrijke verschillen tussen de modellen zijn de kijkgaten in de koepel en die voor de bestuurder. Bij de M4A3 late model zitten er geen kijkgaten (vision slots) in de front of op de koepel.
Het bij de middle en late production models toegepaste Combination Gun Mount M34A1 is te zien, waarbij het 105 mm houwitser en de .30 cal. MG in een gepantserde plaat zitten. Alle middle en late models hebben een steun voor het kanon voorop het front.
Veelal zijn aan het einde van de oorlog en de naoorlogse periode, deze tanks gemodificeerd en onder anderen voorzien van de bredere HVSS tracks. Zie voor meer informatie de pagina met de overview van all type of M4 Sherman tanks.
 
1.1 De bewapening:
De medium tank is uitgerust met een 105 mm houwitser artillerie kanon. Daarmee wijkt deze tank af van de standaard bewapening, het 75 mm kanon dat op een "standaard" medium tank M4A3 is geplaatst. Waarom eigenlijk?
Een standaard tank kanon heeft een horizontale schietbaan en kan daardoor vrij precies tot circa 1000m op een doel schieten, waarbij nauwkeurigheid en impact van de inslag afnemen naar mate de afstand groter wordt. Het doel moet dus inzicht zijn en binnen het effectieve bereik van het kanon zitten. De inzet van deze tanks gebeurde veelal met het oog op snelle terrein winst, bv in een speerpunt of bij hit and run acties. Daarmee zeggende dat het niet geschikt was om zich met een dergelijke tank zich te midden van infanterie te bevinden in een druk bezet strijdtoneel. Bijvoorbeeld ongeschikt voor inzet bij gevechten op een brede frontlinie, waarbij de vijand zich heeft verschanst in versterkte posities. Hier was een ander wapen nodig: het houwitser.
Howitzer schieten in een boog op hun doel en kunnen daarmee over hun eigen infanterie heen vijandelijke doelen raken die niet direct in een directe (horizontale) zichtlijn zitten. Ze schieten simpel weg over een versterkte stelling heen om de daar achter zittende vijand uit te schakelen. In vakjargon wordt de benaming gemechaniseerde artillerie ook wel gebruikt om een dergelijke combinatie van een pantservoertuig bewapend met een houwitser kanon aan te duiden. Tijdens WW II ingezet voor ondersteuning van infanterie en 'close combat' bijvoorbeeld bij versterkte vijandelijke posities. Door deze wijze van een beschieting, zijn houwitser granaten dus niet geschikt voor het uitschakelen van vijandelijke tanks. Om het verhaal compleet te maken, indien de bewapening, het houwitser niet op een verdraaibare koepel c.q. toren zit maar bevestigd zit in het pantservoertuig dan noemt men een dergelijk voertuig een pantserhouwitser, voorbeelden hiervan zijn de M7 Priest en Sexton.
 
1.2 Lend Lease Program:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal. De M4A3(105) howitzer tanks zijn in principe niet geleverd aan de Geallieerde landen, wel geleverd post war WW II.
 
