Medium tank M4A1(76)w, de Sherman II A
 
Type: Medium Tank
Lend Lease Program: Yes
US Army: M4A1(76)w
British Army: Sherman II A
M4A1(76)w , Falaise (F).
Contents:
  1. Algemeen.
    1.1 Verschillen tussen de M4A1 uitvoeringen.
    1.2 Lend Lease Program.
  2. Canadese M4A1(76)w in Falaise (F).
    2.1 Het Canadese 2nd Armoured Division.
  3. Technische Specificaties:
  4. Externe Links.
  Foto 1. Canadese M4A1(76)w met VSS tracks bij het museum in Falaise (F).
1. Algemeen:
De Medium Tank M4A1(76)w is een Amerikaanse tank, uitgerust met een 76 mm kanon en natte opslag (wet storage) voor de munitie. De Britse benaming voor een M4A1(76)w is Sherman IIa. De M4A1, is gemakkelijk herkenbaar aan de gietijzeren romp met afgeronde hoeken. Er zijn verschillende uitvoeringen van de M4A1, afhankelijk van o.a. het type kanon (75 mm, 76 mm of 17-ponder kanon) en het type track (VVSS of HVVS).
De op deze pagina getoonde M4A1(76)w heeft als standaard bewapening een 76 mm kanon. Hiervan bestaan er meerder uitvoeringen, waarvan er twee type zijn toegepast op de M4A1(76)w. Als eerste het M1A1 kanon zonder vuur mondingsrem, deze zijn 1943 toegepast en later opgevolgd door de 76 mm M1A2 met vuur mondingsrem. Het kanon is op de toren bevestigd middels een gun-mount van het type M62. De standaard toren of koepel, in het Engels the turret, is van het type high bustle T23, achterop de toren zit het contragewicht waarbij het uitstekende deel zich t.o.v. de toren aan de bovenzijde zit.
 
1.1 Verschillen tussen de M4A1 uitvoeringen:
De M4A1 is er kent een aantal uitvoeringen, dit heeft in eerste instantie te maken met de wijzigingen die tijdens de jaren van productie, in de diverse Amerikaanse fabrieken zijn uitgevoerd. Globaal kan je spreken van de early production models die vanaf 1941 geleverd worden aan het Amerikaanse leger. De jaren daarop krijg je de mid production serie en de laatste jaren werd de late production model geleverd. Voor kenners is het onderscheid te maken op basis van uiterlijke verschillen, echter door later aangebrachte wijzigingen is het uiterlijk niet bepalend, maar het chassis nummer van de 'hull'.
Een ander groot verschil is het type bewapening, standaard is de M4A1 uitgerust met een 75 mm kanon, deze is vanaf eind 1944 vervangen door een 76 mm kanon. Ook zijn er ter voorbereiding op D-Day door Amerika 76 mm kanonnen verscheept naar Groot-Brittannië, een klein deel van de daar aanwezige tanks werd met dit 76 mm kanon uitgerust.
Ook zijn er howitzer tanks van het type M4A1, uitgerust met een 105 mm howitzer. Als laatste nog te noemen de standaard aangebrachte vering van het type VVSS en de later toegepaste HVSS vering. Meer informatie staat elders op de website.
 
1.2 Lend Lease Program:
Via het Lend Lease programma leverden de Verenigde Staten aan diverse Geallieerde landen defensie materiaal, waaronder de medium tank M4A1 aan de legers van het Britse leger, het Canadese leger en het Poolse leger. Het Franse leger heeft enkele tanks ontvangen ter vervanging van uitgeschakelde tanks.
 
2. Canadese M4A1(76)w in Falaise (F):
M4A1(76)w , Falaise (F).
Foto 2. De Canadese M4A1(76)w met VSS tracks bij het museum in Falaise (F).
Foto 1. en 2. Deze M4A1(76)W, medium tank staat bij het 'Musée Aout 1944 - La Bataille de La Poche' in het Franse stadje Falaise. Deze tank is door de medewerkers van het museum gerestaureerd met het oog op de herdenking van 60 jaar bevrijding. De tank heeft in 2004, tijdens de herdenkingen, op een rotonde gestaan in St.-Piere sur Dives, gelegen aan de noordzijde van de bekende Falaise Pocket. Deze tijdelijke memorial, herdenkt de Canadese 27th Armoured Regiment (The Sherbrooke Fusilier Regiment), welke als onderdeel van het 2nd Canadian Armoured Brigade, deel hebben genomen aan het sluiten van de Falaise Pocket.
 