2. De M4A3(105) HVSS in Nieuwdorp.
M4A3(105) HVSS, Nieuwdorp (NL)
Foto 2.1 De M4A3(105) howitzer tank met HVSS in Nieuwdorp.
Foto 2.1 t/m 2.3 Deze M4A3(105) howitzer tank met HVSS is te zien in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. In museum staan een aantal voertuigen, waaronder ook deze M4A3(105) howitzer tank met HVSS.
Goed om te weten is dat tijdens de Tweede Wereld Oorlog, de Verenigde Staten dit type Sherman, een M4A3 met 105 mm niet aan de Geallieerde bondgenoten heeft geleverd. Des te opmerkelijker is het dat deze M4A3 dan ook is voorzien van Canadese leger tekens, welke nog onjuist zijn. In die zin dat deze leger tekens nooit bij de Canadese Armoured Divisions en Regiments in gebruik zijn geweest. Ander opvallend detail, het museum vermeld dat dit een M4A2 tank is, echter aan de achterzijde van de tank toont aan dat dot een M4A3 tank is. Als enige Sherman tank zijn de luiken naar de motor aan de achterzijde niet zichtbaar.
Zowel herkomst als geschiedenis van deze "Canadese" M4A3(105) howitzer tank met HVSS zijn bij mij niet bekend. Zover het dan nog van toepassing is een verklaring van de markings op deze M4A3(105) howitzer tank met HVSS in Overloon (NL).
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Nickname: ###### ###### bijnaam van de tank. Veelal hebben de tanks in een compagnie een bijnaam die begint met de letter aanduiding van de compagnie, dit is ook bekend als een (radio) call sign zijn van bijvoorbeeld 'A'-Company. Opmerking: toepassing is twijfelachtig.
Formation sign: Ontbreekt, in de rode driehoek zou een cijfer moeten staan. Dit cijfer ontbreekt bijvoorbeeld het cijfer '1' in het rode driehoek: 1st troop van het 'A' squadron.
Tactical sign: Driehoek (rood), geeft bij armoured units, de plaats binnen het regiment aan.
Rood = verwijst naar het 1st / senior regiment van een Armoured Division, het xxxx Regiment.
Driehoek = staat voor 'A' Squadron, een regiment is opgebouwd meerdere squadrons A, B en C.
Unit Serial & Arm of Service: 41 (wit) op vierkant (groen-blauw) = Unit Serial (41) & Arms of Service (groen-blauw) De Arms of Service, een vierkant (groen-blauw) is de standaard 'arm of service' in het Canadese leger voor een 'Recce Regiment Royal Armoured Corps'. De Unit Serial 41(wit) kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit.
Opmerking: toepassing is twijfelachtig, zou mogelijk een rechthoek (rood) met 122 (wit) moeten zijn.
Division marker: Groene rechthoek met gele Maple Leaf,behoord toe aan het 4th Canadian Armoured Division.
Opmerking: de division marker lijkt eerder blauw dan groen dit zou dan onjuist / foutief zijn.
Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
WD Registration: CT######, ook wel Census number genoemd. Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Canadese War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (C= Canadian T = categorie tank) Opmerking: het nummer is onjuist / foutief.
Bridge classification: Cijfer 38 in een gele rechthoek, is een gewichtsklasse aanduiding. Deze behoort 28 te zijn bij de M7 Sexton. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden. Opmerking: het nummer is onjuist / foutief.
 
M4A3(105) HVSS, Nieuwdorp (NL)
Foto 2.2 De herkenbare achterzijde van de M4A3(105) howitzer tank met HVSS.
 
2.1 The 4th Canadian Armoured Division:
###### work in progress ######
 
3. De M4A3(105) HVSS in Overloon.
M4A3(105) HVSS, Overloon (NL)
Foto 3.2 De M4A3(105) howitzer tank met HVSS in Overloon (NL).
Foto 3.1 t/m 3.3 Deze M4A3(105) howitzer tank met HVSS is te zien in het Liberty Park in Overloon, Het Liberty Park bestaat uit twee musea, het Oorlogs en Verzetsmuseum en het Marshall Museum. In de grote halvan het Marshall Museum staan vele voertuigen, waaronder ook deze M4A3(105) howitzer tank met HVSS.
Goed om te weten is dat tijdens de Tweede Wereld Oorlog, de Verenigde Staten dit type Sherman, een M4A3 met 105 mm niet aan de Geallieerde bondgenoten heeft geleverd. Des te opmerkelijker is het dat deze M4A3 dan ook is voorzien van Canadese leger tekens, welke nog onjuist zijn. In die zin dat deze leger tekens nooit bij de Canadese Armoured Divisions en Regiments in gebruik zijn geweest. Ander opvallend detail, het museum vermeld dat dit een M4A2 tank is, echter aan de achterzijde van de tank toont aan dat dot een M4A3 tank is. Als enige Sherman tank zijn de luiken naar de motor aan de achterzijde niet zichtbaar.
Zowel herkomst als geschiedenis van deze "Canadese" M4A3(105) howitzer tank met HVSS zijn bij mij niet bekend. Zover het dan nog van toepassing is een verklaring van de markings op deze M4A3(105) howitzer tank met HVSS in Overloon (NL).
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Nickname: Indefatigable Gerard (Onvermoeide Gerard) bijnaam van de tank. Veelal hebben de tanks in een compagnie een bijnaam die begint met de letter aanduiding van de compagnie, dit is ook bekend als een (radio) call sign zijn van bijvoorbeeld 'A'-Company. Opmerking: toepassing is twijfelachtig.
Formation sign: Ontbreekt, in de rode driehoek zou een cijfer moeten staan. Dit cijfer ontbreekt bijvoorbeeld het cijfer '1' in het rode driehoek: 1st troop van het 'A' squadron.
Tactical sign: Driehoek (rood), geeft bij armoured units, de plaats binnen het regiment aan.
Rood = verwijst naar het 1st / senior regiment van een Armoured Division, het xxxx Regiment.
Driehoek = staat voor 'A' Squadron, een regiment is opgebouwd meerdere squadrons A, B en C.
Unit Serial & Arm of Service: 41 (wit) op vierkant (groen-blauw) = Unit Serial (41) & Arms of Service (groen-blauw) De Arms of Service, een vierkant (groen-blauw) is de standaard 'arm of service' in het Canadese leger voor een 'Recce Regiment Royal Armoured Corps'. De Unit Serial 41(wit) kan niet altijd 1 op 1 vertaald worden naar een unit.
Opmerking: toepassing is twijfelachtig, zou mogelijk een rechthoek (rood) met 122 (wit) moeten zijn.
Division marker: Groene rechthoek met gele Maple Leaf, behoord toe aan het 4th Canadian Armoured Division.
Opmerking: de division marker lijkt eerder blauw dan groen dit zou dan onjuist / foutief zijn.
Land marker: De witte 5 puntige ster zonder cirkel. Deze marking is van oorsprong een 'national identification symbol' voor de voertuigen van de Verenigde Staten van Amerika. Deze is in gebruik vanaf 1943.
WD Registration: CT194045, ook wel Census number genoemd. Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Canadese War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (C= Canadian T = categorie tank) Opmerking: het nummer is onjuist / foutief.
Bridge classification: Cijfer 38 in een gele rechthoek, is een gewichtsklasse aanduiding. Deze behoort 28 te zijn bij de M7 Sexton. Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een Bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden. Opmerking: het nummer is onjuist / foutief.
M4A3(105) HVSS, Overloon (NL)
Foto 3.3 De herkenbare achterzijde van de M4A3(105) howitzer tank met HVSS.
 
3.1 The 4th Canadian Armoured Division:
De 4th Canadian Armoured Division is gelijktijdig opgericht met het 4th Canadian Infantery Division begin 1942 in Canada. De divisie werd in augustus en oktober 1942 verscheept naar Groot-Brittannië.
De volgende twee jaren werden besteed aan training voor de overtocht naar Normandië in juli 1944. Het nam in augustus 1944 deel aan de strijd bij de Falaise pocket en was bijna twee maanden betrokken bij de strijd om de Breskens (Schelde) pocket. Daarna volgt de bevrijding van Bergen op Zoom, Zuid-Beveland, Walcheren, St.-Philipsland. Vanaf begin november 1944 tot begin februari 1945 kon het in rust op sterkte komen. Daarna deed het mee aan Operatie Veritable om het gebied tussen de Roer en de Rijn te bevrijden. Vervolgens vocht het tegen de Duitsers van Delden tot aan Almelo en vervolgde hun weg samen met het Poolse leger, langs de Duitse grens tot aan de Noordzee. In 1946 is het in Nederland ontbonden.
De divisie was als volgt opgebouwd:
- 21st Canadian Armoured Regiment (Governor General's Foot Guards) (Sherman V & Firefly VC)
- 22nd Canadian Armoured Regiment (The Canadian Grenadier Guards) (Sherman V & Firefly VC)
- 28th Canadian Armoured Regiment (The British Columbia Regiment) (Sherman V & Firefly VC)
- The Lake Superior Regiment (Motor Battalion)
Het Armoured Recce Regiment, van deze division was the 29th Armoured Reconnaissance Regiment (The South Alberta Regiment).
In tegenstelling tot wat gebruikelijk was bij andere Canadese Armoured Reconnaissance Regiment, was dit regiment uitgerust met Sherman V tanks in plaats van Cromwell tanks.
 
4. Technische Specificaties:
Voor specificaties van deze Amerikaanse M4A3(105) HVSS howitzer tank, klik hier.
 
5. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de M4A3 medium tank, de Sherman IV in het algemeen.
Topic 2. - Locatie van de Medium Tank M4A3(105) HVSS in Nieuwdorp (NL).
Topic 2. - Het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp (NL).
Topic 2. - Informatie over 4th Canadian Armored Division.
Topic 3. - Locatie van de Medium Tank M4A3(105) HVSS in Overloon (NL).
Topic 3. - Het Liberty Parkin Overloon.
Topic 3. - Informatie over 4th Canadian Armored Division.