Details:
Bewapening is een 76 mm M1A1 kanon zonder vuur mondingsrem, deze zijn in 1943 toegepast, het boordgeschut is echter niet meer aanwezig. Het Canadese 2nd Armoured Brigade heeft echter nooit Sherman tanks gehad die zijn uitgerust met het Amerikaanse 76 mm kanon. (wel 75 mm en 17 pounders)
Voor de kenners, deze M4A1(76)W is een zogenaamde late production serie, dit is onder meer te zien aan de voorzijde, aan de neus c.q. front (one-piece nose).
Ook is de suspension met terug-loopwiel aan de bovenzijde een aanwijzing dat het om een middle of late production model is. Very early production models hadden een suspension zonder terugloop wiel aan de bovenzijde. Wat dan opvalt, dat zijn de gemonteerde tracks met rubber blokken. Dit is typerend voor de early models, vermoedelijk zijn deze erop geplaatst ter vervanging van de originele "chevron" stalen tracks. De markings op de M4A1(76)w.
 
- Vehicle Markings -
Marker: Omschrijving:
Formation sign: Rechthoek (blauw-wit-blauw) met Maple Leafe Up (geel), is fout dit moet zijn:
Rechthoek (zwart-blauw-zwart) met Maple Leafe Up (goud) is een divisie embleem van de 2nd Canadian Armoured Brigade.
Unit Serial & Arms of Service: Vierkant (rood) met 53(wit) met balk (wit) onder het vierkant = Junior Armoured Regiment van het 2nd Canadian Armoured Brigade(heeft 50!).
Dit junior Armoured Reg. is het 27th Armoured Regiment (The Sherbrooke Fusilier Regiment).
Tactical sign: Driehoek (wit) op de koepel geeft aan dat het voertuig toebehoort aan 'A' Squadron. De kleur wit geeft aan dat de tank toebehoord aan het Reconnaissance Regiment (Recce Regiments).
WD Registration: (Census) (Census) 238712 Dit is een uniek voertuignummer uitgegeven door het Canadese War Department. Het nummer is voor logistieke zaken te vergemakkelijken o.a. bij onderhoud in het veld. (T = categorie carriers & tanks, deze ontbreekt. Moet zijn T238712.)
Bridge classification: Cijfer 5 in een gele cirkel, is een gewicht klasse aanduiding.
Bruggen kregen ook deze classificatie, indien het cijfer van een bridge classification gelijk of groter dan die van het voertuig was kon de brug het gewicht van het voertuig houden.
 
2.1 het 2nd Canadian Armoured Brigade & The Sherbrooke Fusilier Regiment.
Het Canadese Sherbrooke Fusilier Regiment is opgericht op 21 september 1866, als een infanterie-eenheid in Sherbrooke, Quebec.
In 1942 werd het Canadese 4th Division in zijn geheel, dus inclusief het Sherbrooke Fusilier Regiment omgevormd naar een pantser eenheid. Als gevolg van een reorganisatie van in 1943 werd Sherbrooke een onderdeel van het 2nd Canadian Armoured Brigade.
Als een reserve onderdeel van het 2e Canadian Armoured Brigade gingen zij tijdens D-Day aan land bij Berniëres-sur-Mer.
De volgende dag volgde een uitbraak vanuit het gevestigde bruggenhoofd en volgden gevechten bij Authie en Buron. In juli 1944 waren zij betrokken bij de gevechten rond Caen, inclusief deelname aan de zware gevechten bij de Bourguébus Ridge. Na de bevrijding van Caen waren zij ook betrokken bij de aanval en verovering van de Franse stad Falaise. Daarna vervolgden zij hun opmars tot aan de bevrijding door België, Duitsland en Nederland

Battle Tour, Noord-West Europa, 1944-1945:
D-Day, Authie, Caen, De Orne, Bourguebus heuvels, Faubourg de Vaucelles, St. Andre-sur-Orne, Falaise, Falaise Road, Clair Tizon, de Laison, kanaal Antwerpen-Turnhout, De Schelde, De Beneden Maas, Het Rijnland, Het Hochwald, Xanten, De Rijn, Emmerich-Hoch Elten, Zutphen en tenslotte Deventer.
 
3. Technische Specificaties:
Technische specificaties van deze Amerikaanse medium tank M4A1(76)w, de Sherman II A, klik hier.
 
4. Externe Links:
Topic 1. - Informatie over de Amerikaanse medium tank M4A1(76)w, de Sherman II B.
Topic 2. - Locatie van de Amerikaanse medium tank M4A1(76)w, de Sherman II B in Falaise (F).
Topic 2. - Informatie over de gevechten in de Falaise Pocket.
Topic 2. - Het Canadese Sherbrooke Fusilier Regiment.